Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

-jak wyglada porownanie 1080 i 1552 poza zmieniona obudowa i moca czy 1080 gra lepiej czy to ta sama konstrukcja co 1582???

RB-1080 ma swojego następce RB-1582, tyle,że do 1582 już pchano niektóre elementy elektroniki od tańszych producentów i zrezygnowali z wejść XLR.

Obie te końcówki nie można porównać do RB-1552 .

RB-1552 ma swojego poprzednika RB-1070 i słyszalną tańszą klasę brzmienia .

Wszystko zależy od tego jakie mamy oczekiwania i rzecz jasna kasa!

Pozdrawiam

Tomasz

To raczej zdecyduje sie na ta1080 skoro Twierdzisz ze jakosciowo lepiej wypada a kasa podobna do 1552.

A rb-1552 chciałeś kupić nówkę?

Pozdrawiam

Tomasz

>>>rydziu81

Z rb-1080 będziesz dużo bardziej zadowolony jak znajdziesz ładną sztukę, niż z 1552

RC-03, jaki to alps ?

Tak, alps tego typu

RC-03

Test RC-06 RB-06

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Tak, alps tego typu Załączona grafika: f58c0a0eea3d.jpg

Dzięki TomaszE za zdjęcia, ale czy pewny jesteś na 100% że właśnie taki alps siedzi w RC-03, bo dwa pierwsze zdjęcia obrazujące typ alpsa to nie jest RC-03. To trzecie tak, ale tam nie widać dokładnie jaki on jest a wyglądem (zdjęcie nr 3) jest b. podobny do tego który siedzi w RA-02. Przydałoby się dokładnijsze zdjęcie potencjometru w RC-03, może ktoś z klubowiczów posiadających RC-03 mógły wykonać takie i podzieli się ?TomaszE, czy dysponujesz może testem RC-03 ? Jeśli tak to prośba o podanie namiarów, bo ja nie mogę znaleźć.

Tak, alps tego typu post-34063-0-55030300-1364254857_thumb.jpg

Dzięki TomaszE za zdjęcia, ale czy pewny jesteś na 100% że właśnie taki alps siedzi w RC-03, bo dwa pierwsze zdjęcia obrazujące typ alpsa to nie jest RC-03. To trzecie tak, ale tam nie widać dokładnie jaki on jest a wyglądem (zdjęcie nr 3) jest b. podobny do tego który siedzi w RA-02. Przydałoby się dokładnijsze zdjęcie potencjometru w RC-03, może ktoś z klubowiczów posiadających RC-03 mógły wykonać takie i podzieli się ?TomaszE, czy dysponujesz może testem RC-03 ? Jeśli tak to prośba o podanie namiarów, bo ja nie mogę znaleźć.

• Moderatorzy

mam RA 06 i ciekawi mnie czy i o ile lepszym byłby ten wzmacniacz gdyby pracował wyłącznie jako pre, a za power odpowiadała zewnętrzna końcówka mocy.

w sumie to powinno być lepiej bo prąd z trafa nie idzie wtedy na wysterowanie nieobciążonych wewn końcówek mocy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

mam RA 06 i ciekawi mnie czy i o ile lepszym byłby ten wzmacniacz gdyby pracował wyłącznie jako pre, a za power odpowiadała zewnętrzna końcówka mocy.

w sumie to powinno być lepiej bo prąd z trafa nie idzie wtedy na wysterowanie nieobciążonych wewn końcówek mocy

Wielu uczestników zadaje tego typu pytanie...

Według mnie takie kombinacje są bezsensowne w systemach stereo , jeśli mamy zamiar zakupić końcówkę z wyższego pułapu cenowego, to po jakiego grzyba trzymać integre...? ,dla połączenie kolumn w "Bi amping"...? ( rozwiązanie najgorsze z możliwych )

Sprzedaj RA-06 i kup przedwzmacniacz, efekt końcowy zdecydowanie na +++

Co innego jeśli mamy amplituner i zamierzamy poprawić brzmienie w "stereo" , zakup końcówki ma sens!... a amplituner dysponuje większym zapasem prądu dla pozostałych głośników

Pozdr.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Moderatorzy

TomaszE, zgoda, do dobrej końcówki dobry pre.

uważam jednak, że dziś na rynku brak ciekawych przedwzmacniaczy.

albo mamy dziadki typu:

http://allegro.pl/rotel-rc-850-przedwzmacniacz-0113-i3068314817.html

stare, możliwe awarie, wątpliwa jakość muzyczna, kiepska funkcjonalność i brak pilota

albo nowsze,

http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=383&action=detail

http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=373&action=detail

drogie (1) również o ograniczonej funkcjonalności (brak wejść cyfrowych , czy hdmi

uważam, że nie warto wydawać dużej kasy na pre dokąd nie pojawi się coś w stylu:

http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=1668&action=detail

z torem ograniczonym do stero i rozsądnej cenie

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie mam na myśli, że Ty nim jesteś.

Ale sam widzisz jaką mają dolę;)

Tak to jest, ludzie kupują używany sprzęt za bezcen a wymagają nowego ze sklepu.

Nie jestem handlarzem, ja tylko czasami zbyt często go wymieniam :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W moim przypadku dołożyłem końcówkę RB-03 do RA-02. Zwiększenie mocy z 2x40W do 2x70W dało b. dobry efekt w moim przypadku, bo powierzchnia do nagłośnienia to ponad 25m2. Dołożenie końcówki o mocy 2x70W do RA-06 praktycznie żadnej zmiany nie niesie, potwierdził to Sittek w poprzednich wpisach bo kombinację RA-06 + RB-06 już przerabiał.

Trochę się pomęczyłem i misiek siedzi na miejscu.

Posłuchałem trochę pink floyd na tym sprzęcie i ...

Po pierwsze wiem, że sub jest mi nei potrzebny, bynajmniej nie do tego rodzaju muzyki.

Po drugie, kolumny są super.

a po trzecie jest ogromna różnica między rb990 a rhb-10.

Wiecie, ta namacalnośc, i hahaha,

Po prostu gra ładnie.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

>>Croowab

A jak się ma porównanie RC-990BX do RHC-10? Porównywałeś?

Po drugie, kolumny są super.

To jednak kolumny też udało Ci się wyciągnąć od sprzedawcy? Bo już nie kumam - słuchasz już u siebie, czy jeszcze u niego?

Nie, kolumny to nadal dynki 52se.

A co do sprzętu, nie chciało mi się porównywać rc990 do rhc. Po prostu zmieniłem pre i koncówkę .

To nie jest tak, że nagle pojawiła się głębia, szczegówłyu io inne pierdoły o których niektórzy gawędzą w hiendzie.

Dzwięk jest bardzo podobny, można by rzec identyczny, ale ma w sobie więcej magii.

Nie wiem czy to tez nie jest podswiadomośc, że lepszy droższy sprzęt musi lepiej grać.

Ale najpierw właczyłem pink floydów na rb990 i póxniej na rhb-10 i piękniej dzwięczy góra.

Rel t5 podłaczyłem na tych samych ustawieniach i .. po 10 sekundach odłaczyłem. Coś nei gra mi z relem.

Musze zobaczyć czy kabli nie pomyliłem :)

Wybaczcie błedy i literówki, grube paluchy i malutkie literki :)

big_1277548325.jpg

Na czymś takim będzie stać. inny kolor, 4 półki aby każdy komponent stał na innej i kolor piaskowy.

potwierdził to Sittek w poprzednich wpisach bo kombinację RA-06 + RB-06 już przerabiał.

Potwierdzam i dodam tylko, że takie zestawienie testowałem wyłącznie na monitorach ( Paradigm Monitor 3v4, B&W CM5 oraz Dynaudio Audience 50). Nie wiem natomiast jak jest w przypadku dużych kolumn!!

Ja z chęcią bym zmienił kolumny na coś wiekszego, ale przestrzeń mi nie pozwala.

Ale jeśli mi się uda pożyczyć thiel cs2.2 na odsłuch podzielę się wrażeniami.

>>Croowab

Najpierw piszesz:

ogromna różnica między rb990 a rhb-10.

za chwilę:

Dzwięk jest bardzo podobny, można by rzec identyczny

Zdecyduj się chłopie - RB-980BX do RB-970BX to jet spora różnica, RB-980BX do RHB-10 jest duża, ale słuchałem ich w towarzystwie klocków z zupełnie innej półki. Zastanawia mnie na ile różnią się RB-990BX i RHB-10 a na ile jest to Twoja autosugestia... Szkoda, że nie porównujesz ich na jakichś trudnych kolumnach - wtedy od razu czuć by było różnicę w kontroli...

Edytowane przez mol01

Masz mnie.

Trochę się zamotałem.

To chyba przez tą chorobę i podniecenie.

Chodzi i o to, że charakter grania jest bardzo podobny. Taki rotelowy.

Róznice są w tym, że rhb gra mniej natarczywie w porównaniu do rb990, ale z wykopem. Mógłbym to porónać do auta.

To tak jak by identyczne auto miało inne silniki.

Jedzie się identycznie, ale ten mocniejszy ma to coś.

Nie wiem czy się dobrze wyraziłem.

Naprawdę neiw iem jak to określić, a nie będę mówił o scenie detalach i tym poodbnych rzeczach.

Jutro chyba podłaczę jeszcze pre 990 aby zobaczyć czy ten pusty rhc spełnia swoje zadanie wyjątkowo dobrze.

Nie jestem handlarzem, ja tylko czasami zbyt często go wymieniam :-)

Sittek, to jak każdy, no może spora część.

Trochę sprzętu już zmieniłem i przecież nie będziemy tego trzymać na strychu.

Będę kiedyś sprzedawał serię 990 jak i swoje dynki kiedyś też zmeinię.

Cd muszę też eminić bo mi kolorystycznie nie pasuje, choć gra naprawdę zacnie.

Naturalna kolej rzeczy.

To tak jak by identyczne auto miało inne silniki.

Jedzie się identycznie, ale ten mocniejszy ma to coś.

Nie wiem czy się dobrze wyraziłem.

Naprawdę neiw iem jak to określić

Zapas "mocy" :) To jak będzie z RB-990BX - zaproponujesz mi coś na priva gdy przyjdzie czas?

Edytowane przez mol01

@Croowab ja już się chyba pogubiłem co z czym połączyłeś :-)

Chyba muszę się najpierw wyleczyć. Grypa mnei męczy.

Teraz mam rcd-991, rhc-10, rhb-10 i dynaudio 52se.

Po psostu jak kupowałem tego rotela, odsłuchiwałem go na kolumnach jbl i zagrało dla tak pięknie, że chciałem te kolumny też kupić.

bałem się, że moje dynki to będzie rozczarowanie.

Ale nie, po podłaczeniu tego zestawu, zagrało to inaczej niż z jbl, ale naprawdę łądnie.

Trochę sam namąciłem w tym co napisałem.

Czasem myslę jedno, a piszę trochę inaczej.

Podsumowując. RHB gra bardzo podobnie do 990 serii, ale jakby z większą magia. jeśli wiecie o co mi chodzi.

Zapas "mocy" :) To jak będzie z RB-990BX - zaproponujesz mi coś na priva?

Mol, na razie się wstrzymam.

Za tydzień wyjeżdzam i nic na razie nei będę planował.

A jeszcze jest dobry kolega który mieszka tu na miejscu i, że tak powiem, jesli on się zdecyduje...

A zaproponować sam coś możesz :)

Zapas "mocy" :)

Nie tyle co zapas mocy, ale taki samochód ciut inaczej jedzie i świadomość potęguje te odczucia.

Myślę, że tu jest podobnie.

To gdy na dobre wyzdrowiejesz to napisz jeszcze raz swoje wrażenia z odsłuchu :-)

To samo, oczywiście parę oczek niżej miałem to samo gdy zamieniłem RA-06 na RB/RC-06.

Niby grał tak samo ale inaczej..... i weź tu człowieku bądź mądry i opisz jak trzeba :-)

Więc myślę sittek, że rozumiesz o co chodzi :)

Idę do hiendu, poczytam o tych scenach, namacalności itd.

Wrćóę i opiszę :) hahah

A zaproponować sam coś możesz :)

Nie znam stanu sprzętu ani Twojego przywiązania do 990-tek - nie chcę Cię urazić swoją propozycją... ale skoro mówisz, że chcesz go oddać w bardziej zaufane ręce, to nie nalegam...

weź lepiej polopirynę lub nawet saridon, na pewno poprawi się scena i zniknie zapiaszczenie górnych rejestrów :-P

Aspiryna.

Myśle, że dobra flaszeczka była by lepsza :)

Mol, urazić nie urazisz.

KOlega ma czas do namysłu miesiac, dlatego nie spieszę się, a jak nie to jest ebay, tam się te sprzęty szybko sprzedają.

Tak, alps tego typu Załączona grafika: f58c0a0eea3d.jpg

TomaszE, poprzedni wpis trochę mi nie wyszedł. Chciałem się upewnić, czy w 100% jesteś pewien, że właśnie taki potencjometr jak na pierwszym Twoim zdjęciu jest również w RC-03 ? Zdjęcia pierwsze i drugie to nie są RC-03. Na trzecim zdjęciu jest RC-03, ale potencjometr na tym zdjęciu z wyglądu przypomina mi bardziej alpsa odkrytego, który jest w RA-02 i który wygląda jak niżej:

Przydałoby się dokładniejsze zdjęcie środka RC-03 i potencjometru w nim z małej odległości, tak aby można było konkretnie określić jego typ.

Prośba do klubowiczów posiadających RC-03, może ktoś z Was wykonałby takie i podzielił się ? a może Ktoś jest w posiadaniu Technical Manual RC-03 i/lub RC-06 ?

TomaszE, czy dysponujesz może opisem lub testem RC-03 ? Jeśli tak to prośba o podanie namiarów, bo ja nie mogę znaleźć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

post-27720-0-30986900-1364328368_thumb.jpg

drogie (1) również o ograniczonej funkcjonalności (brak wejść cyfrowych , czy hdmi

Nie bardzo rozumiem ...,przecież w RA-06 też nie posiadasz wejść ,wyjść HDMI ,coaxial czy optycznego.

Warte zainteresowania przedwzmacniacze Rotela to RC-995,1090,1082 1582...

uważam, że nie warto wydawać dużej kasy na pre dokąd nie pojawi się coś w stylu:

http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=1668&action=detail

z torem ograniczonym do stero i rozsądnej cenie

Napisz co zamierzasz, tak będzie nam prościej się dogadać .

Sam posiadam RSP-1068 i używam go do KD

Do stereo to słaba propozycja, dużo ciekawsze brzmienie ma RC-1070 i pewnie kilka innych pre ....

Pozdrawiam

Tomasz

TomaszE, czy dysponujesz może opisem lub testem RC-03 ?

Postaram się poszukać ,mam trochę czasopism z kilku lat HI-FI i Muzyka oraz Audio

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.