Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

@ KotD

Nie warto się sugerować testami , przynajmniej ja tak doświadczyłem , każdy z nas inaczej słyszy i każdy ma inne oczekiwania . Naim 5Si ma jedną parę sankenów na kanał 15A , gdzie RA-1070 ma trzy pary na kanał, więc to już wiele mówi ,

jeden i drugi może mieć tą samą moc wyjściową , ale granie będzie zupełnie inne .

Fakt Naim 5Si podpasował tobie brzmieniowo , niech i tak zostanie , o gustach się nie dyskutuje , ale nie wprowadzaj w błąd użytkowników tego forum, że RA-1070 jest ......bo to jest nie na miejscu.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Co to znaczy, że budowa mówi sama za siebie?

OK. Nie chce tu rozpoczynać wojen na poziomie "fanboyów". Wyraziłem tylko swoja opinię, na podstawie tego co ja słyszę.

Uważam, ze rotel RA1070 to bardzo przyzwoity wzmacniacz, ale z moimi kolumnami i z moim słuchem nie polubił się tak dobrze jak Naim.

Pozdrawiam

@ KotD

Nie warto się sugerować testami , przynajmniej ja tak doświadczyłem , każdy z nas inaczej słyszy i każdy ma inne oczekiwania . Naim 5Si ma jedną parę sankenów na kanał 15A , gdzie RA-1070 ma trzy pary na kanał .

Fakt Naim 5Si podpasował tobie brzmieniowo , niech i tak zostanie , o gustach się nie dyskutuje , ale nie wprowadzaj w błąd użytkowników tego forum, że RA-1070 jest ......bo to jest nie na miejscu.

Czy ja powiedziałem, że rotel RA 1070 jest jakiś...? Powiedziałem, że jest inny od Naim i możliwe, że rozwiąże problem, który był poruszony.

@ KotD

Nie warto się sugerować testami , przynajmniej ja tak doświadczyłem , każdy z nas inaczej słyszy i każdy ma inne oczekiwania . Naim 5Si ma jedną parę sankenów na kanał 15A , gdzie RA-1070 ma trzy pary na kanał, więc to już wiele mówi ,

jeden i drugi może mieć tą samą moc wyjściową , ale granie będzie zupełnie inne .

Jeszcze jedno. W tym stwierdzeniu Ty sugerujesz się testami. Ja słuchałem. Pozdrawiam:)

Czy ja powiedziałem, że rotel RA 1070 jest jakiś...? Powiedziałem, że jest inny od Naim i możliwe, że rozwiąże problem, który był poruszony.

Wzmacniacza RA-1070.Kiedyś grał u mnie z Dynaudio Audience 50 które zamieniłem na Audience 52SE.Wysokie tony są dobre i średnica,tylko basu nie mogę zboleć jest moim zdaniem "rozlazły""nadmuchany"

Uzyskasz to zmieniając wzmacniacz. Ja jestem po takim zabiegu. Wymieniłem RA-1070 na Naim 5Si. Kolumny całkiem inne ale problem był ten sam.

Ja to tak odebrałem

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Ja to tak odebrałem

Za to, to ja już nie odpowiadam:)

Chyba możemy już zakończyć tą dyskusję:)

Mój wniosek jest taki, że Naim 5Si i Rotel RA1070 to całkiem inaczej grające wzmacniacze

Pozdrawiam

Wzmacniacza nie wymieniam,kolega poleca Bowers CM7 może jakieś jeszcze sprawdzone propozycje,będę bardzo wdzięczny.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Kto kupił nową płytę Metaliki ? Ja kupiłem. No i jakie wrażenia na Rotelu? Nic mnie nie poruszyło w tych nagraniach. Wolę posłuchać Newsted i patrzeć kiedy wyda nową płytę

PS.

Metallica nie umie nagrywać płyt. To samo dotyczy się Slayer.

Wzmacniacza nie wymieniam,kolega poleca Bowers CM7 może jakieś jeszcze sprawdzone propozycje,będę bardzo wdzięczny.

A jaki kolega posiada wzmacniacz bo nas tu nie interesuję połączenie B&W.

Połączenie Rotel+B&W nigdy nic dobrego nigdy nie wróżyło. Nawet z najwyższej półki B&W się z Rotelem nie zgrywają. Przynajmniej dla mnie. A tym bardziej jak słyszę połączenie z kolumnami Dynaudio to wybacz stary ale ble.

Jeśli nie masz jakiegoś wzmacniacza Rotel to w ogóle tu nie pisz

Witam

Potrzebuję porady odnośnie kolumn do Wzmacniacza RA-1070.Kiedyś grał u mnie z Dynaudio Audience 50 które zamieniłem na Audience 52SE.Wysokie tony są dobre i średnica,tylko basu nie mogę zboleć jest moim zdaniem "rozlazły""nadmuchany"Szukam kolumn z basem "punktowym" Bardziej zależy mi na basie który jest bliżej średnicy.Proszę o jakieś propozycje do kwoty 3 tyś.Dzięki Wielkie :)

Pewnie, że będzie rozlazły bas przy Dynaudio z seri Audience. Kup sobie Primare. Rozlazły bas przy Rotelu. Chyba jakiś żart.

Kużwa jeśli ktoś jeszcze sprzeda mi RA1070 (bo ja wiem jak grać powinien) bez wysokich tonów i modyfikowany na czym traci bardzo dynamika to ja się bez koziery przejadę do niego.

U mnie gra teraz RC-1070 + RB-1080 z Audience 52SE. Bas jest nierozlazły ;) Grają te Dynaudio tak jak niejedna podłogówka by nie potrafiła. RB-1080 bywa przy nich mocno gorący.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

który z tych wzmacniaczy jest ciekawszym wyborem RA1070 czy RA12?

To zależy kto co lubi.

RA-1070

Duża dynamika, sugestywna średnica, czasami ( w zależności od kolumn i nagrania dość ostra góra, bas kapitalny, zróżnicowany,

Ogólny charakter dźwięku to przestrzeń i zróżnicowane plany, niezła makrodynamika oraz mikrodynamika.

RA-12

Zdecydowanie spokojniejszy na górze pasma, bez wyostrzeń, choć cierpi na tym mikrodynamika, mniejsza dynamika od 1070, trochę słabsza przestrzeń, choć gdy podłączy się odpowiednie kolumny ( o wyższej efektywności, 8 omowe, - wtedy daje radę :-)

Poprzez zastosowanie innego sposobu regulacji głośności nie warczy na słuchacza od godziny 9-tej. :-)

Jednakże przez to siada wrażenie niezłej dynamiki.

Charakter obu jest bardzo podobny, gdy dobierze się odpowiednio kolumny, naprawdę ciężko odróżnić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To zależy kto co lubi.

RA-1070

Duża dynamika, sugestywna średnica, czasami ( w zależności od kolumn i nagrania dość ostra góra, bas kapitalny, zróżnicowany,

Ogólny charakter dźwięku to przestrzeń i zróżnicowane plany, niezła makrodynamika oraz mikrodynamika.

RA-12

Zdecydowanie spokojniejszy na górze pasma, bez wyostrzeń, choć cierpi na tym mikrodynamika, mniejsza dynamika od 1070, trochę słabsza przestrzeń, choć gdy podłączy się odpowiednie kolumny ( o wyższej efektywności, 8 omowe, - wtedy daje radę :-)

Poprzez zastosowanie innego sposobu regulacji głośności nie warczy na słuchacza od godziny 9-tej. :-)

Jednakże przez to siada wrażenie niezłej dynamiki.

Charakter obu jest bardzo podobny, gdy dobierze się odpowiednio kolumny, naprawdę ciężko odróżnić.

dzięki za ciekawy opis

a ja się jeszcze do tych wzmacniaczy ma RA1520?

Charakterem podobny jest do RA-12, trochę lepsza mikrodynamika niż 12-tka, ale jeśli chodzi o wrażenie potęgi mocy, dynamiki ( różnicowania w nagraniu cichych poziomów głośności które są doskonale słyszalne i fragmentów głośnych ) to RA-1070 jest niewątpliwym mistrzem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wyświetl postUżytkownik bokser7778 dnia 20.11.2016 - 13:44 napisał

może być ciężko rb-1080 do tej kwoty? może by sie dostało....? - ale może być ciężko

Za 2 tyś chyba nie kupi , ale mnie chodziło oto że takie zestawienie słuchałem i mogę polecić

Kupiłem za ponad 2200. Ale doszedł transport i zrobiło się ponad 2400. Dziś nareszcie wzmacniacz dotarł. Pierwsze wrażenie? Jest moc! :)

Następny krok to kupienie przedwzmacniacza.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

No ba! :)

Czarny jak smoła, wygląda jak nowy. :)

Ale od palacza, bo śmierdzi dymem papierosowym. Instrukcja też.

Tomek

Taki właśnie mam plan. Muszę tylko zorganizować kasę. Szkoda, że one są tylko srebrne.

Edytowane przez slawek-r

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Szkoda, że one są tylko srebrne.

A są jednak też czarne! Znalazłem taki na słowackiej stronie ale 650 Euro gość chce.

Edytowane przez slawek-r

No ba! :)

Czarny jak smoła, wygląda jak nowy. :)

Najpierw go podłącz a potem się zachwycaj (czego Ci życzę). Ja miałem RA-1070 też w świetnym stanie wizualnym ale nadawał się tylko na śmietnik. Nie chcielibyście słyszeć jak grał ten przerobiony szrot. Strach kupować już cokolwiek wiekowego.

