Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze był RHC typowo pasywny

Mialem RHA i RHC pasywka bardziej naturalna ale z mniejszym kopem .

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

No i jestem w lekim szoku....

Podłączyłem PS3 .. optykiem do daca w R12 i jak to gra .

Leci pcm 176.k...

Gdy podłączałem iPhoniaka poprzez USB z przodu też dawał radę, jak na skompresowane pliki. Aby jeszcze polepszyć jakość próbowałem znaleźć sposób aby połączyć go do wyjścia cyfrowego z tyłu do DAC-a (192kHz/24bit), ale jak na razie nikt nie znalazł rozwiązania. Nawet sklepy sprzedające te cudeńka poddawały się.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przed snem zawsze myjesz wzmacniacze?

Wczoraj odkurzyłem swojego RA-921 wewnątrz - po dwudziestu latach należało mu się! Audiofilem nie jestem więc opisu cudownej metamorfozy dźwięku nie będzie. Nie mniej jednak zdecydowanie przyjemniej widzieć odkurzone wnętrze podczas wciskania POWER.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Eltaxy 5+ prezentują brzmienie bardziej dens-owe zaś Tannoy ma więcej smaczków na średnicy , ogólnie brzmienie Tannoya jest bardziej wyrównane w porównaniu do Eltax-ów .

Jak i jedne tak i drugie kolumny dobrze się zgrywają z wzmacniaczami Rotel np: RA-920AX / 940BX itp. , wszystko zależy do jakiej muzyki je przeznaczymy ,

A do metalu?

A do metalu?

Do metalu to jest piłka z Leruła :-)

Rotel sprawdza się w metalu ale nie ten model, nie z tą niską mocą.

Podłogowców które powinny dać drive raczej nie napędzi.

Już pisałem, generalnie wszystko poza RA-921.

I im mocniejszy tym będzie lepiej. Wszystko zależy od zasobności portfela i oczekiwań.

A ja pytam czy Twoim zdaniem planujac zmiane wzmacniacza na powiedzmy RA940 lepiej liberty5 czy mercury3? Bo z tego co piszes, to do RA921 najlepsze mercury m2.

Dzień dobry, cześć i czołem! Z czystej ciekawości otworzyłem swojego RB 990 i mym oczom ukazał się taki obraz. Czy mam zacząć się martwić, odnośnie kondensatorów Nichicon? Jakaś taka dziwna maź widoczna przy styku z płytką... To jest jakiś klej czy raczej zaczęły wylewać? Dodam, że raczej z dźwiękiem nic się nie dzieje.

Zapytał kompletny laik. :)

post-57226-0-45875000-1477073876_thumb.jpg

post-57226-0-92797000-1477073878_thumb.jpg

post-57226-0-05463300-1477073884_thumb.jpg

post-57226-0-18548500-1477073888_thumb.jpg

post-57226-0-38607800-1477073890_thumb.jpg

post-57226-0-60443000-1477073892_thumb.jpg

Możesz spać spokojnie, jest to w pewnym sensie klej, rotel nie odwala fuszerki ;-)

Laik , ale chyba nie co do brzmienia ? :)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Dzień dobry, cześć i czołem! Z czystej ciekawości otworzyłem swojego RB 990 i mym oczom ukazał się taki obraz. Czy mam zacząć się martwić, odnośnie kondensatorów Nichicon? Jakaś taka dziwna maź widoczna przy styku z płytką... To jest jakiś klej czy raczej zaczęły wylewać? Dodam, że raczej z dźwiękiem nic się nie dzieje.

To klej ktory po kilkunastu latach zaczyna trawic PCB, poki co spij spokojnie ale kiedys na jakims przegladzie ktos powinien to usunac

Ufff. Chyba jestem teraz o wiele spokojniejszy. Swoją drogą, sprawdziłem dostępność tych kondensatorów i z przykrością stwierdzam, że są nie do kupienia. Ewentualnie trzeba czekać na jakąś okazję. Pokazały się w wersji Axial, ale to nie to samo... chyba..

Laik , ale chyba nie co do brzmienia ? :)

Wydaje mi się, że nie. :)

Ufff. Chyba jestem teraz o wiele spokojniejszy.

Na przyszłość jeśli wszystko gra to nie otwieraj obudowy :-)

Co tam jako laik szukałeś? :-)

Na przyszłość jeśli wszystko gra to nie otwieraj obudowy :-)

Co tam jako laik szukałeś? :-)

Czasami warto odkurzyć wnętrze , zalegający kurz nie jest dobrym sprzymierzeniec ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Końcówka PH2 i nic nie widać. No byle nie rano co by się witki nie trzęsły z emocji ;-)

"Zetrzeć" kurz i ustawić bias czasami trzeba. Latka lecą więc trochę "miłości" nie zaszkodzi.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Oj bias bardzo szybko potrafi sie rozjechac szczegolnie w przypadku zwyklych potencjometrow montazowych, dlatego od pewnego czasu stosuje potencjometry precyzyjne, tak ustawiony i zalakowany potencjometr bedzie trzymal wartosci dozywotnio

Prosze, po lewej zwykly oryginalny, po prawe precyzyjny, zwykly ma 3/4 obrotu a precyzyjny 10 obrotow

5eyjde.jpg

Edytowane przez Bumpalump

W krellu KAV 300i ostani raz spotkalem potencjometry precyzyjne i to chyba tyle ;p

Ale zeby nie bylo, nie jest to jakis wyznacznik jakosci, po prostu ulatwia regulacje, nie wiem czy czytales Tomku na grupie moje poczynania z Soniakiem ile mialem problemow z regulacja offsetu, kilka mV kaszanilo mi strasznie dzwiek i powodowalo szumy, roznice poziomow

Czytałem, fajna sprawa takie potencjometry, kiedyś pisaliśmy w sprawie regulacji mojego RB-1080, jak wiesz mam go od nowości i jeszcze nie zabrałem się do tego, warto by go kontrolnie już skontrolować , RB-1090 również, ale szkoda by mi było niszczyć to co oryginalne, jak radzisz ?

Pozdrawiam

Tomasz

Wiesz jakie mam podejście, sam preferuje sprzetbw oryginalnym stanie ale takie potencjometry to praktycznie zadna ingerencja w dzwiek oraz w konstrukcje, a zyskac mozna wiele

Hey Tom. Masz w swojej kolekcji trochę Roteli. Czy robiłeś w nich regulacje? Jeśli tak to jakie wrażenia i czy sam je robiłeś czy dałeś komuś? Chodzi mi właśnie po głowie co by mój 1070 dać do przeglądu.

Dzięki , Mariusz pewnie się do ciebie zgłoszę ( osobiście ) nie wiem kiedy, zmówimy się , dam znać na prv

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wiesz jakie mam podejście, sam preferuje sprzetbw oryginalnym stanie ale takie potencjometry to praktycznie zadna ingerencja w dzwiek oraz w konstrukcje, a zyskac mozna wiele

A skąd kolega Bumpalump jest jeśli można wiedzieć?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.