Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad sensem zakupu strumieniowca T14. W tej chwili gram przez chromecasta audió podjętego do A14 po optyku. Czy jest sens kupować T14? Czy wpłynie to pozytywnie na jakość? Gram ze Spotify, a także mam trochę FLAC. Jak z funkcjonalnością T14? Wiem, że ma też wbudowany tuner, ale na tym zależy mi najmniej. To chyba ostatnia szansa na podjęcie decyzji, bo T14 już jest nieprodukowany.

21 godzin temu, mol01 napisał:

A patrzyłeś, czy nie masz obluzowanego gniazda antenowego w tunerze lub kabla we wtyczce antenowej? Druga sprawa, to czy tuner nie odbiera lepiej (bez przerw, "syków" i innych zakłóceń) np. 0,05 MHz powyżej lub poniżej częstotliwości przypisanej do danej stacji (rozkalibrowanie głowicy)? Ostatnia rzecz, to czy po otwarciu obudowy, nie widać podejrzanie wyglądających kondensatorów?

Otworzyłem go dzisiaj i na moje laickie oko nic nie podpada. Żaden kondensator nie wygląda na napuchnięty, nie wspominając o poważniejszych sprawach.

Co ciekawe, podłączyłem go na biurku w pokoju "roboczym" i nawet na zwykłej drucianej antenie działa bez zarzutu (nie wszystkie stacje odbiera idealnie ze względu na siłę sygnału, ale żadnych syknięć, wyłączeń itd.). Czy takie dziwne zachowanie może być spowodowane jakimiś zakłóceniami w miejscu działania "głównego" zestawu audio? Coś z masą czy uziemieniem? Coś sieje po antenie i przez to włącza się jakieś zabezpieczenie?

Edytowane przez tym
7 godzin temu, tym napisał:

Otworzyłem go dzisiaj i na moje laickie oko nic nie podpada. Żaden kondensator nie wygląda na napuchnięty, nie wspominając o poważniejszych sprawach.

Spuchniętych kondensatorów to raczej tam nie uświadczysz - ja bardziej bym ostawiał niewielkie wylanie, skorodowane wyprowadzenia od kleju lub zimny lut na stabilizatorze (znaczy się, to z takich rzeczy widocznych gołym okiem, bo przyczyn mogłoby być znacznie więcej).

7 godzin temu, tym napisał:

Co ciekawe, podłączyłem go na biurku w pokoju "roboczym" i nawet na zwykłej drucianej antenie działa bez zarzutu (nie wszystkie stacje odbiera idealnie ze względu na siłę sygnału, ale żadnych syknięć, wyłączeń itd.). Czy takie dziwne zachowanie może być spowodowane jakimiś zakłóceniami w miejscu działania "głównego" zestawu audio? Coś z masą czy uziemieniem? Coś sieje po antenie i przez to włącza się jakieś zabezpieczenie?

Ale w tym wypadku obstawiam problem z samą anteną - podstawowe pytanie do jakiego systemu antenowego to jest podłączone? Bo tu przyczyn może być też niemały wachlarz... od korozji na złączce kabla, przez niełączące styki w gniazdku antenowym, przez uszkodzenie zasilacza wzmacniacza antenowego, uszkodzenie multiswitcha antenowego, po uszkodzenie samej anteny na dachu, jej symetryzatora, czy problem po stronie instalacji kablowej (o ile mieszkasz w budynku wielorodzinnym).

Edytowane przez mol01
15 godzin temu, mol01 napisał:

Ale w tym wypadku obstawiam problem z samą anteną - podstawowe pytanie do jakiego systemu antenowego to jest podłączone? Bo tu przyczyn może być też niemały wachlarz... od korozji na złączce kabla, przez niełączące styki w gniazdku antenowym, przez uszkodzenie zasilacza wzmacniacza antenowego, uszkodzenie multiswitcha antenowego, po uszkodzenie samej anteny na dachu, jej symetryzatora, czy problem po stronie instalacji kablowej (o ile mieszkasz w budynku wielorodzinnym).

