Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. jako przyszly czlonek klubu (oczywiscie za pozwoleniem szanownego grona ;)), mam pytanie, poniewaz malo sie pisze o serii 12, wiec tak sie zastanawiam czy warto wydac 1100 funtow na cd i integre, czy moze lepiej poszukac czegos starszego i tak samo byc zadowolonym z dobrej muzyki za duzo mniejsza kase ?

W UK jest sporo dobrego, zadbanego, choć używanego sprzętu. Np RCD-991AE lub RCD-971 oraz RA-980BX lub RA-985BX. No i dzielone zestawy. Tylko przebierać :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czekałem sittek, aż to powiesz.

Ale z takim budżetem można szukać rc990bx i rb990bx do tego wspomniany rcd971 albo rcd991ae.

Chyba że wolisz za mniejsze pieniądze to ra0980 jest bardzo dobrym wzmacniaczem i w zupełności wystarczającym do tych dynek.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Tak mi się wydaje, że na tych Dynkach większej różnicy pomiędzy 980 a 990 nie będzie. Gdyby miał coś z serii Audience, to 990 zdecydowanie na tak, w innym przypadku szkoda trochę kasy. No chyba, że kolega ma zamiar wymieniać kolumny na wyższe modele, ale to już zacznie się gonienie króliczka, czyli morderczy wyścig za niewiadomą.

Ja akurat kupowałem cały swój sprzęt Rotela w UK i ogólnie spostrzeżenie jest takie, że o ile bardzo łatwo kupić sprzęt dzielony na pułapie 970, 980, to trudno znaleźć coś wyżej. Jak jest, to drogo, trzeba dobrze przyczaić się na okazję.

Sittek różnica jest, niewielka, lecz słyszalna. W sumie większa jest między przedwzmacniaczami np. rc-972 a rc-995, to dobrze słychać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Czekałem sittek, aż to powiesz.

Ale z takim budżetem można szukać rc990bx i rb990bx do tego wspomniany rcd971 albo rcd991ae.

Chyba że wolisz za mniejsze pieniądze to ra0980 jest bardzo dobrym wzmacniaczem i w zupełności wystarczającym do tych dynek.

no wlasnie o ten budzet najbardziej sie rozchodzi, i skoro mam wydac dla przykladu 1100 funtow, to chyba lepiej kupic sprzet nowy, jesli ma grac tak samo jak sprzet sprzed 10 i wiecej lat za ta samo kase? fak faktem jest tu troche tego, ale i ceny tez nie sa malutkie, wiec roznica paru groszy i stres w jakim to faktycznym stanie sie kupuje, i z tego tez powodu moj caly dylemat powstal ;)

Ja miałęm u siebie ra-980 i bezpośrednio porównywałem z ra-1520.

Zgadnij który jest lepszy moim zdaniem.

Serii 12 nei słyszałem

Ja miałęm u siebie ra-980 i bezpośrednio porównywałem z ra-1520.

Zgadnij który jest lepszy moim zdaniem.

Serii 12 nei słyszałem

chyba nie chcesz powiedziec ze 980 ? ;d

aha

Na stronie 127 w poście #3803 masz zdjecie wnętrza ra980 i ra1520

no niby starszy wyglada na bardziej obfity, ale zapomnialem tez dodac ze nie mam parcia na to zeby moi sasiedzi byli zmuszeni sluchac tego co im zapodam, wiec moc nie jest dla mnie priorytetem. mam pokoj ok. 12m2 i bede sluchal raczej nie za glosno, zalezy mi bardziej zeby przy sluchaniu miec dreszcze od tego co slysze ;), a jesli i kolumny mialy by w tym pomoc, to tez da sie zmienic ;d

ra-980 jest jedną z lepszych integr, choć jak widzę Tomasz ma inne zdanie :)

to, że wzmacniacz ma dużą moc nie znaczy, że będzie grał głośniej.

Znaczy, że będzie miał lepszą kontrolę nad głośnikiem i to słychać przy cichym słuchaniu.

Sittek, wspomniałeś, że 1000pln wolałbyś wsadzić w "tuning" sprzetu.

Co byś zmienił ?

