Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze opinie o wzmaku Carat A57

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Co sądzicie o wzmaku Carat a57 i jakie kolumny byście do niego polecili?Może ktoś jest posiadaczem tego wzmacniacza i podzieli się wrażeniami?W Audio jest dość pochlebna recenzja,ale nie ma to, jak opinia użytkownika...Muzyka,której słucham :od disco,dance,rock,progresiv po elektroniczną,nie pomijając innych gatunków po drodze,dlatego szukam czegoś uniwersalnego,co nie będzie eksponowało wad nośnika.Proszę o opinie i propozycje.Dzięki:)

https://www.audiostereo.pl/topic/44631-wasze-opinie-o-wzmaku-carat-a57/

Do 3 kzł to Carat nie jest żadną rewelacją. Poszukaj z drugiej ręki np. MI 240:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zupełnie inna klasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odczytałem opis wrażeń.Na pewno są zachęcające.Jako posiadacz Ca740a jestem już znudzony przykrymi niespodziankami z odbiorem źle nagranych,wytłoczonych cd-ków.Cambridge demaskuje i uwypukla wady płyt.Nawet słuchanie muzyki przez słuchawki rzadko sprawia przyjemność i to z różnymi słuchawkami..Dlatego szukam takiego wzmaka,który będzie potrafił upiększyć niedostatki a tym samym uprzyjemnić odbiór słuchanej muzyki.Carat zdaje się w pewien sposób to robi.Najgorsze,że nie mam gdzie odsłuchać tego co sobą prezentuje.Nie chcę też,żeby dźwięk był jakiś zamulony,ale żeby wzmacniacz posiadał swój specyficzny charakter kreowania muzyki piękną.Wieże Technicsa miały taki charakter,choć oczywiście posiadały jednocześnie pewne wady brzmieniowe,np.zamuloną średnicę.

profundis, 24 Lip 2008, 14:03

Podobnie jak u Ciebie,tak i u mnie,szerokie zainteresowania muzyczne i niedoskonała realizacja wielu wydawnictw płytowych zmusiła mnie do poszukiwania urządzeń które sprostają tym problemom,a jednocześnie nie będą kosztować majątku.

Z odtwarzaczy CD bezkonkurencyjnym wydaje się tu Meridian z serii 500,nie rujnuje płytoteki jednocześnie zachowując takie aspekty brzmienia jak szczegółowość,stereofonia na co najmniej bardzo poprawnym poziomie.Lubi każdy gatunek muzyki i gra pełnym,niezwykle barwnym brzmieniem.

Wzmacniacze zachowujące całkiem przyzwoitą detaliczność,rozdzielczość,łaskawe zarazem dla niedoskonałości nagrań to na pewno Musical Fidelity A300,grał u mnie przez jakiś czas,pełny dźwięk,prezentacja muzyki rzekłbym analogowa-potrafi pozbawić nagrań cyfrowego nalotu,metaliczności.Gdyby nie zbyt obszerny,jak na moje preferencje bas,którego nie trawiła także akustyka mojego pokoju-zostałby pewnie na dłużej.

Można lepiej,zdecydowanie polecałbym niedocenianego Creeka Destiny,powietrze między instrumentami,detale,zadziwiająca dynamika.Bardzo sugestywnie zabrzmiała na nim wokaliza A.M.Jopek jak i cięższe riffy Dream Theater,uniwersalny wzmacniacz.Cena co prawda dwukrotnie większa od zakładanej przez Ciebie ale można zdecydowanie taniej,wynegocjowałem właśnie w jednym ze sklepów w UK bardzo atrakcyjną cenę i na prawdę mocno się w tej chwili zastanawiam...

l'enfant sauvage

>profundis

posłuchaj Naita 5i (wersja 2ga pomiżej 4 tys nowy, wersję 1 z SH można znaleźć za ok 2500), powinien spełnić Twoje oczekiwania. Miałem podobne dylematy z CA 640 i naim okazał się najlepszą alternatywą.

sprzęcik niczego sobie,ale nowy za drogi do nabycia.Trzeba by zerkać na Allegro,może się trafi...

a niższy model jak wypada?

Co do proponowanych przez Was sprzętów też różne są opinie,ale tak jest zawsze..

Myślałem jeszcze nad wieloma opcjami..Nad kupnem amplitunera dla gorzej wytłoczonych płyt(pamiętam np,że Pioneer D514 z Jbl grał całkiem efektownie).Skoro jednak mam teraz wyrównane i naturalne Celestiony, mógłby ten tandem nie wypalić...Wtedy słuchałbym raz z Ca,raz z amplitunera,tylko to przełączanie kabli.Za to miałbym też opcje wielokanałową...

Inna opcja kupić tańszy wzmak,albo nawet w duecie z cd,do 3 tys,który z kolei atrakcyjnie podbijałby różne części pasma,aby w końcu dać dźwięk miły w odbiorze,choć niekoniecznie naturalny.Opcji jest więc wiele,choć najbardziej mi bliska chyba wymiana wzmaka ,a potem kolumn.Ciężka sprawa;)

Zainteresuj się PATHOS-em CLASIC 1. Z różnymi wzmacniaczami miałem ten sam problem co Ty. Clasica używam od 8 lat, słucham wszystkiego od dawnej po blackmetal i zawsze jest fajnie, wokale ideał. Ten wzmacniacz nie osusza brzmienia, dźwięk nie jest techniczny, raczej bardziej fizjologiczny, wypełniony, służy to bardzo lichszym realizacjom nagrajń. Wzmacniacz jest hybrydowy, z lampkami na przedwzmacniaczu, dośc prosta niezaodna konstrukcja. Szczeże polecam zwłaszcza, że w SH można nabyć za około 3000 zł.

Dzięki za następną propozycję.W sumie nazbierało się tego trochę,ale przynajmniej będzie w czym wybierać..Ma niezłe recenzje.W ogóle proponowane przez Was wzmacniacze są dość dobrze oceniane m.in przez Wojtka Pacułę,który na miano niezmiernie osłuchanego dawno sobie zasłużył,a i osobliwe sprzęty prezentuje i ocenia..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.