Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie wymieniłem lampy ( jeszcze się wygrzewają ), zabieram się w piatek za wymianę gniazd potka i przewodów sygnałowych na posrebrzane, potem w kolejności będą kolumny, wytłumienie matą bitumiczną, wymiana przewodów i kondensatorów zwrotnicy, chyba że się pojawi projekt nowej z zastosowaniem oryg. cewek bo nie mam mozliwości nawinięcia nowych.

I wtedy przyjdzie czas na wymianę rezyst. i kond. wzmacniacza.

.

Witam wszystkich serdecznie . Też stałem się posiadaczem Manta V5 w cenie 350zł Real Mysłowice.

Na wstępie informuję że już za parę dni powinienem dostać lampy 6p1p-ew 8sztuk i 6n3p-e 4 sztuki.

Jeden komplet mogę odstąpić. Zamówiłem w USA z rozmachem a przecież lampy tak szybko nie siadają.

Kontakt e-mail: [email protected] . Sprzęcik za te pieniądze gra rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Próbowałem wyciągnąć na próbe jakąś lampę, żeby zobaczyć jak to się robi i przy okazji wymienić na rosyjski odpowiednik. Myślałem że wystarczy leciutko pociągnąć żeby wyszła ale niestety myliłem się. Też Wam tak mocno siedzą lampy w V5??. Czy nie uszkodzę podstawek przy zbyt mocnym wyciągnięciu lamp??. Sorry że zadaję takie głupie pytania ale nigdy tego wcześniej nie robiłem (wymiana lamp) i nie chciałbym coś popsuć.

Miałem szczere chęci odstąpić komplet lamp. Niestety właśnie odebrałem przesyłkę ,założyłem lampy i jedna z końcówki mocy zapaliła się po chwili na niebiesko-biało i zatrzeszczało w głośniku. Wyłączyłem natychmiast założyłem inne jest ok. Widocznie wada fabryczna lampy.

kaino, 30 Lip 2008, 17:45

Super nowina oby jutro była jeszcze lepsza.

Czy wasze Manty też się tak mocno grzeją??

Obudowa ma 47 przy lampach przedwzmacniacza lampy preampa mają 70 a mocy 100 stopni celsjusza!!!!!!!!

Są to wskazania mojego multimetru z funkcją temperatury dlatego może być niewielka róznica.

Dzisiaj zabrałem się za wymianę gniazd RCA, przewodów wejsciowych i potencjometra ale musiałem zostawić rozgrzebaną mantę do piątku. Rozbierając oryginalny tor wejściowy zauważyłem, że zaraz za gniazdami RCA w każdym kanale są wpięte szeregowo rezystory 100k. Jakie jest ich zadanie? Czy można je pominąć?

.

Na Allegro jest taki Alps

Ukryta Zawartość

natomiast na Wolumenie jest budka w której gośc sprzedaje potencjometry i ma małe Alpsy w obudowie metalowej stosowane w car audio , tyle że 2x50k a nie 2x100k . Ale to prawie bez znaczenia .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 31 Lip 2008, 08:00

>Na Allegro jest taki Alps

>

Ukryta Zawartość

>natomiast na Wolumenie jest budka w której gośc sprzedaje potencjometry i ma małe Alpsy w obudowie

>metalowej stosowane w car audio , tyle że 2x50k a nie 2x100k . Ale to prawie bez znaczenia .

a moze pamiętasz w której budce bo bede wybierał sie na wolumen w niedziele

Ukryta Zawartość

Nie pamiętam numeru ale to jest 3 rząd - ten prowadzący prosto od głównego wejścia od ulicy Wolumen . Prawie pod koniec alejki po prawej stronie .Blisko człowieka , który sprzedaje rezystory . No ale jak zapytasz sprzedawców na Wolumenie , gdzie kupić potencjometry , to kazdy ci wskaże ta budkę . Właściel to taki gość ,,przy tuszy " .

...there is no spoon...

Tak na marginesie orginalny potek od manty to straszne badziewie. Po wymontowaniu płytki z potencjometrem ( jedna śruba ) i próbie ponownego zamontowania ukręcił się gwint, pękł, a nawet mocno nie dokręciłem.

Przyszły lampki 6N1P EW z Fonara (jak zwykle szybka expresowa przesyłka i super zapakowane lampki) po wymianie dzwięk znacznie się poprawił, bas jest taki mięsisty jak lubię. Dzwięk jest bardziej szczegółowy aż strach się bać jak lampki się wygrzeją. Polecam wszystkim wymianę tych chińskich lamp, Chińczycy to tylko ryż potrafią robić a i to Amerykanie podobno robią lepiej:)

Z racji padnięcia potka musiałem się jakoś ratować, a że mialm do dyspozycji Alpsa niebieskiego co prawda 50kohm to nic mi nie staneło na przeszkodzie by go zamontować choćby na zewnątrz. Połączenia badziewskie, gniazda wejściowe na zewnątrz, a i tak jest jeszcze lepiej. Płytkę potencjometru pominąłem jak widać na fotce. Poważnie zaczynam się zastanawiać czy nie dorobić małej obudowy pod mantą i wsadzić tam trafa głośnikowe, potencjometr i dorobić jakiś mały prosty selektor wejść :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem także na ukończeniu podmianki potencjometra jednak w miejsce oryginalnego ( musiałem mu przyciąć dolną obudowę )wymieniłem tez gniazda wejściowe i przewody doprowadzające sygnał.

Tylko cały czas jeszcze nie wiem czy można pominąć rezystory 100k które były tam szeregowo? Jakie one mają zadanie?

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.