Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, przepraszam że tak na skróty nie czytając całego tematu.Mam okazję kupić poprzez znajomego taki oto zestaw Rotel RC-990BX + RB-980BX.W cenie ok 1800 zł i tu pojawia się pytanie czy warto za te pieniądze aha i najważniejsze kolumny do napędzenia to infinity kappa 7,2 w pomieszczeniu ok 25 m2.Proszę was o pomoc opinie ponieważ nie mam możliwości odsłuchu zakup w ciemno. Pozdrawiam Marcin.

Edytowane przez zabol05

Witam.

Uff wczoraj dotarł z Niemiec Rotel RA-1070

Czarny i w tym kolorze wygląda niesamowicie jak Lord Vader

Edytowane przez ortadragon

Ra12 dobry wzmacniacz ale do RA1070 to mu daleko oj daleko.

Pod względem dynamiki tak, 1070 jest poziom wyżej, ale za to 12 jest spokojniejsza i delikatniejsza na górze pasma. Generalnie wystarczy do 12-tki podłączyć lepszą końcówkę i będzie zagwozdka co lepsze :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak. Masz racje . Tylko jest jeszcze jeden wazny element kolumny.

U mnie Ra12 z B&W CM7 srednio się zgrywał . Przy głosniejszym sluchaniu muzyki zaczynał się gubic , dzwiek stawał się ostry i pozbawiony niskiego zakresu basu.

Wkradał się chaos. Nie dawał rady poprawnie wysterowac CM7 . A przy cichym brakowało mu masy , grał jakby ktoś sciskał mu jajka

Chłopaki mam pytanie, od razu przyznaję, że się nie znam, tak więc proszę się nie śmiać. :-)

Ćwiczyłem jakiś czas temu przesyłanie dźwięku poprzez bluetooth, ten oryginalny dołączony do RA-12.

Grało to .....powiedzmy sobie tak sobie, trochę głucho, zupełnie nie zgrywało się z głośnością innych urządzeń.

Poszło w kąt.

Teraz patrzę sobie, a nowe A14 ma opcję bluetooth with aptX. Przy starym RA-12 nic o tym pisali.

Z tego co wiem jest to lepszy standard jakości. Ponoć.

I teraz: czy wystarczy dokupić takiego dongla USB i będzie aptX, czy nowa technologia wbudowana jest w urządzenie Rotela?

Wielka szkoda ze Rotel w serii 15 niema czystej ( bez modnych dodatków ) integry . RA-1520 była taka sobie i już jej niema . Przydało by się jakieś purystyczne RA-1552 np.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak dla mnie RC-990BX był ciekawszy.

Tak jak RA-980BX w stosunku do nowszego RA-1070.

Tu się chłopaki z Rotela nie popisali, Chińczycy pomieszali im w głowach.

Jeśli brać pod uwagę cenę wyjściowa jednego i drugiego to coś w tym jest ,

RA 1070 był prawie o 4 kolo droższy od RA 980 BX i tu cena nie była adekwatna do....

Ogulem brzmienie jednego i drugiego ma swoje uroki , oczywscie na + kwestia doboru reszty ,

biorąc obecną cenę za którą można je nabyć , zaryzykuję stwierdzenie że nie ma się do czego przyczepić .

Pozdrawiam

Tomasz

Z przedwzmacniaczy dźwiękowo lepszy jest RC-990BX czy młodszy model RC-1070?

Oba chodzą dokładnie w tej samej cenie.

Co to znaczy "ciekawszy"? Pod jakim względem bardziej interesujący lub lepszy?

Czy można je jakoś porównać od strony konstrukcji, że gdzieś poczyniono oszczędności, firma poszła na jakieś kompromisy?

To lata produkcji, gdzie jeszcze chyba głównie się zabiegało o dźwięk.

Niestety, końcówka będzie dopiero dobrana i na razie chodzi o dobranie takiego pre, aby muzyka przez niego nie flaczała.

Im żywiej tym lepiej. Powiedzmy, że ma być co najmniej 5 x lepiej niż z pre Linna :-)

Tak jak RA-980BX w stosunku do nowszego RA-1070.

RC 990 to wyższy model należało by mu się porównanie z RC 1090 .

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Znam brzmienie RC-1090 , jego przekaz brzmieniowy jest zbliżony do RC-1082 jak i również do RC-995 . RC-990BX jest równie dobrym preamp-em, ale jego ogólne brzmienie już jest słabszej jakości jak u tych wcześniejszych które wymieniłem .

