Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość intenser

(Konto usunięte)

Koledzy,pytanie laika do znawców tematu:Jak w systemie bi-wringu podłączyc kable głośnikowe od strony wzmacniacza Accuphase?Z tyłu znajduja sie podwójne gniazda do przewodów głośnikowych,na przednim panelu do wyboru sekcja A,B lub A+B.Każdy kabel głośnikowy od strony wzmacniacza zakończony jest czterema końcówkamiktóre skręcamy z sobą(czerwony z czerwonym i czarny z czarnym)i podpinamy do pojedyńczych gniazd,czy kabel lewy i prawy podpinamy do czterech gniazd i przełączamy na panelu na A+B?Która wersja jest prawidłowa i czy złe podłaczenie kabli od strony wzmacniacza może spowodowac uszkodzenie wzmacniacza?Przepraszam za może tak naiwne i dziecinne pytanie ale bardzo nurtuje mnie ten problem.

Pozdrawiam

jesli masz kabel na kanał zakończony z obu stron 4 koncówkami to podłączasz wedle uznania:

4 do kolumny i 4 do wzmaka (kolory muszą się zgadzać) - ustawiasz A+B

4 do kolumny i 2 red skrecasz ze sobą i 2 black / ze sobą - wtedy podpinasz do A bądz B

najgorsze co możesz zrobić to podłączyć 4 końcówki do kolumn nie zdejmując zwór

• 2 tygodnie później...

Czesc

Potrzebuje przeczyscic pilot Accuphase RC-23 i nie jestem pewien, czy wiem, jak go rozlozyc. Wydaje mi sie, ze srubka zamykajaca znajduje sie na spodniej stronie pilota pod naklejka, ale nie mam co do tego pewnosci. Nie chce odklejac naklejki, jesli nie pomoze mi to w demontarzu pilota. Czy ktos rozbieral i czyscil juz piloty od Accu i moze podzielic sie wiedza, jak to zrobic? Z gory dzieki i pozdrawiam :-)

Edytowane przez Morven

Witam!

Zgłaszam akces do klubu ze swoimi skromnymi E-213 i DP-65V. Proszę o poradę w sprawie tego drugiego. Wiem o długowieczności i bezusterkowości klocków Accuphase, ale niestety to tylko rzeczy martwe. Otóż w moim DP-65V jest pewna niewielka usterka. Mianowicie czasami(zaznaczam czasami) po przyciśnięciu przycisku open ( zarówno na odtwarzaczu jak i na pilocie) szuflada napędu nie chce się otworzyć. Muszę przyciskać 4-5 razy i dopiero wtedy się otwiera. Bywa natomiast tak, że otwiera się przy każdym naciśnięciu przycisku. Nie zauważyłem jakiejś istotnej prawidłowości. Może częściej zdarza się to gdy gdy po odtworzeniu płyta znajduje się jeszcze jakiś czas na tacy napędu i potem próbuję otworzyć szufladę. Nie jest to może ogromny problem, ale przyznam, że wolałbym idealną pracę.

Stąd moje pytanie. Czy ktoś z forumowiczów miał takie doświadczenia ( domyślam się, że raczej nie)?

Dlatego 2 pytanie. Czy ktoś miał do czynienia z serwisem polskiego dystrybutora "Nautilus"? Czy jest godny zaufania, profesjonalny i czy warto się do nich zwracać z taką duperelą? A może skorzystać z usług innego serwisanta np. pana Lecha Kałuży ( wiem, że jest specem od serwisu Krella)? A może w ogóle dać sobie spokój dopóki objaw pojawia się tylko czasami i właściwie można z tym "żyć"?

TRAGEDIA!!!Koledzy podpowiedzcie co sie mogło stać.Wzmacniacz był włączony,potencjometr był rozkręcony na full,z CD został puszczony dzwięk na kolumny.Trwało to ułamek sekundy.Czy we wzmacniaczu mogły spalic sie końcówki mocy,gra nadal ale wydaje mi sie ,ze nie ma basu a jeżeli jest to jakoś dziwnie poluzowany.W kolumnach wysokie i srednie tony sa natomiast głośnik basowy prawie jest nieruchomy.Jesli to końcówki to jka to mozna sprawdzić,czy istnieje wogóle jakiś domowy sposób na takie sprawdzenie?Jesli nie to czy tylko w Nautiliusie mozna dokonać naprawy i ile moze orientacyjnie kosztować?sprawa jest dla mnie bardzo poważna,nie ukrywam ze jestem załamany.Sprzęt który miał m i służyć na lata być może został w tak idiotyczny sposób popsuty przez kobietę.Podaje swój adres meilowy,jesli ktoś moze mi pomóc z góry pieknie dziekuje. [email protected]

Pozdrawiam

A mnie się wydaje z twojego opisu , że to nie końcówki mocy w Accuphase ci poszły (byłyby inne objawy) lecz głośniki niskotonowe (to te największe w kolumnach) podłącz jakiekolwiek inne kolumny do Accuphase i zobacz , czy gra normalnie????

