Skocz do zawartości
IGNORED

Phast SE Triode i lampy typu NOS

Rekomendowane odpowiedzi

W niedziele sprawdzałem pre Phasta znajomego.

Okazało się ze wymiana ruskich lamp na bodajże Sylwany (ECC88) spowodowała wzrost napięcia na zarżeniu do 7,6V.

Musiałem wstawić w szereg rezystor żeby doprowadzić układ do porządku.

To tak ku przestrodze przy wkładaniu lamp na łapu-capu.

Dino

Wkładałeś lampy Sylwany-

stwierdzam,że byłeś pijany

ps.Dino-a pamiętasz choć jaki był to model Phasta-czy naprawdę byłeś ten-tego Panie))))

Panowie jest teraz tak-końcówka mocy na diabełkach posiada do tego pre-w którym były kiedyś 6sl7-potencjometr wykazywał o wpół do jedenastej

zniekształcenia dość słyszalne.Teraz jest pre z lampami 6sn7-a potencjometr na 12 ustawiony,a dżwięk nie posiada podbarwień.

Nie można wkładać ot tak sobie 6sl7 lub 6sn7-koniec tematu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie można wkładać ot tak sobie 6sl7 lub 6sn7-koniec tematu.

W pre budowanych od początku b.r. można sobie bezkarnie wymieniać SL na SN i odwrotnie i słuchać co się bardziej podoba - koniec tematu :)

Edytowane przez masza1968

masza - mamy demokrację, słuchać co się bardziej podoba wolno, prawo tego nie zabrania, mzmak to stoleruje bo pinologia zgodna

ale koniec na tym (czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) - czasem lepiej nie wiedzieć jak nie boli

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No cóż - byłem trzeźwy (to do wierszokletów)

Nie ja wymieniałem a robił to właściciel.

Faktycznie był to pre do monobloków na EL34.

Poprzednio siedziały tam bodajże 6N23P.

Dlatego sprawdziłem zarżenie.

To tyle - a wpis był ku przestrodze mniej "obytych" z ruskimi lampami (i tak dla "paddierżenia rozgawora")

ps. Na życzenie właściciela wpakowałem w pre (na wyjściu) Mundorfy Supreme a w monoblokach to samo w sterowaniu EL34.

Zrobiło się ..ładniej (zestaw lepiej odtwarza niskie tony i pojawiło się więcej detali).

ps.2 Nie wiem czy to była Sylwana (na pewno jakiś JAN). Do mnie wczoraj dotarła kwadra ECC88 Valvo (NOS z A getterem). Może mi się jutro uda posłuchać w moim phonostage.

Edytowane przez dino
Gość masza1968

(Konto usunięte)

masza - mamy demokrację, słuchać co się bardziej podoba wolno, prawo tego nie zabrania, mzmak to stoleruje bo pinologia zgodna

ale koniec na tym (czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) - czasem lepiej nie wiedzieć jak nie boli

Ja od począku miałem wsadzone SL. Zdziwiłem sie jak u Terrora w pre były wetknięte SNy. Napisałem do Wlodzimierza, który powiedział, że nie ma problemu - mogę sobie spróbować SN. Spróbowałem i wróciłem do lamp 6SL7. Lepiej mi pasują brzmieniowo. I nie mam też problemu, o którym pisal Piotrek. Moge rozkręcać jak chcę i nie mam żadnych zniekształceń.

Piotrek to gdzie te obiecane zdjecia:)))?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Faktycznie był to pre do monobloków na EL34.

Tak właśnie myślałem. Poleć włascicielowi wymianę lamp mocy na 6L6 Tung Sol.

Wielka zmiana, za niewielkie pieniądze - beż Nosów, czyli z mozliwością świetnego sparowania.

Miałem kiedyś taki zestaw, przed rozpoczęciem historii z Phastowymi diabełekami...ale w sumie nie grało to za ciekawie i szybko poszedł do ludzi. Grzegorz z Fonaru stwierdził, ze nie da się go uratowac bo ma spore sprzężenie zwrotne i matowość to po prostu jego charakter.

Tak właśnie myślałem. Poleć włascicielowi wymianę lamp mocy na 6L6 Tung Sol.

Wielka zmiana, za niewielkie pieniądze - beż Nosów, czyli z mozliwością świetnego sparowania.

Miałem kiedyś taki zestaw, przed rozpoczęciem historii z Phastowymi diabełekami...ale w sumie nie grało to za ciekawie i szybko poszedł do ludzi. Grzegorz z Fonaru stwierdził, ze nie da się go uratowac bo ma spore sprzężenie zwrotne i matowość to po prostu jego charakter.

Jak na zestaw za kasę, którą zapłacił gra to w sumie bardzo ładnie. Oczywiście przekaże mu Twoje uwagi natomiast na razie po zmianie lamp i kondensatorów brzmienie się wygładziło i wspomniana matowość znikła. Jest "ciepełko" i całkiem niezły kop. Testowaliśmy u niego i w kilku innych miejscach Phasta SE w wersji zintegrowanej i niestety była to porażka nawet w porównaniu z tym co ma.

Panowie, jakie kabelki do Phast'a polecacie? Takie do 1000zl IC za sztuke z drugiej reki.

Kolumny na revelatorach, DAC analogowy po cieplejszej stronie, ale bez przesady, glosnikowe Nordost Heimdall. Zalezy mi na gestym, przestrzennym dzwieku, nie chcialbym go za bardzo odchudzic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie, jakie kabelki do Phast'a polecacie? Takie do 1000zl IC za sztuke z drugiej reki.

Kolumny na revelatorach, DAC analogowy po cieplejszej stronie, ale bez przesady, glosnikowe Nordost Heimdall. Zalezy mi na gestym, przestrzennym dzwieku, nie chcialbym go za bardzo odchudzic.

Jesli do tyś i ani złotówki wiecej, to spróbuj VdH First. Gra gesto, choc w przypadku diabełków odchudzenia bym sie nie obawiał nawet na najbardziej transparentnych kablach. Docelowo jednak polecam coś z wiekszą iloscią powietrza, np. jakies srebro - Jesli nie boisz sie sam pogrzebać napisz do Utopii, ma niezły patent na IC - trudno to przebić.

takiego diabełka bym kupił

dłuższy od IC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bardzo mi podpasowały Albedo Monolithty. Już trochę tych kabli nazbierałem i jestem zadowolony. Wcześniej były Sonus Olivy - tanio i fajnie. Generalnie z lampą srebro mi się spisuje wyśmienicie.

Dzieki, wlasnie rozwazalem te Albedo i VdH ale Orchid oraz Red Dawny bo maja niedaleko swietna promocje 700zl za nowki plus jeszcze upust bym dostal to moze po 600z by mnie wyszly, tylko z tranzystorem bylo za jasno. Co myslicie czy do PHasta by pasowaly? Phasta sluchalem tylko u Piotrka na Transparentach i ni jak nie moge sie odniesc bo Transparentow zwyczajnie nie znam. W ostatecznosci do kompletu dorzuce Heimdalle, ale nie chce za duzo wydawac na okablowanie.

Edytowane przez Wojtek76

Whitesnake- pogrzebac we wzmacniaczu?

Whitesnake- pogrzebac we wzmacniaczu?

Lepiej w NOS-ie[swoim]-tylko też delikatnie)))

A kable rca-to polecam srebrne y.p.sound argentum-też ukraińskie, ze srebra ciągnionego.Głośnikowe też miałem,ale było według mnie dość jazgotliwie.

Miałem takie kable na furutechach-lepsze srebro to tylko duńskie argento-ale cena wysoka.

Albedo,vdh Orchid,Argentum-te kable nie mają brzmieniowo szans z ukraińskimi RCA y.p.sound argentum-nie ma co więcej na ten temat pisać.

• 2 tygodnie później...

wiatam ,,

czy ktorys z was sprzedaje moze to

Ukryta Zawartość

jestem kompletnie nowy jezeli chodzi o lampy .. i zastanawiam sie nad wejsciem do rodzinny lampowcow czytam wasz watek ..i zastanawaim sie co leprze omak phast a moze budrjak ??

co myslicie?? ciezko cos znalesc na necie o ostaniej lampie.. ma ktos jakies porownanie moze ktos sie podzieli opinia na ten temat??

Ukryta Zawartość

wiatam ,,

czy ktorys z was sprzedaje moze to

Ukryta Zawartość

jestem kompletnie nowy jezeli chodzi o lampy .. i zastanawiam sie nad wejsciem do rodzinny lampowcow czytam wasz watek ..i zastanawaim sie co leprze omak phast a moze budrjak ??

co myslicie?? ciezko cos znalesc na necie o ostaniej lampie.. ma ktos jakies porownanie moze ktos sie podzieli opinia na ten temat??

Nie znam pozostałych lampowcow. Jeśli chodzi o Phasta to monobloki z potencjometrami zagrały mniej przejrzyscie i ogolnie slabiej od zwyklych koncowek bez regulacji. Poza tym, 5 tys. za dwie używane końcówki bez pre to za wysoka cena.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez whitesnake

Nie znam pozostałych lampowcow. Jeśli chodzi o Phasta to monobloki z potencjometrami zagrały mniej przejrzyscie i ogolnie slabiej od zwyklych koncowek bez regulacji. Poza tym, 5 tys. za dwie używane końcówki bez pre to za wysoka cena.

Malo nie jest - ale jest troche lamp no i specyfikacja odbiega od standardu montowanego przez Wolodymyra - pewnie to cena wyjsciowa i mozna cos potargowac... a sprzet zly nie jest...

• Użytkownicy+

Jestem wstępnie umówiony ze sprzedawcą, na zakup tych monobloków. Zobaczymy co się urodzi, wcześniejszym posiadaczem był Octavarium (wtedy obecny sprzedawca, śmignął mi je z przed nosa).

Faktycznie,miałem swego czasu te końcówki.Nie wiem jaki jest wzorzec przejrzystości dla whitesnake'a lecz odnosiłem wrażenie że tutaj monoblokom nic nie brakowało,zresztą ominięcie tłumików nie powinno być jakimś specjalnym problemem nawet dla średnio zaawansowanego elektronika.

O cenie nie dyskutuję,bo nie wypada-jaka jest każdy widzi,dobrze zauważył jednak VISTO-wersja nie jest standardowa a i dodatkowy worek lamp do tego to także nie są groszowe sprawy.

Tak czy inaczej to kawał dobrego brzmienia;-)

l'enfant sauvage

dziekuje za wypowiedzi..

najbardziej interesuje mie ..czy odsluchiwal ktos phasta kontra burdjak ??a moze dubiel lub delta audio

... straznei duzo tego sprzetu niewiadmo co wybrac .. tymbardziej ze bezposredni odsluch nie wchodiz w rachube w moim przypadku:(

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

No i udało się, Phast se jedzie do mnie. Jutro będę go miał, już się nie mogę doczekać.

Chciałbym serdecznie podziękować Octaviarum, za bezinteresowną pomoc. Polegała ona na dowiezieniu wzmacniacza do miejsca, w którym przejął go znajomy będący na śląsku, a także na udzieleniu wielu cennych informacji.

Pozdrawiam

Robert

Na prawdę drobiazg:-)Końcówki są niewdzięczne do wysyłki więc nie mogło być inaczej.Czekamy na opis pierwszych wrażeń;)

Natomiast podczas odbioru Phasta miałem okazję zapoznać się z monoblokami JJ239 na 2A3...kurcze,dobra rzecz.

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

Dżizas! masza, co się stało ? Po tak krótkim czasie mniemania Phasta, znalazłeś coś lepszego, czy są inne przyczyny ???

Ukryta Zawartość

Ps. Faktycznie okazja dla innych!

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Palton, mam możliwość zakupu mieszkania za dobrą kasę w swojej okolicy dla córki i ważna jest każda złotówka. Sprzedaję wszystko.

Sprzęt da się odkupić a okazję na m2 dla młodej mam teraz.

• Użytkownicy+

Palton, mam możliwość zakupu mieszkania za dobrą kasę w swojej okolicy dla córki i ważna jest każda złotówka. Sprzedaję wszystko.

Sprzęt da się odkupić a okazję na m2 dla młodej mam teraz.

Ludziska, to tylko kupować !!! Nie dość, że super interes, to jeszcze pomagacie innym ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi