Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli mamy b.dobry przedwzmacniacz to ja wolę takie rozwiązanie niż sterowanie głosnoscią u źródła.

A testowałeś RQ-970BX, jestem ciekaw który przedwzmacniacz gramofonowy zagra lepiej, czy RQ-970BX, lub ten co siedzi w RC-1082max_rc2.jpg?1-%20Prior%20to%20mod.JPG

Zastanawiam się między rt-12 a ca magic 6?

Kolega muda44 ma Cambridge Audio Stream Magic 6, jest z niego bardzo zadowolony Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jest dużo pochlebnych opinii o CA, ale mało o rotelu dlatego pytam sittka, który sobie gdzieś na wagary poszedł:)

Słucham muzyki - nie sprzętu.

W ten weekend to niestety nie ja go..., co stwierdzam z żalem, pewnie się skumał z kolegą Maju;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

To takie klubowe kameralne dzisiaj było rozlanie;)

Dzisiaj był obecny do południa, pewnie machnął dzisiejsze rozlanie na kaca po tym jak wczoraj zabaniaczył z Maju i śpi sk***iel;))zdycha;-)

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Szanowni doświadczeni koledzy, czy zakup ROTEL RC 870BX wraz RB 870 to dobre wyjście.

Muza przekrojowo oprócz metalu z analogu Dual 621 na Shure 75, flac z yamaha r-xv671

Całość spęta (przynajmniej na stan obecny) do monitor audio bx2 w pomieszczeniu 15 mkw.

Jak jest potrzebny, to go nie ma;))

To tak jak z policją na całym świecie.

Jakby co ja wróciłem, polałem i mogę gadać. :-)

Zastanawiam się między rt-12 a ca magic 6?

Porównywałeś te dwa radyjka?

Porównywałem w sklepie. Co do parametrów CA jest bardziej zaawansowany, bez dwóch zdań, choć mają podobne zasadnicze podzespoły, to Rotel jest fabrycznie zablokowany i nie odtwarza Hi Res. Ale gdy słuchałem, to przyznam szczerze, że Rotel podobał mi się bardziej, miał masę, miał lepsze wypełnienie i w ogóle czuć było większą potęgę. CA połączony był chyba z CA 650A, a RT-12 z RA-1520

To że akurat był Rotel nie miało znaczenia, bo byłem wtedy gotów zmieńić Rotela na CA, ale ogólnie ten komplet mi nie podpasował.

Teraz na RT-12 gdy nawet gram pliki mp3 w 320kbps ( pod warunkiem, że są poprawnie zrippowane, a nie szyucznie konwertowane), to ptzyznam, że większej różnicy pomięczy FLAC, ktre też ładnie odtwarza, a nawet płytami CD, nie słyszę. No może trochę bas jest bardziej zdyscyplinowany i ładniej zróżnicowany, ale większego szału w różnicy nie ma.

Radio internetowe jest również kapitalne, jeśli włączy się dobrą stację, co najmniej 192kbps, lub nadającą ok. 100 kbps w WMA czy AAC. Wtedy jest naprawdę rewelacja.

Reasumując z tego RT-12 jestem bardzo zadowlony

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

<br />Jakby co ja wróciłem, polałem i mogę gadać. :-)<br />

Jesteś pewny? nie plącze ci się już język;) pewnie teraz to i za tydzień się nie pozbierasz;))

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Może się i plącze ale zawsze służę pomocą :-)

ciekawe jak się wytłumaczy z tej nieobecności?;-))

W Kościole byłem :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niosłeś ??? Czy wyniosłeś ??? :)

Co to streamera to muszę kupić w ciemno, więc wezmę jeszcze pod uwagę ich parametry.

Jedna bardziej skłaniam się w stronę CA.

Do gwiazdki jeszcze kawałek, więc zastanowię się co napisać w liście do sniętego :)

ok, szybko mi sie znudzilo czekanie wiec wzialem co bylo, musze w koncu zaczac cos sluchac ;)

kupilem rb-980bx i rc-971 mam nadzieje ze bedzie ok, najwyzej bede kombinowal dalej

jeszcze tylko cd, tylko jakos zle mi sie patrzy na odtwarzacze ktore maja nascie lat i wiecej, czy aby na pewno one beda graly po tylu latach eksploatacji ;)

Ja mam prehistorycznego rcd-971 i gra to bardzo dobrze.

Laser kss-213 który kosztuje 40pln a wymiana jest bardzo prosta.

rc-972 miałem, i jest poprawny.

Problem tego zestawu jest taki, że gra dobrze, ale szybko będziesz chciał go zmienić.

A to już nie ze względu na dźwięk a raczej z chęci posiadania lepszego zestawu:)

Obstawiam 3 miesiące :)

Kiedy zestaw do Ciebie przyjedzie???

A testowałeś RQ-970BX, jestem ciekaw który przedwzmacniacz gramofonowy zagra lepiej, czy RQ-970BX

kumpel ma rq 970 BX i to wcale żadna rewelacja, moj aktualny phonostage thorens mm005 gra nieco lepiej od rq 970bx (większa przestrzeń i scena)

szukałbym czegoś innego

Edytowane przez pawelszuszu

Laser kss-213 który kosztuje 40pln a wymiana jest bardzo prosta.

rc-972 miałem, i jest poprawny.

