Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem jak widać jednak te bezpieczniki 4A mnie troszkę już kosztują :D Mam taką przypadłość że od wielkiego dzwona lubię sobie przypomnieć co kappy potrafią. A one niestety potrafią zejść do 0,5 ohm

Czy te końcówki RB-980BX masz przełączone w tryb mono? , Infinity Kappa 9.2i to 6 omówki a przy dużych impulsach to i pewnie impedancja zejdzie bardzo nisko, RB-980BX w trybie mono powinien pracować z obciążeniem 8ohm, główna przyczyna przepalania bezpieczników, ekstremalnie kolega testuje końcówki, aż dziw, że jeszcze dyszą;).

Jak pisałem wcześniej, dużo ciekawiej będzie połączenie Infinity Kappa 9.2i z RB-991/1080, albo 1090 jak z dwiema RB-980BX, niedawno udało mi się przetestować RB-1090, brzmieniowo nie odbiega od rb-1080, ale ma niesamowitego kopa jak i dużą wydajność prądową.

michi i xavian zostaja na długo..

Ja myślę :) (+)

Pozdrawiam

Tomasz

Czy któryś z Panów byłby zainteresowany sprzedażą Rotela RA-960BX w najbliższym czasie , jeżeli tak to w jakiej cenie? Na polskich stronkach nic znaleźć nie mogę a z zagranicy nie mam zaufania.

Ja tam większe zaufanie mam właśnie do zakupów za granicą.

Chodzi mi o to, że nie mam PayPala to raz, dwa czytałem, że dużo przesyłek zza granicy przychodzi uszkodzona no i trzy cło i vat za zakup.

Chodzi mi o to, że nie mam PayPala to raz, dwa czytałem, że dużo przesyłek zza granicy przychodzi uszkodzona no i trzy cło i vat za zakup.

Jeśli chodzi o sprzęt zza oceanu to faktycznie, ceny mają niskie, ale doliczając celne opłaty wychodzi juz dużo gorzej. No i wielu nie pamięta, że tam jest w gniazdkach inne napięcie, 110V i gdy sprzęt nie ma wbudowanego przełącznika zaliczyć można zonk.

A prawdopodobieństwo uszkodzonego, to raczej jest większe u nas, czytaj grzebanego, tuningowanego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Na polskich stronkach nic znaleźć nie mogę a z zagranicy nie mam zaufania.

Mam w domu 3 komplety pre/power Rotela i odtwarzacz CD. Wszystko kupiłem w UK, jeden pre w DE.

Żeby nie było tak różowo, trafił się też jeden klocek, który kupiłem za £20 na ebayu i okazał się uszkodzony. Sprzedałem go jako uszkodzony w PL - kupujący był zachwycony, bo to jakaś pierdoła była i sobie naprawił.

Tak więc wynik całkiem niezły moim zdaniem. Dodajmy, że gdy kupowałem większość tego sprzętu, to kosztował mnie on znaaacznie taniej, niż na znanym rodzimym portalu aukcyjnym.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam wszystkich

Chciałbym zasięgnąć pomocy forumowiczów w pewnej kwestii.

Mój zestaw to w tej chwili Rotel RX800 oraz Infinity Kappa 8,2. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą wzmacniacza. Słucham ogólnie muzyki dość mocnej (rock, house czasem klasyka symfoniczna) ale też i klimatycznej (smooth jazz). Ogólnie ze sprzętu jestem zadowolony, ale że RX800 ma już swoje lata zaczyna niedomagać. Zastanawiam się także, czy do tak dużych kolumn nie pasował by mocniejszy wzmacniacz. Słuchałem kilku wzmacniaczy innych firm, ale najbardziej pasował mi Rotel. Mój budżet to max 2000zł i szukam czegoś z używek. Trochę czytałem i zastanawiam się nad Rotelem RA-1412, lub Ra 1312 ewentualnie RX 1203 bo na 1603 chyba nie wystarczy. Z nowszych RA-980BX RA-985 BX lub dzielone Rotela RA99X . I tu proszę o pomoc wybrać starsze czy też nowsze.

Zdecydowanie szukałbym młodszych, począwszy od serii RA-98x. Starsze to niestety już pole minowe, uda się, nie uda.

Zundii, z wymienionych przez Ciebie wzmacniaczy bardzo dobrze znam i posiadam od nowości ( czyli od nastu lat ) RA-985BX, jest to bardzo solidne, mocne Rotelowskie granie ( 2x100W ) Do rocka, metalu i pochodnych jak znalazł. Sam wtedy dobierałem go do min. pod zespół TooL. Z czasem zmieniałem pozostałe elementy zestawu oraz kable ale wzmacniacz pozostał od nowości. Teraz gusta muzyczne nieco mi się zmieniły ale wzmacniacz gra nadal tak samo dobrze i sprawdza się doskonale. Ten model szczerze polecam.

Pozdrower

Sittek i Borron dziękuję za odzew, przykład mojego RX800 powinien mnie nauczyć, że nie ma co się chyba pchać w antyki, chyba że jest możliwość sprawdzenia osobiście. pozdrawiam

:-) dobre

Czy Rotel RA-02 potrafi dobrze zagrać?

Potrafi nawet nieźle przypierdolić.

Od 30 lat Rotele są Made In China?? Chyba nie.

