Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

stecko, 1 Paź 2009, 21:39

>Powiedz jak z jakoscia DAB w porownaniu z stacjami radjowymi na freeview ??

nie napisałem najważniejszego. Jakość analogu do DAB nie umywa się. To tak w skrócie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek

A testowales stacje radiowe we freeview? To w sumie tez cyfrowka czyli takie ''dab'' nie? Tylko ze jest niezbyt wygodne bo zeby posluchac radia musze miec wlaczony Tv. Stacje sa tak jak piszesz lepszej i gorszej jakosci ...

Co do rcd971 to wczoraj ktos kupil go porzez alledrogo wiec znalazl juz klienta:)

Co do dab to bede polowal bo lubie sluchac radia, ale tylko tunerki w kolorze czarnym:) A czesto widze srebrne...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

kvist poszedl za 45f czyli okolice 200zl

jach spokojnie to byl tylko przyklad , wiecej nie bedzie ''off topika'' hehe:)

szkoda watku bo fajny jest

pozdr

>>stecko

Alledrogo i 45f - czegoś tu nie kumam, zresztą ja bym coś takiego przegapił?! A może to je Twoje (?!?):

http://www.allegro.pl/item759160089_rotel_rcd_971_aukcja_3_dni.html

W sprawie "off-topu", wybacz jacch, ale muszę wtrącić i swoje trzy grosze - swego czasu intensywnie poszukiwałem TA-FB940QS do mojego CDP-XB930QS, bo wcześniej miałem duet TA-FE910+CDP-XE900[QS] i wzmacniacz naprawdę zrobił na mnie ogromne wrażenie (i w dwukrotnej cenie chyba nic lepszego nie dało rady wyhaczyć, no może poza nieco starszym i droższym Kenwoodem KA-7020), a kompakcik za to był cienki w porównaniu do mojego obecnego źródła, więc idąc tą drogą pomyślałem, że nowy wzmak to już w ogóle musi być boski, ale jak posłuchałem TA-FB930QS w porównaniu z moim obecnym pre+power, to szybko zmieniłem zdanie - może 940QS jest dobry, ale to już nie ta klasa co duet Rotel+Audiolab, no i nie ten charakterek...

>>jacch

No przecież napisałem, że angielskie brzmienie z Rotelem na czele niepodzielnie rządzi! :D

A co do japońców - to przecież Japończyk jest właśnie głównym inżynierem Rotela, a główna baza projektowo-badawcza i fabryki Rotela też są w Japonii, a może już i w Chinach. W Anglii prowadzi się tylko selekcję układów i elementów elektronicznych, tak aby Rotel nie stracił swojego charakteru (co powoli ma miejsce), z kolei kolejny kompleks zajmujący się układami cyfrowymi (głównie do kina) znajduje się w Stanach. Zresztą wszystko to masz we wprowadzeniu do tematu, które bardzo ładnie sporządził kolega Micke 13.

Syf syfem, ale Soniaki, to jedne z najlepszych źródeł w klasie średniej - wybacz, ale sam mnie sprowokowałeś do umieszczenia tutaj tej opinii i tym samym zapewnienia ciągłości tego off-topu ;P

>>jacch

No przecież napisałem, że angielskie brzmienie z Rotelem na czele niepodzielnie rządzi! :D

A co do japońców - to przecież Japończyk jest właśnie głównym inżynierem Rotela, a główna baza projektowo-badawcza i fabryki Rotela też są w Japonii, a może już i w Chinach. W Anglii prowadzi się tylko selekcję układów i elementów elektronicznych, tak aby Rotel nie stracił swojego charakteru (co powoli ma miejsce), z kolei kolejny kompleks zajmujący się układami cyfrowymi (głównie do kina) znajduje się w Stanach. Zresztą wszystko to masz we wprowadzeniu do tematu, które bardzo ładnie sporządził kolega Micke 13.

Syf syfem, ale Soniaki, to jedne z najlepszych źródeł w klasie średniej - wybacz, ale sam mnie sprowokowałeś do umieszczenia tutaj tej opinii i tym samym zapewnienia ciągłości tego off-topu ;P

stecko, 2 Paź 2009, 19:24

>A testowales stacje radiowe we freeview? To w sumie tez cyfrowka czyli takie ''dab'' nie?

"Freesat gives you a great choice of over 140 digital channels and services, with no monthly bills...."

Hm, zastanawiam się o co Ci kaman z tym "takim DAB"?. Jesli masz cyfrową antenę, wokół siebie cyfrowy sygnał więc freesat oznacza że również oprócz cyfrowych stacji telewizyjnych równoczesnie możesz odbierać cyfrowe stacje audio czyli DAB. To nie są osobne sygnały.

