Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Violet, 19 Lut 2010, 08:16

Myślę, że dobrym, a nawet bardzo dobrym

>rozwiązaniem jest zakup używanej "dzielonki" RC-03 + RB-03 - zawsze można dołożyć drugą końcówkę

>mocy. Z nowych to oczywiście RC-06 + RB-06 lub wyżej. Zestaw ten wysteruje "wszystko".

Oczywiście popieram w całej rozciągłości.

Sam posiadam RC/RB-06 i jestem zadowolony. W porównaniu z RA-06, RA-972 czy RA-1062 nie występuje ostra góra. o jest najwazniejsze. Do "bardzo zadowolony" brakuje mi trochę mniej dynamicznych głośników, jakimi z pewnością są Paradigmy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>pool80

>Przy realnej skuteczności 87db przy potku na godzinie 8mej jest ok, 9 głośno, 12 ewakuacja z pokoju. >Dalsze rozkręcanie potencjometru zapewne skutkowało by uszkodzeniem kolumn. A przecie 160w... Kocham >za to Rotela

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że potencjometry są tak ustawione, aby na godzinie 12 oddawały 100% możliwości sprzętu.

Na moim dzielonym Rotelu z Paradigmami Monitor 3 ( 91dB) już na godzinie 7 jest całkiem porządna zadyma. Na ósmej jest już armagedon. Z gałką trzeba uważać.

>sittek

Jak to mniej dynamicznych głośników ? Dynamiki nigdy za mało, zwłaszcza z takich małych kolumienek podstawkowych jak Monitor 3jeczki. Ja dopiero teraz na Studio 40 rozumiem co to potęga dźwięku. Może chodziło o mniej skuteczne, żeby było łatwiej ustawić głośność ? Dla mnie to niepotrzebne wydziwianie, co za problem podejść do sprzętu i ręcznie, delikatnie ustawić głośność skoro z leniucha gała leci za szybko :] Tylko że moje Studio 40v2 też mają skuteczność 91dB i jakoś nie mam problemów z ustawieniem poziomu nawet z pilota. Proponowałbym rozejrzeć się za źródłem które daje mniejsze napięcie wyjściowe na rca, np. 1V, bo może się okazać że trudności z ustawieniem głośności nie mają związku ze skutecznością kolumn.

I love the sound of crashing guitars

Sittek

Na to wychodzi że jestem bardziej wytrzymały na hałas. Hehe. Moje też chwaląc się maja napisane 91db.

jednak laboratorium audio to zweryfikowało do 87. Jak dla mnie to jednak gałka powinna wolniej rozkręcać voluma.

Witam

Czy cd rcd-991 ma w pelni zbalansowany wyjcia? Pytam poniewaz zastanawiam sie nad polaczeniem tego cd z wzmakiem MF e100 ktory tez ma wejscia XLR. Pytanie czy warto inwestowac w kable xlr do takiego zestawu?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dziś kupiłem Audio, a w nim test wielokanałowej "dzielonki" rotela z końcówkę na ICEPowerach.

Jezusie Nazaretański, to ma w stereo (pomiary) prawie 2 * 600 W a w trybie 5-kanałowym 498W na każdy kanał!

Opis brzmienia - marzenie audiofila, coś w stylu wypracowania pt. ideał brzmienia. Po sąsiedzku była recenzowana dzielonka Arcama, ponad 2 razy droższa, już bez takiego entuzjazmu, recenzja typowo grzecznościowa.

Już na tego Rotela, trzeba się będzie umówić na odsłuchy.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał?

Czy sa jakieś problemy eksploatacyjne z tymi icepowerami?

Witam, potrzebuję sugestii w sprawie interkonektów i CD, system jak w "O mnie".

Interesuje mnie poprawa stereofonii, aktualnie scena jest zamknięta między głośnikami czasami

troszkę wychodzi na zewnątrz, brakuje głębi, muzycy są rozstawieni na linii między głoścnikami.

Ponieważ nie mam mozliwości wypożyczać elementów do odsłuchu proszę o wskazanie ewentualnych typów do sprawdzenia.

I tu pytanie czy szukać w kablach, czy może zmienić CD na 1072 (jest kilka na Alle), a może szukać DAC?

Proszę o kilka opini i sugestii.

> pawel123

Na tym Klotzu jest kicha z przestrzenią to fakt, miałem go i jest może dobry po przejściu ze zwykłych, defaultowych kabelków z pudełka. Zmień na cokolwiek wyższej klasy, do 100zł można Nemeless Blacka, jak masz go jak podłączyć to best buy, drożej AntiIC lub wyższe AudioQuesty np. starszy Viper, a jak masz dużo kasy to Albedo One. Wszystkie słuchałem u siebie z Rotelami i Dynaudio, sprawdzają się znakomicie, co ważne nie zamulają. Black jest wręcz nieco rozjaśniony na średnicy, nie ma tej kultury droższych kabelków, ale bez problemu da się słuchać.

