Skocz do zawartości
IGNORED

różnica -DAC z taniego dvd i audiofilski

piotrekguc

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem o różnych przetwornikach cyfrowych.W sumie to nawet byłem na kupnie.

Ostatnio jednak moja wiedza na temat zewnętrznego DAC-a poddana została próbie.

Zostałem poproszony o poradę przy zakupie DVD "bardzo budżetowe".

Zagłębiłem się w temat i okazało się ,że półka cenowa na która nie zwracałem nigdy uwagi oferuje ciekawe urządzenia.

Mianowicie ,już niedrogie konstrukcje DVD posiadają wbudowany przetwornik analogowo-cyfrowy o parametrach audiofilskich konstrukcji.

Jak to jest w praktyce,czy rzeczywiście takie przetworniki montowane u niedrogich odtwarzaczach DVD mogą konkurować z dac-ami zewnętrznymi -czy to inna bajka.

Nie sama kostka decyduje o tym jak co gra. Znacznie ważniejszy jest sposób aplikacji owej kostki. Ogromne znaczenie ma zasilanie, sposób prowadzenia masy, i jakość stopnia analogowego. W odtwarzaczach DVD te elementy zostały potraktowane bardzo oszczędnościowo. Zasilacz impulsowy, analog na bardzo tanich wzmacniaczach operacyjnych, tanie kondensatory odsprzęgające - dzięki temu, oraz produkcji w Chinach odtwarzacze DVD mogą być bardzo tanie.

Dlatego nie studiuj specyfikacji technicznych, tylko słuchaj jak co gra.

A co powiecie o sytuacji kiedy cena bardzo drogiego DVD spada tak nisko ,że ląduje ono w przedziale bardzo budżetowym.

Przecież będąc klientem nie muszę wiedzieć ile ono kiedyś kosztowało.

Audiofilskie klocki tanieją powoli - DVD bardzo szybko.

Wchodząc do sklepu widzę DVD (nowy model) 400 zł i powiedzmy półtoraroczne które kosztowało 1600 też za 400zł....Gdzie wtedy jest wasza logika.

Może w Polsce jest inaczej ale na Wyspach mam takie obrazki na co dzień.

Np. leży sobie obok siebie DVD firmy Denon ...schodzący już model i nowy model Toshiby obydwa w okolicy 50 funtów.Obydwa wyposażone w przetworniki analogowo cyfrowe.Denon w światku DVD to extra klasa a Toshiba to rasowy chińczyk .

Więc chyba cena nie jest adekwatna .Zresztą zamówiłem już kumplowi dvd -obiecał od razu mnie odwiedzić i skonfrontujemy brzmienie.Ciekawe czy z tymi dac-ami to kolejny mit.

Wysokie modele CD z nowoczesnymi przetwornikami / arcam, cambridge itd. / uchodzące za audiofilskie, też grają zle. Dlaczego więc DVD z górnej ma grać lepiej.

Zresztą posłuchacie, porównacie. Tylko z czym? Jaki wojownik jest wystawiony do konfrontacji?

piotrekguc, 30 Cze 2008, 10:02

>A co powiecie o sytuacji kiedy cena bardzo drogiego DVD spada tak nisko ,że ląduje ono w przedziale

>bardzo budżetowym.

>Przecież będąc klientem nie muszę wiedzieć ile ono kiedyś kosztowało.

>Audiofilskie klocki tanieją powoli - DVD bardzo szybko.

>Wchodząc do sklepu widzę DVD (nowy model) 400 zł i powiedzmy półtoraroczne które kosztowało 1600 też

>za 400zł....Gdzie wtedy jest wasza logika.

>Może w Polsce jest inaczej ale na Wyspach mam takie obrazki na co dzień.

>Np. leży sobie obok siebie DVD firmy Denon ...schodzący już model i nowy model Toshiby obydwa w

>okolicy 50 funtów.Obydwa wyposażone w przetworniki analogowo cyfrowe.Denon w światku DVD to extra

>klasa a Toshiba to rasowy chińczyk .

>Więc chyba cena nie jest adekwatna .Zresztą zamówiłem już kumplowi dvd -obiecał od razu mnie

>odwiedzić i skonfrontujemy brzmienie.Ciekawe czy z tymi dac-ami to kolejny mit.

DVD za 1600zł to nie jest bardzo drogie DVD. Nadal ma oszczędności, impulsowy zasilacz i tanie opampy w analogu.

Gówniany DVD to nawet nie moze być transportem. Porównanie dźwieku z transportu taniego DVD a odtwarzacza CD daje duże różnice! A więc już na wstępie sa poważne oszczędności - więc strach pomyśleć co dalej:) to, ze w DVD sa jakieś kostki 24 bitowe itd o niczym nie świadczy! nie jest problemem zrobienie 24 bitowej kostki o "super" osiągach. problemem jest zrobić dobrą! kostkę a jeszcze wiekszym ją zaimplementować.

Ja niedawno z ciekawości kupiłem staruteńkie dvd panasonica za 50 zł. Nowe kosztowało 3000zł. :)

Dzwiękowo nawet nieźle, fajna szczegółowość. Ale barwa śmierdzi bezduszną cyfrą. Wnętrze wygląd na 3000?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15620-100000479 1214818270_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

piotrekguc, 30 Cze 2008, 09:30

>Jak to jest w praktyce,czy rzeczywiście takie przetworniki montowane u niedrogich odtwarzaczach DVD

>mogą konkurować z dac-ami zewnętrznymi -czy to inna bajka.

Nie przejmuj się pustymi uwagami kolegów, zauważ jakich argumentów używają: to nie może zagrać (z tupaniem nóżkami), nie może i JUŻ.

Otóż może, i zagra. Tani DVD "zagra" tak samo jak hajend (oblukaj linki z mojego "o mnie"). Reszta to ściema. Zresztą nawet firmy hajendowe z tego korzystają i wsadzają do swoich klocków tanie bebechy :)) Nawet ich super konstrukcje są tanie w istocie, półprzewodniki naprawdę są tanie...

Parametrami się prawie nie różnią (często tani sprzęt ma lepsze).

Jeśli chcesz naprawdę porównać sprzęt, to musisz zrobić ślepy test.

acha - Jeśli rozpatrywac już tylko kwestię samych DACów to co z tego, że kostki w odtwarzaczach DVD mają duże rozdzielczości i inne fajerwerki skoro jednak słabo po prostu grają. Konstruktorzy dobrych i drogich odtwarzaczy swoją uwage skupiają na kompletnie innych kościach. I tak na przykład Ancient Audio - producent min odtwarzaczy za astronomiczne kwoty stwierdził, ze gdyby mógł to sięgnał by po kosci PCM 63 - kości 20 bitowe i już dawno nie produkowane - jak myślicie dlaczego?

to oczywiście rozważania dotyczące samych układów. Ich implementacja to jeszcze wiekszy kłopot. A do tego dochodzi jeszcze kwestia transportów, układów taktujących, zasilania....

Seba78, 30 Cze 2008, 11:19

Nie spotkałem DVD opartego o multibity, to co się podaje to długość słowa wejściowego, marketingowy "mydling oczu". Współczesne odtwarzacze również w 99% wyposażone są w różnej maści delty-sigmy. One nie wymagają rozbudowanych układów, filtrów, tam wszystko jest LSI. Era prawdziwych wielobitowców minęła, szczególnie wielo przetwornikowych. Wynika to z komplikacji układu, ilości zastosowanych elementów, odbija się w cenie. Teraz trzeba tanio. Pewnie że nie można powiedzieć iż dzisiaj nie ma żadnego odtwarzacza opartego na wielobitach, przykładem niech będzie bitofon amplifikatora lub BAT VK-D5SE 4xPCM1704 - 24bitowe DAC. 20bit 4xPCM1702 Denon DCD2700/S10/S1, Naim audio CDS11, Wadia860 wszystkie po 4szt PCM1702J/K lub ACCUPHASE DC-61 12xPCM1702 :-) Proszę zobaczyć jak te klocki wyglądają w środku i jak grają w porównaniu do DVD lub takich śmiesznych zabawek jak audiomeca obsession gdzie się faktycznie płaci za głupotę prawda XYZpawel?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość

(Konto usunięte)

Zdzislav, 30 Cze 2008, 11:31

>Ja niedawno z ciekawości kupiłem staruteńkie dvd panasonica za 50 zł. Nowe kosztowało 3000zł. :)

>Dzwiękowo nawet nieźle, fajna szczegółowość. Ale barwa śmierdzi bezduszną cyfrą. Wnętrze wygląd na

>3000?