A dlaczego aby posłuchać radia musisz włączać TV? :) Wystarczy rozdzielić z gniazdka w ścianie sygnał na TV i Radio i będzie po kłopocie. Ja mam lepiej gdyż od razu w gniazdku w ścianie mam różne wyjścia (SAT,TV,radio analog i DAB).

Jednakże gdy jednym kablem ciągnąłem ze ściany do tunera (on ma 2 wejścia antenowe) analog i DAB do radia sygnał był słabszy (cyfrowy). Gdy idzie osobno jest super. I TV włączać nie muszę :)

Jesli masz problemy daj znać coś zaradzimy.

kvist, 2 Paź 2009, 22:25

nie prześladu mnie. Wiesz przecież że z powodu Twojego RCD-991 mam nadal koszmary że go nie zakupiłem, więc tak się kumpli nie wykańcza :) hihi.

ale z RCD-971 jestem bardzo zadowolony i to mnie przy życiu jeszcze trzyma :)

stecko, 2 Paź 2009, 20:02

>A tu taki off topic:)

w tym wątku dopuszczalne są offtopiki WYŁĄCZNIE z Rotelami. Konkurencja jest niedopuszczalna.

Żółta kartka !!!!! Wspomnij jak na naszego kolegę mola niechcący naskoczyłem. A przeciez to był Rotel !!!!!!!!!! :)

>stecko, 2 Paź 2009, 19:24

sorki, mój wpis dotyczył freesat, a pisaliśmy o freeview.

Ten ostatni jest starszy, ma mniej kanałów, nie ma HD ale to tez jest sygnał cyfrowy i nadaje DAB.

sittek

wlasnie chodzilo mi o freeview. freesat zamontuje sobie jakos jak bede mial chwile i checi:)

A wlasnie tuner freeview mam wmontowany w tv niestety:)

stecko, 3 Paź 2009, 13:06

a teraz to już rozumiem. Jaość dźwięku stacji radiowych w TV jest baaaaaardzo słaby. Sam ćwiczyłem kiedyś radio przez dekoder BT i było cieniutko. Dopiero gdy podłączyłem tuner rotela na osobnym kablu stwierdziłem że jest dużo fajniej.

wracajac do tematu:

jak sie ma starsza seria do nowszej?

chodzi mi no o koncowke rb 990 do rb1080 w ktora warto zainwestowac?

stecko, 3 Paź 2009, 13:51

>wracajac do tematu:

>

>jak sie ma starsza seria do nowszej?

>chodzi mi no o koncowke rb 990 do rb1080 w ktora warto zainwestowac?

W 1090 :) A tak poważnie, różnica w cenie jest tak duża, że wg mnie zdecydowanie lepiej zainwestować w 990

dzieki za info. Przyznam ze szukam czegos dzielonego rotela :) Chce to porownac z ra972 i zobaczymy ktory zostanie... Jezeli trafi sie cos ciekawego to zaryzykuje

pozdr

stecko, 3 Paź 2009, 14:47

zbyt wielkich różnic się nie spodziewaj. Jednakże po przejściu na dzielony zdecydowanie poprawiła mi się góra. Moc i dynamika pozostała na tym samym porównywalnym poziomie. RB-1090 jest dużo mocniejszy i w nie za dużym pomieszczeniu może Ci nawet przeszkadzać.

RA-972 jest bardzo dobrym wzmacniaczem, i jeśli bym chciał coś zmieniać w charakterze dźwięku to poszedłbym w kolumny.

• Użytkownicy+

sittek, chyba pierwszy raz będę się z tobą spierał. "RB-1090 jest dużo mocniejszy

>i w nie za dużym pomieszczeniu może Ci nawet przeszkadzać." Jeszcze nigdy nie słyszałem żeby komuś moc przeszkadzała ? No chyba że w małym pokoju, mocny czyli zazwyczaj duży wzmacniacz zajmowałby za dużo miejsca.

Robert

Kolega forumowicz josef porównywał moje (kiedyś jego) dwa Rotele RB-971 do jednego RB-1090. Pisał mi że 971 grają przyjemniej, i faktycznie 1090 nadaje się raczej do większych pomieszczeń, to to ma w końcu 380 W mocy !

I love the sound of crashing guitars

palton, 3 Paź 2009, 22:00

Gdy miałem RA-930 na pokój 16 m2 moc była w zupełności wystarczająca ( zX30W).

Dzielony RB/RC-06 ( 2X70W) śmiem stwierdzić jest zbyt mocny i tej mocy się nie wykorzystuje. Czy mi przeszkadza? Pisałem już że gałka mi strasznie szybko wzmacnia, dlatego pezy regulacji mi to przeszkadza.

W przypadku RB-1090 który ma ponad 380W /8 om a dla 4 om 700W na kanał można się zmasakrować. Po co tak mocny piec? Aby się pochwalić?

Ten klocek jak dla mnie jest do wielkich salonów a nie do 20 m2.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.