RC-1070 również jest poprawnie brzmiącym preamp-em , ale niestety lub stety , jest to kasa niższa od RC-990 , wszystko zależy z czym go chcemy połączyć, dla przykładu mogę napisać , że łączenie RC-1070 z końcówką RB-1070 lub podobną jest jak najbardziej na miejscu, ale kiedy zamienimy pre na RC-1082 + RB-1070, poprawa brzmienia jest znikoma ,

drugi przykład RC-1070 + RB-1080 lub 1090 w tym przypadku preamp jest bardzo wąskim gardłem , ale jak w miejsce RC-1070 damy RC-1082 różnice brzmieniowe są naprawdę duże

Pozdrawiam

Tomasz

Witam Panowie.

Mam pytanko: do kupienia jest rotel ra-11(1400zł), używka 3 letnia. Czy to dobra cena, i czy nada się do klasyki (głównie tego słucham,+ rock typu pink floyd)? A jeśli tak to jakie kolumny do 3tys.zł.do tego..? Wyczytałem na szybko że kablami nic się nie ustawi...Nie mam możliwości odsłuchu...Więc liczę na waszą radę, jeśli uważacie że będzie coś z tego to od razu bierę bez zastanowienia;)))...Aha, pokój 2,75 na 5,5m - idealny prostokąt...

Edytowane przez bezo-fan

jak dla mnie, taki jak podałem, tudzież 5/10, 3/6 itd.;)...Ale idealny nie jest, przedłużenie krótszej ściany mam w postaci kuchni i holu wejściowego, czyli dodatkowe 2m. Ale to tak na marginesie, z mało istotnych spraw;p...Ale my tu chyba nie będziemy o matematyce gaworzyć;)..???

Edytowane przez bezo-fan

Może komuś takie info będzie przydatne, prosto ze źródła :)

http://gm2000magazine.com/th/review-detail.php?did=380

Takie zmiany nic dobrego nie przyniosą :(

14729239_1785682565038013_8445236830643746923_n.jpg?oh=20c29794c0a1c6f888bc999655cc25c2&oe=58D16396

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

jak dla mnie, taki jak podałem, tudzież 5/10, 3/6 itd.

Ale akurat jeśli jakaś ściana jest wielokrotnością długości innej, to jest bardzo niekorzystnie. Najgorszym akustycznie pomieszczeniem jest sześcian (równy wymiar szerokości, długości, wysokości). Wtedy są pojedyncze fale stojące głośniejsze od innych częstotliwości parokrotnie. Jeśli idealny prostokąt miał opisywać cechę pomieszczenia, to OK., ale jeśli miał sugerować przydatność do muzyki (tak zrozumiałem), to masz wyzwanie.

A przy okazji... O co chodzi z tym logiem i linkiem do krzaczków?

Krzaczki można sobie przetłumaczyć w translatorze ;) a logo, no co poradzić takie zmiany w firmie Rotel , zmiana adresu, zmiana barw z zieleni na czerń , czy to dobrze wróży czy źle ? czas pokaże

Pozdrawiam

Tomasz

No to co tam przetłumaczyłeś i gdzie Ty widzisz zielony kolor?

Sam link wskazuje, że to recenzja. Chyba nie dziwne, że na srebrnym urządzeniu są czarne napisy?

Ja tam jakoś dotąd przechodziłem obok tej marki, ale ostatnio zacząłem zaglądać. To zmiany też ciekawią, ale jeśli już się przebiłeś przez treść, to podziel się uwagami. Po co kilka osób ma tracić na to samo energię...

Stary dobry Rotel i jego stare LOGO

rotel.png

W powyższych wpisach masz obecne nowe Logo

Link do opisu A-14 nie ma nic wspólnego z tematem Logo , dlatego oddzieliłem

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Dzięki za info, ale czcionka jest chyba ta sama, a że podkład jest innego koloru, to może wynikać z kontekstu, gdzie występuje. To pierwsze kojarzy mi się z instrukcjami obsługi drukowanymi na czarno. Zresztą, Ty jesteś bliżej marki, więc wypada obserwować ewentualne dalsze zmiany.

Na pewno do jednego jest mi blisko: "stary dobry Rotel" odchodzi do historii.

