Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

>>>bo na Rotelowym po wciśnięciu przycisku, gała wzmocnienia bardzo szybko zaiwania ;)

>>>>

dokładnie tak jak piszesz. Przez to regulacja ustawienia żądanej głośności jest czasami wręcz niemożliwa. Albo głośno albo nagle cicho. A wszystko to dzieje się na bardzo malutkiej skali.

Czasami mnie to bardzo wku......irytuje. Dlatego najchętniej zakupiłbym do tego Rotela jakieś kolumny o skuteczności co najwyżej 80 dB :)

Regulacja w CD to połowiczne rozwiązanie ponieważ w przypadku przełączenia na inne źródło w postaci tunera można sobie przez nieuwagę wszystkie głośniki z kolumn wydmuchać ( niestety w tym tunerze regulację poziomu sygnału ma tylko DAB, analog nie).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

jaculek63, 17 Wrz 2009, 22:40

mój pokój ma z 18m2. więc jest średniej wielkości. Poprzenio miałem 30W Rotela RA-930AX i było trochę lepiej (zaznaczam trochę....) :)

Teraz moja zmorą są kolumny o niskiej skuteczności........ :)

Rozwiązanie problemu jest banalne i niemal bezkosztowe. Pisałem już o tym wielokrotnie. Trzeba odpiąć jeden z kabelków od silnika poten cjometru i wpiąć tam w szereg dwie zwykłe diody krzemowe połączone przeciwrównolegle.

McGyver, 18 Wrz 2009, 12:58

dzięki za podpowiedź, jednakże sprzęt jest na gwarancji....to tylko 2,5 roku ale zawsze.

Jednakże na przyszłość dobrze wiedzieć, choć jak dla mnie to i to jest bardzo trudne :)

sittek, 18 Wrz 2009, 13:46

>burz, 18 Wrz 2009, 13:34

>

>będziesz miał problem jak ja :)

Hmm, nie rozumiem...

Przelecialem jeszcze raz wszystkie Twoje posty w klubie i na początku narzekałeś na ostrość - ale to nie jest odpowiedzią, jaka jest różnica brzmienia miedzy moją obecną koncówką a RB 991. Moja koncówka, jak napisałem "na wejsciu" do klubu, tez poczatkowo sprawiała mi podobne kłopoty. Moze RB 991 jest łagodniejsza? Albo ma inne cechy? Nie wiem, stąd pytanie do tych, co słyszeli:)

Nie wiem jak brzmi RB 991, ale skoro moje cacuszka RB 981 grają bardziej miękko od RB 971 to raczej takiego brzmienia można się spodziewać. Czasami nawet basu jest za dużo:)

A co do regulacji siły wzmocnienia, fakt, trudno trafić w tą "idealną" pozycję.

sittek

Może żeśmy się żle zrozumieli,potencjometr na minimum to godz.7 a maximum to 17 mam rc-03 i ponieważ brak skali tak te ustawienia interpretuję.Nie przekroczyłem jeszcze w słuchaniu 12-stej bo jest wystarczająco głośno,a poziomy od 7 do 9 to głośność do przyjęcia nawet wieczorową porą.McGyver podał ci patent na wolniejszą pracę silnika pot. siły głosu abyś zdążył i nie zabił sprzętu.

burz, 18 Wrz 2009, 18:59

>>>Hmm, nie rozumiem...

nie chodziło mi o pojawiającą sie od czasu u mnie ostrość ( głównie zalezy to od rodzaju nagrania- sposobu jego realizacji) a o dużą dynamikę Roteli i kłopoty z kręceniem "gałą" w przypadku modeli o dużej mocy :)

jaculek63, 18 Wrz 2009, 19:26

niestety z propozycji McGyvera choć interesująca nie skorzystam. Nie potrafię, nie znam się i mam jeszcze 2,5 letnią gwarancję na sprzęt.... dlatego powoli szukam innych głośników.

jaculek63, 18 Wrz 2009, 19:31

>sittek

>Piszesz że masz kolumny o niskiej skuteczności 91db to według ciebie mało

akurat uważam, że jak na tak dynamiczny wzmacniacz są o zbyt dużej skuteczności :) dlatego powoli slina mi leci na Dynaudio 52SE lub model nowszy X16 gdzie ta skuteczność jest w okolicy 85dB.

