Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do Accuphase.

navy1

Rekomendowane odpowiedzi

navy1 - świetny wpis. Zamieść go może w opiniach, to przyda się jeszcze innym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam wlasciwie takie same odczucia jak navy co do 550 i 408 bo porownywalem je oba na kolumnach Kef Reference i zauwazylem to samo czyli lepsza kontrole basu i wysterowania kolumn 408 ki.

Ja gdybym mial miec Accu to chyba jednak 408 lub 308 bo to wlasciwie te same urzadzenia rozniace sie moca a do 18 m2 elektrowni nie potrzeba.

robix

ostatnio zamieniłem Accu e-213 na e-450... i tu mam putanie czy ktoś ma doświadczenia w świetle powyższego wpisu Navy1 co do różnicy między E-408 a E-450... bardzo mnie to ciekawi bo nigdy nie miałem okazji posłuchać E-408,

pozdrawiam

>>>>>>>>>>>znikają wyostrzenia i sybilanty, pojawia się więcej spokoju i ciepła. E-550, przez eksponowanie tonów średnich i głęboki bas jest, w moim odczuciu, nieco ciemniejszy, cieplejszy i łagodniejszy od E-408 (zero, dosłownie zero sssyczących i śśświszczących sybilantów) jednak przez to traci trochę rozdzielczości (trochę!!!).

Miałem identyczne wrażenia po odsłuchu A45 – C2410 + DP500. Wygładzenie wszelkich ostrości, wspaniałomyślna wyrozumiałość dla gorzej nagranych płyt, niesamowita muzykalność okupiona rzeczywiście pewnym osłabieniem definicji i poluzowaniem kontroli basu, jak na moje ucho jednak całkowicie akceptowalnym.

navy1,

chciałem właśnie zaproponować to co już wcześniej wtrącono, posłuchaj może jeszcze nowej 450-ki. Przy E550 miałem takie same odczucia jak ty, bardzo miło ale ździebko brakuje ekspresji. W połączeniu z KEF`ami zauważyłem ten sam "problem" poboru prądu sluchaliśmy gdzieśmiędzy 9-10 niepamiętam, dokładnie a wskaźnik już oscylował blisko 50%. Z kolei 308 mnie zniechęciło i szukałem już gdzie indziej. POdobno 450 - ka łączy tropchę cech E550 i klasy AB jak 408 ale jest znacznie lepsza od 408, a w opinii niektórych jest ciekawszą propozycją od E550 i tańszą. Ja już nie zdążyłem jej odsłuchać choć zamierzałem.

• 5 miesięcy później...

>Podsumowując uważam, że E-550 to bardzo dobry wzmacniacz o znakomitej, eksponowanej średnicy i

>dobrym "zejściu" na basie. Brzmi cieplej, trochę łagodnej i nieco przyjemniej od E-408 jednak brak

>mu tej energii i kontroli, jaką daje 180 W / 8 Ohm. W bezpośrednim porówaniu E-550 vs E-408

Szukałem wzmaka do DP500 i B&W804. Porównywałem integrę Accu E450 i końcówkę A30. Brzmienie E450 określiłbym jako bardziej rześkie, ale na pewno nie lepiej kontrolowane. Dźwięk E450 w porównaniu z A30 wydał mi się bardziej zabałaganiony, nieco przypadkowy - słabiej kontrolowany właśnie. A30 trzyma kolumny za mordę, wszystkie instrumenty są jednoznacznie określone na scenie, nic nie dzieje się przypadkowo. Dźwięk jest aksamitny, kulturalny, idealny do jazzu i klasyki. Nie męczy nawet przy długim słuchaniu. Co zaskakujące nieźle brzmią na nim nawet słabiej zrealizowane nagrania. Dla mnie była to różnica klas.

Na zakończenie mam pytanie. Zastanawiam się nad upgrade do B&W802. Oczywiście najlepiej wypożyczyć do domu na odsłuchy, ale może ma ktoś już jakieś doświadczenia z takim zestawem? Czy 802 do 22m2 nie są za potężne? Czy A30 pociągnie te kolumny?

Równznakomicie osadzone na scenie

"No i jeszcze wydajność: przy głośności ustawionej na godz. 12 (wskaźniki wysterowania wchodzą już na czerwone pole) E-550 po prostu nie daje rady - pojawia się charczenie, przesterowanie basu i średnicy itp.

Brzmi cieplej, trochę łagodnej i nieco przyjemniej od E-408 jednak brak mu tej energii i kontroli,"

Odsłuchiwałem w domku przed zakupem A 50V końcówkę mocy Accuphase A 30 (ponoć ona jest w 550 ) i ten sam efekt w pokoju ok.17m , "ja mu w gaz ,a on zgasł " podkręcałem , a on zadyszki dostawał, kolumny JMLab Mini Utopie. Z kolei końcówka 50V w zasadzie jest pozbawiona wszystkich wymienionych przez kolegę mankamentów , a cała reszta pozytywnych cech 30 jest rozwinięta i spotęgowana, energii i kontroli już nie brakuje ;-)

hisroyal=>

Ja byłem mocno rozczarowany A30 ,musisz wziąć ,pod uwagę ,że miałem wtedy w domu jako punkt odniesienia McIntoscha 252 (2x 250W) ,który grał wymiennie z integrą 6850 przez 6-7 lat - kolumny 805, 804 i 804s. Także wymiana Maca na A30 to był poroniony pomysł.

