Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA-931 czy Rotel RA-971

zaxer

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie osób które miały te dwa wzmacniacze!

Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma wzmacniaczami ? Ponieważ mam możliwość wymiany z 931 na 971. Słyszałem taką opinię że 931 gra lepiej... proszę o podpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/43839-rotel-ra-931-czy-rotel-ra-971/

931 mam i nie sprzedam - za stosunek jakosci pracy do ilosci (czyli braku) marketingowego bełkotu

ze strony Rotel'a.

971 z ciekawosci kupie - najlepiej MK II - bo nowszy,i mniej psikania w potencjometry..

co do zamiany - ostroznie..lepiej posluchac obu A/B przez tydzien i wtedy wybrac ktory

przyjemniej radzi sobie z glownymi kolumnami.

nie jest to urzadzenie referencyjne - ale mam to głeboko w d. - sliczny srodek,zero mułu na dole; zadnych iskier u góry - bardzo kulturalne urzadzenie ktore mozna sobie nabyc doslownie za grosze.

(nie widzialem nawet nowych N-O-S'ów wychodzacych ponad 90 funtow)

Też swojego czasu wymieniłem swojego poczciwego RA 921 na RA 972 i naprawdę było warto! Wprawdzie Rotel RA 971 to nie to samo co RA 972 ale myslę, że różnica (931 do 971) w niektórych aspektach będzie, jednak musisz sam zadecydować i Twoje uszy muszą zweryfikować wybów czyli posłuchać.Życzę powodzenia !

Witam,

Nie rozumiem twojego dylematu. 971 to wyższy model, po wyglądzie[i nazwie..] zdaje się że jest to wzmacniacz z tego samego okresu co 931. Lepszy jest napewno, pytanie tylko za ile możesz go kupić, i ile będzie cię kosztować ta zamiana. Wtedy można się zastanowić czy warto.

“Kejseren er i garderoben!”

ROTEL - RA-931

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ROTEL - RA-971 MKII

Ukryta Zawartość

ROTEL - RA-972

Ukryta Zawartość

Linki z komisu z Rzeszowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mozna mowic ze lepszy bedzie na pewno bo np u mnie lepiej gra 931 od 971, 971 jest owszem dynamiczniejszy z wiekszym kopem ale i ostrzejszy co kompletnie mi nie pasowalo, nie wiem chyba naprawde mulowate kolumny do niego pasuja. 931 gra kulturalnie szybko ale nie iskrzy.

Oczywiscie wszystkie je bije RA-980bx ale to juz inna bajka.

Witam,

Kierowałem się tym że RA-971 to wyższy model i dzwięk jaki prezentuje jest napewno wyższej klasy w porównaniu do RA-931, natomiast charakterystyka dzwięku może być inna.

Więc to jest tak że dopłacić będę musiał z...300 zł, co macie na myśli że bardziej dynamiczny ??

ma szybszy bas?? Ciekawe czy jak bym zmienił CD na coś droższego i cieplejszego nie było by lepszym rozwiązaniem, ktoś polecał mi na forum Yamahe, obecny CD jest raczej tanim sprzętem choć gra całkiem naturalnie i czysto.

Zdecydowanie kup 971 !!! 931 to była zwykła budzetowka,971 wymiatał o wiele lepiej i od razu widac ze to inna klasa,a jwszcze lepiej jakbys kupi,preap+ koncowka 971-wtedy zobaczysz co to znaczy dynamika u Rotela.

nie mow hop Tranzystorek, jak na razie 971 to dlamnie najwieksza wtopa Rotela no chyba ze ktos lubi mocno ostre brzmienie.Reszta jest ok ale tej agresywnosci nie dalo sie wytrzymac. Nie przez przypadek wybralem 931, choc odsluchiwalem pare dni.Model modelowi nierowny, juz lepiej poszukac 980 chyba tez 972 gra nieco inaczej.

Nie wiem jak gra wzmak RA-971 ale ponoć twardo i ostro. Ja mam zmostkowane końcówy RB-971 i wg mnie nie nadają się one raczej do podłączenia bez przedwzmacniacza. Są bardzo dynamicznie, przestrzenne, szybkie, ale też twarde, analityczne, ostre na górze, suche na barwie, dopiero po podłączeniu pre RC-990 wychodzi z nich pełne, dojrzałe brzmienie. Główną cechą która od razu rzuca się na uszy to specyficzne, estradowe brzmienie, tzw szkoła brzmienia Rotela ;) Nawet z ciepłymi kolumnami moje Rotele nadają się raczej głównie do słuchania rocka/metalu, ale za to robią to perfekcyjnie :) Góra pasma, która z samych 971 jest właśnie ostra i czasem nieprzyjemna, razem z pre i zwłaszcza miękkich, barwnych wysokotonówek wychodzi perfekcyjnie. Gdyby te końcówy miały górę taką jak np Luxman L-410 (jasną ale jedwabistą), musiałbym szukać dla równowagi ostrego CDka. Dźwięk jest rozjaśniony (taki lubię), bardzo szczegółowy ale nie masakruje gorszych nagrań. Zmieniając źródło (oby tylko nie było za tanie i za jasne, np z Denonem jest zdecydowanie za ostro) można w znacznym stopniu kształtować brzmienie całości.

I love the sound of crashing guitars

Pierwszym krokiem jaki zrobię to zmienię CD-Playera na .... i tu jest pytanie jaki konkretnie model polecacie do mojego ROTELA aby ocieplił dźwięk ...czy model CDX-496 jest OK?? bądź sporo droższy CDX-930 RS. Z tego co wyczytałem to każdy model gra inaczej, ja nie mam możliwości odsłuchu różnych modeli bo w mojej mieścinie jest kiepsko z takimi komisami.

Miałem zestaw Rotel RA-931 + Yamaha CDX-396. O ile pamiętam, 396 różni się od 496 tylko funkcjonalnie, a nie dźwiękowo. Zdecydowanie NIE polecam tego zestawu. Jeżeli RA-971 gra ostrzej niż RA-931, to bardzo źle, bo już 931 ma podbite skraje pasma. Z kolei Yamaha to CD ze słabiutką przestrzenią i rozdzielczością. Z drugiej strony w tej cenie (600-700 zł) i tak nie ma lepszego nowego sprzętu.

Z tego co sprawdziłem, mogę polecić: używany Kenwood DP-5050 lub 7030 (chyba teraz coś jest na Allegro), ewentualnie trochę gorszy 5040. Z nowych sprzętów przyzwoity dźwięk mają Music Hall 25.2 i Creek Evo, ale to wydatek około 2,5kzl. Najpierw należałoby jednak wymienić wzmacniacz.

• 5 miesięcy później...

Witam,

Odświeżę wątek. Jak ma się RA931 do RA930AX? Mam tego AX z Gale 3040 no i w wyższych rejestrach robi się hałas. Jest zdecydowanie za ostro. Czy zmiana na 931 pomoże? A może inne sugestie?

Nie wiem jak 930AX ale z tego co czytam i słyszę od uzytkowników to przynajmniej te podstawowe wzmaki Rotela tak mają. Ja miałem 935BX i u mnie był jeden wielki jazgot. Dopiero neutralny Sony ES zaczał grać w moim systemie poprawnie. Rotel mnie opuscił i gra teraz z Tannoyami M2 i w tej konfiguracji właśnie taki ostro brzmiący wzmacniacz dopiero się sprawdził.

Mam 930 i do tego też mam odczucia ambiwalentne, troszkę za mało mocy dla mnie i za mało środka

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.