Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem parkę 6N3P w Fonarze i potwierdzam ,że obsługa jest OK i mozna dobrać parkę :-)a warto bo rozrzut duży więc na allegro nie ma sensu kupować bo nie wiadomo jakie te lampy maja parametry . A w pudełku były też takie , które nadawały sie tylko na stłuczkę . Wole zapłacic 30 PLN za sprawdzone niz 10 za ,,diabliwiedząco ".

Co więcej , UWAGA ! Miły szef firmy obiecał ,że kiedy trafi do niego Manta V5 od znajomego to rozszyfruje topologię ścieżek , rozrysuje schemat a ponadto pomierzy punkty pracy na lampach oryginalnych i rosyjskich aby wiedzieć jaki efekt ,, elektryczny " przynosi wymiana lamp .

I to wszystko moze trafic na forum ! Czekam z niecierpliwością .

pozdr.

PS

Kupiłem Jan Sylvania od horneta i wstawiłem zamiast sterujących . Nie powaliły mnie ale zimne więc jeszcze nie oceniam . Lecę wstawić 6N3p ;p

...there is no spoon...

Gdy brałem dziś rano 6n3P zaproponowałem P Grzegorzowi z Fonaru że powierzę mu Mantę na kilka dni dla wyłapania błedów.A przy tym rozmawialiśmy o schemacie.Nie wiedziałem że ta rozmowa będzie z podsumowaniem jakobym został "znajomym".;-))

Nie ukrywam że Mantowa legenda wzbudzila zainteresowane Mistrza.Tym bardziej ze jak poznał cenę zakupu to się mocno zdziwił.Że za taką sume tyle gratów w niej mozna dostać .Podobnie z niedowierzaniem przyjął deklarowaną moc.Jedynie opis okablowania wzbudził powątpiewanie w solidnosć Made in PRC.

Teraz pytanie co te graty w środku są faktycznie warte .Ale to już w następnym tygodniu się dowiemy

Jeśli mogę się wtrącić co do wyboru lampek - ruskie 6N3Pi-E są moim zdaniem dużo lepsze od 5670. Po pierwsze - są większe i w ogóle nie mikrofonują. W moim dawnym preampie Phase każda zachodnia 5670 mikrofonowała, a te ruskie wcale. Po drugie - mają bardzo dobre brzmienie i można je wszędzie kupić. Nalezy przy tym pamiętać, że nie lubią wysokiego napięcia anodowego, natomiast świetnie nadają się na wtórniki katodowe przy impendancji wyjsciowej ok. 300 omów.

Co do 7 nóżkowych 6AQ5 - ich ruskie odpowiedniki dziewięcionóżkowe nie miały startu w moim innym drugim preampie DIY. Ich dźwięk był jakiś stłamszony, suchy, matowy. 6AQ5 sa z kolei wrażliwe i lubią mikrofonować - dobrze jest wsadzić je do podstawek z metalowymi ekranami, posiadającymi sprężyny. Ale 6AQ5 potrafia pięknie zagrać, a szczególnie zielone Sylvanie NOS.

Próbował ktoś zmieniać trafa głośnikowe??

Trafa mają duży wpływ na jakość dźwięku, najlepiej znaleźć takie trafa żeby weszły do obudowy a z tym może być problem ponieważ te oryginalne są dosyć małe. Gdzie można kupić dobre transformatory głośnikowe żeby pasowały do tego wzmacniacza??

Te będą dobre??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepiej znaleźć kogoś kto nawija transformatory, może szło by zrobić takie które się zmieszczą??

Ukryta Zawartość

mały offtop ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idąc dalej w przypadku uszkodzenia sprzetu Manta ,twój wkład w ochrone środowiska jest nieoceniony.Przyczyniasz się do oszczędności enrgii.A sprzet nadal jest produkowany bez*norm ,środowiskowych w Chinach ;-)), za dzienną porcję ryżu przez niewolników .W tym dzieci .

Co nie przeszkadza nam kupowac i cieszyć się . Taka to podwójna ludzka moralnosć.

Firma MANTA sprzedaje juz pod swoim szyldem gofrownice i tym podobne cuda .W markecie widziałem dzisiaj ale nie słuchałem ;-)Moze tunning ...

Gdybyscie wiedzieli co mysla o nas Chinczycy to byscie spalili te swoje Manty w ramach protestu.

Wolałbym wydac wiecej grosza i kupic amplifona czy cos takiego.

Grundig High Fidelity

mzawek, 7 Sie 2008, 23:01

Trochę nie za bardzo rozumie twój wpis. Co w związku z tym że Manta sprzedaje gofrownice?? Co to ma wspólnego z tematem??

Gdybyśmy my Polacy mieli patrzeć czy ktoś nas lubi czy nie to musielibyśmy słuchać tylko sprzętu DIY.

Niestety Polacy nie są lubianym narodem a Chińczycy to raczej nic o nas nie myślą, podejrzewam że 99% Chińczyków nawet nie wie że istnieje taki kraj jak Polska. Nie bede już wypisywał co o nas myślą takie cywilizowane kraja jak Niemcy, Francja , Wielka Brytania.

