Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Żadnej? To po co inne oznaczenie? Kiedyś miałem 931, miło wspominam.

Bo to tak na prawdę fajny wzmak dla początkującego "melomana". Najłagodniejszy z serii 9, wysokie tony w sam raz dla ucha nie kłujące, lekko podbity bas przy przełączeniu TON ON. Bardzo ładnie wybrzmiewają na nim blachy perkusyjne no i jak każdy Rotel szybki i dynamiczny. Można go sparować z różnymi niedrogimi kolumnami. Na początek przygody do niewielkich pomieszczeń w sam raz. Nie ma różnicy w dźwięku żadnej. Może coś tam nowego w środek włożyli, ale różnicy poza napisem nie ma żadnej.

No przy przejściu ze wzmaka Technicsa na Rotela doznałem oświecenia, tak ok. 10 lat temu. :)

Teraz jestem dużo, dużo dalej, ale takie sentymenty pozostają na zawsze.

Ech jak ten czas leci. :)

No przy przejściu ze wzmaka Technicsa na Rotela doznałem oświecenia, tak ok. 10 lat temu. :)

Teraz jestem dużo, dużo dalej, ale takie sentymenty pozostają na zawsze.

Ech jak ten czas leci. :)

Skąd ja to znam. Jakbym siebie słyszał, tylko z krótszą różnicą czasową. :)

Jaka jest różnica między wzmacniaczami Rotel 931 a 931MkII?

931MkII - 931 = MkII?

Odp. Różnica między wzmacniaczami 931MkII a 931 jest równa MkII.

Lubię kiedy gra muzyka...

Dla ucha zmiana była raczej niezauważalna.

Taka sama jak przy RA-930AX a RA-930AX MkII.

Parę sztuk nowszych tranzystorów i trochę nowszy kondziorek.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Testowałem ostatnio Rotel RCD-971 i porównywałem go z Denonem DCD 1450 AR na wzmacniaczu Dayens Menuetto z monitorami Canto One New oraz Mission 702e. Swoją drogą świetny wzmak, bardzo detaliczny, szybki bardzo dobrze kontrolowany bas, żwawy i melodyjny. No ale to tak na marginesie. A więc, że znałem dźwięk Denona więc podłączyłem 971. Nie potrafię opisywać dźwięku więc opiszę co słyszałem i jaki wrażenia odniosłem. Jest dynamiczny, jego bas jest szybki punktowy ale nie tak masywny. Nie jest plastyczny ale też nie suchy czy jazgotliwy. Jest rozdzielczy i detaliczny. Słychać mnóstwo szczegółów na górze pasma ale na średnicy już mniej w porównaniu do Denona. Jego brzmienie wydawało mi się lekkie. Zaraz wyjaśnię o co chodzi. Po podłączeniu Denona od razu co rzuca się w ucho to gęsta barwa i dociążenie, którego nie posiada niestety RCD-971. Również szybki, dynamiczny z dobrą średnicą, równie detaliczny co rotel w górnych rejestrach ale też bardziej detaliczny na średnicy. Po włączeni płyty Iron Maiden - Piece Of Mind ( a jest to najlepiej nagrana płyta Ironów ) usłyszałem bardzo dokładnie tę klekoczący bas Steve'go Harris'a. W Rotelu tego nie usłyszałem. Bas był owszem ale nie było tego klekotania, druga sprawa u Rotela nie czuć tego najniższego basu nie potrafi tak nisko schodzić. Po podłączeniu na powrót 971 dźwięk wydawał się jakby lekki, jakiś taki płaski, nie czułem tego dociążenia co na Denonie, jednym słowem brakowało mi tego. Brakowało mi tej gęstej barwy. Tak samo było na kolumnach Mission z tym, że Rotel zgrał się z nimi lepiej niż Denon, który w porównaniu do RCD-971 jest ostrzejszym Playerem. W podsumowaniu mogę powiedzieć, że jednak wygrał Denon. 971 w porównaniu do niego no nie wiem... dla mnie zabrakło jednak tych emocji. Nie wiem jak by było po ulampieniu Denka, gdyby tylko utemperować mu wysokie to jest to na prawdę niezły player. Piszę to ponieważ nieco się rozczarowałem, myślałem, że będzie lepiej :(

Powinieneś teraz porównać je z RCD-991AE. Miałbyś 2 w 1.

Tak, RCD-971 jest detaliczny i sprawia wrażenie lekkości, basu nie ma zanadto ( od tego są raczej chyba odpowiednio dobrane wzmacniacze), ale żeby był suchy i płaski? No nigdy w życiu :-) Jak dla mnie jest bardzo precyzyjny i to z niesamowitą przestrzenią.

Jaki jest tego powód?

