Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość intenser

(Konto usunięte)

Czy to dobry setup?

chyba oczywiste że ma być chyba dobry dla ciebie

w czym problem by posłuchać gdzieś w sklepie i ocenić czy jest dobry czy nie

znajdzie się tu dwóch którzy napiszą , że ok to kupisz ?

a zaraz będzie trzech , którzy napiszą, że beznadziejny to nie posłuchasz by sam ocenić ?

podejście niektórych co do "wirtualnych" zestawień bardziej już mnie przeraża niż zastanawia

intenser <- człowieku, na czym polega Twój problem? Nie lubisz ludzi? Oczywistym jest, że posłucham tych konstrukcji przed zakupem. Po to jednak mamy to forum, aby wymieniać się opiniami i doświadczeniami. Po co tu w ogóle wchodzisz i piszesz, skoro uważasz, że taka wymiana myśli nie ma sensu?

Gość intenser

(Konto usunięte)

Morven nie mam żadnego problemu , jeno czasem sposób formułowania pytań w tym stylu jest co najmniej dziwny i z lekka drażniący

skoro posłuchasz to po co pytasz czy to dobry setup ? jak dokonasz tej " nikczemnej " czynności to sam sobie na to pytanie odpowiesz

Owszem, tylko idąc tym tokiem myślenia, należałoby zamknąć wszystkie zakładki poza muzyczną i filmową, albowiem zdecydowana większość problemów, z którymi forumowicze się zgłaszają dotyczy porad, co do dopasowania potencjalnych zestawień. Można by więc usunąć całe forum w cholerę i napisać dużymi literami: POSŁUCHAJ SAM! Nie sposób wszystkiego samemu posłuchać. Nie da się. Jest zbyt duży wybór sprzętu, potencjalnych możliwości zestawień. Po to właśnie pytamy, aby nieco skrócić drogę, zawęzić obszar poszukiwań. Niektórzy mają już tą drogę za sobą i fajnie, jeśli zechcą podzielić się swoją wiedzą :)

Gość intenser

(Konto usunięte)

rozumiem Twój pkt widzenia z tym że mam totalnie inne zdanie

jest tyle gustów, oczekiwań i przede wszystkim zmiennych "sprzętowych" , że nie pozostaje nic innego jak samodzielny odsłuch i samodzielne podjęcie decyzji

w miarę dobrze znam brzmienie Accu (kiedyś posiadałem kilka modeli) i doskonale znam brzmienie H. a mimo to nie podejmę się odpowiedzi - czy razem to będzie grało jak trzeba

(moim skromnym zdaniem AB klasowe wzmaki Accu ze średniej półki nie będą współgrały z H. tak jak na to te ostanie zasługują)

miałem u siebie pożyczone Harbeth m30.1 grało z Accu e560 i dp78.....to może być granie na baaaardzo długo

natomiast co do kabli....w ciemno mogę polecić Acrolinka.....

Gość intenser

(Konto usunięte)

grało z Accu e560 i dp78

no właśnie , sam kiedyś łączyłem z e550 i dp78 i było ok

ale łącząc z 308ką i usherem - obawiałbym się ; sam Mirek wiesz , że to kolumny bezwzględne w doborze sprzętu towarzyszącego - niestety lub stety

dlatego raz jeszcze radzę Morvenowi : wnikliwy odsłuch z własnymi urządzeniami

Edytowane przez intenser

teraz bym chętnie posłuchał u siebie m30.1 lub shl5....ciekaw jestem połączenia Jadis i Harbeth

w przyszły roku będę musiał coś zorganizować....będzie trza kogoś zaprosić

ach jaka szkoda że Yoa sprzedał m30.1

Usher będzie do wymiany, prawdopodobnie na któryś z modeli Ayona lub Docet Lector. Z kolumn zawęziłem wybór właściwie do 3 konstrukcji: Harbeth SHL5, Harbeth Monitor 30.1 domestic oraz ProAc Response D28. Teraz kompletnie nie mam czasu się tym zajmować, ale gdy w końcu posłucham tych paczek, opiszę na forum swoje wrażenia. Generalnie z tymi odsłuchami sprawa też nie jest zbyt prosta. Sklepy generalnie źle przyjmują sytuację, gdy muszą sprowadzić kolumny na kilkanaście tys. PLN, pożyczyć komuś za kaucją, a następnie oddać kaucję, bo nie przypasowały. Zwykle moment zwrotu kaucji nie przebiega w miłej atmosferze... Z mojego doświadczenia wynika, że salony To Hi Fi są pod tym względem wzorcowe, gdzie indziej różnie to bywa...

