Skocz do zawartości
IGNORED

różnica -DAC z taniego dvd i audiofilski

piotrekguc

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"XYZ, czy musisz demolować każdy wątek??!!"

...

W takim razie poprawka: czy musisz demolować każdy wątek, w którym się wypowiadasz?

Uwaga do autora wątku: kiedy ci ktoś już maksymalnie dokuczy, we włwsnym wątku możesz go zablokować, jest do tego specjalna opcja.

@XYZPawel

"Tani DVD "zagra" tak samo jak hajend (oblukaj linki z mojego "o mnie"). "

Witam i pozdrawiam wszystkich! (mój pierwszy post).

Kompletnie się z takim stwierdzeniem nie zgadzam... Miałem kilka różnych DVD i kilka różnych CD i gwarantuję że każdy ze zdrowym słuchem usłyszałby różnice.

Nie raz trudno powiedzieć co gra lepiej lub gorzej - po prostu gra inaczej...

tanie DVD przegrywa juz na starcie - tym razem pomijając nawet kwestię DACa. Kolega ostatnio chciał zobaczyć jak się sprawdzi DVD w roli tylko transportu. Okazało się, że dźwięk był koszmarnie zdegradowany Z DVD po wyjściu cyfrowym - był płaski, zaszumiony, bez precyzii, rozmazany itd.... A więc już na wstępie sam napęd jest kiepski a co dopiero DACi i cały stopień analogowy.

Niektórzy używają jednak DVD z trochę wyższej półki niż jakieś manty itd w roli transportu - ale stosują np antijittery, które przetaktowują sygnał (mają własne zegary). Sam myślałem nad takim rozwiązaniem:)

Seba78, 30 Cze 2008, 11:53

To nie tak że mamy rozdzielczość i pseudo rozdzielczość. DAC 1 bitowy może mieć dokładność wielobitowca, problemy leżą gdzie indziej. Głównie chodzi o duże częstotliwości próbkowania. W założeniu daki tzw szybkie nie były przeznaczone do audio tylko dla tv cyfrowych i wizji. Do audio się po prostu nie nadawały ale zostało to poniekąd rozwiązane bo są tanie a dzisiaj liczy się kasa. Wklejam notę aplikacyjną pcm1702 warto przeczytać "theory of operation".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj ogólnie o AC/CA

Ukryta Zawartość

krócej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

XYZPawel, 30 Cze 2008, 12:02

>opteron też nie... wiódł ślepy kulawego ;) Chłopie jak nie masz o czymś pojęcia, to się nie

>wypowiadaj.

Trochę to śmiesznie brzmi z ust (klawiatury) totalnego ANALFABETY technicznego który defacto nie wie jak działa kondensator. Może mam ci to przypomnieć matołku?

Zrób cos pozytecznego i nie adresuj zadnych swoich głupich wpisów do mnie.

opteron, 30 Cze 2008, 11:58

>XYZ to zdjęcie przedstawia padlinę audiomeca.

Nie byłbym taki pewny zasadności użycia określenia "padlina" w tym miejscu. Niejednokrotnie się przekonałem o tym, jak dobrą kością jest DAC Philipsa TDA1305 użyty w tymże odtwarzaczu. Skłonny jestem wręcz przypuszczać że TDA1305 jest najlepszym DACem Philipsa w ogóle. kilka miesięcy temu uwieńczyłem montażem zegara kompletny tuning odtwarzacza Rotela opartego na tym DACu. Rezultat przeszedł moje oczekiwania, zagrało na poziomie jakościowym, którego się nie spodziewałem. Szkoda tylko że ten model to "naleśnik" tak plaski, że nie ma tu miejsca na zrobienie stopnia analogowego na lampach.

Audiomeca jest solidna, ładna, i ... duża. Chętnie bym nad czymś takim popracował, spodziewam się że sporo jeszcze można z tego wycisnąć.

Seba78, 30 Cze 2008, 15:29

>też o nim myślałem kiedyś.............

----------------------------------

Mam wiarygodny i przezroczysty system co dzień w domu.

Niejaki Shigaclone dotrze do mnie w ciągu kilku dni razem ze znajomym z forum. Zdam relację.

