Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze squeezbox touch. Jest podłączony do sieci domowej i przez wi-fi bez problemu pobiera i odtwarza muzykę. niestety tnie się przy plikach HD. Dlatego chciałem podłączyć komputer za pomocą standardowego gniazda komputerowego (jest taki wejście). Jednak squeezbox nie widzi komputera (ale od strony komputera dioda pokazuje, że połączenie następuje). Czy wiecie jak można temu zaradzić ?

tak, biblioteka jest ta sama: bo to ten sam komputer chcę podłączyć kablem; sugerujesz, żeby może odciąć go od netu i wtedy zobaczyć czy idzie po kablu ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Idzie mi o to aby odświeżyć połączenie z biblioteką.

Miałem ten sam problem po przejściu na SBT z kabla na wifi i takie coś pomogło.

@krakers09

>1. Jak z wyjściem S/PDIF receivera? Czy jest porównywalne z wyjściem chwalonego Classica

Nie porównywałem, ale sądzę, że nie ma jakiś różnić. Warto użyć coax a nie optyczne wyjście.

>2. Czy idzie go skonfigurować bez pilota?

Tak. Wszystko musi być połączone kablem (pc-router-receiver) oraz potrzebny jest program umożliwiający komunikację z receiverem. Konfigurowałem tak swój kilka razy bez żadnych problemów.

Tu masz adres strony z programem i opisem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kończę swoją www gdzie również to opisałem z przykładowymi ustawieniami.

Kupuj receiver - świetna sprawa.

Ukryta Zawartość

krakeros09, ad 2: da się, poczytaj na tym forum. Nie jest to tak, jak sądzisz - nie pobierze adresu z DHCP. Jest specjalny soft na m$win, podpinasz receiver do pc kabelkiem i uruchamiasz z parametrami typu IP, bramka itp.

Najlepiej najpierw poczytaj, potem zapisz parametry w pliku a następnie odpal soft z tym plikiem jako parametrem wywołania.

Konfiguracja jest średnio strawna, tu masz zawartość pliku, który konfiguruje mój receiver:

discover

conf 1

set interface=1 lan_ip_mode=0 lan_gateway=192.168.1.1 lan_network_address=192.168.1.20 lan_subnet_mask=255.255.255.0 primary_dns=62.233.128.17 squeezecenter_address=192.168.1.30

save_data

reset

Tak, tak na pewno poczytam jak już będę się za to brał. Interesowało mnie jedynie czy jest to w ogóle możliwe.

Zastanawia mnie jedynie jedno(nie wiem czy będziesz mi potrafił odpowiedzieć) - po co DNS?

>Zastanawia mnie jedynie jedno(nie wiem czy będziesz mi potrafił odpowiedzieć) - po co DNS?

Tu masz odpowiedź:

Ukryta Zawartość

No chyba, że już znalazłeś:)

Zawsze może użyć dynamicznego IP i nie tracić czasu na wpisywanie DNS, ale ja polecam jednak używanie statystycznego IP.

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie lepiej działa na statycznym IP, podpięty do sieci via kabelek a nie wi-fi. A co do DNS, to mam różne doświadczenia z NDSami od dostawców internetu (tp, chello, netia, iplus) - czasami padają, są źle skonfigurowane albo przeciążone, stąd różne dziwne problemy (coś działa, a za 10 minut przestaje). Kilka miesięcy temu przeszedłem na DNS od wujka Gugla (podstawowy:8.8.8.8, zapasowy 4.4.4.4) i olewam to, co mi proponują dostawcy via DHCP. Od tego czasu skończyły się moje problemy z netem. Choć z drugiej strony Wielki Brat czuwa...

• 3 tygodnie później...

czy ktokolwiek ma dostep do dysku USB ktory jest podlaczony w SBT przez siec na komputerze?

chodzi mi o dostep ktory umozliwia kopiowanie plikow z komputera na dysk usb przez wi-fi

da sie w ogole to wykonac w SBT?

chwilowy brak działalności w audio.

Czesc,

mam następujący problem. Kupiłem SB Touch. Flac odtwarza się bez problemu. Schody zaczynają się jak płyta jest w formacie APE + Cue. SB widzi wszystkie utwory z płyty ale odtwarza tylko pierwszy. Spotkaliście się z tym?

