Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy szanowni forumowicze mogą mi doradzic w doborze kabla głośnikowego do zestawu- Rotel rcd-02, Rotel- ra02, kolumny Avance omega503. Problem polega na zapiaszczonej,lekko metalicznej górze, reszta jest moim zdaniem O.K. myślałem nad DNM RESON, XLO 650f

hubertus, 23 Gru 2009, 10:41

>Witam, czy szanowni forumowicze mogą mi doradzic w doborze kabla głośnikowego do zestawu- Rotel

>rcd-02, Rotel- ra02, kolumny Avance omega503. Problem polega na zapiaszczonej,lekko metalicznej

>górze, reszta jest moim zdaniem O.K. myślałem nad DNM RESON, XLO 650f

vdh cs122

Cześć,

czy ktoś z Was miał styczność z końcówką RB 1552?

Czy słusznie wydaje mi się, że to 1070 w zmienionej obudowie? Ma dobrą cenę i myślę tak sobie, że może by tak kupić trzy takie końcówki, każda do jednego kanału L,C,R w bi-ampingu?

pzdr

• 2 tygodnie później...

Koledzy

Czy modele Rotela oznaczone MkII zawsze oznaczają zmianę na lepsze? Pytam dlatego że niemiecki Stereoplay dał dla Rotela RA-931 18 punktów, a dla RA-931 MkII dał już bodajże punktów 31 co robi przeskok o co najmniej 2-3 klasy według ich ocen. Czy ktoś porównywał końcówkę RB-970BX do RB-970BX Mk II ewentualnie wie jakie zmiany zostały wprowadzone w tym drugim modelu? Z góry dzięki

A słuchał ktoś z Was, szanowni miłośnicy Rotela, sprzętów tej firmy z kolumnami JPW ML-910 lub 610? Słucham głównie klasycznego metalu i trochę ostrzejszego rocka. Z tego co czytałem tutaj na forum do takiej muzyki dobrze nadają się właśnie Rotele (myślę nad CD - RCD 971, nad wzmacniaczem jeszcze nie myślę, ale też Rotel ;)) No i czytałem, że właśnie do takiej muzyki dobrze też sprawdzają się JPW 610 lub 910, ale ciekawy jestem jak to wszystko razem ze sobą "gada".

Witaj,

miałem w domu na odsłuchu i zaryzykowałbym stwierdzenie że to jest nowsza wersja RB-1070, trochę ostrzejsza na moje ucho, ale brzmi bardzo podobnie.

Bardzo fajna końcówka, ale zostałem przy 1070 w podobnej konfiguracji - biamping dla L i R a do reszty kanałów dokupiłem RMB-1075. Dla mnie bomba.

Chodzą mi po głowie teraz 3-drożne kolumny w konfiguracji triamp, z aktywną zwrotnicą :)

Pozdrawiam

byc moze bede wkrotce kolejnym posiadajacym rotela tylko nie jestem jeszcze przekonany czy postawic na ta firme czy jednak na cos innego wiec prosilbym o opisanie dzwieku roteli albo inaczej: jak bardzo zbliza sie do opisanego ponizej przezemnie:

lekkosc wysokich duzo szczegolow mikrodetali bardzo czysty wyrazny zakres wysokich czestotliwosci, pozatym gladki dzwiek i nie zapiaszczony z silnym slyszalnym ale nie zmulonym basem?

czy rotel zbliza sie do tego bardziej jak inne firmy popularne?

i neutralnosc - moze byc srednia a nawet troche efektywnosci moze byc - przyjemnosc ze sluchania dla mnie wazniejsza od idealnej wiernosci ?

lukasz_wysocki, 16 Sty 2010, 10:30

teraz odpowiednik 1075 to 1575 - ale to już wzmacniacz "cyfrowy" a ja (pewnie niesłusznie) nie mam do nich przekonania. Wolałbym żeby nic nie zmieniali i przenieśli tylko udany układ 1075 do nowej obudowy, tak jak w przypadku 1070 => 1552.

Porównywałeś może w stereo 1070 z 1075?

Witam wszystkich rotelomaniaków- własnie sobie zmieniłem RCD-02 na RCD-1070, czy ktoś mi podpowie ,w jakiej kombinacji, a konkretnie z jakim wzmakiem gra ten cedek najlepiej? oczywiście chodzi o budżetówkę, mam RA-02 i jest moim zdaniem trochę mało wydajny prądowo.

gratka dla milosnikow rotela-zbudowana jak czolg koncowka z kultowej serii michi model rhb 05. Kupilem w uk miesiac temu,w dobrym stanie,troche z ciekawosci a i dla konkurencji z moim talk tornado 3.1. Info na pw

mczaj, 19 Sty 2010, 16:09

>Porównywałeś może w stereo 1070 z 1075?

Przez chwilę tak, włączyłem na kilka minut w biampingu.

Miałem wrażenie że 1070 lepiej kontroluje bas.

Ale słuchałem kilka minut, więc nie mam więcej spostrzeżeń :)

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

micke13

Witam ,czemu nie było słusznego "meldunku" o zmianie kolumn-szczęście całe wtym że Rotel się ostał,teraz możesz wypróbować bi-amping na nowych zestawach.Opis eksperymentu mile widziany.pzdr.

> jaculek63

Na razie trwają testy, bo ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła ;) Może wielu zaskoczę, ale chyba jednak Dynaudio grają lepiej więc niby one powinny zostać. Jednak jest też druga strona medalu całkowicie nie związana z audio. Obiecałem mamie wymianę sprzętu AGD w kuchni i mam go zamiar kupić sprzedając Dynki które są znacznie więcej warte w odsprzedaży od tych paskudnych Paradigmów :] Na pocieszenie mogę sobie pomarzyć że kiedyś kupię pełnowymiarowe, podłogowe Dynki. No ale na dzień dzisiejszy słowo się rzekło i trzeba się wywiązać, poświęcając samolubne przyjemności dla wyższego dobra rodzinnego ;)

I love the sound of crashing guitars

Panowie, opłaca się brać RCD-971 w stanie ideał po wymianie OPA 134PA, z gniazdem Furutech, wytłumiony matami bitumicznymi za 1400zł? Pytam, bo mam taką okazję.

shane63, kilka faktów:

1. Pokaż mi teraz na allegro 971 w cenie 999zł. To, że ostatnio raz się pokazała nic nie znaczy.

2. Przeróbka była robiona w profesjonalnej firmie. Zainteresowany dostał dokładne zdjęcia wnętrza odtwarzacza, więc nie mam nic do ukrycia.

3. Na koniec najważniejsza rzecz a mianowicie cena. Hubertus troszkę przegiął z podaną ceną.

4. Proszę, powiedz ile mam dołożyć do 991? 1000 zł? 1500 zł? Za 991 w dobrym stanie musisz wyłożyć dwukrotność tego ile chcę za 971 więc wstrzymaj się z doradzaniem. Zresztą 991 różni się brzmieniem od 971 i nie każdemu ta słodycz pasuje.

Pozdrawiam

weż kolego nie napinaj sie ,bo nie masz racji, to ,że linia dżwięku sprzedaje rcd-971 za 1500zł to normalne, a że ludzie sprzedają za 1000zł to okazja? cedek ma parę lat i cena będzie malała , to chyba norma. o zdjęciach nic nie wiem, o tunningu też nie ,więc nie ten adres.991 mozna kupic okazyjnie za 1800zł, więc w grę wchodzi dopłata około 800zł, a nie 1000 czy 1500.Nie każda firma robi dobry tunning, nie ma na to reguły,brzmieniowo 991 to już inna liga niż 971, więc daruj sobie te wypociny

shane63

Jak ktoś będzie miał do wydania 10 kzł na wzmaka też będziesz mu doradzał aby dołożył drugie 10 kzł, bo to inna półka brzmienowa? Weź chłopie wyluzuj. Pytanie było czy się opłaca a nie ile dołożyć, aby poczuć różnicę. Kilka postów wyżej został wyceniony na 900-1000 zł i z tym się zgadzam.

Pare miesiecy temu moj rcd 971 w idealnym stnie poszedl za tysiaka i to jest maksymalna uczciwa cena:) Nie wiem ile tuning pochlonal funduszy i na ile polepszyl dzwiek ale 1400 bylo by za duzo, za 1700 byl ostatnio od forumowicza rcd 991 AE takze roznica niewielka.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.