Rotel ma swoją filozofię : Balanced Design Concept

Wielokrotnie przekonałem się , że ten odtwarzacz, jak i inne tej marki, świetnie zgrywą się właśnie z wzmacniaczami Rotela.

ale żeby był suchy i płaski?

Ja bym się z tym zgadzał, zwłaszcza jeśli chodzi o średnicę, wysoki owszem u większości cd-ków Rotela mają poprawną rozdzielczość, ale są zbyt mało przekonujące jeśli chodzi o naturalność i muzykalność , może kiedyś uda mi się posłuchać u mnie RCD-990 lub RHCD-10

Pozdrawiam

Tomasz

ale żeby był suchy i płaski? No nigdy w życiu :-)

Nie napisałem, że jest suchy.

Nie jest plastyczny ale też nie suchy czy jazgotliwy

Tak napisałem. Proszę czytać z uwagą :) Pisałem też, że po Denonie wydawał mi się taki jakiś płaski. Proszę o wyrozumiałość :)

Wielokrotnie przekonałem się , że ten odtwarzacz, jak i inne tej marki, świetnie zgrywą się właśnie z wzmacniaczami Rotela.

No i tu właśnie może być pies pogrzebany jak to mówią. Niestety z Rotelem go nie odsłuchiwałem. Może byłoby OK.

Ja bym się z tym zgadzał, zwłaszcza jeśli chodzi o średnicę, wysoki owszem u większości cd-ków Rotela mają poprawną rozdzielczość, ale są zbyt mało przekonujące jeśli chodzi o naturalność i muzykalność

Właśnie tak to odczułem.

basu nie ma zanadto ( od tego są raczej chyba odpowiednio dobrane wzmacniacze),

Ten Menuetto Sittku ma tyle basu co 1,5 razy 980BX. Małe niepozorne pudełko, ale jak gra. Więc jeśli chodzi o bas to wzmacniacz myślę iż dobrze był dobrany. No po prostu 971 tak gra na moje ucho jak go opisałem. Nie jest to zły cd-ek ale... no właśnie.

Wszystkie Rotele, może poza RCD-991 czy RCD-990, mają wyeksponowaną średnicę. Ponoć służy to do podkreślenia wokali.

Nie wszystkim się to podoba.

I ja to rozumiem :-)

Dzieki panowie! To, ze rewolucji u mnie nie widac nie oznacza, ze Wasze rady ida na marne. Caly czas siedze na ebay i jak cos sie tylko pojawia oceniam to przez pryzmat Waszych wypowiedzi. Jak na razie nic ciekawego sie nie pojawilo...

Tymczasem przez totalny przypadek stanely u mnie Eltax Liberty 5+. Chwile u mnie pograja. Pierwsze wrazenie? Poskromiona jazgotliwosc wysokich tonow, ktora porazal moj ra921 w polaczeniu z mission702e, a co za tymidzie o wiele przyjemniejszy srodek. Powiedzialbym, ze srodek jest perfect!

Cudu oczywiscie nie ma i bas sie nie pojawil. Za to dzieki nizszej skutecznosci kolumn ucywilizowala sie praca regulacji glosnosci.

Krok bardziej w bok niz w przod chociaz pewne kozysci sa zauwazalne. Z pewnoscia jednak pozwoli wyrobic sobie wiedze praktyczna.

Kusi mnie jeszcze zanim trafie nowy wznacniacz sprawdzic ra921 w mniejszym pomieszczeniu z jakimis basowo grajacymi monitorkami (tannoy mercury m1) i porownac z micro wieza Onkyo.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Poczytałem w necie - kozak... ale nie ta cena.

A swoją drogą z serii 9xx do napędzenia podłogówek w salonie minimum 980. A co z serii 9xx minimum do napędzenia Tannoy Mercury M1 w małej sypialni?

Jak to co? Co najmniej RA-980BX :-)

Po co stosować półśrodki? Wiadomo, im więcej kucy, tym lepiej. Pojęcie minimum jest bardzo zdradliwe, niewymierne.

Niegdyś sprzeczałem się z kolegą tomaszE na temat minimum mocy w małych pomieszczeniach, i przyznam szczerze, że myliłem się. Bardzo się myliłem, bo twierdziłem, że dużej mocy do małego pomieszczenia nie trzeba. Nadeszły czasy, trochę posłuchałem i stwierdziłem, jakie banialuki pisałem.

tomaszE - przepraszam,

Miałeś chłopie cholerną rację !

Przy RA-931 dynamika z tymi Tannoyami będzie, a jakże, tylko basu nie będzie za wiele. Mogą być pretensje :-)

Przy RA-931 dynamika z tymi Tannoyami będzie, a jakże, tylko basu nie będzie za wiele. Mogą być pretensje :-)

:-) nie przesadzaj sittek do małej sypialni 931 z Tannoy będzie ok. A i basu będzie wystarczająco.

