Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, baksiu napisał:

to pierwsza wersja tego, co mi przywiozłeś, więc raczej taniocha, poluj na napęd od thety, albo wersję 5 lub 7 dla mnie ?

Mylisz się - to, jak sama nazwa wskazuje Preamp Basic (cyfrowo - analogowy) - bardzo rzadki klocek, pierwszy raz go widzę w sprzedaży... w dodatku z jitter-kilerem TLC.

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, mol01 napisał:

Mylisz się - to, jak sama nazwa wskazuje Preamp Basic (cyfrowo - analogowy) - bardzo rzadki klocek, pierwszy raz go widzę w sprzedaży... w dodatku z jitter-kilerem TLC.

masz rację, nie ładowały mi się fotki. nie mam nikogo w Danii... a cena przystępna! to ogłoszenie grzecznościowe, z angielskiego jestem noga... kto pomoże?!

Witam wszystkich, chciałbym móc wyłączać końcówkę mocy za pomocą wyzwalacza 12v ale niestety w preampie nie mam wyjścia na wyzwalacz i tu pytanie do was czym mógłbym końcówkę włączać chodzi mi o gotowe rozwiązanie i ile by to kosztowało mniej więcej?

Edytowane przez MarcinStereo
W dniu 6.10.2020 o 12:55, baksiu napisał:

masz rację, nie ładowały mi się fotki. nie mam nikogo w Danii... a cena przystępna! to ogłoszenie grzecznościowe, z angielskiego jestem noga... kto pomoże?!

Często wracam przez Danię . Niestety obecnie sie nie wybieram . Cena jak za Twojega DACa . 

Transport CD Theta Digital Pearl jest zbudowany w oparciu o układ Pioneer Stable Platter i ma ulepszony obwód anty-jitter oraz dobre zasilacze, aby dźwięk z wyjścia cyfrowego był jak najlepszy.

W zestawie 3 dobre nóżki Sorbothane - ale pilot tylko (Pioneer)

Napęd Pearl CD  skontaktuj się z Janem pod nr tel. 93990429

7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

pytanie do was czym mógłbym końcówkę włączać 

Włączać zawsze możesz - przyciskiem "Power". A jeśli chodzi o włączanie/wyłączanie wraz z preampem, który niema wyjścia Trigger 12V, 5V czy inne napięcie sterujące, interfejsu komunikacji systemowej, ani odłączanych gniazd zasilania 220V to bez hakerskiej przeróbki preamia się nie obejdzie. W pozostałych przypadkach trzeba sobie raczej samemu zrobić box z przekaźnikiem, jeśli napięcia sterujące w pre i końcówce są różne, bo gotowych rozwiązań tego typu nie widziałem. Sam popełniłem kiedyś takiego boxa 12V/230V do odpalania kilku końcówek mocy bez Triggera w wraz z procesorem wielokanałowym i gdzieś teraz leży nieużywany...

Edytowane przez mol01
17 godzin temu, Riczi75 napisał:

Często wracam przez Danię . Niestety obecnie sie nie wybieram . Cena jak za Twojega DACa . 

Transport CD Theta Digital Pearl jest zbudowany w oparciu o układ Pioneer Stable Platter i ma ulepszony obwód anty-jitter oraz dobre zasilacze, aby dźwięk z wyjścia cyfrowego był jak najlepszy.

W zestawie 3 dobre nóżki Sorbothane - ale pilot tylko (Pioneer)

Napęd Pearl CD  skontaktuj się z Janem pod nr tel. 93990429

jak byś tam kiedyś smigał, to bym Cię zaangażował... ?

Witam Was. Za około 2-3 tygodnie będzie na sprzedaż moja integra RA980BX. Stan określam na BDB. Wszystko sprawne. Wizualnie bardzo ładna. Jak ktoś z klubowiczów będzie zainteresowany to pisać na PW. Na razie nie wystawiam na portale z ogłoszeniami - daje pierwszeństwo wam. ?

PS. Zostaję w rodzinie ROTELA. Zarezerwowany mam zestaw dzielony (odbieram na przełomie października/listopada) - czas już na mnie było żeby iść trochę wyżej ?.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Witam! Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Rotel RA930AX. Czy w naszej prasie audio była kiedyś recenzja tego wzmacniacza? Chętnie bym poczytał. Nigdzie też nie mogę znaleźć katalogów Rotela lat 1990-1998. Może ktoś się podzieli?