Edytowane przez Croowab

Znaczy, że będzie miał lepszą kontrolę nad głośnikiem i to słychać przy cichym słuchaniu.

ok, grunt pod nogami mi sie nie pali wiec poobserwuje na ebayu konkretne modele i zobaczymy co z tego bedzie, wielkie dzieki za opinie ;d

fajnym zestawem do rotela są dynaudio 52se.

z rotela szukaj

ra-980

lub dzielone

rc-980bx + rb-980bx

albo jeszcze lepiej i z pilotem

rc-990bx i rb-990bx

fajnym zestawem do rotela są dynaudio 52se.

z rotela szukaj

ra-980

lub dzielone

rc-980bx + rb-980bx

albo jeszcze lepiej i z pilotem

rc-990bx i rb-990bx

w tej chwili jest cos takiego

Rotel RB-980BX Stereo Power Amplifier & RC-971 Pre Amplifier

za kup teraz 325 funa

jak Cię nie ciśnie to szukaj zdecydowanie serii 990

z tym,że może być to koło 500 funciaków

ok ;d i do tego cd 991 lub 971 tak? czy moze cos jeszcze innego pod konkretny 990 model ?

a 500 to i tak polowa nowej 12, wiec jesli uwazacie ze warto to poczekam

no chyba ze mowa tu o 500 od klocka ;) wiec znowu bedzie dylemat

Edytowane przez Melodic

rcd-971 jest zdecydowanie bardzo dobrym odtwarzaczem, a kosztuje sporo mniej od rcd-991.

rc-990bx to w NL ok 200 €

rb-990bx to ok 400€.

Jak bys znalazł komplet za 500 funtów to bierz.

Ale może coś koledzy z klubu doradzą.

Witam kolegów,mam pytanie dotyczące odtwarzacza ROTEL RDV 1060 jaki tam siedzi laser,pytałem w innej zakładce,ale tam nikt nic nie odpowiedział,może tutaj ktoś pomoże.Chcę go kupić ale nie czyta płyt,nie wiem czy jest sens pakować się w ten odtwarzacz.

tomaszE dobrze wie, że tu zerkam, dowcipas jeden .... g065.gif

Sittek, wspomniałeś, że 1000pln wolałbyś wsadzić w "tuning" sprzetu.

Co byś zmienił ?

Racja, chociaż cały czas uważam, że przy słabszych kolumnach możemy tego nie usłyszeć !!

A co bym u siebie zmienił? Na pewno jeżeli już, to kolumny, to co mam z Rotela naprawdę mi odpowiada. Ten RA-1520 do 20 m2 też wystarczy. Czy bym szukał czegoś z dzielonej serii 99x? Gdyby były młodsze to tak, ale strach kupować za taka sumę, zawsze można się natknąć.

Z Rotela jeżeli bym coś zmieniał, to na wyższe dzielone, wtedy różnica byłaby słyszalna, ale za komplet musiałbym wydać prawie 10.000 złotych, a na tyle to mnie nie stać

ok ;d i do tego cd 991 lub 971 tak? czy moze cos jeszcze innego pod konkretny 990 model ?

a 500 to i tak polowa nowej 12, wiec jesli uwazacie ze warto to poczekam

Jeżeli już miał być nowy to szukałbym z serii 15, pomimo podobnej mocy kultura dźwięku, wypełnienie przestrzeni, kontrola basu i jakośc wysokich tonów jest zdecydowanie po stronie 15-stek. CD spokojnie mógłby być RCD-991, 971 lub 06SE, a nawet RDV-995, tak tak-DVD. Mam ten ostatni i uważam, że to niezła maszyna. I ta kultura pracy, nie tak jak wyskakująca plastikowa szufladka z RCD-971. jakość dołu jest zadziwiająca, góra też niczego sobie, tak na spokojnie można go porównać do RCD-991, którego też miałem. Serio.

nie wiem czy jest sens pakować się w ten odtwarzacz.

Nie wiem jaki tam siedzi laser, ale mam RDV-995 i uważam, że jak za te pieniądze jest niesamowity. Bądź co bądź jest to najwyższy model ze starej serii 99x.

Racja, chociaż cały czas uważam, że przy słabszych kolumnach możemy tego nie usłyszeć !!

A co bym u siebie zmienił? Na pewno jeżeli już, to kolumny, to co mam z Rotela naprawdę mi odpowiada. Ten RA-1520 do 20 m2 też wystarczy. Czy bym szukał czegoś z dzielonej serii 99x? Gdyby były młodsze to tak, ale strach kupować za taka sumę, zawsze można się natknąć.