Myslałem o całej rasie białej.

Przeciez ci żółci ludzie to złodzieje i piraci na skale swiatowa. Sami nie wyprodukowali ani nie skonstruowali nic wartosciowego .Jezeli zna ktos przykład chinskiej mysli technicznej na swiatowym poziomie niech ujawni tą tajemnice.

Grundig High Fidelity

Ile kosztuje Amplifon i w czym jest lepszy od naszej zabawki? Pytanie retoryczne.

P.S. Takich pytań i wpisów będzie się pojawiać coraz więcej, niestety otwarte granice, możliwość zakupu przez internet w kraju jak i za granicą, nawet w chinach odbiera klijentów dystrybutorom i producentom u nas w kraju.

Ale może zamiast zła jakie to za sobą niesie, będą też jakieś plusy. Dostosowanie np. cen do możliwości przeciętnego Kowalskiego, a nie robienie klijenta na szaro. Swoją drogą ciekaw jestem jak zarabiają pracownicy w polskich manufakturach i salonach audio. Zarobki jednego z salonów znam i jedyny plus tego pracownika to mozliwość obcowania ze sprzętem z najwyższej półki.

Pozdrawiam wszystkich uczciwie pracujących za psie pieniądze polaków.

lechb

Dobre podsumowanie.

Ja nie wierze niestety w chinskie cuda .

Gdy stał sobie zestaw V5 na półce w sklepie REAL cena 700zł wydała mi sie okazja i prezentem od firmy MANTA.

Ale mi przeszło na szczescie.

Grundig High Fidelity

Widzę że coraz więcej jest wątków które nic nie wnoszą do tematu.

Wszystkie osoby które nie będą pisały na temat TUNINGU manty zostaną zablokowane.

Jak ktoś chce przeczytać jakiś wątek który ma kilka - kilkanaście stron musi czytać około 50% kłótni i różnego rodzaju śmieci nie na temat.

Blokada nastąpi bez ostrzeżenia

>>cudak

Bądż konsekwentny skoro odpowiadasz na OT to nie strasz innych banowaniem. Czy w ten sposób chcesz awansowac na cenzora. Zapędy do blokowania bez ostrzeżenia mogą mieć skutek w "braku dobrej woli" i możliwości np. publikacji schematu.

kaino, 8 Sie 2008, 09:00

Dla mnie najlepsze są Dale w wersji militarnej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam zamiar wymienić wszystkie rezystory właśnie na takie.

Wielu poleca Allan Bradley ale jak dla mnie są za ostre i mają duży rozrzut.

Ukryta Zawartość

Jak to jest z tymi wyjsciowymi trafami ? Podobno jest to podstawa brzmienia lampowca.W mancie sa byle jakie .Wiec jak to gra ?Bedzie ktos wymieniał takie elementy ?Wtedy cena juz nie bedzie tak atrakcyjna.Zreszta ten wzmacniacz Manta wyglada na niebezpieczny po prostu.

Ja w starym lampowcu niemieckim mam jakies pancerne trafa wyjsciowe .No i nic nie trzeba wymieniac (oprócz kondów).40-lat mineło...A cena podobna w sumie do tej MANTY V5.Mysle ze lepiej kupic telewatt lub braun na e-bay.Prosze nie blokowac mnie jeszcze ;-)

Grundig High Fidelity

Ja właśnie chce wymienić trafa głośnikowe. Co do ceny to się nie za bardzo zgodzę. Dałem 450zł za komplet a kolumny sprzedałem na Allegro za 260zł czyli wzmacniacz za 190zł. Komplet lampek kupiłem za 80zł. Kondensatory wymieniłem ale większość miałem i zostały transformatory. Może być problem z zmieszczeniem bo te oryginalne są małe. Nie chce nikogo blokować, chodzi mi tylko o to żeby nie zaśmiecać wątku który już się mocno rozwinął i jak ktoś zacznie go czytać jak będzie 20 stron to tylko się będzie wkurzał. Jak ktoś przecież chce się posprzeczać to jest priv, po co zaśmiecać wątek.

ja polecam wszelkie ruskie militarne produkty do tunningu tej manty v5.Czyli rózne mbgo i tym podobne.

Moze byc tylko mało miejsca .Wszelkie wima ,jantzen itd wysiadaja pry rosyjskich produktach .

Grundig High Fidelity

Idąc dalej przymierzam się do wstawienia 6AQ5 Brimara . Lampy cokoły 7 pinowe , i 9 do przecokołowania są. Zamierzam w/g podesłanego przez ? schematu. Na foto scalona podstawka 7/9 bez crosów jeszcze.Jedynie problemem może być dorobienie szpilek pod 9pinowy cokól w Mancie

Muszą być sztywne i o wlasciwej średnicy

Ukryta Zawartość

post-3405-100008362 1218202456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.