Podłączyłem. Wczoraj od południa do ciszy nocnej grał prawie non-stop. Nie wiem jak powinien brzmieć niegrzebany, ale mój egzemplarz brzmi przestrzennie, detalicznie, ma dość urozmaiconą część basową choć wydaje mi się, że brakuje mu trochę najniższego basu. Czuć (słychać) też, że potrafi krótko trzymać głośniki. Tym samym echo w nagraniach wybrzmiewa krócej. A może jest po prostu kulturalniejszy od mojego poprzedniego sprzętu? Na razie podoba mi się.

Edytowane przez slawek-r

że brakuje mu trochę najniższego basu

Jakie masz kolumny i źródło ? odpada stwierdzenie , że w RB-1080 brakuje najniższego bassu , ta końcówka go produkuje i to w sporej ilości

żeby było tego mało to jest on przekazywany w bardzo dobrej jakości , nie usłyszymy z tej końcówki przysłowiowej gumki ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Sony CDP-X505ES -> Monitor Lemnos -> Sony TA-F707ES (jako przedwzm) -> Proel Die Hard DHT505 -> Rotel RB-1080 -> Kimber 8TC -> Jbl TL260.

to pewno wina kolumn - ponoć Jbl TL260 nie mają za dużo najniższego basu - mimo iż mają przetworniki aż 30cm średnicy (!) to schodzą ponoć tylko do 60hz (!) - ale faktem na 100% jest ,że nie zawsze wielkość głośnika basowego decyduje o jakośći i "niskośći" schodzenia basu - tu barzej liczy sie zestrojenie obudowy i jakość przetwornika - no i moc wzmacniacza - ale rb-1080 jak najbardziej starczyć tu powinien! :)

ponadto te jbl są dość lekkie jak na tak potężne kolumny- tylko 38kg sztuka - to moje sonusy z 22cm basowymi i o obudowach o wym 24cm szer i 107cm wys mają już blisko 34kg sztuka ..... - dobra obudowa wiele daje- bo wszak ma grać sam głośnik ,a nie obudowa :)

Edytowane przez bokser7778

Bokser, nie do końca się z Tobą mogę zgodzić dlatego, że ten niższy bas słyszałem gdy w torze były końcówki Harmana które Rotel zastąpił.

zwrotnice w tych jbl też nie są szczytem jakośći (kondensatory elektrolityczne, wszystkie rezystory ceramiczne i aż 3 cewki rdzniowe:

234914d1388234540-hjelp-til-feilsa-ke-pa-delefilter-jbl-tl260-delefilter.jpg

spoko :) - niczego na złość ! :)

hmmm - dziwne - rotel rb-1080 - powinien przynajmniej "na papierze" pokonać mocowo dwie harman kardon pa2200 które miałeś przedtem....

Edytowane przez bokser7778

No i w ogólnej ocenie pokonał. Koncerty heavy nabrały jeszcze więcej wigoru. :)

A może ten bas jest, tylko nie ma go tak dużo jak w poprzednich wzmacniaczach?

:)- to pewno te dwa hk pa2200 grały bardziej zamulonym basem i tak ci sie wydawało, że jest go więcej - rotel gra żwawo i przez to bas szybko "gaśnie" i takie odczucie - ale pewno jest okej :) - tylko trza sie przyzwyczaić / przestroić se słuch :):):)

:)- to pewno te dwa hk pa2200 grały bardziej zamulonym basem i tak ci sie wydawało, że jest go więcej - rotel gra żwawo i przez to bas szybko "gaśnie" i takie odczucie - ale pewno jest okej :) - tylko trza sie przyzwyczaić / przestroić se słuch :):):)

Z ust mi to wyjąłeś :)

Sony CDP-X505ES -> Monitor Lemnos -> Sony TA-F707ES (jako przedwzm) -> Proel Die Hard DHT505 -> Rotel RB-1080 -> Kimber 8TC -> Jbl TL260.

Kolejka za 8tc , również je posiadam, w kolumnach mam 4tc

Podłącz cdp-x505es przez wyjście regulowane bezpośrednio do końcówki, jestem ciekaw czy nadal będziesz miał to samo wrażenie odsłuchowe.

Jak wyżej kolega bokser napisał , że miałeś inne przyzwyczajenia odsłuchowe , fak jest taki , że rb-1080 pod rzadnym pozorem nie zwalnia z basem, jak pisałem jest on bardzo dobrej jakości nie brakuje jej różnorodności barwy , ale nigdzie nie ma go za mało ani za dużo, zaś rb-1090 w moim systemie ma najniższego basu trochu więcej, ale pytanie czy moje żarłoczne kolumny z 1090 czują się jak ryba w wodzie , czy to rb-1080 nie wydala prądowo ? ;)

moja zwrotka

post-34063-0-44887000-1482337565_thumb.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

potwierdzam, podobne wrażenie może wystąpić przy przejściu ze słabszej końcówki np. RB970bx na RB991

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.