Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby kolegą poprawić humor , ale przede wszystkim dać do myślenia ;-)

Miałem, mam sporo rożnych klocków Accu min. Cd Accu 65, mam Dp-500 słuchałem 75V, niższe modele i inne CD (Ayona tez ;-)

Wszystkie te CD załatwił DAC "robiony na kolanie" w którym części są wartości ok. 800-1000zł,

najdroższa jest chyba obudowa ;-)

DAC na dwóch lampach Ruskich 6n1p lub 6n1p i DACu Philipsa 1543 lub 1541 z kondensatorami Ruskimi militarnymi coś 3zł sztuka.

Dźwięk bajeczny , dynamika , bas a przede wszystkim REALIZM !!!

Przy tych DACach po przełączeniu na Accu 500 było niesamowicie płasko i zero wspomnianego realizmu i mniej szczegółów i bas do d... !

DP-500 robi u mnie tylko za transport i tak wypada gorzej, a napewno nie lepiej,

od dysku twardego (200zł) w tej roli ;-)

Jeszce wczoraj się bawiłem ustawianiem programu EAC - którym zgrywam płytę na laptopie,

świetny artykuł jak to zrobić w Audio Video !!!

I porównania - mam wrażenie ,że w roli transportu dysk twardy w niczym nie ustępuje CD Accu ,

a śmiem twierdzić ,że jest lepszy.

I nie jest to tylko moja opinia ,wielu znajomych w "ślepym teście" stawiało na dysk twardy plus Squeezbox Classic.

Wnioski wyciągnijcie sami , albo ładnie wykonane drogie gadżety - niestety średnio grające jak za tą kasę, albo zero oporów - liczy się tylko dźwięk .........;-)

Gutekbull

Zacznijmy od podstaw. Jaka jest odległość twoich kolumn od tylnej i bocznych ścian? Jaka jest odległość między nimi i jak daleko siedzisz od nich?

Wniosek; Masz dźwięk "na twarz". Niech to da Tobie do myślenia;)

Kup sobie aktywne kolumny będziesz miał jeszcze lepszą jazdę:)

PS.

Sprzedajesz A-50V i kupujesz Merit-1?

arek67=>

?????????

Ok. metr na około ! Ja mówię o całości dźwięku - przepaść na rzecz DACa !!!

Próbowałem dwa DACi na 1543 i 1541 Philipsa i oba rozniosły wszystkie CD jakie słyszałem w pył w niemalże każdym aspekcie ćwieku i żeby nie być posądzony o cokolwiek nie podam żadnych namiarów na DACi !! ;-(

Trzeba zejść na ziemie !

arek67+.

Kompletnie nic mi nie brakuje ;=)

Dac daje mi złudzenie ,że jestem na koncercie Jazzzowym ,a Accu nawet namiastki tego, ot cała prawda !

Ja wiem ,że ciężko się tym pogodzić , bawię się klockami Accu ok. 10lat ;-)

Ale nie mam kompleksów jak coś gra lepiej ............

Po tegorocznym AS był ciekawy test. Accu dp-500 kontra Lector Prime. W pierwszej chwili z Lektora zagrało więcej "informacji". Ale po paru utworach okazało się, że góry jest za dużo i sieje, bas jest ogromny ale jakiś taki napompowany. A na końcu wyszło, że brak mu średnicy i dupa. Nie ma muzyki. 6 na 7 osób stwierdziło, że Accu jest lepszy bo gra muzykę a nie odtwarza materiał z płyty. Wśród tej 6 było 2 ludzi od rynku pro-audio i to oni najtrafniej stwierdzili w czym rzecz. Efektowny Lektor grał płasko 2D. Accu budował głębie 3D dlatego w pierwszej chwili wydawało się, że daje mniej informacji. Więcej w pierwszej chwili nie znaczy lepiej:)

>>Gutek

A na jakich Ty kablach sluchasz? Twoje klocki troche juz kosztuja i (niestety) trzeba wydac na druty zeby gralo. Dla przykladu - koncowka Accu A-35 na tanim kablu (rzedu 2kzl za IC) to byl mul. Po wpieciu IC Tary 0.8 nagle wszystko ozylo. No i nie wiem czy nie wpadasz w pulapke efekciarstwa, tak jak pisal Arek - granie na twarz, dobre na chwile, ale muzyka nie gra.

pzdr.

U Gutka to nie jest problem klocków,tylko tego co u większości audiofilów czy melomanów,brak przestrzeni życiowej do rozwinięcia możliwości posiadanego sprzętu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Widzę ,ze pomyliłem się tym wpisem, chyba nie ten watek - nie to forum.

Nic nie chcecie zrozumieć, nic przewietrzyć .

Zatwardziałe ,ortodoksyjne grono kolekcjonerów drogich klocków ;-) ;-)

Pierwszego Accu kupowałem z Niemiec bo w kraju nikt legalnie nie sprowadzał .

Accu zawsze wyśmienicie sprawował się w moim metrażu ;-)

Kable miałem różne w cenach zawrotnych jak i tanie jak np.Belkin.

Ja dobrze wiem ,ze na Accu można patrzeć , nie trzeba słuchać, cale szczęście ,ze większość bardzo dobrze gra.

Problem jest nie w sprzęcie tylko w mentalności ,

albo jesteśmy klubem snobów zapatrzonych w drogie ,śliczne gadżety, które wywołują zazdrość na twarzach kolegów-znajomych , a w naszym sercu nutę samozadowolenia i nieskrywanej radości ;-)

albo naszym priorytetem jest bezkompromisowy dźwięk i nie ma znaczenia czy to drut ze wzmocnieniem czy wypasiony Accu.

Panowie pieniądze nie graja niestety ;-)

Oczywiscie gutek ze sie pomyliles z tym wpisem ,powinienes wiedziec o tym od samego poczatku ,to jest klub fanow accuphase i nikogo tu nie przekonasz o wyzszosci DACA (800-1000) czy dysku twardego nad wyrobami accu to nie ma sensu ,co do wygladu to wcale accu nie jest taki piekny dla kazdego znam wielu vo twierdza ze to oldschool i strasznie brzydki wygladenm przypomina wiele urzadzen budzetowych Pionier,Denon itp.Przedewszystkim accu kocha sie za dzwiek a nie za wyglad i jezeli juz ktos raz zacznie przygode z accu to bedzie tej firmie wierny do konca przynajmniej tak jest u mnie ,testowalem i sluchalem wiele urzadzen wlacznie z samorobkami robionymi jak mowisz na kolanie i nie widze powodow zeby wymieniac accu ,apropo accu to nie zaden MIT to perfekcyjnie wykonane urzadzenia i tak samo grajace czy ktos chce w to wierzyc czy nie to poprostu fakt

Pozdrawiam

...że się wtrącę. Off topic.

gutekbull,

a dlaczego tak Cię wkurza, że ktoś jest snobem. Jeśli mu się podoba, jego sprawa. Tak bardzo chcesz innych przekonać do swoich racji, że aż to podejrzane. Po co Ci to? Tak trudno Ci zaakceptować, że drogi sprzęt może dobrze grać. Dlaczego? Wkurza Cię, że inni mają inny punkt widzenia. Dlaczego nie dajesz im do tego prawa? A może tak naprawdę sam byś chciał być takim snobem, he?

To taka mała audiopsychologia młodego audiofila.

pajek, 25 Lis 2009, 17:39

>...że się wtrącę. Off topic.

>

>gutekbull,

>

>a dlaczego tak Cię wkurza, że ktoś jest snobem. Jeśli mu się podoba, jego sprawa.

Przeczytaj dokładnie. Gutka wkurza coś innego.

>Tak bardzo chcesz

>innych przekonać do swoich racji, że aż to podejrzane.

Przeczytaj dokładnie. Gutek nie chce nikogo przekonywać, chce tylko móc wyrażać swoje racje bez narażania się na komentarze typu "masz coś skopane w systemie lub akustyce pomieszczenia, bo przecież to niemożliwe żeby "tanie" grało lepiej niż Accuphase"

>Po co Ci to? Tak trudno Ci zaakceptować, że

>drogi sprzęt może dobrze grać.

Właśnie. Kluczowe jest to że "może" dobrze grać. Ale "może" też grać słabiej niż coś innego.

>Dlaczego? Wkurza Cię, że inni mają inny punkt widzenia.

Przeczytaj dokładnie. Gutka wkurza coś innego. Gutka wkurza to, że przedstawiając swój punkt widzenia naraża się na komentarze jak wyżej.

>Dlaczego nie

>dajesz im do tego prawa?

Przeczytaj dokładnie. Wcale nie o to chodzi.

>A może tak naprawdę sam byś chciał być takim snobem, he?

Gutek? Snobem? A po co? Poczytaj ile drogich klocków przerzucił. Stać go. I jak go znam, to jak znajdzie "drogie" co mu zagra lepiej, to to po prostu kupi. I nie z powodu snobizmu, tylko z powodu jakości.

>To taka mała audiopsychologia młodego audiofila.

Pochopna ta Twoja analiza psychologiczna. Lepiej poczytaj jeszcze.

Mc Gyver,

nie zgadzam się. Ową "dyskusję" na poziomie zaczął gutekbull wpisem z 24.11. godz. 20.40. Wystarczy przeczytać prześmiewczy, szyderczy początek. Jest tu jakiś ślad tolerancji?

Ale oczywiście mogę się mylić. Ludzie rozmawiając ze sobą nie zawsze się rozumieją, a co dopiero pisząc. Pisanie spłaszcza i zniekszałca przekaz. I nie chcę tego wątku kontynować.

Jeśli chodzi o mnie, gutkowi może się podobać cokolwiek i nie mam wewnętrznej potrzeby, żeby się z niego z tego powodu wyśmiewać.

pajek, 25 Lis 2009, 18:25

>Mc Gyver,

>nie zgadzam się. Ową "dyskusję" na poziomie zaczął gutekbull wpisem z 24.11. godz. 20.40. Wystarczy

>przeczytać prześmiewczy, szyderczy początek. Jest tu jakiś ślad tolerancji?

>

>Ale oczywiście mogę się mylić. Ludzie rozmawiając ze sobą nie zawsze się rozumieją, a co dopiero

>pisząc. Pisanie spłaszcza i zniekszałca przekaz. I nie chcę tego wątku kontynować.

>

>Jeśli chodzi o mnie, gutkowi może się podobać cokolwiek i nie mam wewnętrznej potrzeby, żeby się z

>niego z tego powodu wyśmiewać.

Jeżeli uważasz ów wpis za prześmiewczy to jesteś chyba przewrażliwiony ;-) Gutek po prostu z pewną dozą dobrego humoru opisał swoje spostrzeżenia. No OK, może nie powinien tego robić akurat w tym wątku, gdzie wielu ma emocjonalny stosunek do tej marki, bo emocje zaburzają percepcję.

E......... chciałem coś wpisać ,ale już mi się nie chce ,nie raz wojowałem na tym forum z wiatrakami.

Nikogo nie chciałem urazić ,a tym bardziej obrazić, proszę odróżniać ironię od szyderstwa ,bo to dwie rózne sprawy.

Chcialem trochę zaciekawić ,trochę rozruszać watek ;-)

A to ja zostałem zaatakowany przez kolegę - arek67, bo przecież musi coś nie grac u mnie - inaczej być nie może ;-)A gra doskonale - jak nigdy :-)

Przepraszam nie chciałem żadnej awantury ,a tylko audiofilskiej ciekawości - dociekliwości w poszukiwaniu Świętego Grala.

Cały czas bylem świecie przekonany ,że priorytetem bezwzględnie jest jakość dźwięku ;-) ;-)

Mc Gyver,

masz rację. Pisałem posiesznie. Początek nie był taki, jak go oceniłem. Tym bardziej nie chcę kontynuowac tego watku.

Przede wszystkim chodzi mi o zaakceptowanie faktu (przez wszystkich), że ludzie mają różnie i że fajnie jest się różnić. Gutekbull lubi jedno, Arek67 drugie i tak jest ok.

Jak mawiali starożytni indianie: "Prawda nie leży po środku. Prawda leży tam, gdzie leży" :)

Jakość dźwięku jest bezwzględnie priorytetem,ale niektórzy nie mogą zrozumieć,że mając warunki lokalowe takie a nie inne,do tego ustawiają kolumny nie zachowując choćby minimum podstaw akustyki,nie są w stanie choćby nie wiem jakie klocki przerzucali,usłyszeć zbyt dużych zmian w swoim systemie.Nie ma sceny,nie ma przestrzeni,nie ma powietrza,itd.Może być barwa,może być bas,poza tym jest "płasko".Jak wtedy usłyszeć różnicę między klockami?

Wystarczy spojrzeć na niektóre zdjęcia,od razu można powiedzieć,tam nie prawa dobrze grać niestety.Nie żebym ja miał jakiś super pokój,też mam sprzęt w "salonie" i wieczne kompromisy,hihihi.Ale po małym przemeblowaniu jakiś czas temu,z tym dźwiękiem jaki mam "da się żyć".

"Nie ma sceny,nie ma przestrzeni,nie ma powietrza,itd.Może być barwa,może być bas,poza tym jest "płasko".Jak wtedy usłyszeć różnicę między klockami?

Są hektary przestrzeni - gdy dźwięk idzie z serwera czy CD Accu jako transport, -jest kapitalna aura studia nagraniowego im.Osieckiej jak idą audycję na żywo z radiowej Trójki poprzez cyfrowy kabel i Zewnętrzny DAC. Dźwięk jest niemalże trójwymiarowy !!!

Jestem w stanie zlokalizować każdego muzyka!!!

Jak przełączę z DACA na Accu robi się niemalże płasko ???

Poza tym DP-500 - słabiutki bas i dynamika,- mocno kuleje w tych aspektach dźwięku.

Sporo cyfrowości w brzmieniu.

Miałem Accu DP-65 i wydawał mi się lepszy ,bardziej analogowy,

bardziej ,spójny,płynny ,bardziej szlachetny w dźwięku od 500 ,choć dynamika też nie była jego mocną stroną.

1. Eksperyment jest motorem postępu, więc wszystko na świecie jest możliwe.

2. Accuphase to czarujące urządzenie, co nie oznacza, że musi grać najlepiej na świecie.

3. Chińczyk potrafi wiele oraz diabelnie szybko się uczy i do niego należy przyszłość, czy tego chcemy czy nie.

Gutek, chętnie bym posłuchał Twojego DAC'a.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Widocznie u Ciebie jest ok.Dla mnie jedno jest pewne i proste,jeśli kolumny nie mają wokół siebie powietrza i przestrzeni,tak samo nie ma tego w muzyce,którą odtwarzają,to samo się ma z tzw.sceną 3D.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.