Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe ok.8tys. do 18 metrów

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Najdluzej gralem w 13m2, w pokoju zaadoptowanym akustycznie. Profesjonalne ustroje akustyczne, gabkowe. Wiem, pomyslicie profanacja ?

Oczywiscie bardzo male pomieszczenie jak na te kolumny, dodam ze i dla mnie jest to zaskoczeniem, ale graja w tych 13m2 wyjatkowo dobrze ! Bas nie hula, wszystko na swoim miejscu, poza waska scena (pokoj) Widocznie to pomieszczenie jest wyjatkowe. Na pewno i zestawienie ich z posiadanymi przeze mnie klockami nie jest bez znaczenia.

Jakis czas temu przewiozlem sprzet do domu rodzinnego, a tam pokoj 18 m2 (ze skosem), zabralem ze soba rowniez ustroje akustyczne. Niestety ten sam sprzet, ale inny pokoj i nie chcialo juz tak zagrac :( Liczylem na znacznie lepszy dzwiek, a tak naprawde poza poprawieniem szerokosci sceny (szerszy pokoj) to kicha.

Sluchalem takze Electr 926 u annawroc i marekzawa. Maja pomieszczenia powyzej 20m2 i u nich electry sprawuja sie rownie dobrze.

annawroc, 14 Lip 2008, 20:10

A np Zydelek twierdzil, ze Electry 926 sa suche, plastikowe, z pazdzierzowa obudowa. Jego Jamo graly lepiej, te co wtedy sprzedawal, pamietacie ? :P

Sa rozne gusta. Zalezy jeszcze czy trafimy w to odpowiednie, synergiczne polaczenie.

Juz nie raz bylem zaskoczony jak budzetowka potrafi dobrze zagrac, kwestia wlasnie tej synergii. Zbudowac taki system, to jest sztuka !

Z linii Electra znam zarowno 905 i 915 jak i 926, 936 oraz 946. Wszystko to swietne zestawy i, z pewnoscia warte swojej ceny. Inna sprawa jest natomiast to, ze Point Source sa lepsze od swojego bezposredniego nastepcy czyli 905'tek a takze lepsze (pomijajac oczywiscie bas, dynamike i skale) od 926, 936 i 946. Problemem starych zestawowo JMLab'a byla ich wybrednosc w stosunku do reszty toru. I nie chodzi tu tylko o PS'y, ale tez o np. pewnie juz nieco zapomniane a rownie ciekawe zestawy Antea. Przetworniki zastosowane min. w PS, czyli tioxid i polikevlar stawiaja bardzo wysoko poprzeczke w takich aspektach jak szybkosc i barwa, ale, z drugiej strony, poprzez swoja transparentnosc bezlitosnie obnazaja wady toru. Nastepna seria, czyli Electra to juz zupelnie inne przetworniki - zamisat polikevlaru - poliglas oraz, w kolejnych odslonach serii Electra (905 czy 915 mialy jeszcze tc09tdx) - inna wysokotonowka (tioxid 5) - znacznie latwiejsze w konfiguracji, ale juz nie tak dobre. I nie ma sie co dziwic, ze starsze bylo lepsze a nowsze jest gorsze. Ot jak z samochodami, te stare byly zrobione z lepszych materialow a nowe sa z gorszych, tak i w hi-fi, polikavlar byl drogi w produkcji a poliglas okazal sie tanszy. Ot cala tajemnica.

Warto jednak zaznaczyc, ze to o czym napisalem to nie krytyka Electry i wychwalanie PS - jak napisalem we wstepie, obie serie sa bardzo dobre, chodzi jedynie o to, ze z tej starszej mozna wyciagnac wiecej, chociaz nie jest to latwe.

Podoba mi się twierdzenie, że "PS Point Source sa lepsze od swojego

>bezposredniego nastepcy czyli 905'tek a takze lepsze (pomijajac oczywiscie bas, dynamike i skale) od 926, 936 i 946." Znaczy się ...?

Reszta:

Tyż prowda !

