Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. lampow SE - pytania

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

Buduje mój pierwszy wzm. lampowy najpier na próbę na PCL86 później na EL84 i ECC88 i mam kilka pytań:

1.Trafo - Czy wyraźna będzie różnica pomiędzy zwykłym toroidem (Telto) i trafem EI ?

- Wiem że wystarczy trafo 40-60 W ale czy jest tak jak w tranzystorowej klasie A że warto dać naddatek mocy ?

- Zakładając że trafo to toroid Telto 100W 1x12 V ( drugie trafo dołącze do pierwszego uzwojeniami wtórnymi) czy mogę dać tyle na żarzenie (PCL86 ma żarzenie 13,6V), dalej czy dla EL84 i ECC88 mogę podłączyć ich żarzenia szeregowo i zasilać je z 12V, może prostować i dać kond. to trochę podskoczy V ?

- Czy powinienem dać stabilizację dla żarzenia

- Jakiej mocy dać drugie trafo i czy też powinno być dobrej jakości ?

Na razie tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/43853-wzm-lampow-se-pytania/

z mojego skromnego doświadczenia.

rodzaj trafa - Twój wybór. Toroid mniej sieje ale też potrafi się nieźle nagrzać.

więcej mocy nie zaszkodzi, nie będzie się tak grzać.

żarzenia możesz połączyć szeregowo, ale lepiej sprawdzi się osobno od trafa dla każdej lampy.

lampy nie lubią być niedożarzone. sprawdź w datasheet tolerancję dla napięcia żarzenia.

możesz wyprostować i ustawić wtedy dokładnie napięcie.

że stabilizacją nie ma co walczyć. lampki pośrednio żarzone śmiało można grzać AC.

Czyli:

1. Jaki drugi transformator moc, jakość

2. Stabilizacji mówimy nie ?

3. Myślałem o podziale napięcia dwoma kondensatorami szeregowo (pomiędzy nimi byłaby połowa napięcia) czy to dobry pomysł ?

>pawcio

pewnikiem jest to jakieś pole do walki i wyzwanie :)

nie miałem jeszcze do czynienia z bezpośredniakami ...

natomiast pisząc o brumie chciałem zaznaczyć ( co potwierdam własną praktyką :),że u początkujących w 99% jest on spowodowany złym rozmieszczeniem elementów , złymi prowadzeniami masy , być może kiepską filtracją zasilania a tylko w 1% pochodzi od strony żarzenia AC.

pozdrawiam

p4

Dokładnie. Do tego niektóre lampy są po prostu wredne :)

W moim pre na 12B4A mam w zasilaczu LCLCLC i ciągle coś mi tam buczy :/

Muszę pomyśleć z mocowaniem lampek bo mikrofonują.

Ale gra pięknie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.