Skocz do zawartości
IGNORED

ebay-ryzyko czy nie

radark

Rekomendowane odpowiedzi

wielkie dzięki za wasze spostrzeżenia, kupowałem sprzęty na allegro ale tylko odbiór osobisty albo wysyłka za pobraniem wtedy można przy kurierze otworzyć paczkę i zobaczyć czy wszystko jest ok i zapłacić, innej formy przy większej kasie nie zaryzykuję chociaż są kuszące tak jak wspomniany przeze mnie zestaw caspiana, wzmak+końc.mocy+cd za w przeliczeniu na złotówki 3,7 tys., taniocha ale trudno

radark, 5 Lip 2008, 09:59

>wielkie dzięki za wasze spostrzeżenia, kupowałem sprzęty na allegro ale tylko odbiór osobisty albo

>wysyłka za pobraniem wtedy można przy kurierze otworzyć paczkę i zobaczyć czy wszystko jest ok i

>zapłacić, innej formy przy większej kasie nie zaryzykuję chociaż są kuszące tak jak wspomniany

>przeze mnie zestaw caspiana, wzmak+końc.mocy+cd za w przeliczeniu na złotówki 3,7 tys., taniocha ale

>trudno

Jeżeli aukcja , w której miałeś zamiar zakupić sprzęt to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze primo: przedmiotem aukcji jest tylko wzmacniacz ( pre + końcówka ) , CD nie jest przedmiotem aukcji

Po drugie primo: sprzedający podaje w opisie , że istnieje możliwość odbioru osobistego ( może obawia się obcokrajowców mających dziwne pomysły :))

Po trzecie primo: jeżeli chcesz kupować na niemieckich aukcjach naucz się niemieckiego :) lub znajdź kogoś , kto zna ten język bardzo dobrze , zapobiegnie to różnym niespodziankom

Ukryta Zawartość

witam!!!

Uważam ,że nie ma reguły i ryzyko jest -osobiście kilka razy zaryzykowałem i wszystko było ok , ale troszkę nerwów można stracić kilkakrotnie dokonywałem zakupu na ebay de za kwotę 400-500 euro i nigdy odpukać problemu nie było towar zawsze dotarł bez jakichkolwiek matactw ostatnio już w ogóle mnie poniosła fantazja i praktycznie kupiłem w ciemno sprzęt na allegro facet , który mi go sprzedał wysyłał mi go ze Szwecji a jego działalność na allegro opiewała w momencie zakupu na 6 komentarzy za sprzedane uszkodzone telefony komórkowe :) cholera wiedziałem ,że ryzyko ogromne a 2 tyś drogą nie chodzi , ale co tam czego sie nie robi dla hobby 1,5 miesiąca się motałem pisałem zastanawiałem bo to w końcu duże ryzyko dodatkowo jeszcze fotki na aukcji zrobione były telefonem komórkowym odbiór osobisty nie wchodził w grę -przesyłka pobraniowa również a jeszcze dodatkowo facet pisał fonetycznie i walił takie byki jak małolat w podstawówce a jednak zaryzykowałem i nie żałuję allegrowicz okazał się naprawdę uczciwy i rzetelny i jedynie mogę teraz być zadowolony ,że takiej okazji już nie będzie i dobrze ,że ją wykorzystałem.

Oczywiście nie polecam tego typu transakcji osobą przeczulonym niecierpliwym i nerwowym ponieważ jakiekolwiek potknięcie grozi palpitacją serca:)

ale jeżeli ktoś ma wkalkulowane ryzyko i lubi troszkę adrenaliny to czasami warto spróbować oczywiście na własną odpowiedzialność

korespondowałem z gościem po angielsku, 2 razy go pytałem czy jednak nie ma szans na odbiór osobisty, niestety dwukrotnie odmówił, a co do zestawu caspiana to wydaje mi się że to wzmak a nie preamp w specyfikacji jest podana moc 70 w na kanał więc to chyba wzmak, fakt nie znam niemieckiego ale tak jak napisałem gość jasno in english napisał że nie ma odbioru osobistego, trochę dziwne bo przecież może się na odbiór umówić gdzie chce i wziąć sobie ochronę jak tak się boi ludzi ze wschodu

prawda jest taka - bez ryzyka nie ma zysku

cały swój sprzęt oprócz kolumn kupiłem za granicą - nie dość, że jest w idealnym stanie to zaoszczędziłem pewnie z 50% jakbym chciał go kupić w Polsce (jeśli w ogóle bym dostał)

I słusznie, kolmenie, że nie wierzysz. Akurat zakup za 5000 euro to nie w kij dmuchał i z gościem, który by nie zgodził się na osobisty odbiór bym nie gadał... nawet się umówiliśmy, ale "się rozmyśliłem". Natomiast normalne jest, że sklep który sprzedaje np kable po 2500 zł to byt wirtualny, który pośredniczy pomiędzy klientem a hurtownią (lub producentem). Nie ma biura, nie chce zapraszać ludzi do domu... Też tak kupowałem.

Zawsze trzeba uważać i pilnować własnego cienia - ale to nie powód do psychozy!

