Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Jak najmniej :) Nie dają za darmo ?? :) <br />

Zadzwoń, lub napisz do Media Centrum, ja u nich trochę kabelków kupiłem i jestem zadowolony.

ul. Morcinka 5/13

01-496 Warszawa

tel: 022 8614336

email: [email protected]

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

jakie macie spostrzeżenia po jakiej stronie mocy gra rb 1582 ciemnej czy jasnej na górze?

Jako użytkownik i jednoczesnie obecnie sprzedający odpowiem troche dyplomatycznie. Moim zdaniem nie można jednoznacznie stwierdzić jasnosci lub ciemnosci. Jest uchwycona b.dobra równowaga tonalna. Kupując ten klocek był to dla mnie jeden z priorytetów.

Wszystko można zmienić preampem i IC. Tu jest spore pole do eksperymentów.

Zalecany pre jak napisał Tomasz to zdecydowanie rc1580. Tańszy rc1550 trochę ograniczał przekaz (przynajmniej u mnie) szczegolnie jakość wysokich tonów. Lepiej od 1550 zagrał np.Asus xonar essence one.

Za 500€ powinny być one w ładnym stanie :)

To też, ale jak za te pieniądze, to mamy zwrotnicę, można rzec na dobrych elementach

AUDIENCE-52-SE---2.jpg

Ja się pochwalę, że w mojej zwrotnicy mam zastosowane kondensatory jantzenaudiosuperior.jpg

a rezystory RES_DUE_1R0_1559_4e2d5c51676d8.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

wlasnie przywiozlem moje nowe audience 52se, jedynie na obudowie widac kilka delikatnych skaz, caly przod wyglada idealnie, wiec jestem zadowolony, tyle ze nie ma poki co pod co je podlaczyc ;d

Od czegoś trzeba zacząć :)

wlasnie tak, no i mysle ze nie przeplacilem, bo standy tez sa konkretne, dosc ciezkie i fajnie zrobione, bardzo dobrze sie to razem prezentuje ;d

no w sumie po pierwszej odpowiedzi jaka dostalem tutaj zrezygnowalem z 12 ;), patrze za kompletem 990bx, ale cos chyba cienko to widze, 980-981 sie pokazuja czasami, no ale czekam, na 1582 i otoczke dla niego troche szkoda mi kasy,. bylem zdecydowany na 12 i przez was mam teraz kilka siwych wlosow wiecej ;))

przez was mam teraz kilka siwych wlosow wiecej ;))

Nie jesteś sam;( http://allegro.pl/rotel-rb-1582-gwarancja-2x200w-dynaudio-b-w-i3701243151.html Na ebay-u niemieckim widziałem jeszcze wczoraj RB-1080, nie dałem do obserwowanych i nie wiem co i za ile, oprócz 990 rb/rc, polecam rozglądnąć się też za RB-1080 i RC-1082 Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

hmm

o ponad rok ;d

nie dosc ze nie za duzo jest, to w koncu pokaze sie cos i kupie i na nastepna czesc bede czekal pol roku, fajnie by bylo kupic w komplecie ;)

Edytowane przez Melodic

To też, ale jak za te pieniądze, to mamy zwrotnicę, można rzec na dobrych elementach

AUDIENCE-52-SE---2.jpg

Ja się pochwalę, że w mojej zwrotnicy mam zastosowane kondensatory jantzenaudiosuperior.jpg

a rezystory RES_DUE_1R0_1559_4e2d5c51676d8.jpg

W jakich kolumnach masz te zwrotnice takiej jakośći ...? I czy wymiana na takie kondensatory i rezystory poprawiała coś w dźwięku....?

?

Ale tym bym się nie przejmował bo są tekstylne i nie wpływa to na jakość dzwięku. Gdyby takie drobne uszkodzenia byłyby w tweeterach metalowych, to bym się już bał.

Sittek, mógłbyś rozwinąć dlaczego uważasz że wgniecenia na tweeterach metalowych mają bardziej negatywne skutki niż w tekstylnych ?

