Skocz do zawartości
IGNORED

Phast SE Triode i lampy typu NOS

Rekomendowane odpowiedzi

>Może koledzy powiedzą jakie (i za ile) lampy "diabełki" są najlepsze do Phasta i jaką mają

>sygnaturę?

Z tego co słyszalem sporo lamp 6C33C ma rozrzut parametrow i trzeba je dobierac.

Częsc nie nadaje sie w ogóle do zastosowania we wzmacniaczu.

Tyle słyszałem, ale moze sie myle...

Ja mam dobrane przez wytwórce Phasta i jeszcze druga parke na zapas - normalne, bez żadnych złotych nóżek :)

Złote nóżki to wymysł lokalnego magika. Nie warto sobie nimi zawracac głowy.

>Palton

Diabełki graja ciepło, mocno, bez wyostrzeń w górze pasma, nie sa za szybkie, ale pozostają bardzo przyjemne w odbiorze. Tak w kilku słowach :).

• Użytkownicy+

Dzięki za te kilka słów.

absinth3, jeśli Twoje słowa "Mój Boże" były skierowane do mnie, to trochę przesadzasz ;)

palton, 13 Cze 2010, 00:34

>Dzięki za te kilka słów.

>

> absinth3, jeśli Twoje słowa "Mój Boże" były skierowane do mnie, to trochę przesadzasz ;)

Nie, absolutnie nie

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• Użytkownicy+

absinth3 OK.

Może ktoś upgrade-ował Phasta ? Jeśli tak, to co wymienialiście ?

Słyszałem też o lepszych trafach i kondach (chociaż to podobno lepsza wersja już od producenta).

palton, 13 Cze 2010, 01:56

>absinth3 OK.

>Może ktoś upgrade-ował Phasta ? Jeśli tak, to co wymienialiście ?

>Słyszałem też o lepszych trafach i kondach (chociaż to podobno lepsza wersja już od producenta).

O ile mi wiadomo, w tym egzemplarzu nikt nic nie robił. Sprawa wygląda tak, że pomimo, iż wiedziałem że będa kłopoty z kolumnami, wziąłem (baaardzo przyzwoity off) inne końcówki na takich samych lampach - i te zachowują się podobnie. Jedyne kolumny, które działały bez zastrzeżeń to te stare jak świat Klipsche Heresy (1978) i WLM Stella

Myślę, że to nie jest kwestia regulacji lamp a ich cech wrodzonych- choć mam nadzieję że się mylę

Uważam też że Phasty- dźwiękowo są więcej niż świetne, ale trudne w aplikacji

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• 1 miesiąc później...

witam,

czy ktos z szanownych forumowiczow mial okazje posluchac koncowki mocy opartej na 6c33c - Phast Anniversary Edition ?

Ponoc rozni sie nieco od klasycznych produktow tej firmy ale nie znam szczegolow....

masza1968, 11 Sie 2010, 08:19

>Słuchałem z lampami RCA. Coś niesamowitego. Właśnie zamówiłem taki zestawik.

O... niespodziewany ruch w strone lampy :). Gratuluje. Dobry wybór.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Electrocompaniet bardzo fajnie zgrywa się z lampą. Ja bym nie nazwał tego rozjechaniem - gra inaczej, chyba ciekawiej. Generalnie Accu zostaje a lampa nie będzie zamiast tylko obok :)

zwyklybanan

zmiany sa i w wadze i w ilosci lamp i w brzmieniu-to tak ogolnie.

lampa kazda jedna phasta nie bedzie grac jednakowo-by zagrala pieknie potrzebne lampy

amerykanskie oraz cierpliwosc i wlasciwa konfiguracja.

-

masza1968

W moim systemie Electrocompaniet też zgrywa się bardzo dobrze ze wzmakiem lampowym, tylko że jest to inna lampa niż Phast, ale też z lampami NOS RCA

Słuchałem z lampami RCA. Coś niesamowitego. Właśnie zamówiłem taki zestawik.

masza1968

Napisz coś wiecej i konkretniej...bardzo prosze

masza1968, 11 Sie 2010, 08:19

>Słuchałem z lampami RCA. Coś niesamowitego. Właśnie zamówiłem taki zestawik.>>

Jak masz jeszcze możliwość to nie bierz do kompletu pre,ten przedwzmacniacz to hamulec końcówki/końcówek Phasta.

Przerobiłem z SET-em 5 może 6 preampów,ponadto próbowałem dwa różne pre Phasta,są słabe.W trakcie poszukiwań przedwzmacniacza wolałem grać na pożyczonej pasywce-choć tu też rewelki nie było.

Na otarcie,niejako łez nad tym preampem,muszę przyznać że kiedyś nieźle zgrywał mi się z końcówką Adcom'a,choć jak teraz sobie myślę to i wtedy pewnie tranzystorowej końcówce nie pozwolił rozwinąć skrzydeł.No ale to inna bajka,wtedy nie próbowałem nic innego,grało przyzwoicie po prostu.

l'enfant sauvage

Człowiek który wziął ode mnie SET-a zafundował mu dla towarzystwa preamp Klimo...tu dopiero zaczyna się bajka.

Pozostaje tylko pytanie czy przedwzmacniacz powinien być trzykrotnie droższy od końcówki?

l'enfant sauvage

masza1968, 11 Sie 2010, 22:53

>Słuchaliśmy na pre Phasta i k**ewsko drogim pre lampowym Maca. Jedno i drugie grało bajkowo.

i długo lepiej nie posłuchacie; przy tym systemiku nie pograły sobie dotychczas żadne pojedyncze klocki po kilkadziesiąt tysi - konfiguracja panowie!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

...żeby nie było,nie namawiam do zakupu pre za 15k,jednak w okolicach 2-3tys (sh) jest już w czym przebierać i niemal pewnym jest że każdy z nich zagra lepiej od firmówki.

l'enfant sauvage

...dodam tylko,że przez tego dziada sprzedałem bardzo dobre końcówki AM250 (co prawda nie aż tak dobre jak je kwieciście opisuje Elberoth;) ale mogłem je zestroić z systemem na ów czas o wiele korzystniej...tylko zapatrzony byłem w tego Phasta...sam nie wiem czemu.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi