Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę w ciemno kupiłem RA-840 BX3. Wzmacniacz gra wyśmienicie, ale jego zewnętrzny stan pozostawia wiele do życzenia. Dlatego poszukuję RA-840 BX3 lub RA-840 BX4 w dobrym stanie zewnętrznym (może być uszkodzony). Gdyby ktoś chciał się pozbyć któregoś z tych klocków jako dawcy obudowy i paru części bardzo proszę o kontakt.

Z uwagi na to, że wyprzedaję swój zestaw, CD rotel 991 AE do wzięcia za 1800+kw. Gdyby któryś z kolegów był zainteresowany to proszę o kontakt [email protected]

To ja też może się "pochwalę" - długi bój o miejcie na mojej półce między RB-990BX a RB-1582 wygrał ten pierwszy, więc ten drugi wylądował na alledrogo (napisałem tam też dlaczego). Tym samym, jeśli ktoś reflektuje, nie obrażę się jak zalicytuje ;)

Co Wy tacy wszyscy bojaźliwi :)

Dawajcie ceny i opisy.

Ja tam chcę kupować i nie kota w mosznie ;)

A bo wiesz, kiedyś dawno dawno temu zostałem tu upomniany przez kolegów, że od tego jest dział ogłoszeń, a jak sama nazwa wątku mówi, jest to miejsce dla miłośników a nie handlarzy...

Edytowane przez mol01

W nocy Mol01, wszystkie koty są czarne :)

Jak to śpiewał Brylewski:"My nic nie sprzedajemy.......

Ja jestem złodziej ognia:)

I've got a message from Zyion/Syion, kurna dostałem esemesa.

Z USa :)......

I to jest żart........f..k

O tej porze się gubię.

Lepiej iść naprzód...niż w tył.:)

Edytowane przez clash
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A bo wiesz, kiedyś dawno dawno temu zostałem tu upomniany przez kolegów, że od tego jest dział ogłoszeń, a jak sama nazwa wątku mówi, jest to miejsce dla miłośników a nie handlarzy...

To te czasy już minęły i nastała nowa era. Nie rozumiem dlaczego nie można umieścić ogłoszenia na forum, że chce się sprzedać Rotela. To chyba forum Rotela prawda!? Komuś to przeszkadza? Ciekawe dlaczego? Czyżby bał się konkurencji bo jest handlarzem? Jak dla mnie masz poparcie tak samo jak smykus_likas. A jak komuś coś się nie podoba to... niech mu się spodoba. Czasami czegoś ludzie szukają i nie bardzo wiedzą gdzie. Czasami w dziale ogłoszeń też tego nie ma, bo ktoś nie zamieścił z jakiś tam powodów. A ktoś z innych znowu powodów nie spojrzał w dział ogłoszeń i szansa przeleciała mu koło nosa.

Co Wy tacy wszyscy bojaźliwi :)

Dawajcie ceny i opisy.

Ja tam chcę kupować i nie kota w mosznie ;)

A to już inna sprawa. Pytania raczej kierować na PW lub na email, bo przecież niezainteresowany(postronna osoba) nie musi wiedzieć za ile dlaczego i po co ;)

Kriss 73

Znowu się Ciebie będę czepiał. Sprzedawałeś swojego rotela ra 980 na alle nie zamieściłeś ogłoszenia ani informacjiw tym dziale a jak na pisałem do Ciebie zapytanie na pw czy to Ty sprzedajesz odp. Tak to ja a za chwilę odpisałeś cytat

Ale chyba wszyscy nie muszą o tym wiedzieć co:)

I po co te rady?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ale chyba wszyscy nie muszą o tym wiedzieć co:)

Jeśli nie chciałem mówić o tym na forum to moja sprawa. Widocznie miałem swoje powody. Tobie odpowiedziałem grzecznie i prywatnie a Ty to wywlekasz. Fuj nie ładnie.

I po co te rady?

To nie są rady szanowny kolego, a raczej stwierdzenie, że jeśli ktoś chce sprzedać Rotela i informuje o tym na forum to dlaczego nie? Ja miałem swoje powody inni ich nie mają i jest OK. A na drugi raz nie pisz więcej do mnie na PW bo z tego co widzę to pleciuga z Ciebie.

Ja nie mam parcia na sprzedaż (dlatego nie wystawiłem ogłoszenia na allegro):) Puściłem Gryphona, Dynaudio też czekają w kolejce. Jak Rotel nie zejdzie, powędruje do kartonu na kilka lat.

To te czasy już minęły i nastała nowa era.

Poważnie? Coś mnie musiało ominąć w takim razie, bo pierwsze słyszę.

Wątki tematyczne, a tym bardziej klubowe, to nie są słupy ogłoszeniowe.

Jest od tego specjalny dział lub wiadomy portal aukcyjny.

A co do Rotela, to które ze starszych preampów miały fabrycznie pilota?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy przyzwoity wzmak Rotela do rocka ze wzmacniaczem gramofonowym, pilotem i bez regulacji barwy to tylko RA-1060?

1060 i 1070 mają regulację barwy z tym, że nie jest ona płynna. 1060 nie ma wyjścia Phono. Jest jeszcze 1062 niby uszlachetniona wersja 1060 z wyjściem Phono.

Dla przykładu w 1070 regulacja barwy wygląda w ten sposób:

OFFÊ : circuit de correction court-circuité, pour

assurer la plus grande pureté de son possible.

L-1Ê : légère augmentation du grave

(typiquement +Ê3ÊdB @ 100ÊHz).

L-2Ê : augmentation plus sensible du grave

(typiquement +Ê4ÊdB @ 100ÊHz).

HÊ : légère augmentation de l’aigu (+Ê3ÊdB @

10ÊkHz).

LHÊ : combinaison des deux corrections L-2

etÊH.

Sorki chciałem w angielskim:

RA-1070 has a front-panel Contour control

which selects one of five available settings.

Each setting provides a fixed frequency contour

as follows:

Off: the tone contour circuits are bypassed

to ensure the purest possible sound.

L-1: moderate increase in bass frequencies

(typically +3dB @ 100Hz).

L-2: more increase in bass frequencies (typically

+4dB @ 100Hz).

H: moderate increase in high frequencies

(+3dB @ 10kHz).

LH: combination of L-2 bass and H high frequency

increases.

Nie wiem czy ktoś używa regulacji barwy w 1070. Jest ona zrobiona jak Kriss napisał na potencjometrze bez płynnej regulacji. 5 pozycji 4 jakieś tam podbicie wysokich lub niskich tonów albo całkowite wyłączenie. Można stwierdzić że 1070 praktycznie nie ma normalnej regulacji.

Kriss, czy Ty nie obiecywałeś przypadkiem, że przestaniesz się udzielać w tym wątku?

To pryszcz w stosunku do tego co obiecała PO :)

Łokmen Saba

1060 i 1070 mają regulację barwy z tym, że nie jest ona płynna. 1060 nie ma wyjścia Phono. Jest jeszcze 1062 niby uszlachetniona wersja 1060 z wyjściem Phono.

Dla przykładu w 1070 regulacja barwy wygląda w ten sposób:

OFFÊ : circuit de correction court-circuité, pour

assurer la plus grande pureté de son possible.

L-1Ê : légère augmentation du grave

(typiquement +Ê3ÊdB @ 100ÊHz).

L-2Ê : augmentation plus sensible du grave

(typiquement +Ê4ÊdB @ 100ÊHz).

HÊ : légère augmentation de l’aigu (+Ê3ÊdB @

10ÊkHz).

LHÊ : combinaison des deux corrections L-2

etÊH.

Sorki chciałem w angielskim:

RA-1070 has a front-panel Contour control

which selects one of five available settings.

Each setting provides a fixed frequency contour

as follows:

Off: the tone contour circuits are bypassed

to ensure the purest possible sound.

L-1: moderate increase in bass frequencies

(typically +3dB @ 100Hz).

L-2: more increase in bass frequencies (typically

+4dB @ 100Hz).

H: moderate increase in high frequencies

(+3dB @ 10kHz).

LH: combination of L-2 bass and H high frequency

increases.

Tak miałem na myśli 1070. Rozumiem, ze te regulacje zostawiamy na off :)

Witam rotelowców.

Czy u Was też sygnał z gramofonu jest jakby cichszy niż z CD? Tak, podpiąłem pod phono. Mam RA-12 a gramofon to Fonica G8010 po wymianie wkładki i sprawdzeniu. Sprawny. Jak oceniacie preamp w Rotelach?

Przewaznie tak jest. Ale RA-12 to slaby wzmak do gramofonu.
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tak miałem na myśli 1070. Rozumiem, ze te regulacje zostawiamy na off :)

A to już indywidualna sprawa. Niektórzy wyłączają całkowicie korekcję we wzmacniaczach inni nie. Wiadomo, że klocki niebudżetowe typu Xindak, Primare, Creek itp. te z wyższej półki nie posiadają nic prócz regulacji głośności. Tak są wyważone. A w tych budżetowych korekcja jak dla mnie jest na miejscu. Miałem kiedyś Rotela RA-820BX4 bas był OK ale męczyły mnie w nim wysokie tony i za cholerę nie było ich można niczym stonować, brak mi było wówczas tego pokrętła treble.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.