Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie, korci mnie KM RB-1582MK2, i jestem ciekaw jakby to wypadło do RB 1080 w duecie z RC 1082. Chciałbym coś nowszego.  Miał ktoś, porównywał te wzmacniacze mocy?

Widzę że na alle stoi czarna końcóweczka za 5890 no i tak się zastanawiam. 

Ostatnio wciągnęły mnie winyle. Miałem gramofon, a właściwie mam Starego Pionner'a, Potem kupiłem Pro-Ject Ortofon 2M Red a od niedawna mam nowiutkiego Thorens'a td 403 dd z 2M Blue. Naprawdę  fajna sprawa, tylko płytki drogie 😞

IMG_0308.jpg

Godzinę temu, Satori napisał:

Wiecie, korci mnie KM RB-1582MK2, i jestem ciekaw jakby to wypadło do RB 1080 w duecie z RC 1082.

Ja porównywałem RB-1580 (w pierwszej wersji) z RB-991 i RB-990BX - wnioski kilka razy tu opisywałem, ale ogólnie najlepiej wypadł najstarszy model (najbardziej zrównoważone granie), RB-1580 był rozjaśniony, a RB-991 delikatnie bardzie zmulony. A że RB-991 to niemal to samo co RB-1080 (tak jak RC-1082 i RC-1580), to należy się spodziewać rozjaśnienia w dobrym tego słowa znaczeniu (wyciągnięcie więcej szczegółów) i mniej masywnego, ale bardziej zwartego basu.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, Satori napisał:

Ostatnio wciągnęły mnie winyle. Miałem gramofon, a właściwie mam Starego Pionner'a, Potem kupiłem Pro-Ject Ortofon 2M Red a od niedawna mam nowiutkiego Thorens'a td 403 dd z 2M Blue. Naprawdę  fajna sprawa, tylko płytki drogie 😞

IMG_0308.jpg

Szukaj w swojej okolicy giełd winyli 😉 Ja zacząłem niedawno przygodę z winylem XD Ostatni zakup.

img_20220609_113714479-min_optimized.thumb.jpg.442de299529972579c4bb3d92dd4f3aa.jpg

🤘😈🤘 Gramofon mam prosty automat audio-technika LP3  tani i gra przyzwoicie.

3 minuty temu, mol01 napisał:

to należy się spodziewać rozjaśnienia w dobrym tego słowa znaczeniu (wyciągnięcie więcej szczegółów) i mniej masywnego, ale bardziej zwartego basu.

Uuuuuu to mnie trochę zmartwiłeś, Ja wolę ciemniejsze granie nawet kosztem szczegółów. Dzielonka, którą posiadam ma raczej charakter po cieplejszej stronie. Kiedy kupowałem 1080 obawiałem się, że rozjaśni i wyostrzy mi system po Nadzie. Ale zagrała lepszą średnicą niż Nad. Ogólnie w moim systemie jest po ciemniejszej stronie mocy. To inne granie niż RA-1070. 1070 żeby zagrał dynamicznie trzeba mu było rozkręcić gałę ma też inne brzmienie jaśniejsze. Ten zestaw 1080 gra dynamicznie od początku skali ale też po ciemniejszej stronie. No, ale ja mam też resztę toru lampowe Pre gramofonowe, dac, cd player. A jak wiadomo gra cały system. Kurde najlepiej byłoby wuporzyczyć do testu.

37 minut temu, MarcinStereo napisał:

Szukaj w swojej okolicy giełd winyli 😉 Ja zacząłem niedawno przygodę z winylem XD Ostatni zakup

Marcin czasami kupuję używki, ale większość mam nowych. Jak mi się coś trafi to oczywiście biorę, tylko trzeba uważać, zdarzyły mi się zjechane płytki, smażyły że hej.  Więc z niepewnego źródła nie kupuję. Ale używane winyle też wcale nie takie tanie.

37 minut temu, MarcinStereo napisał:

audio-technika LP3  tani i gra przyzwoicie

Na początek przygody polecam Pro-Ject Ortofon 2M Red. Różnica będzie kolosalna w stosunku do AT LP3, a tego patefonu już nie ulepszysz. Ta wkładka, którą on posiada to już chyba maks bo na tym gramiaku nic lepiej już nie zagra, a na prawdę warto zainwestować w lepszy patefon jak już złapiesz bakcyla. Płytki dostaną nowe życie 🙂 Oczywiście nie przesadzając z ceną, bo gramofon za 10 000zł nie zagra lepiej od gramofonu za 3000 z tą samą wkładką,  Mi się Pro-Ject Ortofon 2M Red podobał, dobry bas te wkładki ortofona z serii 2M mają dobrą podstawę basową, ładna średnica wysokie nie wyostrzone. Warto. 

Edytowane przez Satori
Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Ja zacząłem niedawno przygodę z winylem

Jak lubisz Kinga Diamonda polecam remaster Fatal Portrait ale z wytwórni Metal Blade, a także Mercyful Fate Melissa z Metal Blade. Dobrze zrobione płyty.

Teraz, MarcinStereo napisał:

Jak się przyoszczędzi to nowy gramofon zawita, złapałem bakcyla z płytami i rozwijam hobby 😁 Teraz gra mi to nieźle a co będzie z lepszym phono 🙃

Słuchasz przez wbudowany pre w gramofonie?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Satori napisał:

Jak lubisz Kinga Diamonda polecam remaster Fatal Portrait ale z wytwórni Metal Blade, a także Mercyful Fate Melissa z Metal Blade. Dobrze zrobione płyty.

No płyta Them niestety nie ma dołu co pozbawia mocy całości i brzmi to cherlawo, męczy słuchanie, plus że kod na wersję cyfrową CD jest gratis i Mercyfulfate tak samo.

2 minuty temu, Satori napisał:

Słuchasz przez wbudowany pre w gramofonie?

Nie z RC1590

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

No płyta Them niestety nie ma dołu co pozbawia mocy całości i brzmi to cherlawo, męczy słuchanie, plus że kod na wersję cyfrową CD jest gratis i Mercyfulfate tak samo.

Płyta Them to najgorzej wydana płyta, tak jak i Abigail nie da się słuchać. To płyty na bomboxy. Jak chcę posłuchać Abigail to włączam Songs For The Dead Live tam są wszystkie utwory i w szoku jestem jak Diamond zaśpiewał na koncercie.

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Nie z RC1590

Gramofon kupujemy bez pre, bez automatyki, pełen manual napęd paskowy albo bezpośredni.

2 godziny temu, Satori napisał:

Ogólnie w moim systemie jest po ciemniejszej stronie mocy.

No i wlasnie RB-991 (brat bliźniak RB-1080) zagrał mniej dynamicznie, trochę "bułowato" względem RB-990BX, co można odebrać jako ogólnie ciemniejsze granie, ale to nie wina osłabienia góry (ta jest bardzo dobra, perlista), a ociężałego dołu (jak na Rotela oczywiście, bo przy Nadzie to demon dynamiki).

10 godzin temu, mol01 napisał:

No i wlasnie RB-991 (brat bliźniak RB-1080) zagrał mniej dynamicznie, trochę "bułowato" względem RB-990BX, co można odebrać jako ogólnie ciemniejsze granie, ale to nie wina osłabienia góry (ta jest bardzo dobra, perlista), a ociężałego dołu (jak na Rotela oczywiście, bo przy Nadzie to demon dynamiki).

Rb 991 nie słyszałem, ale 1080 znowu tak bułowato to nie gra. Ogólnie jeśli chodzi o dynamikę to nie jest źle, choć  przyznam, że spodziewałem się większej szybkości względem Nada. I tu Ci odpowiem, że nie nazwał bym go demonem dynamiki przy Nadzie, Bo Nad wcale za bardzo  nie odbiega szybkością od tego Rotela. Ogólnie gram na 1080 ponieważ średnica w nim jest bardziej namacalna. Ale Nad w roli KM też dobrze wypada. Ale co do ociężałości to możesz mieć rację patrząc z perspektywy na KM, którą kiedyś miałem Rb-870bx +RC 850 to grało to  żwawiej.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli zdecydowałbyś się na RB-1582mk2 to polecam, ogromna dynamika/szybkość/precyzja i detal, nawet przy cichym odsłuchu jest bas i reszta które pojawiały się w RB-03 dopiero przy większej głośności.

Gra równo w całym paśmie bez wyostrzeń i kompresji dźwięku nawet przy głośnym graniu, słucham metalu i spisuje się idealnie. Tylko ceny są obecnie wysokie i długo takie będą 😞

11 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jeżeli zdecydowałbyś się na RB-1582mk2 to polecam, ogromna dynamika/szybkość/precyzja i detal

Tylko widzisz ja tak samo słucham w większości metalu, i tu nie tylko liczy się szybkoć rozdzielczość i dynamika, głównym i najważniejszym czynnikiem jest dociążenie i mocna średnica, boję się żeby ta KM nie okazała się odchudzoną wersją 1080. A sam wiesz na pewno jak były nagrywane płyty w latach 80-90 i tu jest pies pogrzebany. Nie pozostaje nic innego jak tylko odsłuch we własnym systemie.

Gość

(Konto usunięte)

Każdy ma inny słuch mi brakuje tylko lampowego charakteru średnicy z poprzedniego preampu Yaqin ms12b, końcówka gra równo jak wcześniej wspomniałem, można to opisać jak tylko wzmocniony sygnał niczym nie podbarwiony, jak masz tor lampowy to idealne. Wiadomo przy tych $ odsłuch najważniejszy.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

brakuje tylko lampowego charakteru średnicy z poprzedniego preampu Yaqin ms12b

A co pozbyłeś się go? Ja miałem  na testach trochę droższy Yaqin MS-33B niestety ale przgrał w szrankach z lampowym preampem Mcgyvera. Głównie zaważyła rozdzielczość na średnicy i minimalnie mniejszy bas. Scena była bardziej zawężona, dzwięk był jakby bardziej ściśnięty, nie mniej uważam, że to dobry preamp i lepszy śmiem twierdzić niż wbudowane pre gramofonowe w Rotelach.

Mam jeszcze pytanie, czy długość kabla do suba ma jakieś znaczenie ? Czy będzie to 5m 7m czy 10 metrów? Chodzi o kabel RCA

Edytowane przez Satori
4 godziny temu, Satori napisał:

Mam jeszcze pytanie, czy długość kabla do suba ma jakieś znaczenie ? Czy będzie to 5m 7m czy 10 metrów? Chodzi o kabel RCA

Im dłuższy, tym teoretycznie lepszej jakości powinien być zastosowany kabel, w sensie niższej rezystancji i pojemności własnej. Ale, że w subie i tak mamy filtr dolnoprzepustowy, który wycina 99% pasma powyżej częstotliwości odcięcia, to niema to moim zdaniem kompletnie znaczenia jaki dasz kabel.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Satori napisał:

A co pozbyłeś się go

Tak, pierwsze to mieszkam w studni pełnej zakłuceń i w godzinach późno popołudniowych strasznie lampy łapały syf z otoczenia, drugie to możliwość podłączenia tylko dwóch źródeł, zmieniłem na RC-1590 i nie narzekam to całkowice inna liga dźwięku i możliwości podłączenia. 

28 minut temu, MarcinStereo napisał:

drugie to możliwość podłączenia tylko dwóch źródeł

Bo to głównie  przedwzmacniacz gramofonowy. Też nad nim myślałem jeśli chodzi o gramofon, ale ostatecznie do testów wybrałem Yaqin MS-33B.

50 minut temu, mol01 napisał:

to niema to moim zdaniem kompletnie znaczenia jaki dasz kabel.

Dzięki Molu.

35 minut temu, MarcinStereo napisał:

pierwsze to mieszkam w studni pełnej zakłuceń i w godzinach późno popołudniowych strasznie lampy łapały syf z otoczenia

No bo z urządzeniami lampowymi czasami dziwne rzeczy się dzieją.

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, Satori napisał:

Bo to głównie  przedwzmacniacz gramofonowy. Też nad nim myślałem jeśli chodzi o gramofon, ale ostatecznie do testów wybrałem Yaqin MS-33B.

Dzięki Molu.

No bo z urządzeniami lampowymi czasami dziwne rzeczy się dzieją.

Wyobraź sobie że u mnie na starej antenie siatkowej można było oglądać tylko tvp 1 i 2 a stacje jak tvn czy polsat tylko przy dobrej pogodzie 😉 tak mieli wszyscy sąsiedzi. 

A teraz gdzie pełno zasilaczy impulsowych i wifi to już lipa z lampami się pojawiła.

Panowie mam ten suboofer i teraz tym kablem igrek gdzie podłączyć? dwa kable do outputs w preampie  rc 1082 i w rel T5i jednym do low level input? 

Edytowane przez Satori

Możecie mi jeszcze powiedzieć dlaczego przy włączonym subie nie ma balans czyli kanał lewy prawy? jak zrobię na leawy czy prawy kanał grają 2 kolumny tylko trochę ciszej ale dwie. Jak rozłączę kabel jest normalnie. Jak wyłączę sub a kabel jestw w pre to kanały jak wyżej???