Problem tego zestawu jest taki, że gra dobrze, ale szybko będziesz chciał go zmienić.

A to już nie ze względu na dźwięk a raczej z chęci posiadania lepszego zestawu:)

Obstawiam 3 miesiące :)

Kiedy zestaw do Ciebie przyjedzie???

skoro bedzie gral dobrze to bedzie dobrze ;) nie trzeba nic zmieniac

mysle ze w srode lub czwartek sprzet bedzie u mnie, no ale kwestia jeszcze braku cd, sporo jest rcd-965bx, inne to rzadkosc, moze kupie te 965 nie sa takie drogie wiec nie bedzie szkoda jak by cos z nim bylo nie tak

nie maiłem i nie wiem, ale polecany jest rcd-965 le

takich tez nie widac, ale wlasnie wcisnalem kup teraz rcd-965bx i do przyszlego weekendu zaczne sie cieszyc muzyka ;))

jeszcze zapomnialem zapytac, jak prawidlowo od dolu powinienem ustawic czesci zeby wszystko bylo ok, nic sie nie grzalo itp ?

Edytowane przez Melodic

rcd965bx jest ok ale...jednak warto szukac 965bx LE, ma swietna barwe, nie jest zbut detaliczny tzn nie gubi ale tez nie uwypukla detali, ma mocny bas , przyjemna srednice i niemeczace wysokie.

kumpel ma rq 970 BX i to wcale żadna rewelacja, moj aktualny phonostage thorens mm005 gra nieco lepiej od rq 970bx (większa przestrzeń i scena)

szukałbym czegoś innego

Pytam z ciekawości, puki co jestem zadowolony z tego co siedzi w RC-1082, płyt gramofonowych słucham sporadycznie na Adamie, prezent od wujka, a on go miał od nowości, więc czuje do niego sentyment.

A 991 poszedł do żyda? Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie do żyda! jakoś nie lubię tego okreslenia.

Sprzedałem go za tysiaka z przesyłka.

Nie wiem czemu ale bardziej mi odpowiada 971, w sumie mam dwa takie :)

@Lucass

Do RB-1582 jak i do całej serii 15XX, oraz do końcowej serii 10XX są już ładowane co niektóre podzespoły gównianej i masowej jakości np: w RB-1582 nie znajdziesz już kondensatory w torze sygnałowym black gate, które to były w starszych modelach.

Dzisiaj firma rotel wsadza jakieś gówno nichicon, nie robi juz poczciwego ROTELA tylko kroją i i oszczędzają gdzie się da;(( i nie tyczy się to tylko kondensatorów, smutne! ale niestety to prawda!!;((

Kondensatorów Black Gate Rotel nie montuje gdyż od kilku lat nie sa produkowane ...Kupują to co jest na rynku a Nichicon to akurat jeden z czolowych producentów kondensatorów .

Czytałem wiele bardzo pozytywnych opinii n temat RB 1582 i w zasadzie żadnej złej ... Na ile i czy w ogole bedzie to gorzej grało niż stary RB 990 czy RHB 10 ?

Ja biore tez pod uwagę ze prawdopodobnie sprzet sprzed ok. 20 lat nie ma juz w 100% parametrów jak nowy ... Kondensatory wysychają , okablowanie sie utlenia ...Cudów nie ma i nawet tak solidnie zbudowany sprzet niszczeje z wiekiem.

Jeżeli takowa bedzie możliwość to z chęcią porównam RB 1582 z RHB 10 .

Edytowane przez Lucass

Ja biore tez pod uwagę ze prawdopodobnie sprzet sprzed ok. 20 nie ma juz w 100% parametrów jak nowy ... Kondensatory wysychają , okablowanie sie utlenia ...Cudów nie ma i nawet tak solidnie zbudowany sprzet niszczeje z wiekiem.

Masz rację, wszystko się zużywa.

Jest pewno ale...

Samochody sprzed 30 lat często są w lepszym stanie niż te sprzed 10.

rhb-10 przedwczoraj sprawdzałem i wszystkie parametry są zgodne z manualem.

Żadnego brumienia, żadnych niepokojących objawów.

Co prawda nie sprawdzałem osobno kondensatorów, ale skoro parametry prądowe są w normie to znaczy, że wszystkie podzespoły też.

A kondensatory rubycon są nadal w sprzedaży

W sprzedazy sa także lampy NOS z lat 40 , 50 , 60 którymi sie troche bawiłem ale mnie chodzi o obecna produkcje a co do Black Gate :

"The Black Gate production has stopped in 2006, said to be caused by problems between Jelmax Co.,Ltd. and Rubycon Corp., after 18 years of availability. The capacitors were manufactured by Rubycon under license for Jelmax Co.,Ltd. which should close its doors in August 2007, once all their stocks get sold out.

Once the capacitors will become unavailable, or the current stocks become too old to be used due to deterioration, alternatives will have to be found. The Black Gate was very affordable when comparing it to some other similar-performing capacitors, and was easily available."

Edytowane przez Lucass
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.