Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

czy rb-990bx bardzo rozni sie od rb-991 ?

Na audioreview w bi-amping podłączali 991 na górę a 990 na dół, bo ta pierwsza ma jakoby lepszą górę a starsza lepszy bas.

I love the sound of crashing guitars

no dobra forumowicze zbieram info,

Rozmawiałem z Lucassem i integra 870 bx mogła pracować w trybie direct czyli dźwiek skierowany prosto na końcówke mocy.

Czy w takim układzie jest możliwość przeskocznia preampa w zestawie dzielonym? chyba nie ?

W takim układzie pasywki preampy są lepszym rozwiązaniem?

Edytowane przez pawelszuszu

no dobra forumowicze zbieram info,

Rozmawiałem z Lucassem i integra 870 bx mogła pracować w trybie direct czyli dźwiek skierowany prosto na końcówke mocy.

Dokładnie , Rotel RA-870BX ma jedno wejście Direct gdzie sygnał idzie do końcówki ...Tak właśnie wpiąłem phono preampa i było b.dobrze i znacznie lepiej niż w integrze RA 980BX pomijając już to że wbudowany phono preamp w RA 870 BX jest dużo lepszy (dokładniejszy) niż te n w RA 980 BX.

Czy w takim układzie jest możliwość przeskocznia preampa w zestawie dzielonym? chyba nie ?

W takim układzie pasywki preampy są lepszym rozwiązaniem?

W dzielonym RC 995 i RB 980 BX nie ma takiej możliwości . Pasywka jest wg mnie swietnym rozwiązaniem gdy żródło jest b.dobre...Omija się 1 tor czyli preamp który coś tam koloryzuje . Muszę jeszcze zrobic testy a mianowicie wpiąć zamiast pasywki preampa RC-995 a do niego z kolei podpiąć phono stage ... Jednak jestem pewien że bedzie gorzej .

W dzielonym RC 995 i RB 980 BX nie ma takiej możliwości . Pasywka jest wg mnie swietnym rozwiązaniem gdy żródło jest b.dobre...Omija się 1 tor czyli preamp który coś tam koloryzuje . Muszę jeszcze zrobic testy a mianowicie wpiąć zamiast pasywki preampa RC-995 a do niego z kolei podpiąć phono stage ... Jednak jestem pewien że bedzie gorzej .

no właśnie.

Wczoraj zrobiłem łącze na krótko. Zapodałem dźwięk z urządzenia sterującego dźwięk FLAC prosto na końcówke mocy RB 980 BX i dostałem olśnienia. :)

Sterowanie volume miałem na urządzeniu sterującym flac.

Masz racje Łukasz, pasywka może służyć jako przełącznik, a dźwięk leci prosto z preampa gramofonowego na końcówke mocy.

Pasywka ma sens jeżeli jest słaby pre. Rotel, wg mnie, ma średnie przedwzmacniacze. Tylko najwyzsze preampy rotela są ok.

Jeżeli mamy b.dobry przedwzmacniacz to ja wolę takie rozwiązanie niż sterowanie głosnoscią u źródła.

Pasywka ma sens jeżeli jest słaby pre. Rotel, wg mnie, ma średnie przedwzmacniacze. Tylko najwyzsze preampy rotela są ok.

Jeżeli mamy b.dobry przedwzmacniacz to ja wolę takie rozwiązanie niż sterowanie głosnoscią u źródła.

Tylko ze jak wpinasz phono preampa do preampa i koncowki to na tor składa sie dużo elementow : wkładka + phono preamp + preamp aktywny + koncowka ... Każdy element cos wnosi i ciezko to wszystko dobrze ułożyć ...ominięcie w tym konkretnym przypadku przedwzmacniacza to najlepsze rozwiazanie zakładając ze na pokładzie jest profi phono stage.

Jeżeli źródłem jest CD to sprawa wygląda inaczej i generalnie jest dużo łatwiej ...Jednak osoby ktore na własnej skórze testowały preamp aktywny i pasywny doświadczają lepszego dźwięku wlasnie na pasywce zakładając tez oczywiscie ze źródło jest z wysokiej półki.

Oczywiscie nie mozna tu generalizować bo system systemowi nierówny i trzeba w miarę możliwości sprawdzić to u siebie .

Edytowane przez Lucass

Tylko ze jak wpinasz phono preampa do preampa i koncowki to na tor składa sie dużo elementow : wkładka + phono preamp + preamp aktywny + koncowka ... Każdy element cos wnosi i ciezko to wszystko dobrze ułożyć ...ominięcie w tym konkretnym przypadku przedwzmacniacza to najlepsze rozwiazanie zakładając ze na pokładzie jest profi phono stage.

Jeżeli źródłem jest CD to sprawa wygląda inaczej i generalnie jest dużo łatwiej ...Jednak osoby ktore na własnej skórze testowały preamp aktywny i pasywny doświadczają lepszego dźwięku wlasnie na pasywce zakładając tez oczywiscie ze źródło jest z wysokiej półki.

Oczywiscie nie mozna tu generalizować bo system systemowi nierówny i trzeba w miarę możliwości sprawdzić to u siebie .

no właśnie zgadzam sie,

aktywny preamp RHA - 10 będe miał niebawem.

Zresztą wyśle go pewnie do Ciebie na testy to porównasz z pasywką RHC - 10,

masz przecież wysokiej klasy preamp gramofonowy.

Ja to bym wogole wywalił preampa i władował dźwiek z phono stage na końcówke mocy hahahah

pytanie czym sterowac volume ehehhe

tutaj rysunek o co kaman hahahha

86730701112824112017.jpg

dzisiaj dostałem maila w tej sprawie z Sonus oliwa :

pasywny preamp vs aktywny:

Na to pytanie nie łatwo odpowiedzialnie i przez fachowca odpowiedzieć,

Zależy od wielu czynników. Dużo pisania. Ja polecam test odsłuchowy i

dokonanie wyboru. Pasywny powiniem być wykonany z komponentów

najwyższej jakości. Okablowanie, gniazda, potencjometr selektor. Każdy

słabszy element wąskie gardło. Aktywny przebije się przez te przeszkody

wzmocnieniem , ale i on powinien mieć komponenty najwyższej jakości.

Sporo zależy od parametrów wejściowych wejścia końcówki mocy oraz

pojemności interkonektów. No w każdym razie teoretycznie to złożona

analiza, aby dokonać wyboru. ... pozdrawiam

nie dostałem jednak jednoznacznej odpowiedzi. No i oczywiście ominięcie pasywki nie jest możliwe

Ja to bym wogole wywalił preampa i władował dźwiek z phono stage na końcówke mocy hahahah

pytanie czym sterowac volume ehehhe

Np. EAR 834p jest wersja z regulacją wzmocnienia.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Mała ciekawostka dla posiadaczy RHB-10.

Otóż ten wzmacniacz ma jak wiele innych miękki start.

Rotel pomyślał o audiofilach którym przekaźnik odłączający wyjście na głośniki może powodować "pogorszenie" dźwięku.

Wspomniany przekaźnik można ominąć, i sygnał idzie bezpośrednio na kolumny.

Jest 3 opcja gdzie za przekaźnikiem można skorzystać z układu z cewką Zobla w szeregu z głośnikami.

Coś dla miłośników audiofilów.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Rotel pomyślał o audiofilach którym przekaźnik odłączający wyjście na głośniki może powodować "pogorszenie" dźwięku.

Dobre! to i bezpiecznik w wzmacniaczu też należy omijać, albo wymienić na HI-END-dowy, aby nie pogarszał wpływu na brzmienie?;))

Wspomniany przekaźnik można ominąć, i sygnał idzie bezpośrednio na kolumny.

Przetestowałeś tą opcje? jeśli tak, to słyszałeś jakąkolwiek różnice? Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Bezpieczników jest 4, po 2 na kanał, więc żeby polepszyć bas i scenę i detale to spory wydatek :)

Czy zauważyłem róznicę ??

Szczerze??

KOLOSALNĄ!!!

Przy ominięciu przekaźnika, przy włączaniu jka i wyłączaniu końcówki słychać charakterystyczny tzrask w głośnikach spowodowany skokiem napięcia :)

ja nie wiem jeszcze o co kaman z RHB - 10 ale zgłoszę sie do Ciebie croowab w grudniu gdy pewnie zanabęde.

Różnica między rb 990 bx a rhb -10 jest duża?

bo cenowo na pewno :)

Paweł tak jak Ci łukasz napisał.

Czy duża??

największa różnica jest w wygladzie i cenie :)

Ale moim zdaniem warto :)

Tak, w Media Markcie. Poza tym, że są grube, niewygodne i droższe to nie różnią się niczym od standardowych przewodów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kurde, dawno w MM nie byłęm :)

Może zrobię rundkę :)

Ciekawi mnie po co producenci wymyślają takie kabelki.

że żólty to plus a srebrny to minus ?? :)

Jest sobota i pogoda zdecydowanie dobra na grzańca :)

Ciekawi mnie po co producenci wymyślają takie kabelki.

że żólty to plus a srebrny to minus ?? :)

Van den Hul jeden ma okrągły a drugi kanciaty. Wszystko zależy od fantazji :-) Edytowane przez sittek

Gość rydz

(Konto usunięte)

Cześć Chłopaki !!

Fajowo i spokojnie u was :)

<br />Ciekawi mnie po co producenci wymyślają takie kabelki.<br />że żólty to plus a srebrny to minus ?? :)<br />

Można różnie miedż na dół , sreberko na górę , albo odwrotnie ,ło! taki exspieriment :)

Po-zdrówko.

U nas zawsze fajowo i spokojnie przy szklaneczce piwka :)

A nie lepiej miedź na złom a sreberko do jubilera ?? :)

Browarowanie ??

Weekend sittek więc można sobie pozwolić :)

Jak przyjdzie tomaszE te też się przyłączy, i pewnie jeszcze jakąś fajową fotą zarzuci. I wtedy się z nim na pewno nie poszarpię , jak to drzewniej bywało.

Oczywiście w tym czasie trzeba słuchać swoje Roteliki.

Panowie a miał ktoś do czynienia z RB 1582 ?

RB-1582---1-me.jpg

ROTEL_RB_1582_222.jpg

Cana jak na nowe klocki dosyc rozsądnie skalkulowana ...Widziałem juz tez egzemplarz z rynku wtórnego.

Design bardzo mnie sie podoba zwlaszcza srebrna obudowa ...W srodku zrobione cholernie solidnie , po Rotel-owemu ...Bardzo mnie ciekawi jak nowy RB 1582 gra w stosunku do RHB -10 czy RB 990 ?

Testy i opinie na necie dot. 1582 same b.pozytywne .

Edytowane przez Lucass

Jak przyjdzie tomaszE te też się przyłączy, i pewnie jeszcze jakąś fajową fotą zarzuci. I wtedy się z nim na pewno nie poszarpię , jak to drzewniej bywało.

Dziękuje, że kolega o mnie myśli, wczoraj nie byłem w stanie tutaj zaglądnąć:)) ,ale dzisiaj nadrobiłem tą stratę i wszystkim z strony 138 polałem dla zdrowotności ;)

.

Czy zauważyłem róznicę ??

Szczerze??

KOLOSALNĄ!!!

Ty to na poważnie piszesz?

W srodku zrobione cholernie solidnie , po Rotel-owemu ...Bardzo mnie ciekawi jak nowy RB 1582 gra w stosunku do RHB -10 czy RB 990 ?

RB-990/991czy nawet RB-1080 są rzetelniej zaprojektowane niż RB-1582

RB-990 post-32-1263906072.jpg

RB-991991_3.jpg

RB-10806804d1206253208-anatomy-rotel-components-rb1080-026-medium-.jpg6807d1206253208-anatomy-rotel-components-rb1080-029-medium-.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

@Lucass

Do RB-1582 jak i do całej serii 15XX, oraz do końcowej serii 10XX są już ładowane co niektóre podzespoły gównianej i masowej jakości np: w RB-1582 nie znajdziesz już kondensatory w torze sygnałowym black gate, które to były w starszych modelach.

RB-990rotel-rb-990bx-mit-masse-tuning-von-werk-aus_73799.jpg

post-28089-0-26291900-1320575789.jpg

Dzisiaj firma rotel wsadza jakieś gówno nichicon, nie robi juz poczciwego ROTELA tylko kroją i i oszczędzają gdzie się da;(( i nie tyczy się to tylko kondensatorów, smutne! ale niestety to prawda!!;((

RB-1582---2-me.jpg

no i te audiofilskie kabelki od gniazd CINCH;(

RB-1582---1-me.jpg

Jak przyjdzie tomaszE te też się przyłączy, i pewnie jeszcze jakąś fajową fotą zarzuci

To dla ciebie 486785-rotel_ra1312_integrated_amplifier.jpg

miałem tą przyjemność widzieć go na żywo, piękne cudo.

CIMG3024.jpg

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

To czemu nic nie mówisz??

Zastanawiam się między rt-12 a ca magic 6?

Porównywałeś te dwa radyjka??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.