Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Rotela ra 870bx. Teraz przyszedł czas by dobrać do niego jakieś kolumny podstawkowe. Aktualnie mam podłogowe Jamo - zostały mi po poprzednim systemie,ale to nie to czego szukam... A więc pokój ma 12-14 m2, preferowana muzyka to rock, pop, hip hop i troszkę dance, a nawet techno. Więc mile widziane by kolumny grały troszkę dołem, jednocześnie nie chciałbym już podłogowych. Na tą chwilę biorę pod uwagę:

1. Kef r300 - nie wiem czy ra 870bx sobie z nimi poradzi

2. Monitor Audio rx2 lub silver2 - proszę o różnice jeżeli ktoś porównywał.

Dziękuję za podpowiedzi:)

Napisz do Kriss 73,

on ma podobny pokój i przerobił tego Rotela.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Na elektrodzie znalazłem pana ze Szczecina ,który mi naprawił procesor za 500 zł.

Spróbuj tu http://www.zurit.szczecin.pl , poproś o pana Ryszarda ( nie Rysia Tore, tylko tego drugiego) - może coś poradzi w rozsądnych $$$ :)
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Witam kolegów. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Rotela ra 870bx. Teraz przyszedł czas by dobrać do niego jakieś kolumny podstawkowe.

Rotele z serii 8xx z oznaczeniem BX to suche wzmacniacze. Szukałbym do nich raczej kolumn grających po ciemnej stronie z jak najbardziej plastyczną średnicą. Góra nie musi być wycofana, nie sybilują wysokimi. Monitor Audio do takich nie należą, ale nie zaszkodzi odsłuchać zwłaszcza, że cały czas są w sprzedaży. Tobie może się spodobać taki przekaz. Monitor Audio miałem RX1 łączyłem go z RA-11 i było ciekawie. Tamtych nie słuchałem. Ale wiem, że dynamikę mają bardzo dobrą do takiej muzyczki jakiej słuchasz. Ogólnie rzecz biorąc:

seria 8xx bez BX - kolumny nawet jasne.

seria 8xx z BX - kolumny ciemne plastyczne.

seria 9xx - kolumny ? Tutaj różnica w odsłuchach między tymi klockami jest dość spora, więc wzmak pod pachę i do salonu. Wiem, że RA 931 zgrywa się bardzo dobrze z AE. Dla potomnych.

seria 10 - kolumny ciemne plastyczne z wycofaną górą. Kopułki raczej tekstylne albo jedwabne.

seria 12 - kolumny dynamiczne, jasne z detaliczną górą.

seria 15 - kolumny ciemne, plastyczne z lekko wycofaną górą.

seria Michi - ???

To są moje osobiste spostrzeżenia. Tak zapamiętałem dźwięki w poszczególnych seriach i odsłuchach na różnych kolumnach. Nie lubię sybilującej góry, ani suchości na średnicy, więc nie można się do tego stosować tylko ewentualnie wziąć pod uwagę.

Teraz gdybym miał zaczynać przygodę na nowo z rotelami ogólnie rozglądał bym się za kolumnami grającymi po ciemnej stronie. Moje uszy już nie trawią jasnego przekazu.

I jeszcze jedna sprawa. Ktoś może sugerować przetworniki na ss. Ja słuchałem ProAc na ss z Rotelem RA 1570. I jak dla mnie scanspeak bardzo obnaża niedoskonałości płyt. Nie podobało mi się.

<br />I jeszcze jedna sprawa. Ktoś może sugerować przetworniki na ss. Ja słuchałem ProAc na ss z Rotelem RA 1570. I jak dla mnie scanspeak bardzo obnaża niedoskonałości płyt. Nie podobało mi się.<br /> <br /> <br />

A które ProA?

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A które ProA?

Tfu, wróć. Dobrze że zapytałeś, bo bym gafę strzelił jakich mało. W top hi fi odsłuchiwałem ProAc studio 148, 2 pary podstawkowe B&W jakieś Elaki i właśnie tamtych na scanie już nazwy nie pamiętam. Ale podtrzymuję to co napisałem. Bardzo kiepsko brzmiały płyty te słabszej jakości.

Zależy jakie głośniki SS, wymieniony przez Ciebie wzmacniacz z pewnością nie poradzi sobie z wysterowanie większości głośników tego producenta

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jeśli tak piszesz to z pewnością tak jest. Słyszałem tylko jedne kolumny na ss z tym tylko wzmakiem i byłem mocno zdziwiony, że tak zachwalane głośniki brzmiały tak kiepsko. Jakie to były głośniki ss nie wiem. Ale wiem, że wszystkie płyty Rainbow jak i Dio brzmiały na prawdę fatalnie. Już lepiej brzmiały na podstawkowych Bowersach. Ale tutaj akuratnio doświadczenia nie mam żadnego jeśli chodzi o scanspeak. Ale dzięki Ci za uświadomienie :)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ooo , czyżbyś go słuchał ? :)

Zastanawiałem się chwilę o co Ci chodzi, zapewne RA 870 ? :) nie jego jeszcze nie słuchałem, ale głównie chodziło mi o klocki z oznaczeniami A, AX itp. np. 810 A 820 AX te wzmacniacze są na prawdę fajne. Zamiast takiej Yamahy Pianocraft czy innej małej wieżyczki Denon czy tam innych wynalazków do małego pokoiku na prawdę super sprawa. Jakieś podstawkowe głośniczki choćby nawet jakieś starsze AE i stereo takie, że Hej. Ostatnio widziałem w Mediamarkt te wieżyczki Denon, Yamaha, Sony itp. cena około 1500 zeta. Za tą kwotę spokojnie można złożyć mały rotelowski system. No ale inni chcą żeby to ładnie wyglądało jak moja kuzynka np. i słucha sobie teraz radia na Denonie z supermarketu :)

No i cd-eka też ma a jakże, ale jak to brzmi... fuj. Babie nie przegadasz.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

rotel rb-1010 ? dobry?

Z tego co pisze gostek nawet bardzo ciekawy : http://www.audiostereo.pl/rotel_rb-1010_koncowki-mocy-5-4823-14.html

Masz możliwość kupienia tego? Jak tak to za ile?

To jeszcze nie jest vintage więc bas powinien być zwarty i szybki jak koleś opisuje.

Z tego co czytałem to Rotele Vintage nie miały jeszcze tak zwartego i twardawego basu, bas tam był bardziej zaokrąglony i nie taki szybki. Ale żeś kolego orbit wymyślił :)

<br />To nie są typowe głośniki średniotonowe :( - tylko średnioniskotonowe - bardziej do kolumn 2-2,5 drożnych pasują.<br />jak do 3 drożnych średniotonowy to np.:<br />http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-revelator-15m4531k00-p-132.html<br />http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-illuminator-12mu4731t00-p-1901.html<br />http://loudspeakershop.eu/glosnik-phl-audio-1120-65-ohm-extended-p-541.html<br />http://audiotransducers.com/pl/sredniotonowe/307-seas-m15ch002-excel-e0043-06s.html<br />http://audiotransducers.com/pl/15-16cm/224-seas-w15cy001-excel-e0015-08s-.html<br />zwłaszcza dwa ostatnie polecamale mniej sza o to - to wątek o rotelach :)<br />

Mam inne zdanie i doświadczenie, 18 węglówki są świetne na średnice , oprócz 18 jeszcze

http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande_files/12M.pdf

również jest niezły, przynajmniej z moimi klockami gra nieżle

Kolega słuchał tych wszystkich wymienionych głośników w konstrukcjach 3way? jak tak to jaki był sprzęt towarzyszący?

<br />Tomek wrzuć avatar bo blado wyglądasz. Ale nie żółtą puszkę, wymyśl coś innego.<br /> <br /> <br />

Jakieś propozycje

ładna

http://www.ebay.de/itm/Rotel-RB-991-/322067724156?hash=item4afcbb777c:g:BSMAAOSwQgpXAVG~

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

<br />No ale inni chcą żeby to ładnie wyglądało jak moja kuzynka np. i słucha sobie teraz radia na Denonie<br />

Pozdrowienia dla kuzynki, słuchanie radia to podstawa ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No właśnie , bo nie wiem czemu proponujesz do niego nawet jasne kolumny .

Nie napisałem że do niego, mogłem wymienić faktycznie modele, które posiadałem ale widzę, że łapiemy się za słówka. Dlatego że jestem pewien tego, ponieważ te klocki, które miałem bez BX grały zupełnie inaczej. A po za tym u Ciebie napędzał Chario :))

Ceny ostro lecą w dół, to daje do myslenia. Poza tym nie najlepszy napęd, czytałem gdzieś, że padają jak muchy...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Taki kombajn RCX1500 jest czegoś wart? Posiadał ktoś lub posiada?

Oj z tą szczelinówką to bym się na prawdę zastanowił. Czytałem o zwrotach takich playerów Rotela. Ale po co Ci kombajn ? Przecież wiadomo, że all in one wszystko w jednym to nie sprawdzone urządzenia. Szkoda kasy.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zastanawiałem się chwilę o co Ci chodzi, zapewne RA 870 ? :)

Właśnie , bo ciężko go gdzieś dorwać , dobry model i mogłem go sobie zostawić by przyłoić , lubił tak grać .

łapiemy się za słówka.

Faktycznie jakoś tak wyszło , a co z Chario ? podłączałem też Infinity i jeszcze coś , ale nie mogę skojarzyć . :)

Pozdrówko .

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Bolth a co Ty znowu kombinujesz, przecież pisałeś na forum, że masz już sprzęt cacy i dalej nie musisz już szukać. Czyżbyś nabawił się tej choroby :) ?

Faktycznie jakoś tak wyszło , a co z Chario ?

No bo Chario do ciemnych kolumn raczej nie należą, a u Ciebie grał dobrze, stąd ten wniosek :)

O nie Tomi co to jest ? He He.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Taki ładny avatar mu dałem a On... no nie pasuje do Ciebie i tyle. Bierz kota !!!

Gospodarz domu, zawsze pomoże o każdej porze :-)

Aaa teraz kapiszi. No w zasadzie to OK ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.