Do 52SE trochę ciężko dobrać elektronikę, trzeba znaleźć coś co będzie grało mocną górą i nie za bardzo rozjaśnioną średnicą bo te kolumny mają zaokrąglone skraje pasma. Przez lata gdy słuchałem na 52SE nigdy nie mogłem wyciągnąć tej góry, zawsze było jej za mało, jedyne co się wzmacniało to wyższa średnica. W końcu jak podłączyliśmy u kumpla jakiegoś hi-endowego, bardzo jasnego wzmaka Accuphase to się wydało że te kolumny już tak grają i zawsze średnica będzie lekko faworyzowana przed skrajami pasma. Ale to chyba już taki charakter monitorkowego grania. No i jeszcze ten nieszczęsny niski bas z dziury, do dużego pokoju dobrym pomysłem będzie zatkanie bas reflexów i zakupienie dobrego suba do muzyki. Wydaje mi się też że stare Rotele z serii 9xx mogą być za ciepłe dla tych kolumn, RB-1080 pewnie byłby dobry jeśli ma ostrzejszą górę z tym że to trochę mocny piec jak na takie małe kolumienki ;)

Edytowane przez Micke 13

I love the sound of crashing guitars

Sittek, mógłbyś rozwinąć dlaczego uważasz że wgniecenia na tweeterach metalowych mają bardziej negatywne skutki niż w tekstylnych ?

Do 52SE trochę ciężko dobrać elektronikę, trzeba znaleźć coś co będzie grało mocną górą i nie za bardzo rozjaśnioną średnicą bo te kolumny mają zaokrąglone skraje pasma. Przez lata gdy słuchałem na 52SE nigdy nie mogłem wyciągnąć tej góry, zawsze było jej za mało, jedyne co się wzmacniało to wyższa średnica. W końcu jak podłączyliśmy u kumpla jakiegoś hi-endowego, bardzo jasnego wzmaka Accuphase to się wydało że te kolumny już tak grają i zawsze średnica będzie lekko faworyzowana przed skrajami pasma. Ale to chyba już taki charakter monitorkowego grania. No i jeszcze ten nieszczęsny niski bas z dziury, do dużego pokoju dobrym pomysłem będzie zatkanie bas reflexów i zakupienie dobrego suba do muzyki. Wydaje mi się też że stare Rotele z serii 9xx mogą być za ciepłe dla tych kolumn, RB-1080 pewnie byłby dobry jeśli ma ostrzejszą górę z tym że to trochę mocny piec jak na takie małe kolumienki ;)

najlepiej namieszac mi w glowie jeszcze bardziej, no nie tego po kolegach sie spodziewalem ;), czyli na moc musze jeszcze uwazac, no w czasie sluchania muzyki wolal bym ja czuc a nie swad spalenizny.

czyli mialem szukac czegos mocnego zeby dalo rade tym kolumnom, a teraz musze uwazac w druga strone?

nie jestem znawca elektroniki, chyba zaczynam sie gubic ;)

Jeśli chodzi o moc to sie nie martw, w sumie czym wieksza moc tym lepsze sterowanie.

Jak Cię stać i znajdziesz serię michi to polecam.

Napędzałem tym te dynki i grały naprawdę fajnie.

Choć te fajnie to rzecz gustu.

Mocą możesz się przejmować jeśli będziesz chciał zrobić dyskotekę.

A co śmieszniejsze, szybciej spalisz głośnik za słabym wzmacniaczam niż za mocnym.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Nie rozumie! dlaczego by miały być pogniecione? jeśli tak faktycznie jest, to tylko jedno świadczy o sprzedającym, lub użytkowniku, który to nie dba o sprzęt...., ja osobiście bym tego nie kupił

Nie dramatyzuj. Tekstylne kopułki mają to do siebie, że czasami można je wgnieść. Nawet przy przesuwaniu można nieuważnie nacisnąć na osłonę. Oczywiście kupować nie trzeba, można kupić nowe, które będą grać tak samo.

dlaczego uważasz że wgniecenia na tweeterach metalowych mają bardziej negatywne skutki niż w tekstylnych ?

Metalową jest dużo trudniej wgnieść niż tekstylną i z jej wgnieceniem może wiązać się już uszkodzenie. Są bardziej twarde, wrażliwe na mikropęknięcia niż tekstylne, które jest łatwiej przypadkowo "modelować", poprzez małe nagniecenia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W jakich kolumnach masz te zwrotnice takiej jakośći ...? I czy wymiana na takie kondensatory i rezystory poprawiała coś w dźwięku....?

DIY na głośnikach Scan Speak, okablowanie w wnętrzu kolumny to Kimber 4tc. Jeśli chodzi o wpływ na dźwięk jest kolosalny, znika charakter brzmienia typu " gumka" pojawia się niesamowita głębia, scena jest dużo szersza, a instrumentalistów bardzo łatwo zlokalizować, wysokie tony dostały dużo powietrz, wyszły z głośników mają niesamowita rozdzielczość, wokalistą znikły uporczywe sybilanty, to tak z grubsza. Owe kondki i rezystory zastąpiły wcześniejsze rezystory Millsy i kondensatory SCR MKP .

Nie dramatyzuj. Tekstylne kopułki mają to do siebie, że czasami można je wgnieść.

Aż musiałem polać dla spokojności;) czemu miałbym dramatyzować? w końcu to nie mój problem, nie u mnie to stoi, dramatyzować może nowy nabywca który takie gnieciuchy sobie sprawił, niech on się martwi;) Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Panowie, mam RCD-965BX, służy mi dzielnie wiele lat. Ostatnio po nocy szuflada powoli wyjeżdża. Jak już wyjedzie, to potem chodzi OK. Czy mechanizm woła o przesmarowanie? Czy ktoś nie mający pojęcia o elektronice (czytaj: ja) jest w stanie to zrobić samodzielnie?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

a ja znowu kupiłem RB 980 BX od przyjaciele/forumowicza

podepne to do rha 10 popryka sobie troche ale w planie jest dual mono albo 990 bx albo rhb 10

na tą chwilę finanse mnie tylko trzymają

Aż musiałem polać ....

To i ja polewam. Obiecałem sobie, że w Klubie będę miły :-)

Panowie, mam RCD-965BX, służy mi dzielnie wiele lat. Ostatnio po nocy szuflada powoli wyjeżdża.

To i tak dobrze, bo rcd-971 wyskakiwała jak Małysz z progu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To i tak dobrze, bo rcd-971 wyskakiwała jak Małysz z progu.

Najfajniejsze szufalady jakie widziałęm to sony np. cdp930qs.

To i ja polewam. Obiecałem sobie, że w Klubie będę miły :-)

Nawet sprowokowany ???

Będziemy testować :)

RB-990 nie ma trybu mono, nie wiem jak RHB-10 ale również wątpię, chyba że chcesz się bawić w bi-wiring wtedy można.

I love the sound of crashing guitars

Ktoś kiedyś tu napisał, że to jest to samo.

rb-991 nie słuchałęm, ale to samo to to nie jest. Ot DF w przypadku 991 jest mniejszy o połowę.

Jak jest dzwiękowo? Nie wiem.

Witam

Kupiłem Rotel ra-930ax miał być w 100 %sprawny ale okazało się że tak nie jest , po włączeniu zaczyna trzeszczeć jeden kanał, jak zrobię głośniej to wtedy gra normalnie jak ściszę do zero i podkręce znów trzeszczy ,po przełączeniu na TONE ON jest to samo nawet gorzej ! ale słucham na OFF , dzwięk fajny dynamiczny wzmacniacz miał służyć jako ulepszenie w stereo mam kino domowe i amplituner pioneera vsx-915 i zestaw indiana line tesi 560 ! Ile może kosztować taka naprawa ,czy to coś poważnego , czy w okolicy Bydgoszczy jest jakiś zaufany serwis RTV ?

kup

mc131-preparat-cleanser-pr-do-czyszczenia-i-konserwacji-potencjometrow-spray-150ml.jpg

lub coś podobnego.

Rozbierz, wzmak, psiknij w potencjometr trochę tego i poruszaj w prawo w lewo potencjometrem.

Przełaczniki tez możesz wyczyścić.

najtaniej jak można.

Jak się nie poprawi to do serwisu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.