Mistrzu, na ile wygląda ten odtwarzacz CD i dlaczego ?

post-18950-100000474 1214819293_thumb.jpg

jak ktoś nie słyszy różnicy między tanim DVD a tanim odtwarzaczem CD to nich idzie do laryngologa. To, że drogie firmy niby audiofilskie czasami robia podpierdolkę i próbują sprzedać ładnie opakowane w pieknym złotku gówno to zupełnie inny temat (tak samo jak to, że nadredaktorzy gazet wciskają nam niezłą ściemę marketingową)

Źródło jest równorzędnym elementem toru - bardzo ważnym bo pierwszym - jak gówno z niego wyjdzie to gówno trafi przez głośniki do naszych uszu. Tak samo jak są różnice pomiedzy kolumnami - tak samo są różnice miedzy źródłami - ale aby to stwierdzić to trzeba mieć też odpowiedniej jakości resztę sprzętu - na "jamniku" czy TV możemy nie stwierdzić różnic.

Nie wiem dlaczego XYZPawel mącisz ludziom w głowach - jak dla Ciebie wszystko jest takie same to po ch.. siedzisz na takim forum? idź sobie na forum komputerowe. Każde zacietrzewienie i przyjęcie skrajnych postaw sprawia, ze stajemy się śmieszni - nie czujesz tego?

opteron, masz rację, ze obecna rozdzielczość to taka pseudorozdzieczczość - niestety nie zagłębiałem się nigdy w technikalia - jeśli mógłbyś mi podrzucić jakiś link to teorii budowy układów wielobitowych oraz tych pseudo - mogących pracować na słowach wilobitowych (typu delta sigma) to poproszę:)

Zdzislav, 30 Cze 2008, 11:31

>Ja niedawno z ciekawości kupiłem staruteńkie dvd panasonica za 50 zł. Nowe kosztowało 3000zł. :)

>Dzwiękowo nawet nieźle, fajna szczegółowość. Ale barwa śmierdzi bezduszną cyfrą. Wnętrze wygląd na

>3000?

>Mistrzu, na ile wygląda ten odtwarzacz CD i dlaczego ?

Fajnie być czyimś mistrzem.

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 30 Cze 2008, 11:46

>Nie spotkałem DVD opartego o multibity, to co się podaje to długość słowa wejściowego, marketingowy

>"mydling oczu". Współczesne odtwarzacze również w 99% wyposażone są w różnej maści delty-sigmy. One

>nie wymagają rozbudowanych układów, filtrów, tam wszystko jest LSI. Era prawdziwych wielobitowców

>minęła, szczególnie wielo przetwornikowych. Wynika to z komplikacji układu, ilości zastosowanych

>elementów, odbija się w cenie. Teraz trzeba tanio. Pewnie że nie można powiedzieć iż dzisiaj nie ma

>żadnego odtwarzacza opartego na wielobitach, przykładem niech będzie bitofon amplifikatora lub BAT

>VK-D5SE 4xPCM1704 - 24bitowe DAC. 20bit 4xPCM1702 Denon DCD2700/S10/S1, Naim audio CDS11, Wadia860

>wszystkie po 4szt PCM1702J/K lub ACCUPHASE DC-61 12xPCM1702 :-) Proszę zobaczyć jak te klocki

>wyglądają w środku i jak grają w porównaniu do DVD lub takich śmiesznych zabawek jak audiomeca

>obsession gdzie się faktycznie płaci za głupotę prawda XYZpawel?

Im więcej elementów tym lepiej, im cięższy sprzęt tym lepiej :)))

To jest równie mądre co stwierdzenie, że im droższy sprzęt tym lepszy

Idąc Twoim tokiem myślenia (?) to hajend powinien być robiony tylko na tranzystorach ? Widziałeś kiedyś taki ? Były kiedyś robione przetworniki DAC na tranzystorach, niestety parametry miały kiepskie...

A audiomecę kupiłem kiedyś w audiofilskim obłędzie. Jaki ty masz sprzęt ? Pośmiejmy się :))

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 30 Cze 2008, 11:53

>opteron, masz rację, ze obecna rozdzielczość to taka pseudorozdzieczczość - niestety nie

>zagłębiałem się nigdy w technikalia -

opteron też nie... wiódł ślepy kulawego ;) Chłopie jak nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj.

