Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi w takim razie, jaka jest uczciwa cena za RB991. Kupiłem niedawno RB993 i zastanawiam się nad dokupieniem RB991. Czy RB991 ma swój odpowiednik wśród nowszej serii (RB1070, RB1072)?

Co do mojego RCD971 został wytłumiony matą bitumiczną (pokrywa górna, spód oraz sam napęd), zamontowane gniazdo IEC Furutecha, dołożone duże podkładki z korka pod i na trafo oraz wlutowana podwójna podstawka w oryginalną podstawkę pod OPA (oczywiście same wzmacniacze operacyjne również zostały wymienione na podwójne OPA134PA). Nie chcę sprzedawać CD na siłę (zaspokaja moje potrzeby - cokolwiek to znaczy) ale w ramach wymiany elektroniki jeśli znajdzie się chętny na przygarnięcie biedactwa:) to proszę na priva.

Ok, kończę tą prywatę. Zajmijmy się czymś bardziej pożytecznym.

Ostatnio jeden sprzedajacy chcial mi oddac rb-991 za 1500zl mysle ze bylo warto. Chcialem juz sfinalizowac umowe ale kontakt sie urwal:) I teraz nie wiem czy dostal wyzsza oferte czy cos kombinowal...:)

Sam szukam rb-990/991 i rc 990/995 jezeli ktos by mial na zbyciu...:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

smykus_likas, 26 Sty 2010, 06:13

>Strasznie tanio luc go puścił

bo ja taki trochę raptus jestem, ale jak mówi moja żona - dobrze że pensję płaci mi państwo, bo jakbym sam miał zarobić .... :)

przy okazji pozdrawiam wszystkich Rotelowców, firmę cenię za zdrowe podejście do audio, czyli bardzo dobry stosunek cena/jakość.

Ł.

Drodzy użytkownicy końcówek Rotela, jak podłączyliście w bi-ampingu swoje kolumny, pionowo (końcówka na kolumnę) czy poziomo (końcówka na bas i druga na górę) ?

I love the sound of crashing guitars

Ja podłączyłem w ten sposób, że jedna końcówka odpowiadała za jedną kolumnę. Nie bawiłem się w dalsze eksperymentowanie, bo w tej chwili sprzęt mam ustawiony w dość mało ustawnym miejscu a i Antydruty utrudniają troszkę sytuację:) Wyraźna poprawa brzmienia w porównaniu ze zmostkowanymi. Czuje się mniejszą moc ale więcej szczegółów w dźwięku. Co do mocy to fakt, że RB981 jest piekielnie mocna. Teraz mam RB993 (200 W na kanał) i mocowo daje się wyczuć podobieństwa z RB981, która z kolei w wersji mono jest za@!#@!!*&sta.

Micke 13, 27 Sty 2010, 09:09

>Drodzy użytkownicy końcówek Rotela, jak podłączyliście w bi-ampingu swoje kolumny, pionowo

>(końcówka na kolumnę) czy poziomo (końcówka na bas i druga na górę) ?

U siebie mam pionowy. To odseparowuje zasilanie obu kanałów, jak przy monoblokach.

Wydaje mi się że poprawiła się dzięki temu stereofonia, ale jakiś dogłębnych testów odsłuchowych nie robiłem :)

Pozdrawiam

Ja chyba jednak zostanę przy zmostkowanych, przynajmniej nie trzeba kolejnego interkonektu, tylko bi-wiring zastosowałem, na górę dałem głośnikowego Qeda. Też wydaje mi się że zmostkowane grają bardziej szczegółowo i dynamicznie, choć też ostro na górze i średnicy, ale chyba już się tak przyzwyczaiłem po słuchaniu latami na Dynkach. Jak podłączyłem w bi-ampingu to jakiś taki dźwięk się zrobił za spokojny dla mnie :] Przypomnę że teraz słucham na kolumnach Paradigm Studio 40v2, też możliwe że one potrzebują nie mniej prądu od Dynek i dlatego zmostkowanie im służy lepiej :] Jak gdzieś dorwę parę dobrych interkonektów to jeszcze raz spróbuję bi-ampingu, bo może problem w tanich kablach ;)

I love the sound of crashing guitars

smykus_likas, 30 Sty 2010, 14:05

>Czy ktoś wie jaki jest układ pinów przy połączeniu zbalansowanym w 991AE?

Pin1 - Shield (ground) "0"

Pin2 - Non-inverting (hot) "+"

Pin3 - Inverting "-"

czyli "europejski", chociaż ja mam akurat amerykańsko-kanadyjski duet, gdzie powinny być zamienione dwójka z trójką, a jest w jednym i drugim po "europejsku".

Pozdrawiam sympatyków Rotela, chociaż aktualnie już żadnego nie mam:), tzn. oprócz tunera, ale to Kolegi:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Witam.

Z przyjemnością zapisuje się do klubu rotela .

Posiadam integrę RA985 która napędza dynaudio 52 .Szukam jakiegoś fajnego żródełka,narazie gram na marantz 5001 i wiem że można dużo lepiej.Pewnie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup rcd990-991 ale co jeszcze warto wziąść pod uwage z innych marek.

Powiedzmy do 2tys.

Witam

Tramal

polecam pioneer pd 9700 :) Mialem go przez pare dni i gral z rotelem ra-972 i bylo fajnie. Mam tez rcd991 i musze powiedziec ze pd9700 nie ustepuje za wiele rotelowi a tanszy o polowe...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

pool80, 1 Lut 2010, 14:46

>Ponawiam pytanie o instr obsługi do ra-1062. Ma któś?

Witam wszystkich serdecznie w klubie po dłuższej nieobecności !!

Instrukcja obsługi do RA-1062. A czy może być po angielsku?

Poza tym jeśli masz jakiś problem z przetłumaczeniem to pisz.

Postaram się wyjaśnić, gdyż generalnie w tej instrukcji nic ciekawego nie ma :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tramal, 1 Lut 2010, 18:25

do tego szanowanego wzmaka, i to w tej cenie, to chyba tylko rotel RCD-991AE. Prezentować będzie się dostojnie i nie będziesz szukał niczego innego przez dłuższy czas. Poza tym zależy jeszcze czego słuchasz. Jesli muza spokojna wcelujesz 100%, jeśli rock to możesz zadowolić się naleśnikiem RCD-971. Niepozorny, aczkolwiek dobrze zbudowany i bardzo dobry. Ja z tego drugiego jestem bardzo zadowolony Jednak nadal oczy zwracam w kierunku RCD-991AE. :)

Cena za RCD-991AE od 1600 zł do 2000 zł jest całkiem realna, co niżej będzie Twoje.

Cena za RCD-971 od 900 zł do 1200zł też jest realna, jeśli znajdziesz coś poniżej jesteś szczęściarz.

swojego na razie nie sprzedaję :)

tramal

Jezeli jest to prawda ze ma nowy laser to polecam, zwlaszcza jak nie masz do wydania ok 2tys na rcd991 to pionka za tysiaka bez obaw mozesz brac. Mialem tez rcd971 i wolalbym pionka niz tego rotela.

W przypadku używanego sprzętu, takiego w granicach 10 lat i starszych, należałoby brać pod uwagę jego niezawodność i możliwość wymiany taniego lasera. W tym Rotele są dość atrakcyjne. Za cenę 1000 złotych można dostać około 1o letnie klocki.

W przypadku tego Pionnera jest to już prawie 20 lat. Nic nie działa wiecznie.

Konkurować zawsze może, ale czy wygra? Jak dla mnie model ten bardziej przypomina RCD -971 czy nawet RCD-06 niż referencyjny RCD-991AE.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.