Musiałeś się strasznie kiedyś naciąć, prawda? :(

kupuję regularnie na ebay.de

Jest solidnie i uczciwie. Jedyny mankament to transport:

koszty i ryzyko różnych uszkodzeń, mniejszych lub większych.

Poza tym same plusy: wybór, ceny. Należy się przyłożyć do właściwej

oceny sprzedającego. Ja zawsze zanim wylicytuję, trochę koresponduje

z kontrahentem.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks, dzięki za wpis, już myślałem, że ze mną coś nie tak :). Mamy taki sam pogląd...

Transport bywa czasami tragiczny, i to z winy polskiego oddziału firmy. Ostatnio dwa tygodnie trwało ustalenie gdzie DHL ma moją przesyłkę (mnie miał w d**ie). Dwa tygodnie!!! Niemiec wysłał natychmiast i dwa dni później była w Polsce... dopiero interwencja w niemieckim DHL coś dała :(

sfinki, 5 Lip 2008, 12:51

>Zawsze trzeba uważać i pilnować własnego cienia - ale to nie powód do psychozy!

>Musiałeś się strasznie kiedyś naciąć, prawda? :(

Przez serwis Ebay zawarłem ponad dwieście transakcji na potrzeby moje i moich znajomych

Tylko dwie lub trzy nie były zakończone sukcesem

Najwyższa kwota na jaką zostałem oszukany to 40 euro :))

Możesz mi wierzyć , że nie jest to wyłącznie kwestia szczęścia :)

Szczęściu trzeba pomagać

radark, 5 Lip 2008, 11:45

>korespondowałem z gościem po angielsku, 2 razy go pytałem czy jednak nie ma szans na odbiór

>osobisty, niestety dwukrotnie odmówił, a co do zestawu caspiana to wydaje mi się że to wzmak a nie

>preamp w specyfikacji jest podana moc 70 w na kanał więc to chyba wzmak, fakt nie znam niemieckiego

>ale tak jak napisałem gość jasno in english napisał że nie ma odbioru osobistego, trochę dziwne bo

>przecież może się na odbiór umówić gdzie chce i wziąć sobie ochronę jak tak się boi ludzi ze wschodu

Słusznie zauważyłeś , że to nie jest praemp

Aukcja dotyczy integry + końcówka mocy

"...Gość jasno in english napisał że nie ma odbioru osobistego..." ( w mailu dla obcokrajowca )

W opisie aukcji wyraźnie napisał : wysyłka lub odbiór osobisty ( dla czytających w języku niemieckim )

Gdybyś miał często kontakty z tą nacją wiedziałbyś dlaczego :)

Zwykły przeciętny Niemiec !

sfinki, 5 Lip 2008, 15:01

>grzechniks, dzięki za wpis, już myślałem, że ze mną coś nie tak :). Mamy taki sam pogląd...

>

>Transport bywa czasami tragiczny, i to z winy polskiego oddziału firmy. Ostatnio dwa tygodnie trwało

>ustalenie gdzie DHL ma moją przesyłkę (mnie miał w d**ie). Dwa tygodnie!!! Niemiec wysłał

>natychmiast i dwa dni później była w Polsce... dopiero interwencja w niemieckim DHL coś dała :(

Na temat działalności DHL możesz poczytać w wątku :

Ukryta Zawartość

Ja na przykład do chwili obecnej nie otrzymałem odszkodowania za przesyłkę , którą kurier DHL odebrał w Londynie na początku lutego tego roku

Oczywiście przesyłka już nigdy Londynu nie opuściła i nikt nie wie co sie z nią stało

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dwa miesiace temu kupiłem na ebay Passa X-350.5 Sprzedający miał ze 20 pozytywnych komentarzy. Puściałem mu przelew. Do tej pory brak wzmacniacza. Konto usunięte. Z ebay po kilku dniach otrzymałem info aby nie płaćić za przedmiot, gdyz jest to zwykłay "scam" Szkoda że tak późno.

Dlatego przestrzegam.

Ja kupiłem na ebay kable - jak się okazało, podrobione. Na szczęście zapłaciłem przez PayPal i po WIELU bojach, trwających bodajże 6-mcy, byłem w stanie odzyskać pieniądze. W zasadzie to część pieniędzy, bo w międzyczasie kurs $ pojeciał na łeb na szyję, do tego musiałem zapłacic za odesłanie przedmiotu do HK, więc koniec końcem i tak byłem w plecy 250zł (z zapłaconych 800zł). Straconych nerwów nie liczę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zapomniałem dodać, że transakcję dokonywałem na ebay z Anglii.

Niestety, zakupy tego typu to loteria. A wiadomo kto w loterii wygrywa.

Wszędzie są krętacze. Jeżeli mozna zaplanować kradzież np. obrazu "Krzyk", to zdobycie kilkudziesiąciu komentarzy pozytywnych dla szajki złodzieji nie jest żadnym wyzwaniem.

Stracone pieniądze można policzyc, ale nerówów nie da się objąć żadnym rachunkiem.

Niestety przy coraz powszechniejszych przypadkach kradzieży tożsamości na ebay, czasami nawet długa historia konta i duża ilość pozytywnych komentarzy nie gwarantuje sukcesu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W Polsce zwolnione z cła i Vat są tylko podarunki do 70euro,71-350euro to3,5% +22%Vat liczone cena+koszty.Moje doświadczenia z Ebay.de są okropne!Dwa razy uczestniczyłem w oszukanych aukcjach,na szczęście byłem licytantem z drugą ofertą.Regularnie kupuję na na Ebay.gb lub Ebay.com(np.płyty).Teraz czekam na cd-Shanlinga i skóra mi cierpnie bo przesyłka DHL,byłem dzisiaj na bazie DHL wypełnić papiery i widziałem jak traktują paczki(aż dziw bierze bo są to bardzo mili i uczynni ludzie).Poczta Polska to dopiero horror,płyty zapakowane w karton i folie z pęcherzykami przychodzą potłuczone w drobny mak.

Kilka dni temu na angielskim ebay wygrałem licytację Sonus Faber Guarnieri. Sprzedający miał ok. 100 pozytywnych komentarzy i w tym samym czasie sprzedawał kilka dobrych urządzeń - wynikało z tego, że sprzedaje cały system stereo. Zatem nic nie wskazywało na potencjalną finansową wtopę.

Mniej więcej 20 minut po zakończeniu aukcji dostałem bardzo miłego maila z prośbą o zapłatę via PayPal. Na szczęście w tym momencie nie miałem wystarczających środków na moim koncie "wirtualnym", które służy jedynie do płatności internetowych. Zadowolony, że kupiłem Guarnieri, spokojnie przelałem kasę z normalnego konta na wirtualne i właśnie zabierałem się do płacenia via PayPal, kiedy dostałem maila z ostrzeżeniem od prawdziwego właściciela konta na ebay, abym pod żadnym pozorem nie płacił komukolwiek, ponieważ ktoś włamał się na jego konto, ukradł mu "tożsamość" i wystawił kilka rzeczy na sprzedaż. Jakieś pięć minut dzieliło mnie od straty naprawdę niebagatelnej kasy.

Kilka miesięcy temu ktoś sprzedawał na ebay we Włoszech Electy Amator. Nic dziwnego w sumie. Zdarza się. Może poza tym, że dokładnie ten sam egzemplarz kolumn stał u mnie w domu;-) Zawiadomiłem ebay o przekręcie i aukcja została skasowana. Chyba nawet jakis wątek na audiostereo założyłem, żeby ostrzec potencjalnych kupców z naszego forum.

Z drugiej strony kilka wcześniejszych transakcji przebiegło bez najmniejszych problemów. Ale czasy beztroskiego kupowania definitywnie się skończyły...

• 5 miesięcy później...

Czy kupował ktoś może jakiś sprzęt audio od użytkownika apple1917? np taka aukcja:

Ukryta Zawartość

Cena dość atrakcyjna, przesyłka gratis. Opinie o sprzedającym prawie same pozytywne. Czy należy obawiać się dodatkowych kosztów np w postaci cła? Czy lepiej dopłacić kilkaset PLN i kupić w kraju?

Ukryta Zawartość

Warto mieć podpięte konto PAYPAL, miałem trzy przypadki komplikacji ale PAY PAL zwrócił całą kwotę.

1. Kabel kupiony w USA był używany a nie nowy jak było w opisie. (a brat ostrzegał że tego nie pisał Amerykanin)

2. Rękawice motocyklowe z UK - ordynarne podróby (ze względów mojego bezpieczeństwa na moto nie podarowałem gościowi)

3. Nie otrzymałem koncertu na DVD z DE - pewnie komuś na rozdzielni pocztowej przypasował bo sprzedawca miał mnóstwo komentarzy i same pozytywy)

Więc jak dotychczas bardzo sobie chwalę EBAY i prostotę dokonywania zakupów, czasami aż za prosto i szybko.

Z eba-y trzeba być ostrożnym - zrobiłem 3 aukcje i 3 razy sprzęt znacząco różnił się od tego który był wystawiony a ten który dotarł do mnie do domu - niestety na ebay-u siedzą handlarze

Zdecydowanie bardziej polecam angielskich forumowiczów - z nimi robienie interesów to prawdziwa przyjemność - jak do tej pory - ryzyko teoretycznie większe - bo nie ma żadnych zabezpieczeń typu pay-pal itp... ale sprzęt zadbany wychuchany - a i z reguły mili sympatyczni ludzie - prawdziwi pasjonaci - z którymi miło porozmawiać podzielić się doświadczeniem itp...

KAZ:

>Może macie jekieś linki do europejskiego odpowiednika AUDIOGON?

Najwięcej ofert znajdziesz chyba tutaj: www.audiomarkt.de/_markt

Więcej adresów:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Osobiście mam same dobre wrażenia z ebaya. Napewno są też oszuści, ale myślę, że mimo wszystko sporo niestety zależy od nacji.

Na niemieckim kupiłem wzmaka. Facet napisał, że w nienagannym stanie i taki był. Przesyłka przyszła kurierem, zapłaciłem wcześniej przelewem.

Na angielskim z kolei cd i też wszystko w porządku. Niebagatelnym atutem są też ceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.