Jeszcze raz wszystko posprawdzam -- jest antena wewnętrzna (mam niedaleko kilka nadajników i w zupełności wystarcza na niektóre stacje) oraz zewnętrzna (własna, nie zbiorcza), przy której muszę faktycznie posprawdzać wszystkie złączki. Najdziwniejsze jest to, że np. wczoraj wieczorem wszystko działało bez zarzutu kilka godzin, a potem nagle raz syknęło, na kilkanaście sekund zniknął sygnał (w tej sytuacji nie pomaga przełączenie na inną stację ani na drugą antenę), a potem wszystko wróciło do normy... Generalnie jestem tunerowym laikiem niestety...

A może coś po prostu grzebią przy nadajniku? U mnie raz to z tydzień grzebali i były zaniki sygnału nawet po kilka godzin (a grzebią teraz na potęgę w związku z wprowadzaniem DVB-T2 i DAB+ przy okazji) - ja odbieram stacje z kilku nadajników, więc po prostu wybrałem na ten czas stację z innego nadajnika (ale wiele nadajników też może prowadzić do ich wzajemnego zakłócania i wtedy są słyszalne różne "artefakty" mimo poziomu sygnału na full lub poziom zaczyna skakać). Trzeba by było sprawdzić, czy jakiekolwiek inne radio odbiera na częstotliwości, na której Twój RT-1080 właśnie zamilkł.

Edytowane przez mol01

Ewentualnie odpalić w tunerze funkcję RDS-AF i zobaczyć, czy w danej chwili stacja nie jest nadawana na jakiejś alternatywnej częstotliwości/z innego nadajnika...

Edytowane przez mol01
5 godzin temu, mol01 napisał:

A może coś po prostu grzebią przy nadajniku? U mnie raz to z tydzień grzebali i były zaniki sygnału nawet po kilka godzin (a grzebią teraz na potęgę w związku z wprowadzaniem DVB-T2 i DAB+ przy okazji) - ja odbieram stacje z kilku nadajników, więc po prostu wybrałem na ten czas stację z innego nadajnika (ale wiele nadajników też może prowadzić do ich wzajemnego zakłócania i wtedy są słyszalne różne "artefakty" mimo poziomu sygnału na full lub poziom zaczyna skakać). Trzeba by było sprawdzić, czy jakiekolwiek inne radio odbiera na częstotliwości, na której Twój RT-1080 właśnie zamilkł.

Też o tym myślałem, ale np. na małej Yamaszce MCR u dzieciaków wszystko działa bez zakłóceń na zwykłym dołączonym drucie.

Problem faktycznie występuje głównie na programach PR, zwłaszcza PR1, co mogłoby wskazywać na nadajnik, ale w momencie, gdy tuner się "zatka", to nie odbiera też przez chwilę żadnych innych stacji -- i to jest najdziwniejsze

W dniu 10.07.2022 o 09:22, boro53 napisał:

Zastanawiam się nad sensem zakupu strumieniowca T14. W tej chwili gram przez chromecasta audió podjętego do A14 po optyku. Czy jest sens kupować T14? Czy wpłynie to pozytywnie na jakość? Gram ze Spotify, a także mam trochę FLAC. Jak z funkcjonalnością T14? Wiem, że ma też wbudowany tuner, ale na tym zależy mi najmniej. To chyba ostatnia szansa na podjęcie decyzji, bo T14 już jest nieprodukowany.

Też szukam streamera do mojego Rotela A14mk2. Rozważam Bluesoud node albo tego T14. Jest w promocji. Podejrzewam, że wkrótce wyjdzie T14mk2(CD14 też był przeceniony a potem pojawił się CD14mk2), w którym zmienią starego Daca na takiego jakiego teraz wrzucają do CD i wzmaków - który niby dekoduje MQA. Pytanie czy warto. Jak już wiadomo MQA to ściema więc raczej trzeba patrzeć czy nowy DAC używany przez Rotele gra ładniej od tych starszych. Jeżeli do T14mk2 poza nowym daciem nie dadzą nic nowego np. fajnego softu to pewnie lepiej będzie zaoszczędzić 1500 i kupić starszy model. Moim zdaniem T14 czy Bluesound zagra lepiej niż chromecast TV. A może ktoś coś jeszcze podrzuci ? Dodam, że sam słucham dużo CD ale też i streamingami nie gardzę przy czym dla mnie streamingi mają gorszą jakość niż CD. Są zupełnie inne odzucia z odsłuchu. Muzyka ze streamingów nie ma takiej głębi, miękkości przekazu. Niestety nawet Tidal już nie używa FLACów jakości CD tylko jakieś okrojone MQA w wersji Hi-Fi..... Podobno najlepszy Qobuz bo ma pełnoprawne FLACi w tym Hi-Res ale nie można w PL kupić abonamentu. Mimo wszystko czasem fajnie jest posłuchać nowości czy płyt których się nie ma na streamingu.

Edytowane przez Rancor_pl
10 minut temu, MarcinStereo napisał:

Brak DSD w wersjach mk2 = 🤦‍♂️

Tak to prawda nie ma DSD ale sam DAC gra ładnie. Natomiast dodali MQA, które nie wiadomo czemu takie popularne się robi.  Nawet japńczycy już wydają CD z MQA.....  Ja DSD nie używam ale jestem bardzo chętny na streaming/pliki 24/192 (Nie MQA).... 

3 godziny temu, Rancor_pl napisał:

Tak to prawda nie ma DSD ale sam DAC gra ładnie. Natomiast dodali MQA, które nie wiadomo czemu takie popularne się robi.  Nawet japńczycy już wydają CD z MQA.....  Ja DSD nie używam ale jestem bardzo chętny na streaming/pliki 24/192 (Nie MQA).... 

Mqa to stratny format dla masowego odbiorcy. Robi się popularny, jak wszystko, co jest intensywnie promowane. Japończycy robią wszystko na co jest rynek. Miałem dwie płyty made in japan i sprzedałem, bo różnicy nie doświadczyłem, obi mogą mi dzieciaki namalować w ramach walki z nudą 😉. Do poznawania muzyki mam bluesound node 2, wiadomo że się nie umywa do thety Pearl, używam go tylko z dac theta, bez niego gra dokładnie tak ile kosztuje z drugiej ręki, czyli 1500zł w porywach, jednak jako samograj sprawdza się rewelacyjnie, rzadko ścina itp.

Edytowane przez baksiu
2 godziny temu, baksiu napisał:

Mqa to stratny format dla masowego odbiorcy. Robi się popularny, jak wszystko, co jest intensywnie promowane. Japończycy robią wszystko na co jest rynek. Miałem dwie płyty made in japan i sprzedałem, bo różnicy nie doświadczyłem, obi mogą mi dzieciaki namalować w ramach walki z nudą 😉. Do poznawania muzyki mam bluesound node 2, wiadomo że się nie umywa do thety Pearl, używam go tylko z dac theta, bez niego gra dokładnie tak ile kosztuje z drugiej ręki, czyli 1500zł w porywach, jednak jako samograj sprawdza się rewelacyjnie, rzadko ścina itp.

Ok a co jako streamer lepsze. Rotel T14 czy Bluesound Node ?

17 minut temu, Rancor_pl napisał:

Ok a co jako streamer lepsze. Rotel T14 czy Bluesound Node ?

Nie miałem rotela, jednak podejrzewam, że rotel nie ma tak wygodnego oprogramowania do sterowania smartfonem, który integruje w sobie radio, serwisy muzyczne itp... bluesound to mój pierwszy streamer, przepaść między cd na dobrym napędzie i nim jest spora, więc traktuję jako poboczne źródło m.inn. dla pojedynczych utworów zespołów, których albumy nie zachęcają do zakupu płyty. Cenię rotele za topowe produkty, które mają dobry stosunek jakości do ceny, średnia i niska półka też im raczej wychodziła, więc może i te naszpikowane nowinkami pudełka też są ok? (nie czytać rewelacyjne)

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Jak dawałem pytania do top hi-fi o obsługę DSD wersji MK2 to cisza z ich strony 🙂

To nie tylko kwestia Rotela. Wiele firm w tym  "drozszych" daje teraz MQA zamiast DSD. Prawdopodobnie nie ma kości DAC, które dekodowałyby i DSD i MQA. Nie zdziwiłbym się gdyby MQA w licencji dla producentów sprzętu zabraniało obsługi innych formatów. Dlatego martwią mnie trochę japońskie CD MQA. Ciekawe czy tam też dzwięk jest degradowany w trakcie procesu origami.