Tak sobie właśnie na razie teoretycznie kombinuję. Gdy posłucham to z pewnością szybko zweryfikuję com sobie w głowie ubzdurał..

sittek, 18 Wrz 2009, 22:30

>jaculek63, 18 Wrz 2009, 19:26

>

>niestety z propozycji McGyvera choć interesująca nie skorzystam. Nie potrafię, nie znam się i mam

>jeszcze 2,5 letnią gwarancję na sprzęt.... dlatego powoli szukam innych głośników.

Tak, wymiana kolumn z całą pewnością będzie tańsza niż dwie diody, nawet jeżeli za ich zainstalowanie trzeba będzie komuś postawić flachę ;-)

A, prawda, gwarancja. A jak myślisz, jak się do tej pory nie popsuło, to kiedy się popsuje? Jutro? Za tydzień? A może będzie się psuło co miesiąc?

sittek, 18 Wrz 2009, 22:26

>burz, 18 Wrz 2009, 18:59

>>>>Hmm, nie rozumiem...

>

>nie chodziło mi o pojawiającą sie od czasu u mnie ostrość ( głównie zalezy to od rodzaju nagrania-

>sposobu jego realizacji) a o dużą dynamikę Roteli i kłopoty z kręceniem "gałą" w przypadku modeli o

>dużej mocy :)

rozumiem, dzieki

bazookie - również dziękuję

McGyver, 18 Wrz 2009, 22:37

Niby masz rację, ale....... w ciągu 2,5 roku może mnie ochota najdzie ich sprzedaż a wtedy lepiej jak jest z gwarancją, a po drugie chyba nadal zaletą sprzętu jest niewielki dodatek "nie grzebany".

Ja Cie rozumiem, Ty grzebiesz i się na tym znasz. Ja się nie znam i dlatego nie grzebię.

A kiedy się sprzęt psuje? A Ty wiesz?

Jak się coś nie zepsuło przez pierwsze dwa kwartały od zakupu, to raczej się już nie zepsuje. Chyba że ze starości, ale to w przypadku wzmaka Rotela nastąpi zapewne nie wcześniej niż za kilkanaście lat. Oczywiście użytkownik zawsze może coś spierdzielić, ale tego to i tak gwarancja nie obejmuje.

Na odsprzedaży sprzętu zawsze najwięcej traci pierwszy użytkownik. Znając tą prawidłowość zawsze kupuję sprzęty z drugiej ręki, najlepiej z odbiorem osobistym, dlatego odsprzedając swoje klocki nie tracę, bądź tracę kwoty symboliczne.

McGyver, 18 Wrz 2009, 23:49

Masz rację z tym psuciem się. Jak się samemu nie skopie powinno grać dlugo.

Swojego Rotela kupiłem w sklepie bo wyszło 100% taniej niż w Polsce.

sittek

Jak się dobrze wczytać i troszkę poszperać to większość podstawkowców ma skuteczność między 81 a 86db a to wynika raczej z budowy(i obudowy oraz objętości),lecz niestety kompromis musi byc i bas ale ten najniższy juz tylko w pamięci.

sittek: u mnie z dynaudio wcale nie jest dużo lepiej w kwestii głośności. Podobnie jak jaculek nigdy nie przekroczyłem godz. 12 na potencjometrze, a do 'normalnego' słuchania 9-tej.

tomos, 19 Wrz 2009, 09:55

>>>Podobnie jak jaculek

>nigdy nie przekroczyłem godz. 12 na potencjometrze, >>>

Hmm. Ja nigdy nie przekroczyłem godz. ..... 9-tej.

Aby to lepiej zobrazować pozwoliłem sobie zrobić fotki gałeczki ze światełkiem.