W porównaniu z philips 304mkII różnice na granicy percepcji. Od mojego byłego kena 7090 o niebo lepszy.

Seria "goldmundowska" tych pionków sprawdza się jako transport To spora niespodzianka. W moim nie zmieniałem jeszcze nic. Transportuje tak jak mu fabryka dała.

P-szam za OT, ale pytanie krótkie i treściwe:

Czy lasery w tych DVD Pioneer (o których pisze artPaw) są, jakby co, do wymiany? Co tam siedzi w środku i ile by to kosztowało?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Seba78

30 Cze 2008, 11:39

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1023 / 1752 / 3

I tak na przykład Ancient Audio - producent min odtwarzaczy za astronomiczne kwoty stwierdził, ze gdyby mógł to sięgnał by po kosci PCM 63 - kości 20 bitowe i już dawno nie produkowane - jak myślicie dlaczego?

Sebastian skad masz takie informacje?

dowoszek, 30 Cze 2008, 18:35

>Czy lasery w tych DVD Pioneer ............

---------------------------------

Wrazie awarii laser z sankami do wymiany za 100zł max. Czyli więcej niż połowa zakupu DV300.

Nie ma problemu z zakupem.

Wymiana kwarcu z oddzielonym zasilaniem -150zł. Myślę o tym.

ap

McGyver, 30 Cze 2008, 16:34

Żaden z odtwarzaczy oparty na tym dacu mnie nie ujął. Miałem nawet przez jakiś czas Micromegę Stage4 oraz potem 5 z dwoma takimi DAC. Paweł też porównywał tą swoją "obsesję" do jakiejś nagrywarki i różnicy nie wyłapał. Może jak by mu zrobić analogówkę na czystej lampie to i zagra, ale wtedy mało który cedek NIE zagra. No chyba że to jest L1000D :-)

Pozdrawiam

He, he, mówią, że między DVD a CD jest ogromna róznica na korzyść CD, tak, że DVD nie ma co nawet słuchać, gdy mowa o odtwarzaniu muzyki. No i co? Miałem budżetowe DVD onkyo, kupiłem CD NAD-a (C542), który ma jakieś Burr-Browny itp. cuda... Oczekiwałem rewolucji, wręcz przeskoku na wyższy wymiar odbioru muzyki. A w praktyce wyszła wielka kupa. Onkyo nie gra gorzej, a w wielu aspektach lepiej od tego NAD-a. I generalniej wolę dzwięk DVD onkyo :| I jeszcze można czasem mp3 odtworzyć + film zobaczyć. Dla mnie to jeden grzyb, czy CD, czy DVD. Moze mam budżetowe CD? Ale jednak skok jakości powinien byc zauważalny, a jest regres. Nie wiem, czy pchać sie w droższe CD-ki, kupię jakiegoś Accu, MBL-a, a za pół roku się okaże, że to jakiś kombajn manty, opakowany w sreberka...

opteron, 30 Cze 2008, 20:29

>McGyver, 30 Cze 2008, 16:34

>Żaden z odtwarzaczy oparty na tym dacu mnie nie ujął. Miałem nawet przez jakiś czas Micromegę Stage4

>oraz potem 5 z dwoma takimi DAC. Paweł też porównywał tą swoją "obsesję" do jakiejś nagrywarki i

>różnicy nie wyłapał. Może jak by mu zrobić analogówkę na czystej lampie to i zagra, ale wtedy mało

>który cedek NIE zagra. No chyba że to jest L1000D :-)

>

>Pozdrawiam

Niedawno po raz kolejny miałem na warsztacie Rotela RCD975. I po raz kolejny rezultat brzmieniowy uzyskany z tego odtwarzacza zrobił na mnie wrażenie. I to bez lamp, bo nie było na nie miejsca.

Podobnie rzecz się ma w przypadku DACów CA opartych na tej kości. A Micromegi bliżej nie znam, i nie mam ochoty się do niej zbytnio zbliżać ze względu na spaprany soft od serwa i nagminne kłopoty z czytaniem płyt.