Ja na Twoim miejscu zmieniałbym system etapami , bo bardzo prawdopodobne , że Vienny przy dużo lepszym żródle ( pisałeś wcześniej o Ayonie ) , wymianie w nim lampek na bardzo dobre ( polecam tfk ) pokażą klasę , czyli muzykę . Wiele tu na forum było miłych wspomnień o AP Spark 2 , też na polimerowym głośniku ... niepozorne , a grały muzykę , może podobnie jak Twoje Vienny ...

Gość intenser

(Konto usunięte)

ooo tak znakomite kable miałem u siebie

no i z tego co słyszałem - poszły w świat...., mega szkoda że miedź tyle kosztuje ale też tyle wnosi

mam teraz u siebie znanego Tobie Acrolinka 6300- w życiu nie słyszałem nic lepszego (ba nawet nie przypuszczałem, że jakikolwiek IC może tak bajecznie zagrać ! )

no i z tego co słyszałem - poszły w świat...., mega szkoda że miedź tyle kosztuje ale też tyle wnosi

mam teraz u siebie znanego Tobie Acrolinka 6300- w życiu nie słyszałem nic lepszego (ba nawet nie przypuszczałem, że jakikolwiek IC może tak bajecznie zagrać ! )

hmm Gratuluję Acrolinka 6300....trudno o lepszy kabel... w sumie mogę powiedzieć że 6300 to może być koniec poszukiwać IC

swego czasu miałem Acro 6300 wszedł w miejsce Tary Labs 0.8.....różnica była kolosalna!!

kiedyś miałem tylko na odsłuch sieciówki Acrolinka 9300 dwie sztuki , jak dla mnie trochę za ostro ,,zagrały,,

ostatecznie zdecydowałem się na Argento FMR gładkość,delikatność i jedwabistość brzmienia bardziej mi przypasowały

6300 spowoduje że będziesz ,,zmuszony,, resztę okablowania wywindować na podobny poziom....kosztowny zabieg ale warto!

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

A

hmm Gratuluję Acrolinka 6300....trudno o lepszy kabel... w sumie mogę powiedzieć że 6300 to może być koniec poszukiwać IC

swego czasu miałem Acro 6300 wszedł w miejsce Tary Labs 0.8.....różnica była kolosalna!!

kiedyś miałem tylko na odsłuch sieciówki Acrolinka 9300 dwie sztuki , jak dla mnie trochę za ostro ,,zagrały,,

ostatecznie zdecydowałem się na Argento FMR gładkość,delikatność i jedwabistość brzmienia bardziej mi przypasowały

6300 spowoduje że będziesz ,,zmuszony,, resztę okablowania wywindować na podobny poziom....kosztowny zabieg ale warto!

Acrolink lepiej niz Tara? Czym to sie objawia? Czyzby Tara osuszala i wyostrzala przekaz?

Tare 0.8 miałem dość długo u siebie i myślałem że tak zostanie do puki nie podłączyłem Acrolinka 6300

,,Acrolink lepiej niż Tara,, .....dokładnie napisałem że między tymi kablami jest różnica kolosalna!!

Tara nie osusza a tym bardziej nie wyostrza brzmienia....ciepłe,barwne miłe granie

,,czym to się objawia,, czuję się jak lekarz:)

wszystko co jest w muzyce z 6300 nabiera innego wymiaru.....

Acro przy Tarze to kabel bardzo szybki o wspaniale zbudowanej scenie,więcej dzwięków,wybrzmień,informacji

6300 jest na pewno kablem bardziej neutralnym....lepszy bas,średnica,góra....Tara to dobry kabel ale nie ta liga

i to mnie przeraża na poważnie

bo to jest przerażające:):).....sieciówki muszą bezwzględnie doszlusować do poziomu 6300, takie jest moje zdanie

zatrzymanie się w półkroku uważam za błąd o wiele poważniejszy niż zakup 6300 :)

miałem 6300 i Argento FMR ale mój kabel głosnikowy odbiegał od pozostałych (średniak Acrolinka)

dopiero po podpięciu Z-Trona stwierdziłem że ten głośnikowy średniak działał na zasadzie dławika

wszystko co najlepsze zatrzymał dla siebie.

wiem że z tym pytaniem powinienem przenieść się do klubu H....ale opierdol biorę na siebie:)

czy możesz napisać różnice jakie są na basie między m 30.1 a shl5 ?

moglbys opisac zmiane z Accu na Jadisa.