Oczywiście więcej niż wymiana interkonekta da odsunięcie kolumn od ścian ;) Już na najbadziewniejszych kablach ustawienie ala Audio Physic daje efekt dużej, głębokiej sceny.

pawel123, 25 Lut 2010, 10:41

Moim zdaniem warto pokombinować ze źródłem. Obecnie posiadasz taki odpowiednik Rotela RCD-02, a wybór wyższej serii Rotel RCD-10xx może poprawić dźwięk. Natomiast nie warto "żonglować" kablami - te, które masz, są OK. Ich wymiana przyniesie zmianę (bo, nie wiadomo czy poprawę) kosmetyczną, czyli pomijalną. Tak sądzę.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Panowie, a tak u mnie (o mnie) zmiana cd na 1072 czy zostawić to co mam jako transport i dac ?

dac magic od CA lub może cos takiego?

http://www.allegro.pl/item924950158_musical_fidelity_x_dac_x_10_v3.html

Tak właśnie obawiam się kosmetycznych zmian na kablach a koszty mogą być dość wysokie. Zastanawiam się na RCD-1072 (cena ok. 1700 PLN jest chyba dość rozsądna)który zauważalnie poprawi system, później poszukam coś z kabli do zastąpienia Klotza.

Co sądzicie o zewnętrznym DAC, ewentualnie jakim i czy transport NAD byłby wtedy wystarczający?

Zmian na kablach u siebie nie nazwałbym kosmetycznymi. Czasem są dość skrajne i warto kupić kilka sztuk różnych. W wątku był już temat kabli i że dobre są Van den hula i Tara labs na przykład.

>pawel123

Dynaudio, mimo że powszechnie uznane za muzykalne i zaokrąglone, są kolumnami za szczegółowymi i zbyt wysokiej klasy na sznurówki typu Klotz. Też Rotele, zwłaszcza te końcówy 971 (zresztą takie same jak u mnie) są za analityczne by mulić ich brzmienie takim badziewiem jak Klotz, a systemowi na Dynkach i Rotelach najbardziej przeszkadza właśnie mulenie. Zmiany nie będą kosmetyczne, będą bardzo duże, u siebie zaobserwowałem że na dobrych interkonektach CD Technicsa SL-PG390 za 700zł zagrał lepiej od Rotela RCD-971 za 3tys zł, zresztą pisałem już o tym nie raz. Nie mówię że kable muszą być niesamowicie jak drogie i zrobione kosmiczną technologią. Jak nie chcesz dawać dużo kasy to spróbuj chociaż Nemeless Blacka, niewiele droższy od Klotza a o klasę jak nie więcej lepszy. Wysyłam do wyszukiwarki by poczytać sobie o moich walkach z okiełznaniem basu z Dynek w moim małym, 15m pokoju, ostateczna walka zakończyła się po dopasowaniu dobrego, wcale nie kosmicznie drogiego okablowania, bo wbrew pozorom przemeblowania, jak i akustyka oraz bas trapy nie dawały sobie z nim rady.

Nie namawiam do kupna różnych rodzajów kabli bo to niepotrzebne wydatki, ale można uśmiechnąć się do kilku kolegów audiofili by pożyczyli coś na tydzień do posłuchania na próbę.

Co do samej sceny, miałem gorsze od Twojego CDki i o dziwo, najswobodniej z oderwaniem dźwięku od paczek i znakomitą głębia, grał Akai CD-57 za psie pieniądze, lepiej nawet od Rotela RCD-971 i DACa Zhaolu (na co mam dwóch świadków). Na Zhaolu przeszkadzało właśnie lekkie efekciarstwo, wywalenie sceny na twarz i jej spłaszczenie, jeśli masz u siebie to samo to poszukaj źródła grającego nieco spokojniejszym, lekko wycofanym dźwiękiem, sceną cofniętą za linie głośników.

Zawsze miałem twardą głowę do kabli bo jestem elektronikiem. Trochę mi zwisało co tam z tyłu wisi. Ale dzisiaj zmieniam zdanie. Po podłączeniu drogiego kabla moje problemy zniknęły, a niedawno gotów byłem powiedzieć że to wzmacniacz miał problem. Nie chodzi tu o rotela akurat... no w każdym razie inne granie. Porządek, faktyczny obraz, każde pasmo lepsze, szybkość lepsza, a najfajniejsze wysokie tony. No kopara w dół.

ktoś tu głupoty wypisuje na temat kabli- miałem monstera xp i zamieniłem na audioquesta- różnica jak jazda polonezem a mercem.polecam kupić sobie też dobrą sieciówke- np Harmonix X-dc2- przy niej Rotel Rcd-02 będzie grać jak 991 ! podłaczyłem do 1070 i jest wybornie!

A ja pozbyłem się części drogich kabli na rzecz tanich, ale porządnych - a "żonglowałem" nimi dość długo. Widać mam inne doświadczenia i obserwacje niż niektórzy Koledzy. Ale każdy ma tu przecież prawo do własnych odsłuchów, wniosków i co najważniejsze - własnej drogi do dźwięku idealnego :)

Mój system Rotela zagrał identycznie (czyli b. dobrze) na kablach za 1500zł jak i za 200zł.

Nie neguję tu oczywiście tego, że można "słyszeć" kable, bo wiem, że można. Ja, niestety ich nie słyszę za dobrze, więc tę zmienną z układanki stereo pomijam, odrzucam.

>Violet

Rozsądne podejście, nie ma co pchać kabli droższych od elektroniki, a Rotel to w końcu w większości budżetówka. Ja też nie czułem nigdy potrzeby kupna Albedo One czy Gold (choć to rewelacyjne kable), bo na mojej elektronice i kolumnach niewiele gorzej sprawdził się AntiIC za 300zł. Też trzeba sobie zadać pytanie, ile po dołożeniu do lepszych klocków/kolumn poprawi się w cenie drogiego kabla. Np. co z tego że Albedo One ma mocny i głęboki bas, skoro za dwa komplety takich kabli można dokupić do systemu subwoofer, który definitywnie zmieni brzmienie całego systemu na lepsze.

Reasumując, polecacie koledzy zmianę źródła na wyższy model Rotela i później zabawę kablami.

Jeszcze jedna sprawa jaka jest różnica pomiędzy RCD-06 a RCD-1070,1072, może ktoś porównywał obydwa źródła.

^^ Na miejscu Kolegi bym się za długo nie zastaniawiał tylko klikał "kup teraz". Za 1850zł RCD-1072 w takim stanie to prawdziwa okazja. Odsłuchiwałem kiedyś RCD-1070 versus RCD-06 i ten pierwszy jest o ok. 40-50% lepszy - kulturalniejszy, pełniejszy sound i ma lepiej poukładany w przestrzeni dźwięk z pięknym sprężystym basem. A do tego super solidnie wykonany. Aż mnie korci aby kliknąć go na Allegro - z sentymentu :)

Nie mam pojęcia czym się różni 1070 od 1072. Raczej jakimiś szczegółami.

Opinie zagraniczne o RCD-1072 mówią wiele:

http://www.audioreview.com/cat/digital-sources/cd-players/rotel/rcd-1072/PRD_298750_1586crx.aspx

Pozdrowienia.

Jaki jest odpowiednik w nowych seriach Rotela lub serii 10xx starego RCD-990 ? Są jakieś nowe Rotele na tych sprawdzonych kościach PCM-63P ?

Micke 13, 26 Lut 2010, 12:08

>Jaki jest odpowiednik w nowych seriach Rotela lub serii 10xx starego RCD-990 ? Są jakieś nowe

>Rotele na tych sprawdzonych kościach PCM-63P ?

Nie ma. Zdechło wszystko po zakończeniu produkcji 991. Ale to cedeki nie dla Ciebie :) Musisz mieć "drajw", zatem może lepiej 1070/1072?

stecko, 24 Lut 2010, 18:44

>Witam

>

>Czy cd rcd-991 ma w pelni zbalansowany wyjcia? Pytam poniewaz zastanawiam sie nad polaczeniem tego

>cd z wzmakiem MF e100 ktory tez ma wejscia XLR. Pytanie czy warto inwestowac w kable xlr do takiego

>zestawu?

Podobno nie do końca. Gdzieś tu czytałem, że musiałby mieć po 2x63P na kanał aby być w pełni konstrukcją zbalansowaną.

>smykus_likas

Pytam tylko z ciekawości, nie będę już kupować żadnego CDka. Zresztą jeśli 1072 gra podobnie do 971 to to nie dla mnie. Drajw potrzebny ale nie kosztem sceny. U mnie lepiej grał DAC Muse na PCM-63P (jak 990) niż Zhaolu który brzmieniowo jest zbliżony do 971.

Drajw bez efekciarskiego wywalenia na pysk ma Theta III, ten DAC u mnie grał rewelacyjnie, choć nie jest tak nasycony i muzykalny jak Muse. Tylko że Theta nie ma usb i nie przyjmuje gęstych formatów. Teraz myślę nad czymś w stylu Lavry DA10, na pewno coś przejrzystego ale o ile się da, bez studyjnych naleciałości.

Dodaje zdjecia mojego RDP-980. Okazuje sie, ze to bardzo rzadko spotykany klocek.

Nie mam porownania z innymi DACami, ale za to porownywalem go z podlaczonym jako transport Denon DCD-1500ae. Robiac bezposrednie porownanie tych dwoch urzadzen, Denon wypada blado. Przelaczajac na Rotela dzwiek jest uwalniany jakby usuwajac jakas kotare.

post-9298-100000931 1267365295_thumb.jpg

post-9298-100000932 1267365295_thumb.jpg

>Zloty

Gdzie znalazłeś to cudeńko i za ile ? Szukałem tego DACa ale ciężko go spotkać nawet na ebayu. Napisz coś więcej o brzmieniu.

Micke 13, 23 Lut 2010, 18:47

sorki za nieobecność......:)

Micke 13 jestem dość leniwy dlatego nie chce mi się za każdym razem ganiać. Nie w XXI wieku :)

Co do sugestii z odtwarzaczem to chyba nie, ponieważ z przypadku Tunera RT-06 jest tak samo.

Fakt, trochę lepiej jest z podłączoną plazmą Panasonica. Jest trochę ciszej i łatwiej operować gałką.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.