Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wystarczy, choć wiadomo, im więcej, tym lepiej Ponadto już o tym wiele razy pisałem. 2x40W Rotela ma dużo więcej wykopu i czystej muzycznej dynamiki niż 2x100W Yamahy, Marantza czy Denona.

Poza tym zauważ, że Dynaudio z serii Audience są 4 ohmowe. Przy efektywności 86dB nie jest więc tak źle.

Potwierdzam. Podłączyłem 930AX pod Dynki 42. Rotel daje radę.

Czołem Jacek - kopę zdrowia :)

Zupełnie przypadkiem i dla znajomej osoby znaleźliśmy Eposy M12 (to takie starsze niż nowsze, ale w pięknym stanie) kolumienki.

Zupełnie inne niż w gazetach wrażenia - gęsty, gładki dźwięk z delikatną górą (pomimo metalowej kopułki) - do głównego nurtu neutralnych Roteli prawdopodobnie piękne "ustrojstwa" do słuchania muzyki.

Fakt, że niezbyt popularne, ale warto poszukać i sprawdzić - kosztują relatywnie niedużo.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

STRZAŁA ASMON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jak zwykle miło Cię w Klubie widzieć.

Eposy jak dla mnie to raczej ze wzmakami Creek'a.

Przyznam, że z Rotelami nie słyszałem.

Ale tak jak piszesz, zdarzają się aluminiowe tweetery, które grają przyjemniej niż miękkie tekstylia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

"Wolałbym używane monitorki bo zakup podłogówek przez internet to problem. Firmy kurierskie pakami rzucają i sprzęt przychodzi uszkodzony (upuścili mi niedawno zakupiony wzmacniacz, ale był dobrze zapakowany i zagiął się leciutko lewy dolny róg). Słucham muzyki lat 80-tych oraz współczesnej w wykonaniu tych zespołów (Ultravox, Alphaville, OMD itp.) Nie lupię ostrej góry.

Kurcze , niezłe problemy ludzie teraz mają . "Wolałbym używane monitorki bo zakup podłogówek przez internet to problem." . Nie żebym się nabijał bo przecież teraz można byc o coś posądzonym ;)

Kurna co za czasy , do czego to wszystko zmierza ;)

Tak w temacie to do Ultravox czy OMD ktore są tak zrealizowane to najlepiej zestaw kina domowego z subwooferem .

Edytowane przez Luk77

Kurcze , niezłe problemy ludzie teraz mają . "Wolałbym używane monitorki bo zakup podłogówek przez internet to problem." . Nie żebym się nabijał bo przecież teraz można byc o coś posądzonym ;)

Kurna co za czasy , do czego to wszystko zmierza ;)

Tak w temacie to do Ultravox czy OMD ktore są tak zrealizowane to najlepiej zestaw kina domowego z subwooferem .

Kina domowego nigdy nie miałem i mieć nie będę. Rotel narazie służy jako wzmacniacz słuchawkowy bo mam kilka odtwarzaczy Cd i nie muszę przełączać słuchawek, gdy chcę któregoś posłuchać.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Hej Lucky Luk czy jak Cię tam zwą, ignorancja nie jest najlepszą cechą. I nie ważne czego kolega Mariusz słucha, chce żeby jego muza zabrzmiała najlepiej. Nie sądzę żeby zespoły, które podał, a które opierają się na dźwiękach głównie syntezatorowych i główną ich domeną jest właśnie dynamika zabrzmiały najlepiej na kinie domowym. Do takiej muzy właśnie Rotel jak najbardziej się nadaje. Nie pisał też, że tylko tych zespołów słucha ale także muzyki lat 80-tych. To tak jak ja bym komuś powiedział, że do muzyki symfonicznej i klasyki kupił sobie jamnika bo mi koło tyłka lata jakieś tam pitolenie.

Potwierdzam.

Pojadę niebawem do Rzeszowa to zaglądnę do 'Lini Dźwięku" i zobaczę czy mają jakieś kolumny w dobrej cenie. Mogę zapakować do bagażnika swojego Rotela i na miejscu posłuchać. Jak bym mieszkał przy zachodniej granicy to z zakupem nie byłoby problemu. Na podkarpaciu nawet komisy poupadały i pozostał Media Markt w którym też nic ciekawego nie widziałem. W Nautiliusie obsługa od lat była beznadziejna, więc nie zaglądam.

Wolałbym używane monitorki bo zakup podłogówek przez internet to problem. Firmy kurierskie pakami rzucają i sprzęt przychodzi uszkodzony (upuścili mi niedawno zakupiony wzmacniacz, ale był dobrze zapakowany i zagiął się leciutko lewy dolny róg). Słucham muzyki lat 80-tych oraz współczesnej w wykonaniu tych zespołów (Ultravox, Alphaville, OMD itp.) Nie lupię ostrej góry.

koledzy wcześniej napisali że Rotel+Dynaudio to dobre połączenie i też mogę to potwierdzić. Słucham głównie elektroniki i fajnie to gra. Koledzy wcześniej o tym nie wspomnieli ale dynaudio potrzebują trochę przestrzeni aby dobrze zagrały. Kriss ostatnio przerabiał ustawienie dynek więc możesz poczytać a jest co

Pojadę niebawem do Rzeszowa to zaglądnę do 'Lini Dźwięku" i zobaczę czy mają jakieś kolumny w dobrej cenie. Mogę zapakować do bagażnika swojego Rotela i na miejscu posłuchać.

