Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, eMCZe napisał:

Taniej niż Gryphon to Mark'a Levinson'a dostaniesz a to spełnia podane wyżej warunki Hi-Endu 🙂 czyli waży dużo i drogi jest, pewnie więc i gra.

Się tak nieśmiało zastanawiam czy u mnie ponad 50 kg wagi i ponad 1000 zł za 1W to już hiend czy za tanio i za lekko ?? 

🤣

Gryphon ma wąskie grono odbiorców lubiących jego bądź co bądź charakterystyczne brzmienie, Mark Levinson to sprzęt dla szerszej rzeszy, tak samo Sonic Frontiers, to są marki hiendowe, 50kg to dobra waga jak na preamp, albo napęd CD 😜

40 minut temu, baksiu napisał:

50kg to dobra waga jak na preamp, albo napęd CD 😜

to muszę obrzutkę i wylewkę w obudowie zrobić 😉

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Taniej niż Gryphon to Mark'a Levinson'a dostaniesz a to spełnia podane wyżej warunki Hi-Endu 🙂 czyli waży dużo i drogi jest, pewnie więc i gra.

Się tak nieśmiało zastanawiam czy u mnie ponad 50 kg wagi i ponad 1000 zł za 1W to już hiend czy za tanio i za lekko ?? 

🤣

A jakby tak wsadzić do Rotela sztabki złota? Było by ciężko i drogo 😜

temat trochę zszedł na "hajend" - nie mam aż takich ambicji. ale jest ciekawość. tak samo jestem zadowolony z rb-1582mk2 jak kolega wyżej z 1552 i nie planuję zmieniać. bo nie widzę sprzętu w cenie akceptowalnej który by wniósł nową jakość. ale podyskutować warto 🙂

jestem tylko trochę zły na siebie, na przestrzeni ostatniego roku zainwestowałem trochę w audio, a jak podliczyłem to mogłem wejść w MICHI.

Edytowane przez ro35
19 minut temu, ro35 napisał:

rb-1582mk2 jak kolega wyżej z 1552 i nie planuję zmieniać. bo nie widzę sprzętu w cenie akceptowalnej który by wniósł nową jakość. ale podyskutować warto 🙂

Daleko nie trzeba szukać ale wiem, że część kolegów ma alergię na kurz i musi kupić nowe. 

Salon TopHiFi Poznań, połowa listopada 2023. Kolumny BW702 S3 + RB-1590, naprawdę fajne granie. Podłączone było aby porównać z moim starym RHB-10 Michi, który do salonu został przytargany. Odsłuch nie pozostawiał złudzeń. Stare Michi po remoncie zagrało klasę wyżej i to nie tylko zdanie właściciela. Po odłączeniu od końcówek dedykowanego pre Rotela podłączone zostało stare pre Restek i... nie dość, że Rotel 1590 się rozegrał to stare Michi dopiero rozwinęło skrzydełka i pokazało jak wysoko potrafi polecieć. 

Cenowo dużo zostaje w kieszeni a granie w bezpośrednim porównaniu na wyższym poziomie.... a tak, zapomniałem to przecież stare złomy więc kto by tam myślał o zakupie.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

23 minuty temu, ro35 napisał:

temat trochę zszedł na "hajend" - nie mam aż takich ambicji. ale jest ciekawość. tak samo jestem zadowolony z rb-1582mk2 jak kolega wyżej z 1552 i nie planuję zmieniać. bo nie widzę sprzętu w cenie akceptowalnej który by wniósł nową jakość. ale podyskutować warto 🙂

jestem tylko trochę zły na siebie, na przestrzeni ostatniego roku zainwestowałem trochę w audio, a jak podliczyłem to mogłem wejść w MICHI.

Ja za jakiś czas jak hajs się odłoży będę pewnie celował w Michi. Chyba, że się trafi w podobnej cenie coś używanego hi-endowego. Mam farta bo żona słucha muzyki i usłyszała różnicę i przy zmianie głośników i wzmacniacza. Nawet sama się cieszyła jak w jej ulubionych utworach coś lepiej było słychać. Jest więc szansa na upgrade  😜 

11 minut temu, Rancor_pl napisał:

Ja za jakiś czas jak hajs się odłoży będę pewnie celował w Michi. Chyba, że się trafi w podobnej cenie coś używanego hi-endowego. Mam farta bo żona słucha muzyki i usłyszała różnicę i przy zmianie głośników i wzmacniacza. Nawet sama się cieszyła jak w jej ulubionych utworach coś lepiej było słychać. Jest więc szansa na upgrade  😜 

Żeby cię nie wymieniła, jak nie tylko słyszy ale i zobaczy różnicę 🤪

5 godzin temu, Rancor_pl napisał:

Mam farta bo żona słucha muzyki i usłyszała różnicę i przy zmianie głośników i wzmacniacza. Nawet sama się cieszyła jak w jej ulubionych utworach coś lepiej było słychać. Jest więc szansa na upgrade  😜 

No w rzeczy samej, farciarz z Ciebie:) Pozdrowienia dla małżonki.

6 godzin temu, ro35 napisał:

W klasie AB nie widzę konkurencji dla wymienionych przez Ciebie końcówek, przynajmniej w odniesieniu do tzw. wartości materiałowej. Oczywiście mam tu na myśli nowe sprzęty od uznanych producentów a nie jakieś garażowe cudaki od sąsiada;)

6 godzin temu, ro35 napisał:

Skąd ja to znam;) Ale przywołując kolegę eMCZe, jak ma się alergię na kurz...

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 12.03.2024 o 11:33, baksiu napisał:

Rotel dobrze wypada w budżetówce, to taka toyota Yaris, niestety w wyższym pułapie cenowym się wykłada, taj jak toyota, łącznie z prawie całym projektem pod nazwą lexus, więc ciesz się tym co masz, ale się nie zacietrzewiaj, obserwacji z twojego podwórka nie ekstrapoluj na inne działki.

@baksiu, na czym grasz? Jakie kolumny i jakie piece posiadasz?

8 godzin temu, pawel.pl napisał:

@baksiu, na czym grasz? Jakie kolumny i jakie piece posiadasz?

Kolumny mam raczej niedrogie, z czego cisną bekę koledzy w dziale hiend, to audio physic avanti III, świetnie budują wrażenia przestrzenne, a to mnie najbardziej wciąga w odsłuchach. Mam monobloki classe cam-350 i dac/preamp Theta dspro VIII, a źródłem jest przedpotopowy napęd cd krell md-10 spięty z thetą światłowodem. Wcześniej przerabiałem sporo roteli i innych kolumn ze stajni audio physic, jak pierwszy raz usłyszałem głośniki tej marki, to wiedziałem, że tego szukałem...

4 godziny temu, baksiu napisał:

Kolumny mam raczej niedrogie, z czego cisną bekę koledzy w dziale hiend, to audio physic avanti III, świetnie budują wrażenia przestrzenne, a to mnie najbardziej wciąga w odsłuchach. Mam monobloki classe cam-350 i dac/preamp Theta dspro VIII, a źródłem jest przedpotopowy napęd cd krell md-10 spięty z thetą światłowodem. Wcześniej przerabiałem sporo roteli i innych kolumn ze stajni audio physic, jak pierwszy raz usłyszałem głośniki tej marki, to wiedziałem, że tego szukałem...

Witam,

chciałem tylko dopytać czy masz lub miałeś Lexusa? Jakieś doświadczenia-porównanie do innych marek premium?

Bo bardzo interesujące informacje podajesz...

Pozdrawiam

9 godzin temu, sul76 napisał:

Witam,

chciałem tylko dopytać czy masz lub miałeś Lexusa? Jakieś doświadczenia-porównanie do innych marek premium?

Bo bardzo interesujące informacje podajesz...

Pozdrawiam

nawet 2, obydwa z hot wheels:) Są okropnie nudne, jak wszystkie Toyoty, ale się nie psują 😜

Godzinę temu, baksiu napisał:

nawet 2, obydwa z hot wheels:) Są okropnie nudne, jak wszystkie Toyoty, ale się nie psują 😜

ok, dzięki za informację.

Nie ma to jak opinia o aucie na podstawie resoraka:)

Niemal jak odsłuch via Youtube.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

co znaczy 2xsłabszy ? potrzebuje ktoś spawarki, pewnie zainteresuje się 1590... ma gruby portfel poszuka michi (jak już tak przywiązany do rotela),

a to klocek który jest aktualnie produkowany i sprzedawany. i taki niespecjalnie dużo traci w stosunku wyceny w tophifi.

a kiedy były produkowane wzmacniacze rbx9xx ? ile tego jest na rynku w dobrym stanie?

piszę to jak ten, którego najlepszą inwestycją dawno temu było zakup rmb-1575 za śmieszny pieniądz, lata później 1582mk2 za dużo więcej w saloonie 😉

Edytowane przez ro35

Skoro już mowa o starszych sprzętach... 😉

Jakiś czas temu pisałem o przebojach z RT-1080 (gubi stacje), a nie mam w tej chwili czasu ogarnąć naprawy... Gdyby ktoś mający chęci i umiejętności chciał go sobie odratować, to chętnie oddam w dobre ręce za koszt przesyłki.

Wizualnie jest OK (z przodu stan idealny, jedna widoczna rysa z lewego boku obudowy, ale przy tylnym rogu), wersja srebrna (bi-color), funkcjonalnie ma problemy ze strojeniem (gubi stereo, ale łapie po przestrojeniu o 0,05 MHz w dół, czasami na chwilę zupełnie gubi sygnał).

Edytowane przez tym
  • 4 tygodnie później...
14 godzin temu, korekmariusz napisał:

Cześć, a może ktoś chętny na taki setup?

RSP-1068 RMB-1095 i RT1080

Cena rozsądna  🙂

Messenger_creation_d3c4af7b-7099-4a6f-a70c-f7f9ae631fcf.jpeg

Wygląda fajnie, szkoda że szał na kd minął bezpowrotnie... może jakieś "na waciki" się uda wyciągnąć... tuner kiepski, w skali bezwzględnej 2/10, wiem, bo miałem, reszty na szczęście nie znam.

Największy minus to RSP bo to ostatni model bez HDMI.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam wszystkich.
Mam problem z Rotelem RC-1590mkII. Konkretnie nie chce się uruchomić po aktualizacji oprogramowania. Po próbie połączenia poprzez RS232, świeci się zielona dioda Connect w dedykowanym do tego oprogramowaniu Rotela oraz działa procedura aktualizacji do momentu ładowania programu, wtedy program się wysypuje. Czy wina może leżeć w „przejściówce” USB-RS232, prędkości przesyłu (są tylko dwie do wyboru) czy raczej problem leży gdzie indziej np. po stronie przedwzmacniacza, który nie przyjmuje tych danych?

W programie przedwzmacniacz widnieje jako „unknown” a wg instrukcji aktualizacji powinien być tam pokazany model czyli „RC-1590” i automatyczne ustawienia zamiast „Manually”, tak jakby program nie mógł ściągnąć poprawnych danych z urządzenia lub tych danych by tam nie było.

IMG_6725.thumb.jpeg.c9d5ad09ad2328e5f9eab2de8f4d3e1c.jpeg

Zakładam, że przy aktualizacji oprogramowania wystąpił jakiś błąd i być może program nie załadował się wcale. 
Czytałem we wcześniejszych postach, że przy A14 miał ktoś podobny problem, jednak niestety nie mam takiego komfortu by wysłać sprzęt na gwarancję.
Czy ktoś z forumowiczów byłby w stanie pomoc? Może wymagane jest bardziej specjalistyczne oprogramowanie, które dostępne jest jedynie w fabrycznym serwisie?
Czy istnieje możliwość resetu do ustawień/oprogramowania fabrycznego poprzez np. kombinację przycisków? Nie ma dostępu do menu, więc z poziomu wyświetlacza jest to niemożliwe.

Edytowane przez vert0

@vert0 próbowałeś całkowicie odłączyć zasilanie i włączyć ponownie? Możesz jeszcze spróbować renesas flash development toolkit.

Edytowane przez GarbataPoczwara

Z takich powodów lubię czyste hi-fi, bez potrzeby wgrywania softów i łączności z internetem, po prostu klocki, które potrzebują tylko prądu, żeby działać... mój aktualizujący się stale streamer node2 już mnie wystarczająco wpienia, a w archaicznym cd wsadzasz płytę i gra muzyka, tak samo we wzmacniaczu, jak nie gra  tzn że nie podpięty kablami, albo wyciszony, albo upalony, cenię prostą diagnozę i tęsknię za czasami w których sprzęty dało się naprawić lokalnie u kowala, teraz do każdego badziewia potrzeba infolinii i teleinformatyka...

53 minuty temu, baksiu napisał:

Z takich powodów lubię czyste hi-fi, bez potrzeby wgrywania softów i łączności z internetem, po prostu klocki, które potrzebują tylko prądu, żeby działać

To sorry ale chyba w złym klubie jesteś 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.