Mac 252 do 17m za duży ,a A30 za mała i bądź tu mądry - tak to wyszło u mnie ;-)

Dwa miesiące temu miałem okazje posłuchac tego accu-408 z B&W 802d oraz z Audio physic "Avanti"(BERLIN HINTERHOF)Mnie osobiście bardziej odpowiadał dzwięk tych drugich i to zdecydowanie.Dla tego sądze,że nie powinienes rezygnować z ich odsłuchu.Po tym porównaniu wyleczyłem się na jakiś czas z B&W.pzdr.

hisroyal=> nie wiem, czy A-30 pociągnie B&W802 ale jestem pewien, że te kolumny są za duże do 22m2. Ja zmieniłem swoje 1027Be na 802D. Na razie grają z E-408. W pokoju poniżej 30 - 35m2 raczej będzie ciężko je zmieścić.

Prym

Nic dziwnego, ze ci się nie spodobało. 802 potrzebują solidnego wzmacniacza. Słuchałem tam gdzie ty z integrą 450(kicha)lecz dopiero z końcówką mocy zaczęły grać.

Choć przyznam racje, że z tej pary dzwięk Elipsy bardziej mi odpowiada.

p.

Pomidor.Słuchałem tam z 408 i końcowką mocy,ale po przełączeniu na Avanti była synergia.Lepiej wypadały z Accu Avanti niż B&W 802d.Sonus- Elipsa moim zdaniem gra lepiej od jednych i drugich tyle,że droższy.Dla autora wątku moja propozycja jest taka,żeby posłuchał jedne i drugie a zdanie wyrobi sobie sam.pzdr.

a co sądzicie o Thielach 2.3 do Accu E550?

Ja mam thiele 2.3. I nie sa latwe, ale jak dobrze je zlozysz w systemie to umzesz, zakup na lata...

jezeli Ciebie to interesuje to do swoich thieli zamówilem wlasnie pow.amp Accuphase P7000.

Wiec mysle ze moga dobrze gadac z Twoim sprzetem..

pozdr Adam

Gutekbull.Masz racje B&W 802d dopiero zagrały z ACCU P-7100 ale mimo to bardziej podobało mi się połączenie 408 z Avanti.Sądze,że autor wątku powinien być bardziej zainteresowany Avanti niz 802 z powodu o którym chociażby piszesz.pzdr.

navy1.Mozesz spróbować do 408 (jesli chesz przy nim zostac) Avanti lub SF ELIPSA Ja je posiadam i gram w troche większym pomieszczeniu chociaż do tej pory na niewłaściwym wzmacniaczu i myśle,że w Twoim pokoju będą w sam raz.Nie wiem czy w Twoich okolicach dostaniesz je do posłuchania to napewno utrudnia.Co do B&W 802 z 408 ACCU to chyba jednak żart.Nie wiem czy 408 wysteruje Elipse nie miałem okazji tego zestawienia posłuchać.

prym=> dzię za sugestie, ale kolumny niedawno zmieniłem, właśnie na B&W 802D. Nie zgadzam się z opinią, że E-408 sobie z nimi nie poradzi. Poradził sobie też nieźle z Thiel CS3.7 (które u mnie były konkurentemm 802D), dużo lepiej niz Mac MA-7000. Przez tydzień miałem w domu na odsłuchu system Abbingdon Music Research (hybrydowy odtwarzacz CD-77 i wybrydowy wzmacniacz M-77 dual mono 2 x 180W / 8 Ohm). Efekt (w sensie wysterowania 802D) był ok, dodatkowo AMR brzmi po prostu świetnie. Warto się tym zainteresować: Abbingdon Music Research.

Wracając do zasilania B&W 802D wiem, że przy mocnej końcóce (P-7100) mozna z nich więcej wyciągnąć i w tym kierunku zmierzam.

navy1.Miałem okazje słuchac własnie z tą końcówką i wzmacniaczem ACCU 408 róznica zasadnicza na korzysc tej pierwszej oczywiście.Szkoda,ze nie wiedziałem o zakupie tych B&W ale jak to zrobiłeś to zmienisz i tak wzmacniacz jestem pewien,to tylko kwestia pośłuchania tej końcówki,lub czegoś innego tak było w moim przypadku,czekam właśnie na monobloki Passa XA-60.5 ponieważ Elipsy do Latwych też nie należą.pzdr.

navy1, 13 Lut 2009, 16:17

>hisroyal=> nie wiem, czy A-30 pociągnie B&W802 ale jestem pewien, że te kolumny są za duże do 22m2.

>Ja zmieniłem swoje 1027Be na 802D. Na razie grają z E-408. W pokoju poniżej 30 - 35m2 raczej będzie

>ciężko je zmieścić.

No to mam problem z głowy... mogę pozostać przy tym co mam :-) W sumie mój zestaw mi pasuje: lubię taki "kulturalny" dźwięk. Strzałem w 10 była zamiana kabli na Kondo doradzona przez jednego z forumowiczów. Dźwięk stał się dużo bardziej precyzyjny i żywy.

Nie wiem czy na 12 nie wykrzesam z A30 ognia, bo nie mam pre - zasilam z wyjścia dp500, więc nie mogę ustawić pokrętła na 12 ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.