Czyli jednak masz jak przewieźć kolumny i kuriera bać sie nie musisz ;). Koniecznie weź pod uwagę kolumny Studio 16 hz , modele Canto Grand lub Canto One ... Nie są tak kapryśne jak Dynaudio , brzmienie ciepłe nasycone z potężnym mięsistym basem . Z Rotelami grają bardzo dobrze . Każda zmiana źrodła i wzmacniacza na lepsze pokazuje bardziej ich potencjał.

Edytowane przez Luk77

Czyli jednak masz jak przewieźć kolumny i kuriera bać sie nie musisz ;). Koniecznie weź pod uwagę kolumny Studio 16 hz , modele Canto Grand lub Canto One ... Nie są tak kapryśne jak Dynaudio , brzmienie ciepłe nasycone z potężnym mięsistym basem . Z Rotelami grają bardzo dobrze . Każda zmiana źrodła i wzmacniacza na lepsze pokazuje bardziej ich potencjał.

Mam samochód, ale nie pojadę przecież po kolumny do Warszawy. Krakowa za bardzo nie znam. Najczęściej jeżdżę na zakupy do Rzeszowa i tutaj chciałbym coś znaleźć.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Pojadę niebawem do Rzeszowa to zaglądnę do 'Lini Dźwięku" i zobaczę czy mają jakieś kolumny w dobrej cenie. Mogę zapakować do bagażnika swojego Rotela i na miejscu posłuchać.

To jest najrozsądniejsze posunięcie.

Koniecznie weź pod uwagę kolumny Studio 16 hz , modele Canto Grand lub Canto One

Sam mam zamiar odsłuchać te monitorki ale cena niebagatelna 4 tysiaki za parę. Na aukcjach ich nie widziałem.

A propo wie może ktoś gdzie w Poznaniu jest jakiś salon z kolumnami Studio 16HZ ? Wiem o jednym ale tam tylko mają Minas Anor IIIs 2.5R. Reszta na zamówienie. A jak zamówisz to już musisz kupić. Ale przejadę się tam by odsłuchać podłogowce Esa Neo 2. A może ktoś coś wie gdzie za kaucją można przez neta wypożyczyć te monitorki canto ?

Sam mam zamiar odsłuchać te monitorki ale cena niebagatelna 4 tysiaki za parę. Na aukcjach ich nie widziałem.

Moim zdaniem pozycja obowiazkowa do odsluchania jezeli ktos potrzebuje wysokiej klasy monitorow do trana czy to do lampy. Zawsze mozna isc wyzej i zrobic upgrade do wersji premium (morel elite na wysokich + lepsza zwrotka) wysokotonowy wtedy juz staje w szranki z Esotarem a o basie nie wspomne bo wiadomo jaki on jest w podstawkowcach Dynaudio ;)

Witam. Czy ktoś z szanownych kolegów ma na sprzedaż wzmacniacz Rotel Ra 980 ? Obecnie mam Rotel Ra 02 +Audio Academy Phoebe III i tak pomyślałem, że może warto by go wymienić na coś z wyższej półki.

heya,

mam już przyblokowany zestaw Rotel RA-840BX4 + RCD-855 + RT 870L - jednak nie mogę go przesłuchać.

dziś słuchałem amplitunera Luxman RX-102 (suckface niedziałające), grało piknie z moim modyfikowanym CD Pioneer PD-8700, ale tuner nie posiada autosearcha :(

jednak biore pod teź uwage zakup Luxman L-190 i do tego jakis fajny tunerek. jak pamiętacie składam pewnej osobie do słuchania muzy głownie z radia, z CD to jazz, klasyka

Poproszę o poradę

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Widziałem ogłoszenie na OLX

Heh no to taniej już się nigdzie nie kupi 980-tki z tego co widzę. A jeszcze niecały rok temu szło dostać za 1000/1100. Ale ten model widać zadbany, przynajmniej wizualnie.

Heh no to taniej już się nigdzie nie kupi 980-tki z tego co widzę. A jeszcze niecały rok temu szło dostać za 1000/1100. Ale ten model widać zadbany, przynajmniej wizualnie.

Wygląda nie źle a może by coś utargował. Ceny ostatnio 980 są dosyć wysokie.

Wygląda nie źle a może by coś utargował. Ceny ostatnio 980 są dosyć wysokie.

Pomyśleć że niegdyś sprzedałem w idealnym stanie RA 980 w ori pudełku za "zabojczą" sumę 800 zł ;)

Jak widać transakcja życia������ Ze sprzętem chyba jest jak z samochodami. Czym nowsze tym gorsze i ludzie zaczynają doceniać starszy sprzęt który miał być dobry i niezawodny i taki jest. Auta z lat 90 są lepiej zrobione jak te obecne.

