Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Znalazłem jeszcze taki https://allegro.pl/oferta/kabel-1rca-2rca-do-subwoofera-typ-y-nakamichi-3m-10885232272 i też jest napisane że do subwoofera, można w razie uszkodzenia sprzętu dochodzić odszkodowania od takiego sprzedawcy?

Zobaczyłem dokładnie co to z sub i widzę, że jest to sub z wejściem mono - czyli przystosowany do kina domowego z kanałem LFE (sumą niskich tonów z wszystkich kanałów podaną już przez źródłu) lub wzmacniaczem/preampem wyposażonym w dedykowane wyjście na sub mono (czyli z sumatorem w sobie). Do Twojego zestawu należało kupić sub z wejściem stereo, a teraz pozostają dwie opcje - kupić lub zbudować sumator lub podłączyć pod jeden kanał wedle wcześniej podanej instrukcji.

20 minut temu, MarcinStereo napisał:

Znalazłem jeszcze taki https://allegro.pl/oferta/kabel-1rca-2rca-do-subwoofera-typ-y-nakamichi-3m-10885232272 i też jest napisane że do subwoofera, można w razie uszkodzenia sprzętu dochodzić odszkodowania od takiego sprzedawcy?

Każdy tego typu kabel bez aktywnego sumowania "zablokuje" regulację balansu w tym preampie. Tu jest cały czas mowa o połączeniu 1xRCA>2xRCA, czyli podłączeniu suba stereo do sprzętu z wyjściem na sub mono (a nie odwrotnie!).

Edytowane przez mol01

Najbardziej zadziwiające jest to w tym subie, że kabel wysokopoziomowy mimo wspólnej masy, jest kablem stereo, a wejście niskopoziomowe jest monofoniczne. Wygląda to tak, jakby uznali, że skoro nie masz sprzętu z dedykowanym wyjściem na sub mono, to z automatu skazany jesteś na gorsze rozwiązanie wysokopoziomowe, bo zapewne masz bieda-sprzęt bez żadnych wyjść, a już zbalansowanego wzmaka to pewnie na oczy nie widziałeś, więc nic się nie stanie, jak walną minusy do masy.

Edytowane przez mol01
6 godzin temu, Satori napisał:

Tu też masz wejście i wyjście stereo - najpewniej znajdziesz coś takiego w sklepie muzycznym i docelowo to urządzenie nie jest sprzedawane jako asortyment do subwoofera. Najprościej chyba będzie podpiąć się tym kablem wysokopoziomowym i być skazanym na wady tego rozwiązania, a w instrukcji do tego suba przeczytałem, że we wzmacniaczach zbalansowanych i mostkowych nie podpina się czarnego kabelka od kabla wysokopoziomowego. Niemniej jest to napisane i pokazane bez żadnych ostrzeżeń, że jego podpięcie bez wiedzy do jakiego sprzętu podpinamy może się skończyć uszkodzeniem wzmacniacza - takie rzeczy przy tak kompromisowym rozwiązaniu powinny być na samym początku instrukcji pogrubionym drukiem, a nie jako któryś z kolei sposób podłączenia...

1335578498_Screenshot_20220707-1219512.thumb.png.6d3b4a98279e7dd9dab8866198f8b11f.png

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Widzisz, ja nie wiedziałem o tej opcji że można uszkodzić zbalansowaną konstrukje.

A jak by takie podłączenie wysokopoziomowe miało się do mojej RB1582mk2? ona ma wyjścia zbalansowane ale tam na końcu jest ten moduł desymetryzujący.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

A jak by takie podłączenie wysokopoziomowe miało się do mojej RB1582mk2? ona ma wyjścia zbalansowane ale tam na końcu jest ten moduł desymetryzujący

To nie jest sprzęt w żadnym stopniu zbalansowany - desymetryzacja jest na samym początku, wręcz na małej płyteczce zamontowanej na samym gnieździe XLR.

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Widzisz, ja nie wiedziałem o tej opcji że można uszkodzić zbalansowaną konstrukje.

Ba, to trzeba zajrzeć do instrukcji, a nie podłączać "na pałę".

Godzinę temu, mol01 napisał:

Tu też masz wejście i wyjście stereo - najpewniej znajdziesz coś takiego w sklepie muzycznym i docelowo to urządzenie nie jest sprzedawane jako asortyment do subwoofera.

Ale to ustrojstwo z allegro co wkleiłem wyżej było by dobre? Można tym rozwiązać problem?

Edytowane przez Satori
15 godzin temu, MarcinStereo napisał:

opcje podłączenia subwoofera poprzez DAC.