Z tego co udało mi się wyczytać, oczywiście nie z tych krzaczków co wkleił Tomi ale z innej recenzji anglojęzycznej to granie podobne do RA-12 z nieco bardziej wysuniętą górą. Czyli brzmienie matowe nie przeźroczyste czyli tak jak w przypadku serii 12. Zarzucają mu również brak subtelności Heh i tu moje pytanie do Pana recenzenta. Szanowny Panie pokaż mi subtelnego Rotela, a raczej Rotela, który gra subtelnie :-) czuły i tkliwy Rotel no no widać jak Pan się zna na tej marce. Nie czytać pierdół, nie oglądać kolorowych obrazków tyko posłuchać ! W tych wszystkich gazetkach audio to faktycznie można sobie czasami tylko kolorowe obrazki pooglądać.

Na pewno do jednego jest mi blisko: "stary dobry Rotel" odchodzi do historii.

No na pewno z pod tej marki nie wyjdzie już wzmacniacz podobny brzmieniowo do serii 8 i 9. Co do tego nie mam już żadnych złudzeń. Ale to wcale nie musi oznaczać, że nie wyjdzie coś dobrego. Wszak cuda się zdarzają :)

Edytowane przez Satori

Znam brzmienie RC-1090 , jego przekaz brzmieniowy jest zbliżony do RC-1082 jak i również do RC-995 . RC-990BX jest równie dobrym preamp-em, ale jego ogólne brzmienie już jest słabszej jakości jak u tych wcześniejszych które wymieniłem .

RC-1070 również jest poprawnie brzmiącym preamp-em , ale niestety lub stety , jest to kasa niższa od RC-990 , wszystko zależy z czym go chcemy połączyć, dla przykładu mogę napisać , że łączenie RC-1070 z końcówką RB-1070 lub podobną jest jak najbardziej na miejscu, ale kiedy zamienimy pre na RC-1082 + RB-1070, poprawa brzmienia jest znikoma ,

drugi przykład RC-1070 + RB-1080 lub 1090 w tym przypadku preamp jest bardzo wąskim gardłem , ale jak w miejsce RC-1070 damy RC-1082 różnice brzmieniowe są naprawdę duże

POZIOM EXPERT :-)

Witam Panowie.

Mam pytanko: do kupienia jest rotel ra-11(1400zł), używka 3 letnia. Czy to dobra cena, i czy nada się do klasyki (głównie tego słucham,+ rock typu pink floyd)? A jeśli tak to jakie kolumny do 3tys.zł.do tego..? Wyczytałem na szybko że kablami nic się nie ustawi...Nie mam możliwości odsłuchu...Więc liczę na waszą radę, jeśli uważacie że będzie coś z tego to od razu bierę bez zastanowienia;)))...Aha, pokój 2,75 na 5,5m - idealny prostokąt...

Do 15m2 RA-11 da radę, ale jeżeli masz odłożone kilka stów polecałbym raczek RA-12. Czuć jest tych kilkadziesiąt watt więcej.

Czy cena dobra? Biorąc pod uwagę, że RA-12 chodzi po około 2000/2200, to tak, to jest dobra cena.

Kolumny? Monitory czy podłogówki?

Nie będę odkrywczy, że napiszę te które tweetery mają tekstylne.

Proponuję odsłuchać nową serię 1590 a nie w kółko tylko narzekać . Fantastyczne wykonanie i brzmienie pierwsza klasa. Miałem wiele Roteli w tym Michi a także kilkadziesiąt innych wzmacniaczy . Nie napiszę iż taki RA 1592 jest najlepszy a wybitny w tej cenie juz myśle ze jest. To niesamowicie uniwersalny wzmak ,brzmienie nasycone bez cienia ostrości ktory napędzi większość kolumn , to rewelacyjny wbudowany DAC , to wzmacniacz ktory zagra dobrze każdą muzykę i to przede wszystkim elektronicznie świetna budowa ,o buczeniu trafa czy strzelaniu w głośniki mozna zapomnieć . Bardzo dobra sekcja phono tez gratis.

Wyrafinowany sprzet , uczciwie wyceniony.

Edytowane przez Luk77

Ty jesteś bliżej marki, więc wypada obserwować ewentualne dalsze zmiany

Lubię brzmienie również Sony i Pioneer-a , również z okresu kiedy rotel robił fajne zabawki ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Zaczynam zbierać butelki i szmaty. Za 10 lat powinienem na niego uzbierać :-)

Nie zapomnij o makulaturze będzie ze 2 lata miej, a jak dorzucisz jeszcze metale a w szczególności kolorowe to powinieneś w 5-cio latce się zmieścić :-)))

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.