W dniu 14.06.2022 o 22:03, mol01 napisał:

Jak wspomniałem, wydaje mi się, że robi się to przez dłuższe przytrzymanie (które w niektórych urządzeniach powoduje miganie diody źródła BT do momentu sparowania), ale lepiej zajrzeć do instrukcji w celu zapoznania się z procedurą parowania urządzeń przez Bluetooth, bo nie mam pewności, czy akurat w tym modelu tak się to robi... Albo niech się ktoś wypowie, kto bawił się Bluetoothem w tym wzmacniaczu.

Screenshot 2022-06-14 at 22-15-47 a14mkii_om_en.pdf.png

To tak nie działa.

Porada z instrukcji odnosi się do sytuacji, gdy parowanie nie zostało przeprowadzone pomyślnie do końca. Tzn. pomimo sparowania, strumień nie jest tłumaczony na dźwięk.

Moduł to oddzielna płyta dolutowana do płyty głównej.
To rozwiązanie powtarza się obecnie we wszystkich sprzętach wyposażonym w BT. (Poprzednie rozwiązanie wykorzystywało dodatkowy, moduł wpinany).

W dniu 16.06.2022 o 08:50, negatyw napisał:

Jeśli ten A14 (doczytałem) ma jeszcze gwarę, ja bym się domagał (choćby poprzez rzecznika praw konsumenta) naprawy i tyle. To wada wrodzona / ukryta. Nie ma prawa tak się dziać i tyle. Nie rozumiem zatem, dlaczego serwis zrzuca koszt na użytkownika - to zwykłe cwaniactwo.

Po gwarancji. Może skorzystam z rękojmi.

3 godziny temu, Satori napisał:

Możecie mi jeszcze powiedzieć dlaczego przy włączonym subie nie ma balans czyli kanał lewy prawy? jak zrobię na leawy czy prawy kanał grają 2 kolumny tylko trochę ciszej ale dwie

A nie jest tak, że to gra sub i Ci się wydaje, że obie kolumny działają, a działa tylko jedna + sub, gdy przekręcisz balans na jedną ze stron?

Jeśli nie, to znów mamy problem z sumowaniem sygnałów z obydwu kanałów w subie - źle zsumowany sygnał "wraca się" do pre i wychodzi drugim wyjściem na końcówkę. Jeśli sub niema przełącznika pracy mono/stereo, trzeba będzie go podpiąć tylko jednym kanałem (jeden czincz odłączyć) i tym samym wymusić fizycznie pracę w mono. Wtedy balans jak najbardziej będzie działał prawidłowo, ale bas będziesz miał tylko z jednego kanału - czyli w utworach, w których niskie tony przechodzą między kanałami (lub np. bębny stoją bliżej którejś strony sceny) będziesz tracił te z płynące ze strony odłączonego kanału, a kręcąc balansem sub będzie działał tylko z jedną kolumną. Ale nie chce mi się wierzyć, że sub tej klasy miałby aż tyle poważnych niedociągnięć i poza wtopą z kablem wysokopoziomowym, nie miałby przełącznika mono/stereo, tylko sumował pasywnie (zwierał) na stałe obydwa kanały...

Edytowane przez mol01
W dniu 1.07.2022 o 09:19, MarcinStereo napisał:

Jeśli kupiłeś ten kabel, to on jest problemem - nie chciałem już pisać, że ten kabel nie nadaje się do tego zastosowania, bo rozdzielanie jednego kanału na dwa odbiorniki (1xRCA>2xRCA, czyli obrazowo jakbyś chciał podłączyć dwie pary słuchawek do jednego walkana) to zupełnie co innego niż sumowanie dwóch sygnałów w jeden mono (2xRCA>1xRCA, czyli obrazowo dwa walkanany wpięte w jedne słuchawki...) dla suba, co w tym przypadku może nawet doprowadzić do uszkodzenia preampu...

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jak są takie problemy to wyjście wysokopoziomowe zostaje,

Nieprawda, bo jeśli problem leży po stronie sumowania w subie, a nie w kablu, który nieopatrznie poleciłeś, to na kablu wysokopoziomowym będzie dokładnie to samo, tylko tym razem "cofanie zwartych kanałów" będziemy mieli na zaciskach końcówki mocy, co jest jeszcze groźniejszym zjawiskiem.

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.