Rozwiązałem problem z bluetooth w A14. Odstąpiłem koledze, który się tym nie przejmuje. Wzmacniacz służy przecież do wzmacniania ;-))

W to miejsce dzielonka RC-1572 MKII + RB-1552 MkII. Każdy pretekst do zmian jest dobry.

Obsługę aptX™ (nie AAC) poprzez BT trzeba wymusić, dodając w nazwie urządzenia na smartku: _NOACC.

Edytowane przez Zombywoof
18 godzin temu, Zombywoof napisał:

Rozwiązałem problem z bluetooth w A14. Odstąpiłem koledze, który się tym nie przejmuje. Wzmacniacz służy przecież do wzmacniania ;-))

W to miejsce dzielonka RC-1572 MKII + RB-1552 MkII. Każdy pretekst do zmian jest dobry.

Obsługę aptX™ (nie AAC) poprzez BT trzeba wymusić, dodając w nazwie urządzenia na smartku: _NOACC.

Moim zdaniem wybrałeś niezbyt szczęśliwie... model wyższy dla preampu to byłby duży przeskok,  niestety końcówka zdała by się 2 modele wyższa, może starsza seria by się zmieściła w budżecie?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, baksiu napisał:

Moim zdaniem wybrałeś niezbyt szczęśliwie... model wyższy dla preampu to byłby duży przeskok,  niestety końcówka zdała by się 2 modele wyższa, może starsza seria by się zmieściła w budżecie?

Przy obecnych cenach to by wybulił majątek niestety, w top hifi była z outletu RB-1590 chyba za 6300zł ale poszła od strzała.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Przy obecnych cenach to by wybulił majątek niestety, w top hifi była z outletu RB-1590 chyba za 6300zł ale poszła od strzała.

Też bym za tyle brał, ja mówię raczej o używanych...

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, baksiu napisał:

Też bym za tyle brał, ja mówię raczej o używanych...

O używki też ciężko, ludzie niechętnie pozbywają się dobrych klocków. Na aledrogo widziałem RB-1582mk2 za chyba 5300zł i RC-1590 za 7tyś. z chakiem, już sprzedane 😉 

6 godzin temu, MarcinStereo napisał:

O używki też ciężko, ludzie niechętnie pozbywają się dobrych klocków. Na aledrogo widziałem RB-1582mk2 za chyba 5300zł i RC-1590 za 7tyś. z chakiem, już sprzedane 😉 

Ale urwał! No to ceny poszybowały, ja preamp hiendowy classe kupowałem za okolice 6000zł za granicą, monosy za ok 7000zł, choć te akurat grają w tej samej lidze, co rb-1090 i zapewne jego następca, czyli superowo. A tak na marginesie, to z tym hakiem to już w podstawówce było, że wyjątek itp 😜 Czym prędzej wystawię więc classe cp-60 i audio physic scorpio 2, zanim hossa się nie skończy! Choć inflacja i tak cały nominalny zysk pochłonie z naddatkiem...

W dniu 17.07.2022 o 07:22, baksiu napisał:

Moim zdaniem wybrałeś niezbyt szczęśliwie...

Dokładnie to samo pomyślałem, ale temat był tu już wałkowany wiele razy, więc domniemam, że to był świadomy wybór pod pretekstem końca problemów z Bluetoothem, a nie wyraźnej poprawy jakości (w końcu słuchając przez Bluetooth nie należy się jej spodziewać nawet na flagowcach).

Gość

(Konto usunięte)
22 godziny temu, MarcinStereo napisał:

RC-1590 za 7tyś. z chakiem, już sprzedane

RC-1590 za 4tyś z hakiem .

Dzwonić , może wyśle :

Jan Morgan Pedersen

+47 40295760

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=258758347

3 godziny temu, Riczi75 napisał:

RC-1590 za 4tyś z hakiem .

Dzwonić , może wyśle :

Jan Morgan Pedersen

+47 40295760

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=258758347

no i to jest konkret!

Czyli co nie opłaca się A14mk2 zamieniać na jakąś dzielonkę Rotela z wyższych modeli ? Np. topowy przedwzmacniacz i słabszy wzmacniacz (nie potrebuję 350w)?

Edytowane przez Rancor_pl
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.