No i tego to już w ogóle nie jarzę, jak Ty byś chciał podłączyć suba pod DAC... Radził bym się powstrzymać od udzielania porad, jeśli sam nie wiesz o czym piszesz, bo możesz kogoś narazić na koszta...

16 minut temu, Satori napisał:

Ale to ustrojstwo z allegro co wkleiłem wyżej było by dobre? Można tym rozwiązać problem?

Nie.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, mol01 napisał:

No i tego to już w ogóle nie jarzę, jak Ty byś chciał podłączyć suba pod DAC

Ja miałem wyjście cyfrowe pod subwoofer w starym dac, może on też ma?

41GCL6-Zs2L._AC_SL1000_.jpg

Edytowane przez MarcinStereo
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ja miałem wyjście cyfrowe pod subwoofer w starym dac, może on też ma?

Raczej to mało spotykane wyjście w DAC-ach, częściej są w nich wyjścia cyfrowe (zwłaszcza w starszych) do różnego rodzaju nagrywarek cyfrowych CD/DAT/MD/DCC, które w żaden sposób nie zadziałają z subem.

41 minut temu, Satori napisał:

Musiałbyś zastosować tego rodzaju ustrojstwo - napewno są tańsze i lepsze, ale ja akurat w sprzęcie pro nie siedzę: https://kami.sklep.pl/konwertery-sygnalu/18588-p18588-monacor-smc-1-konwerter-4007754172294.html

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Można podłączyć drugi sub no i cena przystępna

Dwa suby to już raczej już bez sumatora - wtedy byśmy mieli pełne stereo subowe (każdy by grał swój kanał, a nie sumę).

No i oczywiście taki sumator można zbudować samemu za 5zł, tylko trzeba się nie bać lutownicy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1485457.html

Edytowane przez mol01
47 minut temu, mol01 napisał:

Musiałbyś zastosować tego rodzaju ustrojstwo - napewno są tańsze i lepsze, ale ja akurat w sprzęcie pro nie siedzę: https://kami.sklep.pl/konwertery-sygnalu/18588-p18588-monacor-smc-1-konwerter-4007754172294.html

No fajnie kupię ten kowenter, rozumiem, że wpinamy 2xrca inerkonekt z pre i ten kabel, który teraz mam.

I to będzie lepsze zastosowanie aniżeli ten kabel wysokopoziomowy?

Edytowane przez Satori
Godzinę temu, Satori napisał:

No fajnie kupię ten kowenter, rozumiem, że wpinamy 2xrca inerkonekt z pre i ten kabel, który teraz mam.

I to będzie lepsze zastosowanie aniżeli ten kabel wysokopoziomowy?

Podłączasz pre z konwerterem kablem 2xRCA<>2xRCA pod STEREO L/R IN, a od konwertera albo tym kablem co masz, albo (lepiej) pojedynczym 1xRCA<>1xRCA między konwerterem (obojętnie które MONO OUT) a LOW IMPUT w subie.
Lepszym byłby na pewno sumator aktywny na OP-AMPie (z zasilaczem - droższy), a to jest pasywka na rezystorach, więc zapewne to samo, co w subie na wejściu wysopoziomowym (tylko tam dali większe rezystory, by upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i dodatkowo stłumić duży sygnał).

Edytowane przez mol01
5 minut temu, mol01 napisał:

Podłączasz pre z konwerterem kablem 2xRCA<>2xRCA pod STEREO L/R IN, a od konwertera albo tym kablem co masz, albo (lepiej) pojedynczym 1xRCA<>1xRCA między konwerterem (obojętnie które MONO OUT) a LOW IMPUT w subie.

Fajnie dzięki tak zrobię. Z ciekawości wpiąłem ten dedykowany kabel co był w komplecie wysokopoziomowy i kanały działają normalnie balans jest lewo prawo. Na lewo - prawy cisza, na prawo - lewy cisza.

Ludzie pisali, że mają problemy z ustawieniem tego suba i latają po pokuju. Ja wstawiłem między dwie kolumny pośrodku i jest gitara.

Edytowane przez Satori
Teraz, Satori napisał:

Na lewo - prawy cisza, na prawo - lewy cisza.

A nie jest ciszej na tym samym poziomie głośności, gdy końcówka dodatkowo jest obciążona rezystorami tłumiącymi w subie?

6 minut temu, mol01 napisał:

A nie jest ciszej na tym samym poziomie głośności, gdy końcówka dodatkowo jest obciążona rezystorami tłumiącymi w subie?