Gdyby zepsuła ci się końcówka mocy w jakimkolwiek wzmacniaczu ,to w najlepszym razie dźwięk byłby zniekształcony ,charczący - w najgorszym razie powinien polecieć bezpiecznik i nic nie powinieneś słyszeć dopóki go nie wymienisz.Jeżeli zabezpieczenia we wzmacniaczu

Accuphase są tak dobre jak opinie o nim , to wystarczy wymienić bezpiecznik i wszystko powinno być ok.W skrajnej sytuacji zamiast bezpiecznika psują się tranzystory - wtedy trzeba je wymienić .Choć z objawów przez ciebie opisanych wnoszę ,iż uszkodziłeś głośniki niskotonowe ,a dokładniej spaliłeś cewki w tych głośnikach

Piotr

A jesli kolumny maja podwojne terminale to wyjmij zworke i podlacz tylko woofery i zobaczasz cza graja.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam!Z Accu wszystko jest w porzadku,podłączyłem druga pare kolumn i gra tak jak powinno.W moich kolumnach zdjałem zworki podłaczyłem woofery i usłyszałem nie bas ale jakieś bulgotanie ,nie wiem jak to nazwać, wkazdym razie coś w głosniku sie działo ale trudno nazwac to basem.d

Dziekuję za podpowiedzi na mejla.Jeszcze raz dziękuje koledzy.Accu wytrzymał ale nie chciałbym przezżywać takiej sytuacji po raz drugi.

Stare kolumny do naprawy a pózniej trzeba wymienić na inne.Pozdrawiam wszystkich Accumaniaków.

Witam!Z Accu wszystko jest w porzadku,podłączyłem druga pare kolumn i gra tak jak powinno.W moich kolumnach zdjałem zworki podłaczyłem woofery i usłyszałem nie bas ale jakieś bulgotanie ,nie wiem jak to nazwać, wkazdym razie coś w głosniku sie działo ale trudno nazwac to basem.d

Dziekuję za podpowiedzi na mejla.Jeszcze raz dziękuje koledzy.Accu wytrzymał ale nie chciałbym przezżywać takiej sytuacji po raz drugi.

Stare kolumny do naprawy a pózniej trzeba wymienić na inne.Pozdrawiam wszystkich Accumaniaków.

Cieszę się razem z Tobą - ale pamiętaj : zawsze zanim włączysz wzmacniacz ,nawet gdyby miał 2x10watów ,to przycisz regulator głośności,co by było gdybyś miał drogie i dobre kolumny ,a uwierz mi nie ma głośnika ,który wytrzyma przesterowany sygnał-pozdrawiam serdecznie

Piotr

Cieszę się razem z Tobą - ale pamiętaj : zawsze zanim włączysz wzmacniacz ,nawet gdyby miał 2x10watów ,to przycisz regulator głośności,co by było gdybyś miał drogie i dobre kolumny ,a uwierz mi nie ma głośnika ,który wytrzyma przesterowany sygnał-pozdrawiam serdecznie

Święta prawda nigdy wczesniej nie przydażyło mi się coś takiego.Kolumny miały zostać sprzedane a tu trzeba je naprawić.Przy okazji pytanie do kolegów z Łodzi i okolic czy znacie osobe lub zakład który w Łodzi lub okolicach naprawia kolumny?Pozdrawiam

A jakie to są kolumny???

Stary model KEF-a Q 7.Charakterystyczny głośnik basowy w kształcie stadionu piłkarskiego.Ogólnie nie wiele sa warte a uszkodzone to juz w szczególności.

• 3 tygodnie później...

Witam!

Prosba o poradę jakie kable głosnikowe i ewentualnie IC do zestawu Accuphase E308+Dali Mentor 6.Moze sa na forum użytkownicy takiej konfiguracji albo osoby które słyszały wzmacniacze Accu+kolumny Dali Mentor?Kwota do wydania to ~1500 zł.Pozdrawiam.

Witam!