Accu 560tkę miałem prawie 2 lata więc dość dokładnie poznałem brzmienie tego wzmacniacza.Słuchałem 450,460,550...

najbliżej mojego gustu była 550tka ale powiem tak......560 jest bardziej neutralna,szybsza i chyba co najważniejsze

ma lepszy bas...bardziej zwarty punktowy itd. Trudno o lepszy wzmacniacz tranzystorowy niż 560tka (mówimy o integrze)

Miałem u siebie Krella,Vitusa i Gryphona i żaden z tych wzmacniaczy nie zrobił na mnie wrażenia na tyle aby

wymienić Accu na jeden z tych mocarzy. W Jadisie mam wszystko to co miałem w Accu plus lepszą barwę,energie i zajebisty klimat

Jadis to cholernie mocny wzmacniacz 60W klasa A.....to czuć! Mam go od niedawna i nie mam pewności czy już jest dobrze wygrzany

jak słucham muzyki to odnoszę wrażenie że dziś lepiej gra niż wczoraj....wracając do Accu....jeżeli ktoś ma ten wzmacniacz i najdzie go na zmiany może mieć problem w znalezieniu czegoś lepszego (tranzystor).....

Gdy tylko sprzedam moje Vienki kupię sobie Harbethy! :)

intenser <- nie bądź taki, nie wkurzaj się na mnie, tylko opisz proszę w paru zdaniach różnice pomiędzy SHL5 i Monitor 30.1 domestic. Znasz te konstrukcje jak własną keiszeń... Które z nich uważasz za lepsze?

• 4 tygodnie później...

Tak, wygląda na to, że po prostu muszę zmienić kolumny :-)

Czy ktoś w klubie używa połączenia: integra Accu + Harbeth SHL5 lub Monitor 30.1 domestic? Czy to dobry setup?

Miałem takowe połączenie onegdaj na testach w domu. A klasowa przejrzysta końcówka (A-20V) + pre C2400 i cd DP500. Dla mnie SHL5 zdecydowanie lepszy niż z 30.1 - z 30tkami nie podobała mi się średnica (sztucznie kremowa, z taką patynką) i bas nie schodził za nisko. Z SHL5 było całkiem przyjemnie, natomiast bas pudełkowy, ale mogła to być kwestia pomieszczenia ew okablowania/ a zwłaszcza zworek, których niestety nie miałem i używałem firmowych blaszek/.Co ciekawe, nie było deficytu szybkości i dynamiki dźwięku.

Podłączenie do tego zestawu lepszego żródła - Meitnera MA-1, wywindowało dźwięk jeszcze wyżej, więc pole do upgrade'u z pewnością jest.

Sądzę, że A-klasowce będą się lubić z Harbethami, ale AB już niekoniecznie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

miałem u siebie pożyczone Harbeth m30.1 grało z Accu e560 i dp78.....to może być granie na baaaardzo długo

natomiast co do kabli....w ciemno mogę polecić Acrolinka.....

O tak. 550'tka plus chociażby DP-500 i Harbeth 30.1 równa się bardzo dobre granie. Trzeba to oczywiście jeszcze porządnie okablować. Edytowane przez jello
  • 2 tygodnie później...

Witam klubowiczów. Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze po przeczytaniu kilku ładnych stron widze ze dyskusja toczy się praktycznie o drogich jak dla mnie i wysokich modelach accu. Mnie zaś interesują modele takie jak e-205 e-206. Bardziej przychylał bym sie ku e-206 ponieważ mocniejszy, większe trafo itd ponieważ mam kolumny z 2x 10" basowymi na strone i coś je musi w ryzach utrzymać i obawiam się ze e-205 sobie nie poradzi. Tu się jednak pojawia problem ze nie wszystko złoto co się swieci i niby wyższy model a wyczytałem kilka opini że jednak dźwiękowo e-205 lepsza od e-206. Czy ktoś kto miał styczność z dwoma wzmakami mógłby mi przybliżyć na czym polega przewaga e-205 nad e-206.

Pozdrawiam

Karol

• 5 tygodni później...

Witam klubowiczów. Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze po przeczytaniu kilku ładnych stron widze ze dyskusja toczy się praktycznie o drogich jak dla mnie i wysokich modelach accu. Mnie zaś interesują modele takie jak e-205 e-206. Bardziej przychylał bym sie ku e-206 ponieważ mocniejszy, większe trafo itd ponieważ mam kolumny z 2x 10" basowymi na strone i coś je musi w ryzach utrzymać i obawiam się ze e-205 sobie nie poradzi. Tu się jednak pojawia problem ze nie wszystko złoto co się swieci i niby wyższy model a wyczytałem kilka opini że jednak dźwiękowo e-205 lepsza od e-206. Czy ktoś kto miał styczność z dwoma wzmakami mógłby mi przybliżyć na czym polega przewaga e-205 nad e-206.

Pozdrawiam

Karol

Coz, przewaga zgnilych jablek nad ulegalkami. Niestety. Nie kupuj niskich Accu - nie graja, albo b. trudno cos z nich wykrzesac.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.