Z Rotela jeżeli bym coś zmieniał, to na wyższe dzielone, wtedy różnica byłaby słyszalna, ale za komplet musiałbym wydać prawie 10.000 złotych, a na tyle to mnie nie stać

nie widze ra-1520 nowych w sklepach, wiec chyba juz wyszly ;d, jak juz to widze rb-1552 i rc-1550 za 1200 funtow bez cd., a tez wlasnie mam obawy jak sittek ze mozna sie "natknac"

Witam kolegów,mam pytanie dotyczące odtwarzacza ROTEL RDV 1060 jaki tam siedzi laser

http://www.google.pl....56343320,d.bGE

http://www.ebay.com/itm/NEW-OPTICAL-LASER-LENS-PICKUP-for-ROTEL-RDV-1060-player-/360677837253?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53fa1309c5

Model to HOP-1200R, ale nie jestem na 100% pewny czy samo R, albo RN . Zadzwoń do serwisu Audio Klanu

hop_1200r-3.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

nie widze ra-1520 nowych w sklepach, wiec chyba juz wyszly

Poszukaj lokalnych dealerów.

http://www.rotel.com/UK/DealersIntl.htm

Model RA-1520 jest w oficjalnej sprzedaży, więc na pewno nie wyszedł. Inną rzeczą jest to, że seria 12 jest nowsza, no i wszedł najnowszy model RA-1570. O starsze modele trzeba pytać i najczęściej mają spore obniżki. Przynajmniej ja tak kupowałem swoje.

Panowie, 971 a 991 to zupełnie inne granie. Gdzie ten pazur z 971 w 991? :)

Szkoda kasy na 1520 (jeśli szukamy rotela). Chyba, że uparliśmy się, że ma być nowy, to trudno. Z 1520 jest jak z 1060, szkoda czasu. Albo oszczędzamy i kupujemy tańszy, albo idziemy wyżej. Chociaż w przypadku 1520, można zarówno jedno i drugie (taniej i lepiej).

Z tym metrażem to trochę nie tak, bo nie da się określić co wystarczy a co nie. Niestety, nie ma zależności mocy do m2 pomieszczenia.

A dynki od zawsze lubią prąd. I jak ktoś obrazowo napisał w klubie, Dynaudio to taka ekskluzywna dziwka. Im więcej dasz, tym bardziej się odwdzięczy (czyli im lepszy wzmak, tym lepiej zagrają). Zbyt długo nie bawiłem się 2/7, ale skoro sprawdziło się to z 2/8 czy w starej audience, to dlaczego nie z 2/7? Wszak układ głośników podobny do tego co siedzi w audience 50.

Zatem kolego Melodic, to co chłopaki proponują, czyli szukaj dzielonego, albo jeśli ma być taniej, integry 980/985.

Zbyt długo nie bawiłem się 2/7, ale skoro sprawdziło się to z 2/8 czy w starej audience, to dlaczego nie z 2/7? Wszak układ głośników podobny do tego co siedzi w audience 50.

Seria DM nie wymaga dużego prądu, sprawdzałem z RB970, 980 i 991, nie ma dużych różnic. To nie jest to, co Audience. Nie są też wymagające względem ustawienia.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Panowie, 971 a 991 to zupełnie inne granie. Gdzie ten pazur z 971 w 991? :)

Pomimo ciekawej góry w RCD-971 często w parze z tańszym rotelem było zbyt przejrzyście, czasami ostro. RCD-991 potrafił natomiast w kulturalny sposób uspokoić dźwięk. Może dlatego odpowiada mi to w jaki sposób przedstawia nagrania RDV-995? Nie wiem, ale na razie ze źródłem dałem sobie spokój.

A co do RA-1520 nie wiem o co wam chodzi, że tak na niego nadajecie. Do najwyższych dzielonych modeli Rotela z serii 15 jest mu daleko, ale do RA-1060 nie wolno go porównywać, bo to zupełnie inna szkoła grania. Przede wszystkim nie ostrzy tak jak 972, 971, 1060 czy 1062. Jest dużo ciekawszy.

Do starszej serii 98x też mam sentyment, ale nie przesadzajmy, aż takiej różnicy w stosunku do serii 15 nie ma. Wszystko leży w dobrze dobranych kolumnach i ustawieniu mebli w pokoju; akustyki.

ok, kupuje uzywane, ktore z wymienonych to zoboczymy co pierwsze pojawi sie na aukcji, zawsze to bede bogatrzy o nowe doswiadczenia ;d, no chyba ze dlugo nic sie nie pojawi a moja cierpliwosc sie wyczerpie, wtedy najzwyczajniej pojde do sklepu

Dzięki wielki

e.

Dzięki wielkie,i kolejeczka ode mnie.

tomaszE w wyszukiwaniu sprzętów i podzespołów jest niezastąpiony. Ma smykałkę.

Ale przydziobałem o093.gif

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.