Skocz do zawartości
IGNORED

Tweeter do KEF IQ7 - oznaczenie głośnika

Maciej_s65

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję ustalić jakie oznaczenie stosuje producent dla tweetera w kolumnie KEF IQ7 oraz namiary teleadresowe na autoryzowanego serwisu KEF w Polsce (podobno w Poznaniu). Z góry dziękuję za wszelkie informacje!

Trochę mnie to martwi. Jeszcze we wrześniu 2007 z pewnością był dostępny na rynku tweeter sprzedawany oddzielnie. Ostatnio na Allegro znalazłem tweeterek jadnak do starszych modelów Kefów. W osteczności mógłby też zagrać w kolumnie i kto wie czy nie równie przyzwocicie.

Maciej_s65, 16 Cze 2008, 13:02

>Trochę mnie to martwi. Jeszcze we wrześniu 2007 z pewnością był dostępny na rynku tweeter

>sprzedawany oddzielnie.

Do KEF koncentrycznych ? - jeśli tak to ciekawe jak go wymienić ...

WOW - a jednak się da

Napisane przez człowieka z KEF dla innego człowieka mającego Kef Q25.3

Replacing the tweeter is actually quite simple. First get the complete Uni-Q out of it's housing. This is done by removing the outer ring and then removing the three screws with which the speaker is screwed in place. If everything has gone fine, you're holding the Uni-Q speaker in your hand which is still connected with the case through 4 wires. After noting which wire goes where, remove the wires from the speaker with a solderingiron.

In the hart of the magnet is the screw which holds the tweeter in it's place. After removing the two wires from the tweeter, again through soldering, you can take this screw out. Through the hole that has now come available stick a screwdriver (thin model) and push a bit. The tweeter will come out.

The new tweeter has to be placed so that it doesn't come into contact with the surrounding speaker. The rest works the other way around as desribed above.

źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak mysle ze wymiana tylko 1 glosnika to nie to. Przeciez dzwiek, zwlaszcza srednie i wysokie tony z obu kanalow musza byc identyczne. Glosniki fabrycznie maja glosniki parowane. Dlatego jak juz wymieniac to wymieniac obie kopulki. Jezeli beda niedostepne, to moze mozna dostac kompletne dwa glosniki, moze ich cena bedzie niewiele wyzsza niz wysokotonowcow.

Mozna rozwazyc takze zakup "zwyczajnych", osobnych glosnikow wysokotonowych, i zamontowac je "zwyczajnie" obok niskotonowych. Oczywiscie trzeba wylaczyc drugi/sprawny,

Przykra prawda jest taka, że kef paruje głośniki tylko w wyższych seriach (reference etc.), w serii Q nie są parowane (podejrzewam że w IQ też nie...).

Żeby było śmieszniej, w broszurach reklamowych etc. można się dowiedzieć że głośniki są parowane, ale słowem tam nie wspominają że wyłącznie o najwyższe serie się rozchodzi...

Witam i dziękuję za kolejne uwagi do mojego wątku. Moje wcześniejsze doświadczenia z naprawą KEF serii IQ wskazują, że serwis w ogóle nie bierze sprawy parowania głośników pod uwagę. Faktycznie może mieć to miejsce przy wyższych modelach kolumn:)

Przyznam, że jak tylko uda mi się wymienić tweeter (a wszystko wskazuje, że zostanie to wykonane przez serwis za pośrednictwem salonu i dalej będzie obowiazywała gwarancja producenta), zacznę poważnie myślec o ich sprzedaży. Chyba Marantz P-16 i Kef IQ7 to nie najlepsze rozwiązanie. Brzmi to jakoś niewyraźnie. Ostatnio zwóciłem uwagę na Infinity Beta 50, względnie Beta 40. Czy może ktoś z Was miał okazję już słuchać tych kolumn? Może ktoś mi poleci jakieś inne rozwiązanie aby uzyskać naprawdę czyste brzmienie z PM-16?

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.