GT

Proszę Pana. Nie dziwię się wcale. Pan nie ma sprzętu towarzyszącego pozwalającego rozróżnić Mp3 od CD np. drogiego accu lub innych z tej półki.

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.

ap

McGyver, 30 Cze 2008, 20:48

>Niedawno po raz kolejny miałem na warsztacie Rotela RCD975. I po raz kolejny rezultat brzmieniowy

>uzyskany z tego odtwarzacza zrobił na mnie wrażenie. I to bez lamp, bo nie było na nie miejsca.

>Podobnie rzecz się ma w przypadku DACów CA opartych na tej kości. A Micromegi bliżej nie znam, i

>nie mam ochoty się do niej zbytnio zbliżać ze względu na spaprany soft od serwa i nagminne kłopoty z

>czytaniem płyt.

Nie neguje że efekt był OK. Ja bynajmniej jeśli mam w czymś grzebać to prędzej zrobię to w takim NAD542 z PCM1732 niż w czymś z TDA1305. A w micromegach rozwiązano problem poprzez wymianę nie softu ale całej płyty głównej i napędu z CDM12,3 na CDM12,1 miałem obie czwórki jednocześnie w dwóch wersjach, myślałem że przeszczepię emproma z softem ale się tylko jajca porobiły, kieszeń sama się otwierała itd. Co ciekawe ta wersja która czytała absolutnie wszystko nie brzmiała już tak jak stara.

Totalnie odrzuca mnie od wzornictwa NADa. Obecnie bawię się zaszczepianiem DACów na CS4397 z lampową analogówką w różnych cedekach Onkyo (bo każdy model Onkyo ma aluminiowa płytę czołową, i da sie je śmiesznie tanio kupić). Rezultaty brzmieniowe porównywalne z nowym Meridianem G06. Przyjedź do nas do sosnowieckiej "kotłowni" na odsłuch ze swoim Denonem, to się czegoś nowego dowiemy.

Wiesz że od dawna mam chęć gdzieś się przejechać. Możemy się wstępnie umówić na ten weekend? Wezmę cedeka i chętnie posłucham też Twoich zlampizowanych źródeł. W grę wchodzi piątek po południu lub sobota. Może macie jakiegoś spota u siebie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Seba78

30 Cze 2008, 21:40

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1023 / 1753 / 3

Disco - o tychg PCMach 63 i Ancient audio gdzieś przeczytałem - nie wiem czy w jakimś artykule czy twoich wpisach:)

:)

> artPaw

Widzę, że krytykujesz odgórnie mój sprzęt, nie wiem czy miałeś okazję go słuchać? :) Znając życie nie, ale to od lat norma na tym forum ;) Mniejsza o zestaw, mp3 odrózniam na nim od CD, więc nie jest tak źle :) Piszę co słyszę, budżetowe DVD onkyo i CD NAD-a to podobny poziom, w tym sensie, że nie ma skoku jakościowego zwalającego z nóg, o którym tak wszędzie trąbią. Przynajmniej nie na tym pułapie cenowym. Porównań dokonywałem nie tylko u siebie, ale na dużo droższych klockach ;) (nie znaczy że lepszych :D). Dobrze, to jaki CD polecicie do 2500-3000 zł nówka, żeby rozłożył budżetowe DVD całkowicie, nie zostawiając na nim suchej nitki. Sprzedam wówczas CD NAD-a w 3 diabły, ale wczesniej sprawdzę waszą propozycję na najlepszym systemie, do jakiego będe miał dostęp. Pozdrawiam!

cześć GT

Staram się aby moja krytyka była zawsze konstruktywna. Nie gniewaj się, ale NAD 542...reszta jest milczeniem.

Nowe CD?

Nowy CD w cenie 2-3Kzł nadaje się na stół operacyjny. Należy wycisnąć max drzemiącego w nich potencjału.

Polecam CA Azur 640+lampy. W założonym budżecie zmieścisz się na pewno.

Ukryta Zawartość

potem już tylko wymiana pozostałej części Twojego systemu. Niekoniecznie na droższy. Raczej z głową dobrany. Należałoby w tym momencie wyłączyć myślenie typu "tylko nowy sprzęt"

pozdrawiam

Artur

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.