Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Klotze, Gothamy, miałem co prawda tylko IC, a to z pewnością zupełnie co innego niż głośnikowe, ale te IC (IY-106, GAC-2v1) to... porażka straszna, grają głównie zamuloną średnicą :/ Z głośnikowych filmówek których słuchałem u siebie dłużej, to Nordost, takie charakterystyczne tasiemki. Atydrut ma lepsze wypełnienie i barwy, po prostu więcej jest z niego muzyki ;)

I love the sound of crashing guitars

ALTON, 17 Sie 2009, 22:30

>>>>A wiecie, że przekręcenie gałki Bass/Treble nic nie

>kosztuje?....

jest mały problem. ja nie mam takiej gałki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

->ALTON

No sorki, ale jeśli na dobrych kablach plastikowe CD Technicsa PG390 gra lepiej od topowego Rotela RCD-971 na zwykłych czinczach, to chyba jednak kable grają, lub jak wolisz, jedne przewodzą więcej muzyki od drugich ;P

Micke 13 a co powiesz na temat ślepych testów, które są ogólnodostępne w internecie. Ludzie odsłuchiwali DVD podpięte pod tani koniec mocy Alesisa kablem chinch - chinch za "3zł" i naprawdę wysokiej półki sprzętowej za ogrom pieniędzy. Większość powiedziała, że tanie dvd gra lepiej ? Jak im odkryto zasłonę to zmienili zdanie. Jak to jest?

->ALTON

XYZ, a kysz, sio z Kluby Rotela ! ;P Chyba że masz Rotela, jeśli tak to proszę o dowody w postaci zdjęć klocków ;) Ewentualnie mogą być zdjęcia kabli Rotela ;P

PS. A rozmowy o kablach to w wątkach kablowych, tam zresztą też już się wypowiadałem co do ślepych testów ;)

Micke 13

Ja akurat mam wspomniane przez ciebie IC KLOTZA ale wpięte sa między pre-a-końcówki,tam gdzie sygnał wyjściowy ma poziom ok 5v,natomiast tam gdzie sygnał wyjściowy ma do 2v czyli cd i tuner wpięte IC to MONSTERY interlink 800 a dla tego że bardziej "audiofilskie"lecz bez szaleństw winny być wpięte tam gdzie poziomy sygnałów są mniejsze,aby ich wpływ był jak najmniej zauważalny.Nie wiem czy KLOTZE grają zamuloną średnicą bo każdy z moich RB obsługuje inną częćś kolunmy,więc nie stwierdzę czy np klotz zamuli mi średnice na końcówce która gra na bas w kolumnie.Pozdrawiam

Ciekawostką jest to, że udowodniono po sto kroć to, że kable nie grają a niektórzy dalej wierzą, że grają. Te różnice, które słyszysz to tylko i wyłącznie pracująca wyobraźnia. Mózg fabrykuje to, co słyszysz pod postacią zmiany (to nie ucho wychwytuje różnice). W końcu dostaje bodziec, że na coś wydałeś kase i musi być lepsze niż to, co miałeś wcześniej :-).

ALTON, 17 Sie 2009, 23:33

>>>> a co powiesz na temat ślepych testów...>>>>

daruj sobie. tutaj jest klub porządnych ludzi.

autor wątku- proszę o reakcję !!!!!!!

-> jaculek63

Czyli u Ciebie końcówy grają w bi-ampingu stereo, jedna napędza bas, druga wysokie. A próbowałeś osobno końcówę na jedną kolumnę (dual mono) tak jak mam ja ?

U siebie nie mogę podłączyć jak Ty masz, bo kolumny Dynaudio mają tylko po jednej parze gniazd.

Więc tak. Miałem okazję naprawiać nie raz i nie dwa sprzęty rotela. Uważam je za solidne maszyny o standardowej konstrukcji jak 90% innych sprzętów czy to akai, czy technics, czy sony. Teraz jest na temat. Aplikacyjnie niczym się nie wyróżniają.

A ja rano pognam do Castoramy kupić kosiarkę ,recenzja kabla po wygrzaniu ok 500godz.To tak dla rozładowania ciężkiej atmosfery.Sądzę iż kazdy z forumowiczów jest zadowolony ze swojego systemu i okablowania i niech tak zostanie.

ALTON, 17 Sie 2009, 23:53

naprawiałeś Rotele i żadnej fotki nie strzeliłeś? znowu nieładnie.

I wcale nie uważam, że rotele są jakieś nadzwyczajne. Jednakże wielu z nas przed zakupem wiedziało, że mistrzami plumkania rotele nie są. I co? I tak je kupiło. Może to rozwiniesz?

mICKE 13

Próbowałem i sądzę że w obecnej konfiguracji całość gra dynamiczniej,a o to mi chodziło.Poza tym kolumny oczywiście stoją na 3cm.płytach z marmuru a zestaw niestety jedno na drugim ale za to na 10cm płycie nie do ukradzenia bo prawie 70kg.

ALTON, 17 Sie 2009, 23:53

więc wytłumacz mi dlaczego z suprą było harash a z monsterem jest duzo lepiej?

a wyznacznikiem tych zmian jest moja żona, która po zmianie kabli stwierdziła " Teraz jest dobrze".

autosugestia? never. to jest real.

Jaka reakcja ?