Starsze - znaczy lepsze...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

soso napisał:

Gdybym mial Twoj zestaw zdecydowanie wywalilbym zrodlo. Mysle, ze jeszcze nie wiesz

jak jest marne. ;-)

Mam pytanie:

Czy faktycznie NAD S500 to taki szajs ze musze go czym predzej wywalić? :)

Z calym szacunkiem Enzo ale mylisz sie. W serii Electra 9x6 istotnie wyeliminowano polikevlar ale nie po to, zeby zastapic go polyglass czyli jakas tam wzmacniana celuloza (ktory to polyglass jest stosowany owszem do dzis ale jedynie w najtanszej serii Chorus), ale piankowymi membranami "sandwich W", ktore stosowane bymy pierwotnie w serii Utopia i stosowane sa zreszta do dzis.

A wiec nie ma mowy o zadnym pogorszeniu jakosci stosowanych materialow co zarzucasz ale jest to raczej ruch w odwrotnym kierunku.

A milosnicy kevlaru nie musza zalamywac rak - sa B&W czy Wharfedale ktore konsekwentnie go stosuja.

Może zamiast oryginalnych subów Focala spróbujesz TBI Magellan. Tutaj link do włoskiego dystrybutora, który chyba urządza wyprzedaż:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam tych urządzeń, ale z recenzji wynika, iż TBI oferują bass szalenie czysty i szybki, ale pozbawiony mięsa. Z pewnością nie nadają się do kina domowego, ale powinny nadążyć za PS. Na jakiejś wystawie audio w Kanadzie uzupełniały zestawy single-driver Lammhorn RL 1.8.

Ukryta Zawartość

JarlBjorn, 15 Lip 2008, 11:22

>Z calym szacunkiem Enzo ale mylisz sie. W serii Electra 9x6 istotnie wyeliminowano polikevlar ale

>nie po to, zeby zastapic go polyglass czyli jakas tam wzmacniana celuloza (ktory to polyglass jest

>stosowany owszem do dzis ale jedynie w najtanszej serii Chorus), ale piankowymi membranami "sandwich

>W", ktore stosowane bymy pierwotnie w serii Utopia i stosowane sa zreszta do dzis.

>

>A wiec nie ma mowy o zadnym pogorszeniu jakosci stosowanych materialow co zarzucasz ale jest to

>raczej ruch w odwrotnym kierunku.

>

>A milosnicy kevlaru nie musza zalamywac rak - sa B&W czy Wharfedale ktore konsekwentnie go stosuja.

Nie wiem czy nowe membrany sa lepsze niż z polikevlaru, ale sam J.Mahul, własciciel Focala, przyznał ze polikevlar był znakomity z tym ze drogi w produkcji( duży odsetek źle wykonanych membran nie nadających sie do zastosowania).To głownie skłoniło firme na przejście na "diagram W".Kazdy szuka zysków.

A co do innych firm to stosują one kevlar a to zupełnie inna bajka.

>Nie wiem czy nowe membrany sa lepsze niż z polikevlaru, ale sam J.Mahul, własciciel Focala, przyznał

>ze polikevlar był znakomity z tym ze drogi w produkcji( duży odsetek źle wykonanych membran nie

>nadających sie do zastosowania).To głownie skłoniło firme na przejście na "diagram W".

Z wywiadu jaki przeczytalem kiedys z technologiem JMLaba wynikalo jednoznacznie ze sandwich W oferuje znacznie mniejsze podbarwienia niz polikevlar, a zatem przyczyny zarzucenia tego materialu byly jak najbardziej technologiczne a nie kosztowe.

Gdyby polikevlar byl lepszy od pianki "W" stosowano by go z pewnoscia w Utopiach w ktorych koszty sie nie licza.

JarlBjorn, 15 Lip 2008, 12:02

Pewnie całej prawdy sie nigdy nie dowiemy.

Cóż kazda firma promuje zawsze nowo wprowadzany wyrób, że lepszy, nowoczesniejszy, nowe materiały, itd,itp.

