Skocz do zawartości
IGNORED

Kobiecy wokal w nurcie... disco lat'80

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ nie!

Klasyczne disco to są lata 70-te i muzyka, która nie ma nic wspólnego z techno. Nie jest to też muzyka oparta na jednym beacie, którą da się łatwo miksować. Chociaż może inaczej - da się, ale nie z tego powodu :) Z wykonawców przede wszystkim przychodzi mi do głowy Boney M., Gloria Gaynor, Kool And The Gang, Diana Ross, KC & The Sunshine Band, Barry White czy Bee Gees w pewnym okresie. Natomiast zupełnie czym innym jest Modern Talking/C.C. Catch (bo to w sumie to samo, tylko kto inny śpiewa), aczkolwiek niewątpliwie jest to też muzyka dyskotekowa. Ale nie disco.

Poza tym muzyka Bohlena mimo że prosta, jest na swój sposób złożona (choćby wstęp You're My Heart You're My Soul, czy znakomite Stay w wykonaniu C.C. Catch) i jak na dzisiejsze standardy trzyminutowego gówna radiowego, to jest nawet dość... ambitna ;)

W wątku mowa jest głównie o muzyce lat 80tych. Co do lat 70tych, na myśl przychodzi mi głównie zespół Bee Gees i niezapomniany taniec Travolty w "Gorączce sobotniej nocy" ;) Mimo wszystko o wiele lepiej podobały mi się tańce przy muzyce jeszcze wcześniejszej, lata 60te, wiadomo, rock&roll, film "Dirty Dancing" z Patrickiem Swayze i Jennifer Grey ;) Sam chętnie tańczę właśnie przy takiej muzyce, raczej omijając szerokim łukiem wszelkie, nudne bujanki ;P

I love the sound of crashing guitars

Zgadzam się z tymi, którzy bronią słowa Disco jako nazwy dla muzyki dyskotekowej lat 70 do może bardzo wczesnych lat 80ych ... lecz równocześnie pozostała nazwa w języku dla miejsca w którym się ją tańczyło ... dyskoteka. Dlatego nie widzę nic złego nazywając muzykę nazwijmy to taneczną lat 80ych dyskotekową - przecież tańczyliśmy przy dajmy na to Sandrze w dyskotece ... Spokojnie dwa słowa mogą istnieć równocześnie mając odmienne znaczenia.

Żeby nie być gołosłownym, definicja z wikipedii:

Disco znana także pod nazwą muzyka dyskotekowa – gatunek muzyki popularnej, głównie, choć nie wyłącznie, przeznaczony do tańca w tzw. dyskotekach. Szczególnie popularny w drugiej połowie lat siedemdziesiątych XX wieku z mnogością instrumentów, potem od początku lat osiemdziesiątych do dziś (!) z muzyką elektroniczną.

>>> Jozef, dopiero teraz przeczytałem twoje pytanie z pierwszego postu ... :)

Wymieniamy, pół żartem, pół serio listy gwiazd jednej piosenki a z tych ambitniejszych wokalistych popowych lat 80ych zapomnieliśmy o jednej o której trzeba wspomnieć ...

Mylene Farmer z jej wspaniałymi fabularnymi teledyskami na głowę bijącymi masową kprodukcję z tamtych czasów. Warto wspomnieć, że do dziś śpiewa i odnajduje się w XXI wieku ;)

i dzisiaj chyba jeszcze bardziej atrakcyjna niż 20 lat temu ;)

nikx, 15 Paź 2008, 20:34

>>>> Jozef, dopiero teraz przeczytałem twoje pytanie z pierwszego postu ... :)

>Wymieniamy, pół żartem, pół serio listy gwiazd jednej piosenki a z tych ambitniejszych wokalistych

>popowych lat 80ych zapomnieliśmy o jednej o której trzeba wspomnieć ...

>

>Mylene Farmer z jej wspaniałymi fabularnymi teledyskami na głowę bijącymi masową kprodukcję z

>tamtych czasów. Warto wspomnieć, że do dziś śpiewa i odnajduje się w XXI wieku ;)

Miło posłuchać oryginalnej wersji Désenchantée. Jak się słucha Kate Ryan to czuje się "skądś ja to znam".

Piękne czasy, piękne kobiety, piękna muzyka ;)

Kim Wilde - You Came

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Laura Branigan – Self Control (kolejny świetny teledysk ;P)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

• 2 miesiące później...
  • 4 lata później...

Stevie Nicks. Ogolnie malo wspolnego z Disco, ale niektore kawalki mocno zalatuja, wokal tez niezly:

http://www.youtube.com/watch?v=cmwFtOJaOcA

http://www.youtube.com/watch?v=-gSKeCvSCpw

Badzo ostatnio wpadlo mi to w ucho ze wzgledu ze bardzo ostatnimi czasy polubilem Fletwood Mac.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.