:-) dobre

Potrafi nawet nieźle przypierdolić.

Ale pytam poważnie? Da rade w pokoju 20m2 głównie w rocku i metalu? Są tylko srebrne czy może czarne też produkowali? Jezeli naprawde jest godny uwago to z jakimi odtwarzaczami (niekoniecznie Rotela) zagra dźwiękiem niezbyt jasnym? Bo nie lubię jasnego brzmienia? Nawet lekko przymulone kluchowate mi pasuje. Czy phono w RA-02 jest przyzwoitej jakości?

Do 20 metrów jak najbardziej, są wersje czarne i srebrne, kup Marantza CD63 i będziesz miał ciemne brzmienie:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ano szukam wzkama Marantza PM-68 ale jako, że ciężko dostać to inne też biorę pod uwagę. RA-02 to dosyć młody model i powinien troche posłużyć. Ale czarnego nigdzie nie udało mi się jeszcze trafić. Jeżeli z tym Marantzem CD63 Rotal zabrzmi ciemnym ciepłym brzmieniem to opcja taka wydaje mi się ciekawa.

Edytowane przez Reaper

Dlaczego upierasz się przy ra-02 z rodziny rotela?

Jakie dobro zamierzasz przeznaczyć na wzmacniacz ( rotela) ??

Pozdrawiam

Tomasz

Dlatego bo jest stosunkowo młodym wzmakiem i ma pilota. Wiem, że to nie audiofilskie ale zależy mi na pilocie ;) Na wzmaka mam 800 zl.

Edytowane przez Reaper

Jeśli już z pilotem i Rotel, to rozważyłbym dołożyć 200-300zł i kupić RA-1060, mały minus tego wzmacniacza nie posiada wejścia phono, ale brzmienie ma przyzwoite jak za taką kasę

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Rotel to zawsze bezpieczna opcja, dobry wzmak za relatywnie niskie pieniadze

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam, mam okazję nabycia rsx-1550 za 500 funtów, obecnie posiadam rsx-1067 i zastanawiam się czy warto?

Porównywał ktoś z Was oba modele?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Jeśli już z pilotem i Rotel, to rozważyłbym dołożyć 200-300zł i kupić RA-1060,

RA-1060 na naszym rynku są trudne do trafienia, a RA-1062 za bardzo były agresywne w górnej średnicy. Już lepiej byłoby zakupić RA-972, bo grał prawie jak RA-1062, ale był tańszy i designem pasował do standardowych sprzętów.

RA-02 to dobry wzmacniacz, do niego RCD-965 i byłaby niezła parka, sterowana tym samym pilotem.

cześć klecha :-)

Serdecznie dziękuje za rade. Kontakt podziałał. Wypadało by postawić wd40 bo oszczędziłem troszkę grosza-może będzie kiedyś okazja.

Poszukującym wzmacniacza polecam ra- 980bx ,choć porównanie mam tylko z wiele nowszym 15-20 i stertą złomu. Cięższe brzmienia mogą być różnie odebrane bo jest bardzo precyzyjny. Wpadł do mnie kolega co dużo szatanów słucha i np. strasznie przy tym braki w realizacji wyłażą. Ja troche zimnej fali słucham i takie brzmienia to bajka na tym sprzęcie.

Tu coś z dobrym brzmieniem(polecam płytę)pod tą pogodę. http://www.youtube.com/watch?v=N4BDkUKK2CM .Gość sam się tuła po Arktyce i zbiera sample.

Poszukującym wzmacniacza polecam ra- 980bx ,choć porównanie mam tylko z wiele nowszym 15-20 i stertą złomu.

Napisz krótkie podsumowanie jakie są różnice brzmieniowe pomiędzy RA-980BX a RA-1520.

Co uważasz za stertę złomu?

RA-1060 na naszym rynku są trudne do trafienia

Na naszym rynku to wogule zawsze było cienko z kupnem czegoś dobrego, zadbanego i z drugiej ręki, a jeśli już to okazuje się, że grzebalec ;(

Śledzę od czasu do czasu zagraniczne aukcję np" ebay Wielka Brytania czy Italy, trzeba przyznać, że jest większy wybór, jak i mało który sprzęt z zdjęć posiada znaki, że był rozkręcany, grzebany, choć makarony wyceniają co niektóre klocki przesadnia!

Nie ma to jak u herbaciarzy :)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

:-)

Trzeba przyznać herbaciarzom, jak to fajnie walnął Tomek, że dbają o swój sprzęt, zazwyczaj mają oryginalne kartony i za żadne skarby nie grzebią w środku. Nie podoba się, nudzi się? Sprzedają bez spięcia i kupują nowsze, lepsze.

Inny świat, inne pieniądze, inne życie przeciętnego Pana Kowalskiego, mam tam szwagra ponad 8lat chiba.

A Polska?? no jak żyje przeciętny Pan Kowalski? nie przypadkiem z igły ukręci widły?? ile z nas jest skazanych aby przeżyć od 1do 1!!? to i tak sukces!, a gdzie małe przyjemności??;(

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

I jeszcze w tej biedzie stać nas od czasu do czasu aby wydać grubszą gotówkę na wymarzony sprzęt hi-fi :-)

Do nieba powinniśmy iść za to bez żadnego zająknięcia. Polak jednak potrafi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.