Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Dussun DS99

mbk84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, składam swój pierwszy zestaw stereo. Posiadam wzmacniacz Dussun DS99, chcę kupić Xindak CD06 i teraz pojawia się pytanie: jakie głośniki do tego? Mam mały pokój, jakieś 12m2, słucham różnej muzyki: jazz, rok, pop, reggae, klasyczna, chillout. Zależy mi na dobrym basie, ogólnie ciepłej barwie dźwięku i przestrzenności. Zastanawiam się nad KEF IQ7, ktoś polecił mi Akkus V.2.1, ale nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na ich temat. Budżet jakim dysponuję to max 2500zł, ale jeśli jest coś dobrego w niższej cenie do tego wzmacniacza to super, jeśli warto dołożyć parę złotych to też jestem w stanie to zrobić. Nie mam gdzie odsłuchać głośników, więc będę bazował jedynie na waszych opiniach. Każda wskazówka mile widziana, z góry dzięki i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/44606-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-dussun-ds99/

Akkus-a w tym budżecie trudno nabyć. Osobiście polecam coś z krajowych manufaktur:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A kolumny Akkusa można posłuchać w ich warszawskim oddziale. Szczerze polecam - to znakomite konstrukcje i z tym Dussonem grają bosko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem ten wzmacniacz u mahlera z zamkniętymi Labirynthosami (jego konstrukcja), - bomba! Do Twojego pomieszczenia jednak za duże.

Pogadaj z McGyverem. On zdaje się bardzo ceni ten wzmacniacz, powinien więc mieć pomysł na kolumny do niego.

Miałem możliwość posłuchania na wzmacniaczu Korsun KS 99,czyli takim samym jak Dussun DS 99 kilku par kolumn /JM Lab Cobalt 816,Elac 208.2,Audio Physic Tempo 2,Avance Sign.3,Phonar P30,Wharfedale Opus 1,Dynaudio 52/ i najlepiej zagrało z niedużymi podłogówkami BC Acoustique Tibre - dynamicznie,przejrzyście,przestrzennie,z dobrą kontrolą basu i świetną separacją instrumentów.

BC Acoustique Tibre raczej trudno znaleźć w sklepie. Audio Academy PHOEBE IIs są w kuszącej cenie, z kolei ESA Vivace XT2 jakoś najbardziej do mnie przemawiają, podobno są bardzo przestrzenne, jednak cena trochę wysoka :( Nadal jednak nie wiem jak to zagra z Dussunem DS99.

Co będzie źródłem?

W zasadzie za 1500 zł nic lepszego niż Siesty nie kupisz, a ten 1000 zł przeznacz na dobre CD, albo jeszcze lepiej na przetwornik D/A. To drugie rozwiązanie jest bardziej przyszłościowe, albowiem za 2-3 lata odtwarzacze wyjdą z powszechnego uzytku.

Tylko widzę że te Siesty mają 6 Ohm a Dussun ma 4 i 8 Ohm to nie przeszkadza? Źródło to Dussun DS99 i chcę do tego dokupić Xindak C06, chyba że nie o to pytasz? Sorry ale jestem laikiem i dopiero rozpoczynam swoją przygodę ze stereo :) pozdro

mbk84, 23 Lip 2008, 16:49

>Tylko widzę że te Siesty mają 6 Ohm a Dussun ma 4 i 8 Ohm to nie przeszkadza? Źródło to Dussun DS99

>i chcę do tego dokupić Xindak C06, chyba że nie o to pytasz? Sorry ale jestem laikiem i dopiero

>rozpoczynam swoją przygodę ze stereo :) pozdro

Dussun maksymalnie wykorzysta możliwości Siest, pod warunkiem zastosowania dobrego źródła. A ten Xindak nie wydaję mi się równorzędnym partnerem dla Dussona. Z własnego doświadczenia sugerowałbym raczej źródłe szczegółowe, rozdzielcze z leką nutą muzykalności. Bardzo dobrze spisałby się odtwarzacz z DAC-iem Stelmacha, Zhaolu 2.5 (tak to się chyba pisze), może lampucera (tej nie znam).

Ostatecznie Lite DAC-60, z którym w roli transportu sprawdzi się nawet DVD. Jest jeszcze Beresford - ale ze siestami dzwięk zleje się w jedną kupę, będzie muzykalnie, przyjemnie, ale nudno.

Ja upierałbym się jednak przy przetworniku D/A i do tego jakiś dobry transport (niskie modele CA, Denony, Marantz - taki model np. 5001 można kupić za grosze, a jest ładny, CD-text, piekny pilot).

Taki zestaw zagra lepiej niż nie jeden odtwarzacz CD z półki sklepowej za 3000-4000 zł.

Ok, a jak mogę zamontować tego DAC-a Stelmacha w Marantz-ie? Mogę prosić jakiś link albo e-mail? Co do głośników to na razie jestem na etapie Siest, chyba że pojawią się jakieś nowe uwagi. Nic jeszcze nie wiem o połączeniu KEF-ów z Dussunem.

Tak wygląda wersja poprzednia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Do Marantz-a 5001 DAC się nie zmieści :( może w takim razie ONKYO DX-7711 (podoba mi się wygląd)+ DAC, ktoś miał styczność z tym sprzętem? Jak by to zagrało z Dussunem?

• 5 tygodni później...

Witam. Z powodu braku gotówki na skompletowanie zestawu stereo, sprzedaję wzmacniacz: DUSSUN DS99. Zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail: [email protected] Polecam!

Kup narazie tani DAC'a zewnetrzny np Zhaolu 2.5 cena ok 550-600 zl. Bardzo rozdzielczy szczegolowy dzwiek do tego tanie DVD za 200 zl( Pioneer, Philips etc.) jesli oczywisceie nie posiadasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.