Skocz do zawartości
IGNORED

Phast SE Triode i lampy typu NOS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

6SL7 Sylvanie z lat 50tych i 6SN7 RCA Szaraki z lat 40tych. NOSy z nie używałem ich - były na zapas.

Edytowane przez masza1968
  • 3 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

Panowie, może ktoś ma chęć przyjechać do mnie? Ponieważ monobloki Phasta to moja pierwsza lampa, więc najlepiej gdyby była to osoba obeznana z lampami. Pewnie trzeba ustawić bias itp, nie mam miernika i nie robiłem tego jeszcze. Ugoszczę, mogę zapewnić nocleg, pomoże ktoś ?

Robert

Edytowane przez palton
  • 1 miesiąc później...
  • Użytkownicy+

Jadą do mnie sterujące metal base, zobaczymy czy są lepsze od szaraków. Wejściowe już mam metal base, to będzie komplet.

• Użytkownicy+

Czy to rosyjskie metal base czy może Sylvania JAN CHS 6SN7W metal base ?

Rosyjskie MELZ z lat 40-tych. Będę miał komplet, 6SN7 i 6SL7. Wiem już, że można lepiej niż szaraki (które mają jedynie fajny środek). Jak był u mnie Wojtek76, miał tung sole round plate (o ile się nie mylę) i świat się zmienił. Niestety to drogie lampy, a MELZ podobno równie dobre.

Witam po dluzszej przewie.

Wlasnie kupilem 3 pary lampek i tak sobie mieszam. Round plate siedza w pre, jako 6sl7 jest Philips z 50 tych, 6sn7 w koncowce to Sylvania tall bottle chrom top, w kolejce czeka rca 6sn7gtb 1970's coin-base. Wczoraj testowalem pozyczone chelmer valve 6sn7 w koncowce i z nimi byl niezwykle neutrlany i dynamiczny dzwiek, ze swietna precyzja i detalami ale nie bylo duzej przestrzeni, w sumie najbardziej kojarza mi sie z Ken Radami ktore testowalem gdy phast byl jeszcze swiezy.

Pozniej postaram sie pozamieniac troche lampki i sprobuje Tung Sole wlozyc w koncowce, jak juz Robert napisal to inna bajka, koncowki przestaly sie przesterowywac przy nawej duzej skali glosnosci. U mnie na szczescie takiego problemu nie ma bo mam stosunkowo latwe kolumny.

Jako zrodlo robi w tej chwili Bryston BDA-1 i z lampa jest pieknie.

Mysle jeszcze o zamienniku na 6c5s czyli jakis 6x5gt, ale w okloicy nikt nie ma do sprzedania a sklep w ktorym sie zaopatruje jest zamkniety do 20stego:(

W kazdym razie po testach dam znac jak to wszystko gralo.

Z drugiej strony Panowie te Tung Sole nie sa takie drogie jesli porownac je do np kabli a przeciez wnosza znacznie wiecej:)))

Edytowane przez Wojtek76

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam po dluzszej przewie.

(...)

Z drugiej strony Panowie te Tung Sole nie sa takie drogie jesli porownac je do np kabli a przeciez wnosza znacznie wiecej:)))

Otóż to.

• Użytkownicy+

Potwierdzam to co wyżej napisał Wojtek, po zmianie szaraków na tung sole, można było o jakieś 20% głośniej grać bez przesterów. Myślę, że to zasługa lepszej kontroli na basie i średnicy. Dla mnie to ważne, czasami chciałoby się trochę głośniej a tu zniekształcenia. Te dodatkowe ~20%, już mnie satysfakcjonuje. Oczywiście w pozostałych aspektach, tung sole również były znacznie lepsze, czytelniejsze z większą ilością informacji. Mam nadzieję, że metal base będą zbliżone w charakterze brzmienia.

Może ktoś powie, jakie zmiany wnoszą lampy w zasilaniu ?

Mam dwa rodzaje, zwykłe ruskie i zdaje się sylvanie. Te ostatnie siedzą w środku i jeszcze ich nie ruszałem.

Edytowane przez palton
  • Użytkownicy+

Wyraźnie słyszalne zmiany.

Coś polecasz z lamp ?

Jutro postaram się napisać, jakie lampy mam w zasilaniu i jakie wnoszą zmiany. Sam jestem ciekaw, będzie trzeba rozkręcić Phasty.

tak wyraźnie, że spokojnie można je wypieprzyć i dać porządne diody z konkretną filtracją moim zdaniem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

O - to, to - mamel dobrze mówi , pewne rozwiązania są jednak znacznie lepsze (w tym wypadku lampy w zasilaniu vs diody, zdecydowanie przemawiają za tymi drugimi).

Słucham tylko muzyki.

Swego czasu badaliśmy na spotkaniu u Rocha wpływ różnych prostowników na dźwięk lampowca na 2A3. Lampy 5U4G Sylvania NOS zagrały najgorzej, chińskie współczesne no-name zagrały wyraźnie lepiej, a najlepiej zagrały szybkie diody krzempwe soft recovery.

Ja wolę w zasilaniu dobre diody krzemowe, ale jak ktoś chce mieć zabawę w kupowanie dziesiątków drogich NOSów i dobieranie ich pod kątem pożądanych cech, to niech się bawi w "kenotrony", ich wpływ na dźwięk jest wyraźny.

szukaj ebay tam sie tez sklepy reklamuja. Ale nie latwo te lampy dostac, dobrze sparowane. Ja kupilem w Motronie ale to byla jedyna parka jaka mial.

Niedawno zakonczylo sie spotkanie z kolegami. Sluchalismy troche muzyczki roznorakiej od jazzu do metalu. Wszyscy jestesmy zgodni, ze najwieksza atrakcje progrmu stanowily roun platy, zwlaszcza w preampie. Tam ich miejsce i po kilku probach juz chyba zostana tam na zawsze;)

Oczywiscie koledzy rowniez ostrza zeby na te lampki i mowili, ze nigdy nie slyszeli takih lamp. MIlo mi to bylo slyszec)

W skrocie precyzja, kontrola, przestrzen i wybrzmienia, neutralnosc, Sylvanie okazaly sie nie sprawne niestety, a z RCA w pre bylo przyjemnie, jednak mysle, ze gdyby tung soli nie bylo w koncowce to hmm bylo by tk srednio niestety.

Bryston rowniez pokazal sie z dobrej strony, ale o NIm to naskorbie w watku o dackach)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Z tego co czytalem to Tung Sol generalnie trzymaja wysoka jakosc, ale moze sa niechlubne wyjatki.

Pisalem tydzien temu do Wolodii i nie mowil, ze maja nic nowszego niz ten z Anniversary.

Tung Sole Round plate z czarnym szklem w wersji 6SL7 są znacznie tansze niz 6sn7. Ciekawe czy grają tak samo..

6SL7 ma grać tak samo jak 6SN7 - a dla czego ?

od zawsze SL-ki były tańsze i uważane za mniej udaną lampę

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

6SL7 ma grać tak samo jak 6SN7 - a dla czego ?

od zawsze SL-ki były tańsze i uważane za mniej udaną lampę

I dlatego dobrym pomysłem jest sporządzenie przejściówki oktal-nowal i podłożenie za 6SL7 lampy ECC83.

I dlatego dobrym pomysłem jest sporządzenie przejściówki oktal-nowal i podłożenie za 6SL7 lampy ECC83.

Muszę popróbować u siebie z ta przejściówką-mam niezłe ecc83....już jestem tego ciekaw mocno.

Mamel ....pożyczysz?

Zobaczymy w jakim stopniu ta red base jest taka nieudana??

Na stronie Phasta jest pre to samo, wersja z phono stage. W sumie to nie wiem czym one sie roznia oprocz tego, bo lampy te samo siedza.

Tung Sole Round plate z czarnym szklem w wersji 6SL7 są znacznie tansze niz 6sn7. Ciekawe czy grają tak samo..

Do pre phasta moznaby je zainstalować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie moga "grać" tak samo ponieważ to zupełnie różne elektrycznie lampy,to tak jak by porównać i próbować zamienić np. ECC83 z ECC81,bez sensu.

6SN7(6N8S rosyjska)-wzmocnienie-20,nachylenie-2,6mA/V,Ri-7,7kom

6SL7(6N9S rosyjska)-wzmocnienie-70,nachylenie-1,6mA/V,Ri-44kom

I czarne szkło tego nie zmieni

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na stronie Phasta jest pre to samo, wersja z phono stage. W sumie to nie wiem czym one sie roznia oprocz tego, bo lampy te samo siedza.

Zgadza się ze jest juz nowy pre

W najnowszej wersji jest ECC82 - 1szt i ECC83 - 1szt.

Na stronie jest jeszcze "stary" na 6sl7

Edytowane przez zwykłybanan
  • 3 tygodnie później...

Witam od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem PhaSta Retro:)wszystkie lampki oryginalne ruskie!z tego co czytalem wymiana przynosi ogromna poprawe lecz niebardzo wiem od czego zaczac!pomozecie?:)Wlasnie testuje do niego przedwzmacniacz Audio Nota m2 mam tez pozyczona koncowke P1se.Po pierwszych odsluchach pre Audio nota gra zdecydowanie lepiej od pre phasta(niestety nie jest moje)jezeli chodzi o calosc zdecydowanie wygrywa Phast:)Po wymianie lampek bedzie wymiatal mam nadzieje:)co proponujecie ktore lampki w pierwszej kolejnosci nalezaloby wymienic?jest to moja pierwsza lampa i nie za bardzo jestem w temacie.pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi