Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

CD nie posiadam, ale w ramach testu podlaczylem na chwile zamiast ra-921 marantza pm-4200: niskie w Rotelu 100xlepsze, wysokie calkiem inne ale nie oceniam, a srodek podobny. Gitara elektryczna brzmi jakby byly podbite jej wyzsze rejestry a dolne wyciszone. Wiec problem po stronie kolumn Mission 702e ewentualnie DAC.

Moze jakies niedrogie kolumny(najlepiej podlogiwe) lepiej by sie zgraly z ra-921? Nie musza miec tak samo wysokiej skutecznosci bo muzyki raczej cicho slucham.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moze jakies niedrogie kolumny(najlepiej podlogiwe) lepiej by sie zgraly z ra-921? Nie musza miec tak samo wysokiej skutecznosci bo muzyki raczej cicho slucham.

https://www.olx.pl/oferta/kolumny-tannoy-m3-CID99-IDhyqEF.html#5c52951507

Skuteczność 89db ocieplona średnica i jedwabna kopułka. Tyle z mojej strony jeśli chodzi o niedrogie kolumny do tego Rotela. Z wyższymi modelami też powinno być dobrze.

Ktoś czytałem sparował je z jazgotliwym RA-971 i był zadowolony. Kup odsłuchaj zawsze możesz sprzedać. Potarguj się.

Jak pisałem Missiony 702e należą do jasnych kolumn, dlatego gra tak jak opisujesz. Z Tannoy będzie inaczej.

Ktoś czytałem sparował je z jazgotliwym RA-971 i był zadowolony. Kup odsłuchaj zawsze możesz sprzedać. Potarguj się.

Tak, z M3 ( jak i M2) nie było tak źle, nawet nieźle, choć czasami potrafiło zaiskrzyć na górze, oczywiście w zależności od rodzaju nagrania i jego jakości.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzieki za link, poszukam czegos w mojej okolicy (srodek anglii).

A co powiesz o Mercury m1?

Nie słuchałem ich, ale to podstawkowe a ty piszesz o podłogówkach. Jaki masz metraż?

A pisałeś 15 M2. Nie wiem nie słyszałem tych monitorków.

Dzieki za link, poszukam czegos w mojej okolicy (srodek anglii).

Mercury F3 są na tych samych głośnikach, tylko z poprawioną zwrotnicą - nie są aż tak misiowate jak M3, ale charakter brzmienia ten sam.

Rotel zwłaszcza RA 1592 zasługuje na oklaski , rezenzja w przygotowaniu ...DAC oraz Pre phono naprawdę wymiata a w dodatku jak zwykle w Rotelu trafo bez głośne i na dodatek klatka Fahrenhaita

http://www.youtube.com/watch?v=hT44cUPZQ2o&list=TL0r8pOm644bc

Jakies 15m2. Podlogowe bym wolal bo mam je gdzie postawic :-)

Eltax Liberty 5+

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A jak porownanie Liberty5+ z Mercury m3?

Eltaxy 5+ prezentują brzmienie bardziej dens-owe zaś Tannoy ma więcej smaczków na średnicy , ogólnie brzmienie Tannoya jest bardziej wyrównane w porównaniu do Eltax-ów .

Jak i jedne tak i drugie kolumny dobrze się zgrywają z wzmacniaczami Rotel np: RA-920AX / 940BX itp. , wszystko zależy do jakiej muzyki je przeznaczymy ,

Rotel zwłaszcza RA 1592 zasługuje na oklaski , rezenzja w przygotowaniu ...DAC oraz Pre phono naprawdę wymiata a w dodatku jak zwykle w Rotelu trafo bez głośne i na dodatek klatka

Gratuluje zakupu :)

Napisz coś więcej np do jakich modeli Rotela można przykleić jego brzmienie ? ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

i na dodatek klatka Fahrenhaita

Fahrenhait to chyba sam nie wiedział że jakąś klatkę wynalazł ;) Faradaya !!

Ale było blisko też na F.

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam i melduje sie na pokladzie z Rotel ra-935bx.

Jest to moj pierwszy Rotel w swojej przygodzie audio, i moge smialo powiedziec, ze jest ciekawy. Gora faktycznie dosc ostra, ale bas i srednica bardzo dobra, nie mowiac o swietnej dynamice. Ta gora mozliwe, ze tylko wydaje mi sie lekko ostrawa bo jako podstawowy wzmacniacz uzywam FIshera ca-7000 z 78roku, a tam jest ciepelko choc bardzo mile dla ucha:) Jako źródło mialem podlączony telefon samsung s3 przez DAC SMSL Sanskrith 6th oraz starego cd technicsa 580. Najlepiej to wszystko sie zgralo na kolumnach Magnata All Ribbon 3A.

Chetnie podpytam jak ten model ma sie do np ra-840bx4?

Depeche Mode - Delta Machine , świetna płytka :)

5 kawałek nieźle wymiata wnętrznościami :-)

https://youtu.be/ugRnpBRubAY

Pozdrawiam

Tomasz

Gratuluje zakupu :)

Napisz coś więcej np do jakich modeli Rotela można przykleić jego brzmienie ? ;-)

W RA 1592 czuć nieco klimat bardzo udanej serii 98x ,99x.

Nowa integra Rotel-a zupełnie nie gra niewygrzana z pudełka . Pierwsze ok. 100 godz. to jest dramat , średnica matowa , góry prawie brak. Kiedy będzie z Ktoś z Was chciał jej posłuchać to upewnijcie się czy zrobiła minimum 100 godz. bo w innym przypadku można się mocno zniechęcić . Wygrzewanie jej przebiega z bólami ale po ustabilizowaniu wszystkich parametrów jest super.

Jakość RA 1592 nie budzi zastrzeżeń , bardzo solidny kloc . Okazałe trafo w środku które jest wręcz bezszelestne nawet gdy włożycie ucho do środka ;) Po za tym klatka Fa.... no wlasnie , w poprzednim poście słownik IPada zrobił psikusa i wyszło :-))))))

W menu urządzenia masę opcji i personalizacji . Multum wejść cyfrowych , optycznych . Wbudowany ŚWIETNY DAC i bezcelowe jest kupno oddzielnego , nie ma sensu. Podłączałem zewn. DAC koszt. jako nowy niewiele mniej niż sama integra i nie było lepiej w stosunku do wewnętrznego . Jest on b.dobrej jakości , zajmuje duzo miejsca w integrze i na dodatek brzmieniowo dobrany do charakteru wzmacniacza. Przedwzmacniacz gramofonowy nie jest na pewno tylko dodatkiem i gwarantuje b.dobrą jakość brzmienia z vinyli .

Brzmienie RA 1592 jest ocieplone z dobrze prowadzonym basem , lekko zaokrąglonym i nie ma tu przesadnej twardości której ja osobiście nie lubię. Scena jest przeogromna , jest tu na pewno coś takiego jak holografia . Wokale za kolumnami , artyści nie wchodzą nam na łeb i bardzo dobrze.

Wysokie nie męczą , wszystko trzymane w ryzach , są bardzo czyste , jest baaardzo dokładnie . Pewnie za sprawą nie przesadnego ocieplenia średnicy i lekkiego zaokrąglenia basu jest muzykalnie.

Edytowane przez Luk77

Witam wszystkich ,

Planuje zakup integry rotela coś ze starszych modeli ze względu na ograniczony budżet (2k~)

Kolumny jakie posiadam to Klipsch RF 62 II , gównie słucham muzyki trance , house , electronic.

Początkowo rozglądałem się za RA-980BX i RA-1070.

Czy mógłbym ktoś polecić jakiś fajny piecyk :)

Witam wszystkich ,

Planuje zakup integry rotela coś ze starszych modeli ze względu na ograniczony budżet (2k~)

Kolumny jakie posiadam to Klipsch RF 62 II , gównie słucham muzyki trance , house , electronic.

Początkowo rozglądałem się za RA-980BX i RA-1070.

Czy mógłbym ktoś polecić jakiś fajny piecyk :)

Nie wiem jak gra 980 ale posiadam 1070 i jest to świetny wzmak. 980 ma swoje lata i można trafić na grzebany i niekoniecznie będzie grał jak to sobie wymyślili inżynierowie Rotela. Kriss chyba miał taki przypadek o ile dobrze pamiętam, że słuchał dwóch 980 i każdy z nich grał nieco inaczej. 1070 jest nowszy i z pilotem. Miałem także 970, 920 i 12 i każdy ten wzmacniacz dobrze się sprawdzał w elektronice. 1070 i 12 miały zdecydowanie lepszą scenę niż 970 czy 920. Kolumn Klipsch nigdy nie słuchałem więc trudno powiedzieć jak się zgrają z Rotelem.

Nie wiem jak gra 980 ale posiadam 1070 i jest to świetny wzmak. 980 ma swoje lata i można trafić na grzebany i niekoniecznie będzie grał jak to sobie wymyślili inżynierowie Rotela. Kriss chyba miał taki przypadek o ile dobrze pamiętam, że słuchał dwóch 980 i każdy z nich grał nieco inaczej. 1070 jest nowszy i z pilotem. Miałem także 970, 920 i 12 i każdy ten wzmacniacz dobrze się sprawdzał w elektronice. 1070 i 12 miały zdecydowanie lepszą scenę niż 970 czy 920. Kolumn Klipsch nigdy nie słuchałem więc trudno powiedzieć jak się zgrają z Rotelem.

Dzięki wielkie :)

Z tego co wyczytałem 1070 jest następcą 980 ale nikt tak na prawdę nie potrafił określić różnicy w dźwięku , fakt pilot jest mega zaletą na korzyść 1070.

Co do 12 raczej odpada bo trochę przekracza mój budżet , jestem w trakcie sprzedaży Xindaka A-06 dlatego rozglądam się za nowym sprzętem .

Muszę jeszcze poszukać opinii użytkowników czy Rotel dogada się z moimi Klipschami :)

Kolumn Klipsch nigdy nie słuchałem więc trudno powiedzieć jak się zgrają z Rotelem.

Ja odsłuchiwałem jakieś podstawkowe klipsy z Rotelem nowe nie wygrzane w sklepie. No nie dało się niestety tego słuchać. Szczęka mi zdrętwiała od tych syków. Chyba, że ktoś lubi takie jasne granie. RA- 1070 i klipsy ? Be.

Kolumny jakie posiadam to Klipsch RF 62 II

Ale to nie znaczy, że może być źle bo ta seria może grać zupełnie inaczej ja tych kolumn nie słyszałem. Ale z RA- 1070 niezbyt mi to pachnie. RA-980 ? Też nie wróżę nic dobrego. Oczywiście jak dla mnie. Nie lubię jak mi coś syczy i śwista :) pozostaje tylko odsłuch.

Edytowane przez Satori

Ja odsłuchiwałem jakieś podstawkowe klipsy z Rotelem nowe nie wygrzane w sklepie. No nie dało się niestety tego słuchać. Szczęka mi zdrętwiała od tych syków. Chyba, że ktoś lubi takie jasne granie. RA- 1070 i klipsy ? Be.

Ale to nie znaczy, że może być źle bo ta seria może grać zupełnie inaczej ja tych kolumn nie słyszałem. Ale z RA- 1070 niezbyt mi to pachnie. RA-980 ? Też nie wróżę nic dobrego. Oczywiście jak dla mnie. Nie lubię jak mi coś syczy i śwista :) pozostaje tylko odsłuch.

Ehhh wychodzi na to że będę musiał pozbyć się i Klipsów .

Na chwilę obecną kolumny podpięte mam pod starego Teac`a AR-300 , w porównaniu do Xindaka jest poprawa średnicy i góry co do basu nie narzekam Klipsch na każdym wzmaku potrafią łupnąć , poszukuje czegoś na podobieństwo bo niestety Teac odmawia posłuszeństwa i po krótkim czasie odcina kolumny .

Edytowane przez Marcin_64103

Z tego co wyczytałem 1070 jest następcą 980 ale nikt tak na prawdę nie potrafił określić różnicy w dźwięku

Doprawdy ? RA-980 VS 1070 : 1070 - szybszy bardziej twardszy bas, bardziej konturowy w 980 bardziej zaokrąglony. Czuć w 1070 większą moc, szybkość jak i dynamikę. 980 mniej suchawy na średnicy. 1070 jaśniejszy w górnych rejestrach ale też bardziej detaliczny. To tak na szybko.

że słuchał dwóch 980 i każdy z nich grał nieco inaczej.

I nie dotyczy to tylko tego modelu z serii 9 jak i 8 :) niestety to wiekowe sprzęty.

Ehhh wychodzi na to że będę musiał pozbyć się i Klipsów

Dlaczego masz się ich pozbywać to dobre kolumny z dobrą skutecznością do takiej muzy jakiej słuchasz. Kupisz RA-1070 i będziesz szukał do nich kolumn, co nie jest łatwe. Żeby postawić system w oparciu na Rotelu żeby miało to ręce i nogi niestety ale trzeba być w pewnym stopniu artystą :) Pomyśl może o innym wzmaku. Może coś z Sony serii ES.

Do Rotela kolumny z ocieploną średnicą i niewyostrzoną górą. Najlepiej z lekko wycofaną. Szczególnie do RA-1070.

Edytowane przez Satori

Wstyd się przyznać, ale nie wypada tego nie zrobić. Za marną jakość dźwięku odpowiedzialne były suwaki w Windows. Niby głośność w Foobar 100% i głośność na pasku Windows 100%, a w mikserze suwak od DAC był na jakieś 60%. Teraz jest już ok, niedobory średnicy zniknęły prawie całkowicie, a soprany cykają jak powinny. Ale Wasze rady nie pójdą na marne bo wykorzystam w przyszłości przy doborze lepszych kolumn.

Tymczasem śliniąc się na wystawionego na aukcji RC-960BX+RB-960BX oficjalnie dołączam do Klubu Miłośników Rotela.

PS. Rotel 1603 - piękny! Ciekawe po co komu były 3 sztuki?

http://www.ebay.co.uk/itm/Rotel-1603-Monster-/322288142925?hash=item4b09deca4d:g:x0UAAOSwPCVX5jzy

Edytowane przez szymon1977

Doprawdy ? RA-980 VS 1070 : 1070 - szybszy bardziej twardszy bas, bardziej konturowy w 980 bardziej zaokrąglony. Czuć w 1070 większą moc, szybkość jak i dynamikę. 980 mniej suchawy na średnicy. 1070 jaśniejszy w górnych rejestrach ale też bardziej detaliczny. To tak na szybko.

I nie dotyczy to tylko tego modelu z serii 9 jak i 8 :) niestety to wiekowe sprzęty.

Dlaczego masz się ich pozbywać to dobre kolumny z dobrą skutecznością do takiej muzy jakiej słuchasz. Kupisz RA-1070 i będziesz szukał do nich kolumn, co nie jest łatwe. Żeby postawić system w oparciu na Rotelu żeby miało to ręce i nogi niestety ale trzeba być w pewnym stopniu artystą :) Pomyśl może o innym wzmaku. Może coś z Sony serii ES.

Do Rotela kolumny z ocieploną średnicą i niewyostrzoną górą. Najlepiej z lekko wycofaną. Szczególnie do RA-1070.

Dziękuję bardzo za porady pozostaje tylko szukać dobrego piecyka ^^ , mam nadzieję że kiedyś dołączę do tego klubu bo Rotel robi kawał dobrego sprzętu pozdrawiam .

Żeby postawić system w oparciu na Rotelu żeby miało to ręce i nogi niestety ale trzeba być w pewnym stopniu artystą :)

To spodobało mi się najbardziej, gdyż dużo prawdy jest w tym :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja miałem takie kolumny z RA 985 i grało to przyzwoicie wszystko zależy od źródła i ic i tp. Tak więc warto spróbować.

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Jasne, że mogło dla Ciebie grać przyzwoicie, pisałem, że najlepszy odsłuch jednemu może się podobać innemu już nie. I tak każda seria gra inaczej. Np Tannoy M3 ze swym misiowatym brzmieniem to już zupełnie inna bajka niż np. Tannoy Eclipse. Tak samo seria Paradigm Monitor w porównaniu do Reference Studio 10v5 które kiedyś posiadałem to też inne granie. Reference są łagodniejsze. Nie wiem jakie ty miałeś klipsy z Rotelem, ale te co ja słuchałem były nie do zniesienia na dłuższą metę. Ale kupować w ciemno wzmacniacz do kolumn czy odwrotnie ?

Parenaście lat temu w jakimś czasopiśmie był podobno test Rotel Ra-921. Ma ktoś? Może przesłać mi skan na e-mail? Albo link jakiś żebym sobie mógł przeczytać?

Witam.

Jest jesien .. będzie zima .. jest Rotel..

I zagościł u mnie zestawik . I znowu Rotel ... Gra bardzo fajnie , napędza kolumny B&W CM7.

Zdziwilem sie , źe mp3 z pena brzmi akceptowalnie.

post-23358-0-34048000-1476345868_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.