>>JarlBjorn

Istotnie w Electrach nie ma poliglasu (moj blad...), tylko membrany sandwich W (dwie warstwy wlokna szklanego z pianka miedzy nimi) jednakowoz nie zmienia to faktu, ze te przetworniki sa gorsze niz polikevlar, natomiast tansze w produkcji i latwiejsze w aplikacji. Koszty sie zawsze licza, niewazne na jakim poziomie cenowym - firma ma przynosic zyski a bezkompromisowo i bez ksiegowych to ewentualnie mozna sie bawic przy jednostkowych konstrukcjach diy.

Co do kevlaru u innych producentow: polikevlar to (jak sama nazwa wskazuje) dwie warstwy kavlaru zgrzane ze soba. B&W stosuje membrany z pojedynczej warstwy kevlaru, podobnie np. Davis w przetworniku znanym u nas chociazby z Radmorow LS30 i 40 stosowal membrane z pojedynczej warstwy kevlaru i do tego powlekana. Wszystko to zupelnie inne przetworniki, ktore z polikevlarem Focala laczy jedynie podstawowy material uzyty do produkcji.

>>Zwyklybanan

Musisz pamietac, ze dedykowane suby PS10 to konstrukcje pasywne, trzeba totot napedzic z zewnetrznego wzmacniacza, no i pozostaje kwestia trafienia tego na rynku wtornym a o to nielatwo. Sam kiedys tez wpadlem na pomysl z tymi subami, ale wyszlo na to, ze przy odpowiednim doborze toru mozna wyciagnac z PS'ow zupelnie wytsarczajacy bas.

>>>>>w Electrach nie ma poliglasu (moj blad...), tylko membrany sandwich W (dwie warstwy wlokna szklanego z pianka miedzy nimi)

To jeszcze uscislijmy, podwojna warstwa wlokna jest tylko w wooferach, w srednietonowcach jest tylko jedna:)

>>>Jednakowoz nie zmienia to faktu, ze te przetworniki sa gorsze niz polikevlar, natomiast tansze w produkcji i latwiejsze w aplikacji.

Tu jet ten wywiad z dyr. gen. Focala, jest krotki pasaz o tym jak opatentowana technologia sandwich KEVLAR zostala rozwinieta do sandwich W.

>>>Koszty sie zawsze licza, niewazne na jakim poziomie cenowym - firma ma przynosic zyski a bezkompromisowo i bez ksiegowych to ewentualnie mozna sie bawic przy jednostkowych konstrukcjach diy.

Sadze ze w cenie Grande Utopia membrany z polikevlaru, nawet z odrzuconymi, stanowilyby moze 1% kosztow. Na serio nie chce mi sie wierzyc zeby JMLab wycofal sie w topowych modelach z lepszej jakosciowo produkcji w strone gorszej, ale moze sie myle. Przeciez Utopie kupuja ludzie ktorzy chca miec wlasnie bezkompromisowa jakosc...

Tak jak powiedzial Manfred Zoller - gdybym zrobil tanie glosniki nikt by sie nimi nie zainteresowal. Co innego gdy wystawiam sie (na expo) z bardzo drogim produktem - wszyscy przychodza, cmokaja z zachwytu, ach jakie wspaniale osiagniecie panie Zoller...

Zapomnialem, link do tego wywiadu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>JarlBjorn

Biznes jest biznes. Nie ma sie co dziwic, ze czasem gorsze wypiera lepsze. Hi-fi to branza jak kazda inna, licza sie koszty produkcji, marketing itp. Prowadzimy firme, chcemy zeby przynosila jak najwieksze zyski przy jak najmniejszych nakladach. Pamietaj, ze problem z polikavlarem to nie tylko wysoki koszt produkcji, ale tez trudna aplikacja i wybrednosc gotowego produktu, czyli zestawow glosnikowych. Powtorze jeszcze raz - nie chodzi o to, ze tylko stare JMLaby byly cacy a nowe sa do dupy, bo tak nie jest, ale o to, ze przy bezkompromisowym podejsciu starsza technologia oferowala troche wiecej. A, ze to "troche" wymagalo kosztow, z punktu widzenia producenta nieoplacalnych to i wybrano inna droge.