Wiem z opinii znajomego że ALTON to porządny człowiek, jego ogromna niewątpliwie nabyta wiedza nie tłumaczy jednak głuchoty, czy żeby delikatniej, złego podejścia do przeprowadzonych testów ;)

Powiem że ja też... nie słyszę różnicy w kablach... po godzinnym, baa, nawet całodniowym odsłuchu. Ale różnica jest ewidentna gdy po tygodniu ciągłego słuchania na tym kablu przepnie się na inny :]

Ja może jakiś czas temu nie na kablu od kosiarki, ale słuchałem na kablu zasilającym do spawarki ;P Sztywny, 2mm drut miedziany w plastikowej izolacji ;) Gra dobrze, fajny choć osłabiony bas, nieco ciemno ma górze, polecam takie eksperymenty bo nic nie kosztują. Podobnie polecam zrobić sobie kabel głośnikowy ze spożywczej folii aluminiowej (tzw. Jan Niezbędny). Ot tak, jak ktoś się nudzi w formie zabawy, przy okazji będzie miał trochę śmiechów lub płaczu jak się okaże że folia gra lepiej od kupnego firmowego za grubą kasę ;P

Hejka!

Jeżeli chodzi o fotki bebechów RCD991 to są już na forum, trzeba tylko poszukać. Mam je gdzieś na dysku nawet, mogę wysłać jak ktoś potrzebuje.

Z kolei mój 991AE nie był jeszcze otwierany nigdy ale moge to zrobić we wreśniu i ofocić go ładnie, tym bardziej, że poważnie się zastanawiam nad oddaniem go do zlampizowania jego toru analogowego, więc fotki mogą być ciekawe, o dźwięku już nie wspominając.

Mam zamiar testować go jako źródełko do:

- cyrus two + psx [ własnie zakupiłem :-D ]

- baltlab epaca III po xlr [ w planach ]

- słuchawkowy OTL na podstawie projektu Pana Adnrzeja Kamyka lub podobny od Bomarka ;-) a może i Linnart.

Pozdrawiam,

kvist.

Widzę, że rozgorzała dyskusja na temat kabelków - odwieczny spór "kablomanów" i "antykablowców" - ja jak zwykle, w tej kwestii pozostanę gdzieś pośrodku, ale jako m. in. inżynier teletechnik powiem co o tym myślę. Po prostu nie popadam w skrajności - uważam, że jakieś tam kosmiczne technologie nie mają zbawiennego wpływu na końcowy efekt słyszalny, ale i też nie zaszkodzi zastosowanie dobrego przewodnika, jako że jak ze wszystkim, najtańsza tandeta robiona jest z "odpadów", które nawet w połowie nie utrzymują właściwych parametrów.

>>ALTON

Co do kabli - miedź może być różnej czystości i na pewno śniedziejąca "w oczach" domieszkowana miedź o przekroju 0,25mm z kabelka za 3zł nie będzie miała tej samej przewodności elektrycznej (na którą wpływa średnica, długość i sama konduktywność materiału) co czysta chemicznie posrebrzana o przekroju choćby 1,5mm w jakimś tam high-endowym IC - jeśli jesteś elektronikiem, to powinieneś to wiedzieć - to z pewnością nie ten sam przewodnik, a jaki to ma wpływ na słyszalną poprawę brzmienia i na jakich klockach, to czort wie? Z tego co widzę w Twojej galerii, to może i dużo sprzętów widziałeś w środku, ale z całym szacunkiem, raczej to nie były klocki "wysokich lotów" i stąd zapewne opinia, że niewiele się one różnią (90% klocków to "standardowe konstrukcje"?!). Ja osobiście oglądałem niegdyś swego Technicsa SL-PS770 (jakby nie patrzeć, topowego modelu) i dzielonego SU-C800 + SE-A800S (może nie topowego, ale też i nie niskiego modelu) i uczciwie porównując do np. Sonego CDP-XB930QS i Roteli RC-960BX + RB-960BX trzeba przyznać, że Technics, delikatnie mówiąc, w środku śmierdzi tandetą, co adekwatnie przekłada się na jakość prezentowanego dźwięku (stary Grundig SV2000 był o niebo lepszy 800-tek!). Nie widziałem może w środku Technicsa SL-P2000, czy dzielonego SU-C5000 + SE-A5000, ale je trzeba by było porównywać chyba już do serii Michi, czy najzacniejszych ES-ów Soniaka.

>>Micke 13

Naukowo udowodniono, że w linkach złożonych z większej liczby mniejszych splecionych drucików prąd płynie tylko przez środkową część plecionki - niektórzy producenci zaczęli wiec produkować plecionki składające się kilku mniejszych plecionek splecionych razem, albo z rożnych przewodników na rożnych średnicach przekroju - czy to pomaga, czort wie? Ale zastosowanie jednolitego drutu wymusza przepływ prądu po całym jego przekroju (choć i to jest sprawa dyskusyjna - druty się wyciąga do odpowiedniej średnicy i co za tym idzie na różnym promieniu materiał ma różne własności fizyczne - ale pomińmy to, bo i sam materiał pewnie z różnych dostaw do fabryki jest "różny fizycznie"), więc może to jest przyczyną sporej rzeszy fanów "anticabli", swoją drogą jego średnica, wbrew pozorom jest pewnie większa niż niejedna lineczka w high-endowych IC, ale drut nawojowy!? I to jako kabel głośnikowy?! Powietrze oczywiście również nie jest najlepszym izolatorem - wszystko zależy na jaką odległość oddali się "izolowane" elementy, jaka jest wilgotność, ciśnienie i temperatura tegoż powietrza. Plecąc zaś te "druciki", wyolbrzymiając najzwyczajniej budujesz cewkę - nieznacznie zwiększasz indukcyjność w ten sposób budowanego "kabelka", a czy to słychać, czort wie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.