Zgłaszam akces do klubu ze swoimi skromnymi E-213 i DP-65V. Proszę o poradę w sprawie tego drugiego. Wiem o długowieczności i bezusterkowości klocków Accuphase, ale niestety to tylko rzeczy martwe. Otóż w moim DP-65V jest pewna niewielka usterka. Mianowicie czasami(zaznaczam czasami) po przyciśnięciu przycisku open ( zarówno na odtwarzaczu jak i na pilocie) szuflada napędu nie chce się otworzyć. Muszę przyciskać 4-5 razy i dopiero wtedy się otwiera. Bywa natomiast tak, że otwiera się przy każdym naciśnięciu przycisku. Nie zauważyłem jakiejś istotnej prawidłowości. Może częściej zdarza się to gdy gdy po odtworzeniu płyta znajduje się jeszcze jakiś czas na tacy napędu i potem próbuję otworzyć szufladę. Nie jest to może ogromny problem, ale przyznam, że wolałbym idealną pracę.

Stąd moje pytanie. Czy ktoś z forumowiczów miał takie doświadczenia ( domyślam się, że raczej nie)?

Dlatego 2 pytanie. Czy ktoś miał do czynienia z serwisem polskiego dystrybutora "Nautilus"? Czy jest godny zaufania, profesjonalny i czy warto się do nich zwracać z taką duperelą? A może skorzystać z usług innego serwisanta np. pana Lecha Kałuży ( wiem, że jest specem od serwisu Krella)? A może w ogóle dać sobie spokój dopóki objaw pojawia się tylko czasami i właściwie można z tym "żyć"?

Witam,

Przypuszczam, ze sprawa dotyczy gumki typu recepturka w transporcie Sonego, który wykorzystuje firma Accuphase. Ślizga się ona po plstikowym kółku nie powodując przesuwu tacki. Aby zlikwidować zjawisko należy rozpuścić nieco kalafonii w spirytusie i używając tamponu do czyszczenia uszu nasmarować gumkę roztworem. Można to zrobić bez otwierania obudowy przez ukazującą się szczelinę po wyjeździe tacki. Gumkę przesuwamy ruszając tacką przy WYŁĄCZONYM zasilaniu DP.

Jeśli potrzebne dalsze info proszę o kontakt na priva.

Pozdrawiam,

Jarek

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich Fanów Accu,

Jestem od niedawna właścicielem E-206 i mam pytanie do Szanownego Grona wielbicieli tych klocków.

Zakupiłem właśnie gramofon który do mnie jedzie i zastanawiam się nad jakością pre gramofonowego w tym E-206. Nie mam możliwości porównania z jakimś solidnym pre stąd ciekawość, czy ktoś z Was porównywał pre w tym accu z innymi. Jakie wrażenia?

Wdzięczny będę za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam Szanownych Kolegów (i Koleżanki jeśli takowe są :)),

Jestem posiadaczem zestawu DP-500 i E-560 + Kef Reference 203/2 połączone kablami AZ Hologramm Bi-Wire oraz AZ Matrix XLR. Zasilanie rodzimym GigaWatt PC3-SE z kablami Gigawatt LC-2 1,5m. Całość bardzo fajnie gra, choć ostatnio spotkałem się z dziwnym zachowaniem odtwarzacza. Po załadowaniu CD do napędu nie był w stanie odczytać płyty. Dopiero kilka prób wysunięcia i zamknięcia napędu zmusiło CD do odczytania krążka. Taki przypadek zdarzył mi się z kilkoma płytami zarówno krajowe prtodukcje jak i zagraniczne z dobrych wytwórni... Czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym zjawiskiem?

pozdrawiam

Moja 500-tka czasami ( jednak bardzo rzadko) nie radzi sobie z przeczytaniem płyty- może jest to spowodowane niestarannym ułożeniem płyty.

Fakt jest taki, że zawsze za drugim razem poradziła sobie bez problemów.

mnie też nie przytrafia się to często, ale tyle było mowy o tym jak doskonałym napędem dysponuje 500-ka, że poczułem się nieco zaniepokojony i zastanawiałem się, czy skoro odtwarzacz ma problem z odczytem ścieżki startowej, to czy jest w stanie czytać 100% informacji muzycznej z płyty nie stosując jakiejś interpolacji, czy innych mechanizmów korekcji błędów.

• 3 tygodnie później...

Cenowo wzmacniacze podobne Luxman 550 AII i Accuphase E250. Jak wypada ich porównanie np z monitorami czy ktoś miał okazje w małych pomieszczeniach testować te kolumny ? Czy pasują Accuphase do Harbethów czy Spendorów ?

• 2 tygodnie później...

Witam!