Ale nie zasmiecajmy autorowi watku, w koncu nie o tym ten temat :-)

zwykłybanan, 15 Lip 2008, 11:00

>soso napisał:

>Gdybym mial Twoj zestaw zdecydowanie wywalilbym zrodlo. Mysle, ze jeszcze nie wiesz

>jak jest marne. ;-)

>

>Mam pytanie:

>Czy faktycznie NAD S500 to taki szajs ze musze go czym predzej wywalić? :)

O zrodle za chwile.

Co do Electr i generalnie roznych Focali to nawet seria 10xx mnie niegdy nie porazala. Gora bliska suchosci, sliczna srednica i taki se bas, ktoremu brakuje zaznaczonego dolu. Brak ups-oop jezli ktos wie o co mi chodzi ;-)

To nie sa zle kolumny ale wedlug mnie wybitnie pasuja do tzw. typowego lampowego brzmienia czyli 'lampowo' grajacej elektroniki. By bylo smieszniej, rownie dobre efekty z typowo lampowym brzmieniem elektorniki uda sie uzyskac z kolumnami srodka takimi jak np. Dali Helicon czy B&W 602 czy 603. Zas z tranzystorowa elektornika Focale sie wykladaja - tak jest moja opinia po kilkukrotnym odsluchu tych ladnych kolumn.

Co do zrodla.

Moja historia: mialem ci ja zestaw Audio Analogue (lezka w oku no bo naprawde ladnie to gra) ze wzmacniaczem Puccini i CDP Paganini 24/192. Zamienilem wzmacniacz na Pathos Clasic One mkIII (hybryda) i zostawilem sobie dobre skadinad zrodlo. Napalilem sie okrotnie na CDP pasujacy do Pathos Classic One czyli na odtwarzacz Pathos Digit - kosztuje cos kolo 11 tys. zl nowy. Kilka srednich recenzji Digita sklonilo mnie do innych poszukiwan i wyladowalem na dziwnym ukladzie - uzywany ZZ-Eight wykonany przez Bow Technologies z oferta upgradu do wersji 2008 w jakiej jest obecnie sprzedawany za 5400 USD (glownie w USA i na Dalekim Wschodzie). Wszedlem w to bo 8-letni odtwarzacz w nienagannym stanie kosztowal mnie 4 tys. zl a upgrade robiony przez Bow T' kolejne 8 tys. zl (wywalaja cale bebechy i wstawiaja nowe) - razem tylko 12 tys. zl.

Ukryta Zawartość

ZZ-Eight jest tej klasy co najlepsze Wadie, Krelle i tego typu szczyty. Konstruktorem jest Bo Christensen, ktory byl pierwszym inzynierem w Primare ale odszedl kiedy to Primare nie chcialo sie udac w hi-end. Zreszta slady idei Bo Christensena sa do dzis obecne w konstrukcjach Primare.

Wracajc do zrodla - umiarkowanie wierzylem ludziom obytym z dobrymi zrodlami, ze moze byc znaczaco lepiej. Wierzylem takze we wloskie 24/192 za 6 tys. zl. Blad. Zrodlo jakie odstalem bo prostu zamienia aparaty typu NAD-S500 czy Paganini w krasnoludki. Trudno to opisywac, to trzeba uslyszec. Dobre zrodlo naprawde wiele moze. A kolumny jak staly tak stoja (Dali Helicon 400).

Bardzo rekomenduje proby ze zrodlami. Sa niebywale!

pzdrw

soso

PS

Przy okazji podziekowania dla Ebelrotha czy jak mu tam, ktory naprowadzil mnie na wlasciwy trop. Teraz gra muzyka i przestalem ogladac sie za nowym sprzetem do czasu kiedy mi cos wysiadzie. Zloty gral stoi sobie u mnie i gra. Bedacych przejazdem zapraszam na odsluchy :-)

Ukryta Zawartość

soso

>z tranzystorowa elektornika Focale sie wykladaja - tak jest moja opinia po kilkukrotnym odsluchu

>tych ladnych kolumn.