XYZ - dlaczego ekstrapolujesz czyjeś słowa na twierdzenia których nie wypowiedzieli. Dlaczego drwisz, że im droższy sprzęt tym lepszy? nikt tu tego nie twierdzi - bo każdy rozsądnie myślący nie może takiego twierdzenia traktować poważnie - tak samo jak nie może traktowac poważnie sloganu - że wszystko gra tak samo nieżaleznie ile kosztuje.

ale może w takim razie ty XYZ mi wytłumaczysz na czym polega przetwarzanie w kosci natywnej 14 bitowej, 16 bitowej, 20 bitowej sygnału PCM 16 bit oraz przetwarzanie tego samego sygnału PCM 16 bit w kości jednobitowej delta-sigma operującej na wieraszach 24 bitowych?

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 30 Cze 2008, 12:09

>XYZ - jak czegoś nie wiem to się pytam. W przeciwieństwie do Ciebie... Ty idziesz w zaparte do

>samego końca... w dodatku samotnie:) czujesz się wybrańcem?;)))

Nie wygląda jakbyś czegoś nie wiedział i się pytał, nie wiesz i piszesz jakbyś wiedział. Jeśli chodzi o moje chodzenie w zaparte, to wyobraź sobie, że potrafiłem zmienić swoje zapatrywania o 100% w kwestii audio, taki jestem uparty :)) Wszsytko jest kwestią argumentów, jeśli ktoś ma dobre argumenty, to zawsze może mnie przekonać. Niestety to co Ty mówisz, to ja już przerabiałem. To są bzdury niestety, w które też wierzyłem. Fakty są takie: parametry nawet prostych DVD już dawno są lepsze niż możliwości ludzkiego słuchu, super zasilacze, dziesiątki DACów nic tu nie pomogą, ludzkie ucho tego nie wychwyci. Dla człowieka różnica THD pomiędzy 0,002 a 0,003 nie istnieje. Mało tego, często wymiana zasilacza "na lepszy" nie zmienia THD w ogóle...

Mój sprzęt nie jest może szałowy ,ale nie mogę sie już doczekać żeby wpiąć to super budżetowe DVD.

Nadmienię ,że wybór padł na model "PHILIPS DVP5980" .

Teoretycznie bardzo dobre przetworniki Audio i Video .

Możliwość podpięcia na hdmi -video i wyjście analogowe audio.

Teoretycznie jak w odtwarzaczach za parę tysiaków ,zapewne po najbliższym weekendzie pokuszę sie o pierwszą opinie.Konfrontacja z moim NAD-em i może jeszcze zabierzemy parę puszek od znajomych.

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 30 Cze 2008, 12:12

>ale może w takim razie ty XYZ mi wytłumaczysz na czym polega przetwarzanie w kosci natywnej 14

>bitowej, 16 bitowej, 20 bitowej sygnału PCM 16 bit oraz przetwarzanie tego samego sygnału PCM 16 bit

>w kości jednobitowej delta-sigma operującej na wieraszach 24 bitowych?

Garść informacji dla Ciebie (zauważ, że wymagało to ode mnie wysiłku i czasu):

str. 49

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_16_r.pdf

str.40

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_18_r.pdf

Może Ty mi znajdziesz jakieś równie kompetentne źródło, żeby udowodnić swoje tezy ?

Prosiłem Cię o opisanie różnicy w pracy DACów o natywnej rozdzielczości 14, 16, 20 bitów na słowie PCM 16 bitowym a nie pisanie swojego życiorysu. Masz kłopot ze zrozumieniem? proszę o konkrety!

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 30 Cze 2008, 12:42

>XYZ, czy musisz demolować każdy wątek??!!

Aha, więc teraz merytoryczną dyskusję nazywamy demolowaniem ?!?

Jaki każdy ? Cóż za precyzja, jestem obecny aktualnie na 4-5 wątkach na tej stronie, a ich jest 30 ?!? (nie chce mi się liczyć).

Na takim poziomie dokładności się z Wami rozmawia, biorę udział (demoluję), w każdym (czyli 10%). Gratuluję precyzji i uczciwości :)))

A te buraki co mnie od debili wyzywają, to co oni robią ?!? Wkład merytoryczny ?

Gość

(Konto usunięte)

Seba78, 30 Cze 2008, 12:37

>Prosiłem Cię o opisanie różnicy w pracy DACów o natywnej rozdzielczości 14, 16, 20 bitów na słowie

>PCM 16 bitowym a nie pisanie swojego życiorysu. Masz kłopot ze zrozumieniem? proszę o konkrety!

Poczytaj sobie moje konkrety, może Ci się coś w głowie otworzy, ale wątpię. Pobieraj wiedzę od opterona...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.