Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym wpisie wszyscy konstruktorzy wzmacniaczy na całym świecie konsultują się już z Panem Adamem , jakiem to proste wydać 1000zł a sprzęt gra jak za 100tyś . Śmieszne

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Po tej modyfikacji nie widzę sensu szukania czegoś lepszego, bo próba znalezienia czegoś z półki- ponad 100 tys. zł , co może będzie trochę lepiej grało, a często niestety gorzej, mija się z celem.

a skąd takie przekonanie , miałeś porównywałeś ?

Pozdrawiam

Tomasz

a skąd takie przekonanie , miałeś porównywałeś ?

Tak miałeś i porównywałeś.

Po waszych postach mam takie wrażenie, że wam za to płacą albo sami jesteście konstruktorami sprzętu RTV i posiadacie ogromną wiedzę w dziedzinie elektroniki.

- To był wpis dla tych, którzy stawiają przyjemność ze słuchania muzyki na pierwszym miejscu i mają ograniczony budżet.

Reszta widzę, że już znalazła swoje miejsce w Świecie i spędza czas na negowaniu i obrażaniu innych.

Mam takie wrażenie, że tutaj głównym celem jest chęć zaszkodzenia komuś, bo jak się czyta te bezpodstawne ataki, to od razu widać, że nie jest to próba pomocy!

Żenujące...

Tak miałeś i porównywałeś.

Po waszych postach mam takie wrażenie, że wam za to płacą albo sami jesteście konstruktorami sprzętu RTV i posiadacie ogromną wiedzę w dziedzinie elektroniki.

- To był wpis dla tych, którzy stawiają przyjemność ze słuchania muzyki na pierwszym miejscu i mają ograniczony budżet.

Reszta widzę, że już znalazła swoje miejsce w Świecie i spędza czas na negowaniu i obrażaniu innych.

Mam takie wrażenie, że tutaj głównym celem jest chęć zaszkodzenia komuś, bo jak się czyta te bezpodstawne ataki, to od razu widać, że nie jest to próba pomocy!

Żenujące...

Taka modyfikacje mogles sam zrobic za 400zl chociaz moim zdaniem jest ona bez sensu

Dlaczego odniosłeś takie wrażenie że chcielibyśmy komukolwiek zaszkodzić? Po prostu z praktyki wiemy, że wszelkie modyfikacje jakiegokolwiek sprzętu są bardzo problematyczne. Począwszy od tuningowania wszelakimi chipami silników samochdowych, gdzie wstawia się magiczne chipy i cudownie auto z rodzinnego robi się sportowe. Gdzie użytkownicy tych cudów przekonują wszech i wobec że to działa, a naprawdę to wielka ściema ukierunkowana na marketing.

Napisz co dokładnie uległo modyfikacji w torze, jakie elementy zostały zastąpione, w jakim stanie technicznym był sprzęt, ile miał lat, czy przed modyfikacją zostały sprawdzone elementy, prądy, napięcia, czy przypadkiem jakieś nie były uszkodzone, czy w ogóle było to sprawdzane, zapewne wszyscy chętnie podyskutujemy.

Dlaczego jesteśmy nieufni?

Bardzo dobrze opłacani inżynierowie w wielkich firmach spędzają tysiące godzin aby optymalnie dobrać parametry i elementy, a tu nagle okazuje się że wystarczy wstawić jakiś kondensator czy tranzystor, i trach, zamiast sprzętu za 1000 złotych mamy taki za 10.000zł.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Kupiłem właśnie RB-1080. W tej chwili gra u mnie NAD 319 z Dynaudio Audience 52SE. Więc jeszcze będę musiał jakiś przedwzmacniacz teraz kupić. Na razie przejściowo posłużę się staruszkiem Telefunken RP-300 (mam cały zestaw z końcówką RM300 i tunerem RT300 - bardzo ciekawe urządzenia) ale docelowo coś wartego tej końcówki muszę dokupić. Co polecacie ??

Jako źródło gra u mnie DAC Hegel HD11 i cała masa magnetofonów :)

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Po tej modyfikacji nie widzę sensu szukania czegoś lepszego, bo próba znalezienia czegoś z półki- ponad 100 tys. zł , co może będzie trochę lepiej grało, a często niestety gorzej, mija się z celem.

Niesamowite. Ja rozumiem, że możesz być w euforii i wcale nie kwestionuję tego, że teraz gra Ci to lepiej po wymianie oryginalnych głównych kondensatorów, co praktycznie nie można nazwać już teraz Rotelem ponieważ ten Pan wymienia praktycznie wszystko, bez względu na to czy kondy trzymają swoją pojemność czy nie. Ale pisząc, że twój sprzęt warty pierwotnie 2,5 tyś. przed modyfikacją i porównując go do sprzętu za 100 tyś złotych tu na forum wcale mnie nie dziwi, że spotyka się z taką reakcją forumowiczów.

Masz ograniczony budżet jak większość tutaj osób na AS, w tym i ja więc nie bardzo chce mi się wierzyć, że porównywałeś swoje klocki bezpośrednio ze sprzętem za 100 tyś !!! Gdybym ja dysponował taką kwotą na zestaw audio to nawet do głowy by mi nie przyszedł pomysł tuningu "starych gratów". 100 tyś !!! zastanów się nad kwotą jaką tu wymieniłeś. Nigdy nie słyszałeś kolego sprzętu za 100 tyś. więc się nie kompromituj. Coś takiego.

Dlaczego jesteśmy nieufni?

Bardzo dobrze opłacani inżynierowie w wielkich firmach spędzają tysiące godzin aby optymalnie dobrać parametry i elementy, a tu nagle okazuje się że wystarczy wstawić jakiś kondensator czy tranzystor, i trach, zamiast sprzętu za 1000 złotych mamy taki za 10.000zł.

Po prostu magia.

Edytowane przez Kriss 73

Jaki konkretnie sprzęt masz na myśli kosztujący powyżej 100 tys.zł.

Edytowane przez Luk77
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Chłopaki mam pytanie. Do jakiej kwoty można wydać, żeby nie przepłacić za poszczególne playery Rotela w dobrej kondycji. Jak szacujecie obecnie te model, bo czasami ceny jak wiadomo są z kapelusza. Ale waszym zdaniem :

1. 965LE

2. 991AE

3. 971

Dobra kondycja to BDB stan wizualny jak i techniczny, chociaż z tym technicznym to wiadomo jak jest. I do których modeli można dostać jeszcze laser w razie "W".

Edytowane przez Kriss 73
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

To to ja wiem, ale ma być coś tańszego i z pilotem :-) ewentualnie jeszcze RC-995. Ale jak ma się taką końcówę to grzechem byłoby niedokupienie do kompletu takiego RC 1082.

Widzę że niełatwo będzie coś znaleźć nawet gdybym się napiął na RC 1082 to ciężko coś znaleźć. Ile trzeba dać za RC 1082. Za RB 1080 raczej nie przepłaciłem.

Widzę że koledzy raczej trzymają się łączenia Rotela z Rotelem. A ja mam pytanie o preamp Audiolab 8000Q. Po prostu mam opcję kupienia go za sensowne pieniądze. Poczytałem trochę o nim i w sumie same dobre rzeczy. Gdzieś ktoś porównywał go do Rotela, że podobna szkoła dźwięku. Posłuchać tego możliwości mieć nie będę, zresztą i tak nie miałbym żadnej skali porównawczej w głowie ;)

Nie znam 8000q, ale swego czasu miałem 8200cdq (trochę zbyt suche i techniczne granie- przynajmniej z usb pc audio). Teraz mam myteka i jest lepiej.

Ja muszę mieć duuuużo wejść, wyjść (pętle magnetofonową - którą i tak selektorem rozdzielam na kilka klocków) więc taki mytek mnie nie uratuje.

Edytowane przez sk-victor

RB-1080 masz czarnego czy srebrnego ?

Za rc 1082 to 2,5 tyś będą wołać raczej na pewno na obecną chwilę. Tylko jeszcze to dostać.

racja ciężko go dostać, śledzę różne portale aukcyjne, ostatnio się pokazał rc-1082 i poszedł za tyle

http://www.ebay.pl/itm/272289816914?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Pozdrawiam

Tomasz

RB-1080 masz czarnego czy srebrnego ?

Czarny - brzydszy chyba ale to rzecz gustu. Tego Audiolaba 8000Q za 900zł z kartonem, pilotem i resztą mogę mieć i stąd moje pytania.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czarny - brzydszy chyba ale to rzecz gustu. Tego Audiolaba 8000Q za 900zł z kartonem, pilotem i resztą mogę mieć i stąd moje pytania.

Czarny czy srebrny to rzecz gustu. Ja wolę czarne, choć widać na nich więcej odciśniętych tłustych paluchów jeśli ktoś jest flejtuchem :-) Poczytałem sobie trochę o tym modelu i faktycznie może być ciekawie. Na twoim miejscu kupiłbym go doraźnie i sprawdził jak gra, zamiast czekać na RC-995 czy 1082, że być może kiedyś się gdzieś pojawi. Zawsze możesz go sprzedać. Gdzieś też na forach wyczytałem ktoś chwalił dzielony zestaw audiolaba 8000Q+8000P. Zaryzykuj.

Ale to tak jest jak kupuje się same końcówki mocy z górnej półki a potem zastanawia się co dalej. No taka prawda to tak jakby kupić kolumny za 10 tyś. i podłączyć do nich Rotela RA-931 :)

Czarny czy srebrny to rzecz gustu. Ja wolę czarne, choć widać na nich więcej odciśniętych tłustych paluchów jeśli ktoś jest flejtuchem :-) Poczytałem sobie trochę o tym modelu i faktycznie może być ciekawie. Na twoim miejscu kupiłbym go doraźnie i sprawdził jak gra, zamiast czekać na RC-995 czy 1082, że być może kiedyś się gdzieś pojawi. Zawsze możesz go sprzedać. Gdzieś też na forach wyczytałem ktoś chwalił dzielony zestaw audiolaba 8000Q+8000P. Zaryzykuj.

Ale to tak jest jak kupuje się same końcówki mocy z górnej półki a potem zastanawia się co dalej. No taka prawda to tak jakby kupić kolumny za 10 tyś. i podłączyć do nich Rotela RA-931 :)

RB-1080 to aż taka wysoka półka ??

Jaka była jej cena jak była nowa ?? Ja dałem za swoją 1900zł

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.