Naprawde ? sluchajac electry 926 z dzielonym pliniusem jakos tego nie zauwazylem, znajomy forumowicz ma gryphona (wkrotce mam nadzieje odslucham) i jakos nie narzeka :)

Fakt, te tranzystorki do tanich nie naleza. Electry z byle czym nie zagraja.

U mnie gra to rzeczywiscie z lampa, mimo to dzwiek z tranzystorow takze mi sie podoba !

BTW, jakie waszym zdaniem bede lepsze glosniki w cenie 6kzl za uzywke ? Kolumny o dzwieku neutralnym, z dzwiekiem dynamicznym i muzykalnoscia jak electra 926 ?

Jesli znajde cos lepszego/alternatywe dla Electry926, nawet nieco doplacajac z checia wymienie, zaproponujcie ?

HYBRYD, 15 Lip 2008, 15:20

>soso

>

>>z tranzystorowa elektornika Focale sie wykladaja - tak jest moja opinia po kilkukrotnym odsluchu

>>tych ladnych kolumn.

>

>Naprawde ? sluchajac electry 926 z dzielonym pliniusem jakos tego nie zauwazylem, znajomy forumowicz

>ma gryphona (wkrotce mam nadzieje odslucham) i jakos nie narzeka :)

>Fakt, te tranzystorki do tanich nie naleza. Electry z byle czym nie zagraja.

>U mnie gra to rzeczywiscie z lampa, mimo to dzwiek z tranzystorow takze mi sie podoba !

Mialem na mysli sterotypowy dzwiek 'tranzystorowy'. Inna strona medalu jest 'co sie komu podoba'. Sa ludzie, ktorych fascynuje mikroskop dzwiekowy i tym pewnie Focala spodobaja sie i z tranzystorem ale czy to jest szczyt tego co mozna z focali wyciagnac?

Poza tym - z dobrym tranzystorem wszystko zagra lepiej niz ze zlym. Ale pytanie o lampe zawsze pozostanie otwarte.

Ja nie lubie Focali z nawet dosc droga tranzystorowa elektornika bo nie udalo mi sie uslyszec na nich tego co lubie poza naprawde fantstycznie gietka srednica. Skraje pasma moga byc lepsze.

pzdrw

soso

>zwykłybanan

A ja chcialbym zwrocic Ci uwage na kolumny (ktore posiadam) trojdrozne Credo - Studio 16 Hz. Sa na Scan Speakach i na gorze Dynaudio D260 Esotec. Jak przed laty jezdzilem po Polsce szukajac kolumn, to po wielu odsluchach okazaly sie bezkonkurencyjne - cena/jakosc - Minas Anor, tego samego wytworcy (choc wtedy nie bylo jeszcze firmy) i te kupilem.

Pozniej - myslac o wiekszych kolumnach - rowniez bezkonkurencyjnymi w swojej kategorii cenowej okazaly sie Credo. Porownywane byly - miedzy innymi - do nie tanich Audio Physic-ow (np. Padua, Virgo ), Pro Ac-ow Response 2.5 i okazaly sie wyraznie lepsze przy ich duzo nizszej cenie. Co ciekawe..., graja rowniez w niewielkich pomieszczeniach - nie ma problemu z basem. Zachecam do poczytania opinii, komentarzy z odsluchow tych kolumn.