Zawsze sie dobrze wspomnieniami wraca do tego co było kiedyś a co za tym idzie gadżetami i innymi zabawkami sprzed lat . Masz jednak rację bo coś w tych starszych solidnie zbudowanych np. Samochodach coś jest a czego nie ma teraz .

Nowe BMW naładowane wszechobecną elektroniką i wielkimi ekranami na konsolecie z systemem ktory bukuje hotel i parkingi to jednak nie moja bajka , nie wspominając o tym ze przyslowiowego "bączka" tym sie juz nie da wykręcić ... Błędy się wyświetlają w kółko a więc własciciel jest najlepszym "przyjacielem" ASO .Jakaś generalnie masakra ;)

Edytowane przez Luk77

To jest najrozsądniejsze posunięcie.

Bardzo dobrze jest wcześniej odsłuchać dany zestaw, jednak trzeba uważać na pułapkę możliwości innego brzmienia, innej akustyki we własnym domu. Może być lepiej albo gorzej.

A jeśli coś mógłbym zaproponować, skoro cena osiągnęła około 4000 złotych, to Chario Constellation Delphinus. Robią wrażenie.

Ceny Rotela na rynku to naprawdę wielka zagadka. Faktycznie jeszcze rok temu RA-980BX w dobrym stanie kosztował normalnie około 1200 złotych, dwa lata wcześniej to była cena 1600-1800 złotych. RA-971 też ostro poszybował w dół, czyżby ceny znowu zaczęły rosnąć, jak 5 lat temu?

Zawsze sie dobrze wspomnieniami wraca do tego co było kiedyś a co za tym idzie gadżetami i innymi zabawkami sprzed lat . Masz jednak rację bo coś w tych starszych solidnie zbudowanych np. Samochodach coś jest a czego nie ma teraz .

Nowe BMW naładowane wszechobecną elektroniką i wielkimi ekranami na konsolecie z systemem ktory bukuje hotel i parkingi to jednak nie moja bajka , nie wspominając o tym ze przyslowiowego "bączka" tym sie juz nie da wykręcić ... Błędy się wyświetlają w kółko a więc własciciel jest najlepszym "przyjacielem" ASO .Jakaś generalnie masakra ;)

Dlatego mam auto 8 letnie ale jeszcze zrobione z duchem lat 90 bez tysiąca elektronicznych gadżetów. Gdyby ktoś był ciekawy to nie jest to Dacia

Dlatego mam auto 8 letnie ale jeszcze zrobione z duchem lat 90 bez tysiąca elektronicznych gadżetów. Gdyby ktoś był ciekawy to nie jest to Dacia

Japończycy tez są zmuszeni szaleć z systemami i elektroniką w nowych autach choć ogarniają ją najlepiej ... Niemniej są jeszcze dosyc konserwatywne niszowe marki jak np .Subaru :)

Ale się zagalopowalismy...Ehh ;)

Japończycy tez są zmuszeni szaleć z systemami i elektroniką w nowych autach choć ogarniają ją najlepiej ... Niemniej są jeszcze dosyc konserwatywne niszowe marki jak np .Subaru :)

Ale się zagalopowalismy...Ehh ;)

Mam właśnie japońca i to z Japonii
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A jeśli coś mógłbym zaproponować, skoro cena osiągnęła około 4000 złotych, to Chario Constellation Delphinus

Słyszałem o Chario to chyba makaroniarska produkcja? Ale z kimś rozmawiałem kiedyś o tej marce i z tego co pamiętam gostek twierdził, że raczej nadają się do Jazz'u. Nie wiem ile w tym prawdy. Słyszałeś je Sittek z Rotelem? Do cięższego składu podejdą?

Ra-935BX. Miałem Wafle Diamond 10.5 do Rotela nie sprawdziły się. Jak dla mnie za jasne. Nie dziwię się, że sony zagrał lepiej. Wafle u mnie swego czasu dobrze grały z Denonem.

Trzeciego wzmacniacza nie kupię, ale nad innymi kolumnami do Rotela się zastanawiam. Proszę o dorady. Narazie kupuję odtwarzacze cd i porównuje, który lepiej gra. To takie spełnianie młodzieńczych marzeń.

Tak mimochodem napisze że mam do sprzedania dynie audience 50

... raczej nadają się do Jazz'u. Nie wiem ile w tym prawdy. Słyszałeś je Sittek z Rotelem? Do cięższego składu podejdą?

I tak i nie. To, że nadają się tylko do jazzu to mit, przyznam jednak, że w Metallica - The Unforgiven dadzą radę, ale przy Whiplash trochę się już gubią, nie nadanżąją. Generalnie z Rotelem grają naprawdę świetnie, choć nie są już tak neutralne. W porównaniu do Dynaudio mają dużo mocniejszy bas, jak na takie małe monitory jest rewelacyjny, No i nie ma z nimi problemu na niskich poziomach głośności. Impedancja w okolicach 90dB i 4 omy robią swoje. Dynaudio i Chario to dwie filozofie grania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.