Nie raczej nie zauważam różnicy.

Bas jest o wiele większy aniżeli z tamtego kabla. Poziom głośności w normie.

Może tak zostawići nic nie grzebać co?

Edytowane przez Satori
4 minuty temu, Satori napisał:

Bas jest o wiele większy aniżeli z tamtego kabla. Poziom głośności w normie.

No bo tamten kabel działał rocznicowo - jak w jednym kanale było, co innego niż w drugim, to tłumiły się wzajemnie, a największe różnice w poziomie sygnału są na dole pasma.

1 minutę temu, mol01 napisał:

jak w jednym kanale było, co innego niż w drugim, to tłumiły się wzajemnie

Rozumiem, tylko nie wiem czy wydawać na kowerter czy tak zostawić.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Satori napisał:

Ludzie pisali, że mają problemy z ustawieniem tego suba i latają po pokuju. Ja wstawiłem między dwie kolumny pośrodku i jest gitara.

Polecam poczytać o DSP 😉 użytkownik xajas ma spore doświadczenie na tym polu, tanim kosztem można nieźle podnieść jakość dźwięku poprzez wyeliminowanie dołków i górek w paśmie, u mnie było sporo górek w przedziale od 60 do 100hz powodujących dudnienie po korekcji jest super 😉 

Teraz, MarcinStereo napisał:

Polecam poczytać o DSP 😉 użytkownik xajas ma spore doświadczenie na tym polu,

Dzięki poczytam.

Ja głównie ten sub kupiłem do gramofonu bo tam mi go brakowało.

43 minuty temu, Satori napisał:

tu jest opis o podłączeniu wysokopoziomowym, impedancji i poborze dodatkowej mocy ze wzmacniacza

https://relacoustics.pl/wejscie-high-level/

Tak, tylko, że to napisał REL, a nie niezależni analitycy, więc ja bym podchodził do tych informacji z dużą dozą ostrożności. Tu też napisali jedynie, że nie należy podłączać czarnego kabelka do wzmacniaczy zbalansowanych i klasy D z tzw. pływającą masą, ale nie ostrzegli do czego może prowadzić nieopatrznie jego podłączenie np. do takiego Krella, w którym nawet w trybie Standby końcówka cały czas jest pod prądem i absolutnie nie może zostać doziemiona.

To ja z problemem z innej beczki... Mam od jakiegoś czasu tuner RT-1080, który działał generalnie bez zarzutu, ale dzisiaj nagle przestał -- po prostu "zniknął" mu sygnał. Sprawdziłem podłączenia antenowe, włączyłem ponownie i widzę, że wskaźnik siły sygnału sobie miga tak mniej więcej raz na sekundę. Raz pokazuje zero, raz normalną siłę sygnału -- i tak cały czas. W stereo zupełna cisza, w mono stały szum. Spotkaliście się może z taką sytuacją?

Przypomniało mi się, że wcześniej (ale baaaardzo sporadycznie) potrafił nagle podczas słuchania "psyknąć" na pół sekundy szumem i się wyciszyć, ale potem wracał do normy. Uznałem, że to wynik jakichś zakłóceń, ale może to był jakiś wczesny objaw?

PS. Włączyłem po półgodzinnej przerwie i znów działa normalnie, jednak trochę mnie to zaniepokoiło...

EDIT: I znów psyknął, wskaźnik sygnału zjechał do 1/3 i cisza... Ech, czyżby mi sprzedawca trupa wcisnął...?

Edytowane przez tym
1 godzinę temu, tym napisał:

PS. Włączyłem po półgodzinnej przerwie i znów działa normalnie, jednak trochę mnie to zaniepokoiło...

EDIT: I znów psyknął, wskaźnik sygnału zjechał do 1/3 i cisza... Ech, czyżby mi sprzedawca trupa wcisnął...?

A patrzyłeś, czy nie masz obluzowanego gniazda antenowego w tunerze lub kabla we wtyczce antenowej? Druga sprawa, to czy tuner nie odbiera lepiej (bez przerw, "syków" i innych zakłóceń) np. 0,05 MHz powyżej lub poniżej częstotliwości przypisanej do danej stacji (rozkalibrowanie głowicy)? Ostatnia rzecz, to czy po otwarciu obudowy, nie widać podejrzanie wyglądających kondensatorów?

Gniazda raczej OK, testowałem na obu... Kiedy działa normalnie, to odbiera stacje na właściwej częstotliwości, a kiedy zaczyna wariować, to nie łapie niczego. Wieczorem rozbiorę i zobaczę bebechy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.