Co do napedzenia Scan-ow, opinie sa takie, ze potrzebny jest wzmak wydajny pradowo. Ja napedzam je lampa Cayin A88T. Rowniez Rotel 895 BX nie ma z nimi zadnych problemow. No tak, ale to bardzo wydajne wzmaki. Tak do konca nie jestem przekonany ze do SS potrzebny jest mocny piec, bo jakze bylo wielkie nasze zaskoczenie, gdy kiedys na odsluchy przywiozl "lancaster " wlasnej konstrukcji GC (wypasionego), ktory bez wysilku napedzil Credo, a do tego jeszcze graly z nim dobrze i nie dalo sie zauwazyc problemow z basem. Wiem, ze mieszkasz daleko, ale warto poswiecic troche czsu, pojezdzic, posluchac i naprawde nie patrzec na odleglosc, bo od trafnej decyzji o zakupie danego modelu zalezy pozniejsze zadowolenie i przyjemnosc ze sluchania - czasem przez lata. Zreszta - jak wiekszosc z nas - najprawdopodobniej nie poprzestaniesz na kolejnym zakupie i pewnie kiedys znow bedziesz czegos innego poszukiwal. Ja sam ostatnio - naczytawszy sie na temat odgrod - dokonalem kolejnych zakupow (monitory z koaksjalem, 15 calowe basowce ) i troche potestowalem. Tez dobry kierunek, jesli kogos rozmiary nie przerazaja. Bardzo dobrze to gra - jesli taki sposob prezentacji pasuje.

Zapraszam wiec do siebie na odsluch - aktualnie jest czego posluchac.

Zwyklybananie,

sprobuj przesluchac konstrukcji akkusa na accutonach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Koledzy za wszystkie sugestie.

No cóż, pewnie by zatankować "do pełna" samochód, wziąć tydzień urlopu i objechać nasz piekny kraj.

Z Waszych sugestii i zaproszeń to mam do objechania całą Polskę, a ode mnie wszedzie daleko.

Chyba to jednak jedyny sposób by cos wstepnie wybrac.

Jest jeszcze druga mozliwość która jest kto wie czy nie ciekawsza.

Jak sugerował głownie soso i chyba enzo pozostawienie kolumn i eksperymenty z lepszym zródłem i okablowaniem.

Choć z drugiej strony zastanawiam sie czy żródło za 8 tys. da wiekszy postep niz zainwestowanie w kolumny np. klasy JM Lab Mini Utopia.

Pozdrawiam

Piotrek

A o doloczeniu jakis fotek "Credo" zapomnialem..., co czynie teraz

Ukryta Zawartość

post-1101-100009527 1216145662_thumb.jpg

post-1101-100009528 1216145662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne i pewno skuteczne !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Lutek

Co do kolumn Credo to znalazłem:

Ukryta Zawartość

Sam nie wiem co o tym myslec?

Ukryta Zawartość

>zwykłybanan

" Sam nie wiem co o tym myslec? "

Konieczne przeczytaj caly ten watek i wpisy sluchaczy z innych watkow dotyczacych Credo, a bedziesz wiedzial, co myslec :-)

Poza tym, trzeba samemu posluchac i wuciagnac wnioski.

zwykłybanan, 15 Lip 2008, 20:18

O electrach mozna przeczytac rownie skrajne opinie. "Kazdy praszek chwali swoj daszek" ?

Mialem kolumny Minas Anor, takze te najdrozsze i najbardziej wypasione (upgreadowane takze poza firma). Pytanie czy kupilbym jeszcze raz takie kolumny - NIE. Czy skorzystam w przyszlosci z oferty studio16hertz - prawie na 100% NIE.

(dodam, ze prywatnie nie mam nic do tej firmy)

Wszystko zalezy od tego jak potencjalnie "nowe" kolumny wpasuja sie w Twoj system.

zwykłybanan

Jesli jeszcze sie nie dałes namówić na zmiane PS-ów to sie nie daj namówic :)

Myslę, ze dodanie a raczej dopasowanie subów pasywnych bedzie lepszym rozwiazniem. Jesli nie, to rozważ zmiane na Imagination na focalach oczywiscie. Ktos napisał, ze polikevlar podbarwi dźwięk. Nie moge sie z tym zgodzic, jeśli na tych głosnikach coś ma podbarwić to tylko reszta toru.

Polikevlar focala jest tak przeźroczysty, że jego jedyną wadą jest...owa przeźroczystośc co powoduje żmudne poszukiwania i dobierania reszty toru a niekiedy opad wszystkich członków z bezsilności ;)

PS

Kiedys słuchałem PS-ów w dwa razy wiekszym pomieszczeniu i zadziwiły mnie potężnym, nasyconym gęstymi barwami brzmieniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.