Skocz do zawartości
IGNORED

Kto z was pamieta lipiec 1983r i....

fan64

Rekomendowane odpowiedzi

..i oczywiście na koniec wieczoru płytowego zawsze padały słowa dziękczynne dla wypożyczalni płyt kompaktowych Solec 50 albo Digitalu w wawie z którego tez korzystałem.Ustawili tam stanowiska CDek + kaseciak do nagrywań na msc., zwykle 5ciu gości jak zaczarowanych wpatrywało sie w magiczne słupki Technicsów poniewaz w domu do dyspozycji mieli kasprzaka albo co zamożniejsi mini wiezę, super bogaci szufladę. Jakość kaset tam nagranych zmiatała wszystko.

Tak trochę off topic: co sądzicie o obecnej jakości sygnału radiowego? Czasami słucham starych taśm z nagraniami z radia (głownie audycje muzyczne i "powieści dźwiękowe" z Trójki) i mimo nienajlepszego nośnika i upływu lat, co na taśmy nie najlepiej działa, mam wrażenie, że nagrania te brzmią lepiej, niż współczesne audycje w radiu. Zdaję sobie sprawę, że w eterze się zagęściło mocno i dynamikę sygnału się obcina, ale żeby aż tak? zastanawiam sie co będzie w Polsce z nadawaniem sygnału DAB, ktoś coś może słyszał?

Piotrek608:

>niestety przyszły znacznie gorsze czasy gdzie wiekszosci ludzi wystarcza

>mp3,flace,wma,wavy i inne shity które gdy sie słucha to sie krew z uszu puszcza..

Zapewne i wtedy byli tacy, co narzekali na nadejście gorszych czasów, w których płytę winylową zastępuje jakiś tam plastikowy zapis cyfrowy. O krwi z uszu też by się pewno coś znalazło ;)

A co do narzekania na flac: pewien jesteś, że odróżnisz transport CD od odtwarzacza wav/ape/flac, podłączonego do tego samego DAC? Śmiem twierdzić, że prędzej popuścisz, niż odróżnisz ;-P

Panowie to były czasy!Łezka w oku się kręci!Żaden nośnik potem nie zrobił takiej rewolucji, choć od samego początku nie był lepszy od analoga, ale ta magia nowości, kosmiczna technologia:-)

Sorry - mam na pewno sklreozę i nie notowałem dat, czasów itp - ale wydaje mi się, że pierwszą audycją w PR z muzyką z płyt CD było specjalne wydanie audycjo "Mini-Max" P. Kaczkowskiego w III programie PR - specjalne wówczas) technikę. Nagrywałem ją na taśmę ("Aria M-2408SD trochę poprawiona, tuner TSH-110 z wstawionym dekoderem stereo na µA758 zamiast przełącznika diodowego) i pamiętam, że pierwszy raz szumy z taśmy były większe niż szumy z radia...

A co do jakości nadawania - nic się nie zmieniło, system nadawania stereo jest taki jaki był wtedy, ale przybyło stacji - potrzebna jest lepsza antena i tuner z lepszą selektywnością.

Przepraszam, ale miałem załączony "replace" zamiast "insert" a nie patrzyłem na ekran przy pisaniu i wyszedł "skrót myślowy" - nie będę poprawiał, chyba jest zrozumiały.

Teo

"A co do narzekania na flac: pewien jesteś, że odróżnisz transport CD od odtwarzacza wav/ape/flac,

>podłączonego do tego samego DAC? Śmiem twierdzić, że prędzej popuścisz, niż odróżnisz ;-P"

Pewnie nie odróżnia, ani też nie wie o czym pisze.

_harry, 28 Lip 2008, 12:43

>resztaki wspomnien z tego okresu:

>- do wieczoru plytowego redaktorzy zapraszali wlascicieli "kolekcji" plyt CD wraz z ich sprzetem.

>kolekcje czesto liczyly sobie np. 15-17 pozycji to juz bylo cos !

>sprzet czesto nie chcial wystartowac, plyty sie wieszaly. pamietam opis dzialan jednego z

>wlascicieli CD ktory przygotowal w domu stolik z plyty granitowej zawieszony luzno na sprezynach -

>co chronilo przed przeskakiwaniem lasera. a gosciu mieszkal w wiezowcu z wielkiej plyty blisko

>tunelu srednicowego w w-wie.