Schody zaczynają się jak płyta jest w formacie APE + Cue. SB widzi wszystkie utwory z płyty ale odtwarza tylko pierwszy. Spotkaliście się z tym?

Tak, wydaje mi się, że to jest znany problem.

Ja swoje APE w jednym pliku podzieliłem na pojedyncze utwory używając Medieval CUE Splitter.

czy ktos z was uzywa SBT przez siec kablowa?

jesli tak i jesli wszystko dziala wraz z widocznoscia dysku USB na komputerze to na jakim routerze macie ta siec?

szkoda że SBT nie wydaje z siebie 24/176 lub 24/192. Znacie zabawki co to potrafią?

Ja zamierzam wykorzystać do tego mój serwer oparty o płytę Intela na którym na co dzień działa squeezebox server.

Teoretycznie jest to możliwe ale praktycznie mogą być problemy z konfiguracją.

Muszę tylko dorobić wyjście S/PDIF (coax), bo teraz to mam tylko złącze na płycie.

W nowym magazynie Stereophile - October 2010 są pomiary squeezeboxa toucha wykonane na aparaturze audio precision oraz wrażenia z odsłuchów.

Edytowane przez Krak_oN

jw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez absinthe3

Sama recenzja wygodnie i czytelnie sformatowana :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Czytam i widzę same pochwały dla squeezeboxa. Możnaby przyposzczać, że takie audiofilskie czasopismo nie pozostawi suchej nitki na takiej zabawce.

Czy waszym zdaniem jakość dźwięku różni się w poszczególnych mnodelach squeezeboxa?

Tak sobie teraz myślę że skoro w tej recenzji mierzyli poziom sygnału z wyjścia analogowego w Squeezeboxie, to mogli przy okazji użyć rozdzielki z kilkoma wejściami analogowymi z możliwością regulacji poziomów i zrównać dokładnie poziomy w porównywanych urządzeniach i przeprowadzić blind test, bo zawsze to jest wtedy znacznie bardziej wiarygodne niż porównywanie bez wyrównywania poziomów.

Jezeli odtwarzacz moze czytac pliki w "gestym" formcie, np nawet 24/192, a na wyjscie cyfrowe daje max powiedzmy 16/48, to czy to ma wogole jakis sens, zwlaszcza ze wyjscie analogowe najczesciej jest b.kiepskie ?,

Dziś dostałem mojego Classica. Jako, że miał współpracować z DAC-iem, którego jeszcze nie dostałem nie spodziewałem się po jego wyjściu analogowym cudów. Niemniej mając potrzebę posłuchania wreszcie muzyki podłączyłem bez DAC-a. I muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W ogóle nie ma co porównywać do mojego DVD marki L(edwo)G(ra). To co się najbardziej rzuca to, że w moim sprzęcie pierwszy raz od początku jego posiadania oderwał się wreszcie od kolumn. Oczywiście jeszcze daleko mu do ideału, ale znacznie przerósł moje oczekiwania. Z każdą minutą dźwięk podoba mi się coraz bardziej. Pozostał mi jeszcze jedynie problem podłączenia z serwerem przez kabel, bo mimo iż mi się to udało to dźwięk nie był prawidłowo odtwarzany i nie dało się go słuchać. Po Wi-Fi jest natomiast ok.

Edytowane przez krakers09

Pozostał mi jeszcze jedynie problem podłączenia z serwerem przez kabel, bo mimo iż mi się to udało to dźwięk nie był prawidłowo odtwarzany i nie dało się go słuchać. Po Wi-Fi jest natomiast ok.

To ciekawe. Ja nie próbowałem przez kabel jeszcze, ale wydawało mi się, że będzie bezproblemowo. Szkoda, że nie można wyłączyć anten wi-fi jak się z nich nie korzysta (w Touchu można).

A propos DAC-a to ja swój Receiver zamierzam przerobić wg przepisu Łukasza Fikusa. Kupiłem już nawet wszystkie części tylko czasu brak. Po tej przeróbce ma grać dużo lepiej po coaxialu.

Może ktoś już przerabiał receiver w ten sposób?

szukam routera TYLKO KABLOWEGO ktory dobrze wspolpracuje z SBT mozecie cos polecic niedrogiego a pewnego, i oczywiscie sprawdzonego i dzialajacego na pewno?

• Pokaż nowe odpowiedzi