Rozbrajasz mnie He he

W sumie to mnie kusi, zeby skonczyc te zabawe klockami, sprzedac wszystko co mam w domu (bo dom powoli zaczyna komis hifi przypominac) i isc do salonu po cos nowego z nizszej polki.

:-) nie przesadzaj sittek do małej sypialni 931 z Tannoy będzie ok. A i basu będzie wystarczająco.

Miałem Paradigmy Monitory 3 v.4 chyba z 21 cm wooferem, przez pewien czas stały w 12 m2 i z RA-931 tego basu było niewiele :-) Nawiasem mówiąc w 18m2 dużo więcej go też nie było.

Zaznaczam, że piszę o prawdziwym basie, a nie podstawie basowej.

W sumie to mnie kusi, zeby skonczyc te zabawe klockami, sprzedac wszystko co mam w domu

Wszystkiego nie sprzedawaj wszak na czymś trzeba spać i z czegoś jeść -:) A tak na poważnie Szymon jeśli już tak szukasz i powoli kończy ci się cierpliwość i nie chciałbyś się pozbyć tych Mission to idź do tego salonu i kup sobie Denon PMA-720AE+DCD-720AE bo ten Denon z tymi kolumnami bardzo dobrze się zgrywa. Albo szukaj używek. Ale co nowe to nowe. Bo w tych Rotelach to się tylko gubisz i papka z mózgu ci się powoli robi. Nie jest prosto dobrać odpowiednie klocki do Rotela. Zrozum to. Zrób jak mówię i Twoje męki się skończą.

Zaznaczam, że piszę o prawdziwym basie, a nie podstawie basowej.

Ja cię rozumiem doskonale. Ale w tych niższych modelach chłopak tego nie znajdzie bo nie ma na to szans. Sam wiesz jak grają te budżetówki. A on bez przerwy się o to pyta. Do sypialni RA-931 z Tannoy do snu się nada. Przecież nie będzie tam chyba tańczył :-)

To nie meki tylko forma zabawy duzego chlopca. Przerobienie kilku klockow pozwoli mi w przyszlosci swiadomie cieszyc sie tym, co mam.

Ps Do tanca to i ra921 wystarcza, niestety nie do metalu.

Do sypialni RA-931 z Tannoy do snu się nada. Przecież nie będzie tam chyba tańczył :-)

Rotel do snu, chyba raczej do ostrej pobudki :-)

Jak dla mnie zamiast pakować się do sypialni w wieże stereo lepiej zakupić sobie jakiegoś miśka, np Bose ( Soundlink mini, albo Soundtouch20). Będą idealnie do spanka.

Przerobienie kilku klockow pozwoli mi w przyszlosci swiadomie cieszyc sie tym, co mam.

O, to, to,to !!

To nie meki tylko forma zabawy duzego chlopca. Przerobienie kilku klockow pozwoli mi w przyszlosci swiadomie cieszyc sie tym, co mam.

No to będziesz musiał przewalić dosyć dużo tych klocków jeśli chodzi o Rotel. A kasa będzie się kurczyć i w końcu staniesz w punkcie wyjścia goły i nie wiem czy wesoły.

Ps Do tanca to i ra921 wystarcza, niestety nie do metalu.

Ja wiem, że każdy ma inne preferencje brzmieniowe, ale ile czasu upłynie zanim zorientujesz się, że do metalu wzmacniacz musi być nie dość, że rozdzielczy i dynamiczny to fundamentalną sprawą jest tutaj przede wszystkim bardzo nasycona i naturalna barwa. A większość Roteli gra z odchudzonym twardym dźwiękiem z ostrą górą co skutkuje w wielu przypadkach jazgotem. A z tego co piszesz nie wydaje mi się abyś to lubił. Ludzie myślą, że jak Rotel jest szybki ma punktowy bas i kontrolę nad nim to w metalu będzie OK. Guzik prawda. Nakup sobie jeszcze kilka klocków posłuchaj a potem daj znać do jakiego wniosku doszedłeś.

Edytowane przez Satori

Tak, to prawda, metal z Rotelem nie zawsze brzmi przyjemnie. Ale co ciekawe gdy posłucha się innych marek, np Denona, Yamahę, NAD-a, Creeka, Arcama, czy Cambridge Audio to zawsze czegoś z tego Rotela brakuje. No i z podkulonym ogonem po czasie wraca się do niego, tylko jeśli ma sie środki, szuka się czegoś bardziej mocniejszego. Bo na tamtych ten metal po prostu nie brzmi tak jak by się chciało.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.