>

>trudno sobie to dzis uzmyslowic ale bylo tez popularne dzielenie (zmiana kolejnosci utworow) plyt

>tak aby zmiescila sie gladko na kasecie 2x45 minut (nadawanie z przerwa na zmiane strony kasety). to

>byl dopiero odjazd !!!

>czesto przed prezentacja plyty puszczano fragment w celu dostrojenia poziomu nagrywania !

>

>gdzie te czasy ;-)

nawet ja pamiętam jak na II puszczali całe płyty i nagrywało się je na kasety:-)

cóż, za 20-30 lat dzisiejsze pokolenie będzie wspominać jak z avaxsphere.com ściągało sie całe płyty w formatach bezstratnych i nikt nie patrzył na prawa autorskie w internecie:-) to były czasy.... ;-)

marekzawa:

>Pewnie nie odróżnia, ani też nie wie o czym pisze.

Racja. I na tym zakończmy offtopic, zbyt ładny jest ten wątek ;)

audioholik:

>cóż, za 20-30 lat dzisiejsze pokolenie będzie wspominać jak z avaxsphere.com ściągało sie całe płyty

>w formatach bezstratnych i nikt nie patrzył na prawa autorskie w internecie:-) to były czasy.... ;-)

Tego typu wspominki można zacząć już dziś - w końcu avax od pewnego czasu nie żyje ;-/

Ten konkurs na nazwę urządzenia wygrał termin "dyskofon", pamiętam jak dziś. Niedługo po pierwszych emisjach radiowych CD, w czasie jakiejś audycji przeprowadzono sondę wśród słuchaczy co sądzą na temat brzmienia CD i czarnej płyty, ludzie dzwonili i wyrażali zdziwienie jak w ogóle można stawiać takie pytanie aż zadzwonił jakiś delikwent i jako jedyny brzmienie CD skrytykował, i to bardzo mocno. Mi szczena opadła do ziemi, jak można było popełnić takie świętokradztwo. Reszta po nim pojechała jak po łysej kobyle.Facet miał tupet, w takim momencie taka teoria, i to na antenie. To chyba był Qubric :)

zildjian

Brothers in Arms była pare lat później. Była mowa o "Avalon" Roxy Music. 9-ty Zepp co do brzmienia masz rację, co do muzyki łabedzi spiew.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam nie sadzilem a jednak, wlasnie tu na tym forum znalazlem wielu podobnych do mnie i podzielajacych moje zainteresowania.A przy okazji i moja pamiec zostala nieco odswierzona,jak np. smarowanie plyty marmolada....., czy konkurs na nazwe tego sprzetu.

Cholra,to chyba starosc taaaak....,a czy pamietacie ta usmiechnieta panienke na okladce pierwszego wydania magazynu Audio Video i co ma w rece?.Moze ktos z was posiada wydania AV z lat 1985 i1986?.

Eh srodrk lata wiekszosc ludzi na wakacjach a tu taki temat wspomnieniowy.

Oczywiscie ze pamietam pojawienie sie plyty CD i jej pierwsze ,,koty za ploty,,i przyznam sie ze dlugo nie moglem sie przyzwyczaic do tego typu barwy i cykania bez szumow.

Na przelomie 85-86 sluchalem pierwszego ,,Compaktu,, u siebie w domu plyta JMJ niby fajnie a jednak tak dziwnie jakos wyprane z emocji.

Najczesciej nagrywalem ,,Piosenki na zyczenie,, B. Fabianskiego ktorego zreszta poznalem osobiscie na jakims turnieju tanca Mambo w ktorym bralem udzial z moja przyszla zona (eh tobyly czasy).

Na koniec dodam gdybym mial taka Aiwe jak teraz to na balety nosili by mnie na rekach i stawiali wino marki wino zeby tylko dac im posluchac Kena Laszlo w takiej jakosci hehe (kiedys mialem tylko ,,szuflade,, na Francje ze zrabanym pradem podkladu -fabrycznie).

robix

robix

A kto pamięta "Wieczór płytowy"(chyba to ta audycja") z 12 grudnia 1981r? Zdałem b. ważny egzamin lecz ważna była tylko ta audycja.Zestaw "Kleopatra" jakieś "tonsile" małe (tylko jeden typ nazywano hi-fi) oraz "Dama Pik" jawiąca się jako cudowna maszyneria.Nagrywałem i grubo przed północą cisza-przerwano.Do dziś mam żal do jednego generała za to.Zresztą nie tylko za to.Ale jaka to była płyta- nie pamiętam?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.