Jak juz zapisuje się do klubów to nie może zabraknąć Accuphase... Teraz chwilowo tylko E-550, ale miałem E308, DP-55V,DP-500, wmoim systemie przez chwile grała również DP-77 i DP-78. Przywiązanie do marki trwa już dobre pare lat... Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Accu! Krzysiekpost-17028-038172900 1295193022_thumb.jpgpost-17028-026999800 1295193139_thumb.jpgpost-17028-041392200 1295193172_thumb.jpg

Dobra nie pytam już o Luxmana vs Accuphase. Ale czy ktoś mógłby się wypowiedzieć coś na temat integry E-560 ? Mało opinii na temat tego wzmacniacza. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? E-550 vs E-560 ? pozdrawiam

W zasadzie nie mam w zwyczaju opiniować sprzętu którego nie sluchałem w swoim systemie. Mogę tylko opierać się na opini znajomego ( ma dość duże doswiadczenie i co do jego ocen mam akurat zaufanie ) Był mocno "napalony" na E-560 ( gra z E-450) a po odsłuchach kupił...E550. To tyle w temacie

Niestety czasami tak bywa albo jest to już jakimś zjawiskiem powszechnym że jak się coś dobrego poprawi to nie na lepsze tylko gorsze :-/ Nie miałem jeszcze okazji słuchać E-560, recenzji nie czytałem a doświadczeń klubowiczów praktycznie nie ma na temat tego sprzętu to chyba posłucham jutro też E-550 dla pewności czy E-560 godnie zastępuje poprzednika. Może coś napisze jak będą jakieś wrażenia.

E-560 kosztuje w tej chwili ok.40tys.zł,natomiast jakaś używka E-550 na stronie Nautilusa 22900zł,pewnie jeszcze z możliwością negocjacji.

Mając z dobrych rąk E-55O decyzja pewnie nie jest zbyt trudna ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Cena z przed roku była (E-560) ok.30 000. Teraz podrożały z jakiś powodów i kosztują 33.900. Ale mnie ciekawi co się zmieniło na co położyli nacisk ,E-550 jest konstrukcja z przed ponad 5 lat 560 jest nowsza i trochę zmieniona. Jakbyś nie brał pod uwagę żadnych kwestii ekonomicznych to co byś wybrał? Czy jest duża różnica w dźwięku i na jakim poziomie jak z kontrolą basu i częstotliwością w połączeniu z dp-78 ? O coś takiego mi chodzi.

Cena z przed roku była (E-560) ok.30 000. Teraz podrożały z jakiś powodów i kosztują 33.900. Ale mnie ciekawi co się zmieniło na co położyli nacisk ,E-550 jest konstrukcja z przed ponad 5 lat 560 jest nowsza i trochę zmieniona. Jakbyś nie brał pod uwagę żadnych kwestii ekonomicznych to co byś wybrał? Czy jest duża różnica w dźwięku i na jakim poziomie jak z kontrolą basu i częstotliwością w połączeniu z dp-78 ? O coś takiego mi chodzi.

Z recenzji zamieszczonej tutaj: http://www.accuphase.com/review_pdf/Audio_E-560e.pdf

"And in comparison with its excellent predecessor E-550 the latter sounded rather sober and constricted.

Don't get me wrong: we are not talking about the notorious “two different worlds” here. And of course only a brilliant source like the super combination DP-800/DC-801 could bring all the nuances to light. Nevertheless, our verdict goes like this: for all enthusiasts of most accurate sound colours and inner dynamics the new No. 1 among integrated amplifiers is called Accuphase E-560."

Recenzje zawsze trzeba traktować ostrożnie. Wydaje się jednak, że rewolucyjnych różnic nie należy się spodziewać pomiędzy E-550 i E-560. Jak zwykle wszystko będzie zależało od wszystkich elementów systemu oraz akustyki pomieszczenia. Istotne znaczenie może mieć także dobre zasilanie.

Możesz jeszcze przetłumaczyć :D . Ale skoro wielkich różnic niema to chyba dobrze skoro E-550 ma tylu zwolenników i dobre opinie.

Autor pisze w podsumowaniu, że E-550 w porównaniu z E-560 brzmiał raczej spokojniej i w sposób bardziej ograniczony.

Następnie podkreśla, że nie rozmawiamy o "zupełnie dwóch innych światach". Tylko znakomite źródło, takie jak kombinacja DP-800/DC-801, może wskazać niuanse w brzmieniu. Niemniej jednak, dla entuzjastów najbardziej dokładnego odwzorowania kolorów brzmienia i dynamiki nagrań, nowy E-560 jest obecnie nr 1, jeśli chodzi o wzmacniacze zintegrowane (wg autora recenzji z niemieckiego Audio).

Edytowane przez wit64
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.