U mnie do normalnego ,zaznaczam głośnego słuchania wystarczy ....fot nr 1.

Na fotce nr 2 , choc zmiana praktycznie niewielka to już naprawdę klękajcie narody.

Masa dźwięku którą słychać w całym bloku. W pokoju trudno wytrzymać. A nawet nie jest " na dziewiątej"

I to wszystko w 18m2 i z podstawkowymi Paradigm Monitor 3. v4.

post-8490-100005465 1253351934_thumb.jpg

post-8490-100005466 1253351934_thumb.jpg

U mnie nie jest tak tragicznie, jak już wspominałem słucham gdzieś pomiędzy 8-10, jest to dość głośno ale ja lubię realistyczne poziomy głośności (pokój 15m2) ;P Ze słodkimi Dynaudio da się wytrzymać bez problemu;) A znam też kolegę który słucha jeszcze głośniej ;)

U Ciebie sittek widzę jest to dość poważny problem, praktycznie nie ma możliwości manewru :]

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 19 Wrz 2009, 12:04

>widzę jest to dość poważny problem, praktycznie nie ma możliwości manewru :]

Jest. Podany przez McGyvera. Wczoraj na spokojnie sobie przemyślałem to co napisał McGyver. Jednakże moje zdolności majsterkowicza ograniczają się co najwyżej do roztopienia cyny na lutownicy. McGyver pewnie się obrazi o tak prostą rzecz..... Czy jest może ktoś w stanie mi coś takiego zrobić i jeszcze rozrysować gdzie mam to wlutować? :) bo zaczynam się łamać. dobrze zapłacę :)

Widzę, że nasz klub nareszcie żyje pełnym życie - tyle wpisów w tak krótkim czasie jeszcze nie widziałem... super!

Ja wyznaje dwa poziomy odsłuchu i ze swoim duetem Rotel + Adiolab słucham na odpowiednich poziomach:

- między 8 a 9 podczas odsłuchu relaksacyjnego wieczorkiem (nieraz nawet z wyłączonymi wyświetlaczami dla pogłębienia efektu), lub nawet ciszej przy słuchaniu z tunerka

- między 11 a 13 (bezwzględne max osiągnięte tylko kilka razy z konkretnie nagranymi płytami), gdy mam ochotę na "wstrząsy sejsmiczne" i ostry wykop odsłuchu na żywo

Zauważyć należy, że mój Audiolab ma moc niby 100W przy 8 Omach, ale z tego co pamiętam to mocowo był taki sam, lub nawet przebijał 130 W Rotela RB-981! Zaś gdy miałem dwie zmostkowane końcówki RB-970BX (niby 2x 180W) to bezwzględne max było tuż przed 12 i to w 17m pokoju i moimi "wielgachnymi" (oczywiście porównując do waszych podstawkówek) Kodami o efektywności 92dB! Ogólnie rzecz biorąc w zupełności zgadzam się z Micke'm, tomosem i jaculekiem, a nie rozumiem Ciebie sittek - z mocą 2x 70W nie przekroczyłeś nigdy, przenigdy 9-tej?!

sittek, 19 Wrz 2009, 13:10

>Micke 13, 19 Wrz 2009, 12:04

>

>>widzę jest to dość poważny problem, praktycznie nie ma możliwości manewru :]

>

>Jest. Podany przez McGyvera. Wczoraj na spokojnie sobie przemyślałem to co napisał McGyver. Jednakże

>moje zdolności majsterkowicza ograniczają się co najwyżej do roztopienia cyny na lutownicy. McGyver

>pewnie się obrazi o tak prostą rzecz.....

A gdzie tu powód do obrazy? Nie rób ze mnie potwora :-)

>Czy jest może ktoś w stanie mi coś takiego zrobić i

>jeszcze rozrysować gdzie mam to wlutować? :) bo zaczynam się łamać. dobrze zapłacę :)

No to zdejmij pokrywę i zrób fotę potka w Rotelu od tyłu. Muszę najpierw wiedzieć jak to tam dokładnie wygląda żeby nabazgrać cokolwiek.

>>sittek

Zapomniałem dodać, że moje kolumny są 6 Omowe, a Dynki są 4 Omowe, co dodatkowo "podbija" otrzymywaną moc, a Twoje Paradigmy są 8 Omowe... może kup sobie 15W lampkę, że zacytuję tutaj kolegę Micke 13 ;P

Sittek - dodam swoje trzy grosze...:)

Bezpośrednim następcą głośników Paradigm Monitor 3 (V.1) były u mnie Dynaudio Audience 42.

To była przepaść.

Nie ilościowa (chociaż tu też nie było zawodu), ale jakościowa.

Z czasem jednak apetyt się powiększył (w dalszym ciągu nie na ilość), ale na jakość i automatycznie "ślina mi ciekła":) w kierunku 52SE (tym bardziej, że zbiegło się to ze zmianą mieszkania i pokoju do słuchania na większy).

Udało mi się zrealizować marzenie i zagościły u mnie wymarzone 52SE.

I co?

Coś nie bardzo.

O ile bezdyskusyjnie słychać było poprawę w górnych rejestrach, to reszta... - spotkał mnie srogi zawód, z którym ciężko było mi się pogodzić.

Dźwięk został zdominowany przez BAS.

Bas, który stanął na pierwszym planie przysłaniając średnicę, którą lubię jednak chyba najbardziej.

Ktoś (na audiosterero) napisał w recenzji, że w Dynaudio Contour 1.3 mkII brak jest firmowej spójności i koherentności rejestrów i co za tym idzie całości brzmienia.

Zakładając, że 52SE i 1.3 mkII to praktycznie to samo, muszę przyznać rację autorowi tej recenzji.

Nie mam na celu dyskredytowania 52SE, bo u mnie nie zagrały (przecież jest tylu zadowolonych posiadaczy, zresztą co by tu dużo mówić - u Kolegi, który je "wziął":) do siebie grają o niebo lepiej (większe pomieszczenie) ), to jednak całościowo wyżej oceniam brzmienie... 42.

Jest bardziej naturalne, zrównoważone, pomimo mniejszego potecnjału wysokich i niskich tonów.

Pozwolę sobie nawet stwierdzić, że Audience 42 to jedna z najlepszych konstrukji "ever".

I cieszę się, że trafiły do znajomego, bo z przyjemnością będę ich mógł jeszcze nieraz posłuchać.

A w kwesti "gałki" głośności - po przesiadce na Dynaudio, będziesz mógł trochę bardziej nią pomanewrować, bo w porównaniu z Paradigmami grają "ciszej" (86 decybeli skuteczności:)), ale trochę dziwne mi się to wydaje, że już w takim położeniu grają tak głośno.

Może coś trochę nie tak z napięciami na wejściu / wyjściu CD - przedwzmacniacz?

Tzn, że albo napięcie na wyjściu odtwarzacza za duże, albo czułość wejścia w przedwzmacniaczu ... też za duża:)

Może spróbuj w inne podłączyć np. od tunera, albo aux czy jakieś tam jeszcze.

I jeżeli mogę coś z pełną odpowiedzialnością doradzić - jeżeli będziesz zmieniał głośniki KUP SOBIE 42!

Można się nimi cieszyć już na zawsze:)

No chyba, że króliczek...:)

Ps. pozdrawiam:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Wciąż niestety powszechnym zjawiskiem jest pomieszanie pojęć. Permanentnie mylicie moc znamionową z głośnością. W skrajnym wypadku nawet 3 watowa lampa może grać za głośno przy odkręceniu potencjometra na 9, bo to zależy nie od mocy, tylko od czułości stopni wstępnych i od charakterystyki regulacyjnej potencjometru. Coś mi się wydaje że w tym Rotelu siedzi potencjometr o charakterystyce liniowej a nie logarytmicznej. Prawdopodobnie wymiana potencjometru na logarytmiczny plus mój pomysł ze wstawieniem diod, i sprawa będzie załatwiona na trwałe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.