Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany, zmiany... od czego zacząć?

---==LUK==---

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po ponad roku słuchaniu na obecnym zestawieniu (cały czas gra to nieźle;P ) przyszedł chyba czas na zmiany... Chciałem prosić bardziej doświadczonych kolegów o nakreślenie jakiegoś kierunku zmian.

Obecnie gra to co w "o mnie", może przypomnę:

- wzmacniacz HK PM645

- CD Denon DCD-920

- tuner Denon Tu-747

- kolumny Dali 102

- IC Klotz lagrange

To był złożony rok temu pierwszy, prosty zestaw.

Do tego posiadam bardzo fajny stolik metalowy z kamiennymi blatami, standy też metal + kamień + wypełnienie piaskiem.

Teraz chciałbym zacząć systematycznie coś polepszać. Marzy mi się coś takiego:

- wzmacniacz jakiś DIY, na pewno tranzystorowy; ewentualnie jakiś przedwzmacniacz - choć tu jeszcze za mało wiem na ten temat;

- zmiana CD na coś w miarę taniego podatnego na tuning, ze sprawdzonym przepisem na tuning,

- tuner coś z Vintage;

- kolumny zrobione samemu; potem jakaś zabawa z okablowaniem.

Z tuningiem sprzętu mam już jakieś małe doświadczenie, tak samo ze stolarką czy kombinowaniem zwrotnic.

Ale po kolei... od czego zacząć? Myślę, że od wzmacniacza... Jaki gotowy projekt? Co jest prostego do złożenia, w miarę taniego i grającego lepiej niż używany sprzęt z allegro do 1000zł? Symasym? Ma ktoś jakąś wizję na zestaw który wyżej nakreśliłem?

Dzięki za pomoc.

Panowie, podpowiedzcie coś:) Przecież zmiany sprzętu to chyba nie jest bardzo głupi temat.

Na zachętę fotka jak to obecnie wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wrzuć ten temat do zakładki "DIY"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Trochę "goławo"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak, stolik i standy też sam robiłem.

Na razie jest dość "goławo" bo to dopiero nowo wykończone poddasze i tam w dość dużym pomieszczeniu (takim otwartym pokoju) będę robił nowy zestaw. Teraz przeniosłem go ze swojego pokoju - z czego się cieszę, bo na poddaszu będą lepsze warunki:) Z czasem wszystko się zaadaptuje, ale to powoli.

zukzukzuk, 20 Lip 2008, 19:01

>Trochę "goławo"...

dokładnie gruby dywan by sie zdał i cos takiego

Ukryta Zawartość

bo teraz chyba dudni

Ukryta Zawartość

Jezeli chodzi o odtwarzacz Cd to doradzam..nadal zostan przy Denonie..ale raczej swe myśli kieruj w stronę modeli DCD1290,1015,1460..lub jezeli kaska pozwoli to DCD2700,1650AR,3000..lub ze stajni Sony CDP-XA2ES lub XA3ES..ewentulnie stare rasowe Pioneery..lub Marantz CD17,17KI,14

Profil na standy to 100x100x3mm, dostępny tam gdzie sprzedają wszelkie żelastwo (druty, profile, kątowniki itp.) Sprzedają na metry bieżące. Nogi stolika z profila 50x50mm. Profil standów wypełniony wewnątrz prażonym piaskiem.

Odnośnie blatów stolika to ciekawa sprawa. Chciałem je najpierw ze szkła, jednak nie mogłem dostać nic innego poza przezroczystą lub mleczną szybą. Miałem się już zdecydować na jakąś płytę meblową, ale pomyślałem jeszcze o kamieniu. Odwiedziłem firmę co robi nagrobki, ale cena była zaporowa, chyba ok. 800zł (cen nie pamiętam, bo robione były rok temu). Ale odwiedziłem jeszcze niedaleko mnie taki zakład co obrabia kamień, i okazało się, że jeśli wybiorę coś z ich odpadów (a wybór był całkiem duży) to cena będzie symboliczna. Ten kamień co mam to jakiś granit - zależało mi na czarnym kolorze a takich kamieni właśnie było najmniej, o ile pamiętam to za blaty stolika 2cm grubości ok. 100zł, za podstawki pod kolumny 3cm chyba 60zł. Wiem, że za blaty wyszło o połowę taniej niż szkło.

Pod standami mam przyklejone gumowe nóżki - ze względów bezpieczeństwa podłogi. Była też możliwość wiercenia otworów w kamieniu, żeby przykręcić nóżki lub kolce.

Stolik waży ok. 50kg, standy z wypełnieniem piaskiem gdzieś 10-15kg.

Wszystko jest EXTRA!

Tylko brakuje czegoś na podłodze i ścianach!

Pozdrowienia!

Nie no, extra to jeszcze nie jest:) To był dobry początek.

Co do CD to dzięki za pierwsze rady. Na razie nie orientowałem się w cenach używanych CD, nie wiem za bardzo ile kosztowałyby Denony o których piszesz Piotrek608. Właściwie to myślałem też, czy nie stuningować na razie mojego Denona, ale muszę się dowiedzieć najpierw czy jest sens - pewnie wtedy na rok by jeszcze u mnie został. Jeśli nie, to jakiś CD za ok. 300-400zł + tuning. Ale to chyba później, nie chciałbym teraz zaczynać od CD. Chyba lepiej od wzmacniacza, nie? Do jak z tym Symasymem? Na jakim poziomie zagra taki wzmak? Kupi sie coś lepszego do 700-1000zł na allegro? Może jakiś inny projekt?

Pewnie sie orientujesz, ze zajmuje sie tuningiem cd..generalnie wolę Cię nie sciemniać ale w ten model szkoda inwestować kaskę bo zakładając jego cene z allegro około 150zł plus jakiś tuning bez jakichs ekscesów to około (z kosztami poczty w dwie strony)jakies 200zł..wychodzi juz 350zł..za to przy dobrym wietrze to wartoś np DCD1290,1460..które bez tuningu już dośc mocno zleją Twoją dziewięćsetkę..szczerze piszę.

Dzięki, to są cenne rady. Więc wiem już na pewno, że mój CD do zmiany, tuning tego modelu odpada. A tak z ciekawości, model DCD-1420 nadaje się do tuningu? Pytam z ciekawości, bo akurat są na allegro, ale raczej na razie i tak nie kupię, jakoś w pierwszej kolejności nastawiłem się na wzmacniacz. Wertuję właśnie całe forum, czytam o różnych konstrukcjach i szukam czegoś dla siebie:)

Zajrzyj tu, może coś dla siebie znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Z własnego - krótkiego, ale bogatego we wszelakie zmiany - polecam Dussona DS99. Wzmacniacz, który nie wymaga żadnych modyfikacji, napedzi niemal każde kolumny i gra jak mało który trazystorowiec czy lampa.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.