14 godzin temu, kapibara napisał:

Witam! Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Rotel RA930AX. Czy w naszej prasie audio była kiedyś recenzja tego wzmacniacza? Chętnie bym poczytał. Nigdzie też nie mogę znaleźć katalogów Rotela lat 1990-1998. Może ktoś się podzieli?

Bardzo ciężko jest znaleźć coś co wówczas występowało jedynie w formie papierowej. W latach 90 internet jeszcze nie był tak powszechnie dostępny jak dzisiaj i nie był również wykorzystywany w takim stopniu przez producentów i recenzentów audio do publikacji zarówno jakichkolwiek prospektów czy recenzji. Nie mam wiedzy czy kiedykolwiek model o który pytasz był przedmiotem jakiegokolwiek tekstu w prasie gdyż jest to jeden z podstawowych klocków z dolnej najniższej serii. Możesz spróbować poszperać w archiwum na stronie ROTELA TUTAJ , lub ewentualnie na TEJ OTO bardzo fajnej stronie gdzie znajduje się wiele prospektów i manuali do przeróżnych starszych sprzętów - ale jak sam zobaczysz łatwiej tam znaleźć starsze prospekty z lat 1970-1980 niż te z późniejszej dekady. Może ktoś inny podsunie jeszcze jakieś inne źródła.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

16 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Bardzo ciężko jest znaleźć coś co wówczas występowało jedynie w formie papierowej. W latach 90 internet jeszcze nie był tak powszechnie dostępny jak dzisiaj i nie był również wykorzystywany w takim stopniu przez producentów i recenzentów audio do publikacji zarówno jakichkolwiek prospektów czy recenzji. Nie mam wiedzy czy kiedykolwiek model o który pytasz był przedmiotem jakiegokolwiek tekstu w prasie gdyż jest to jeden z podstawowych klocków z dolnej najniższej serii. Możesz spróbować poszperać w archiwum na stronie ROTELA TUTAJ , lub ewentualnie na TEJ OTO bardzo fajnej stronie gdzie znajduje się wiele prospektów i manuali do przeróżnych starszych sprzętów - ale jak sam zobaczysz łatwiej tam znaleźć starsze prospekty z lat 1970-1980 niż te z późniejszej dekady. Może ktoś inny podsunie jeszcze jakieś inne źródła.

Dzięki za info. Był test modelu 930AX MK2 w magazynie Audio 8/1997r.  , 921 w magazynie Hifi i Muzyka 3/1999r. Z tego co wiem to chyba podobne modele co 930AX.

W dniu 17.10.2020 o 11:44, kapibara napisał:

Był test modelu 930AX MK2 w magazynie Audio 8/1997r.  , 921 w magazynie Hifi i Muzyka 3/1999r.

Masz/miałeś te czasopisma, czy możesz polecić jakieś źródło na jakim bazujesz, które np. znajduje test konkretnego klocka w niegdysiejszych publikacjach prasowych?

Mam płyty CD z testami urządzeń produkowanych w latach 1995 - 2008 z magazynu Audio. Posiadam też wybrane czasopisma Hifi i Muzyka że spisami treści urządzeń testowanych w poszczególnych latach. 

• 3 tygodnie później...

Witam w klubie.

Posiadam od niedawna RA-12, więc myślę że mam tu teraz wstęp.

Chciałbym przestrzec przed ofertą:

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-koncowka-mocy-rotel-rb-1510-klasa-d-cyfrowy-b-o-CID99-IDHfnWk.html#ceff976130

W dniu 7.11.2020 o 17:06, grzehu82 napisał:

Witam w klubie.

Posiadam od niedawna RA-12, więc myślę że mam tu teraz wstęp.

Chciałbym przestrzec przed ofertą:

https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-koncowka-mocy-rotel-rb-1510-klasa-d-cyfrowy-b-o-CID99-IDHfnWk.html#ceff976130

a co, źle gra, czy coś ma skopane? witam w klubie ?

Cześć. Jakby ktoś pozbywał się Rotela RA985BX lub RA1070, to proszę dać znać na priv.

Przy okazji, czy ktoś porównywał bezpośrednio brzmienie tych wzmacniaczy, są jakieś duże różnice w dźwięku?

Pozdrawiam

Cześć. Jakby ktoś pozbywał się Rotela RA985BX lub RA1070, to proszę dać znać na priv.
Przy okazji, czy ktoś porównywał bezpośrednio brzmienie tych wzmacniaczy, są jakieś duże różnice w dźwięku?
Pozdrawiam

Widziałem Contoury w ogłoszeniach, co teraz u Ciebie gra?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

W dniu 8.11.2020 o 20:57, baksiu napisał:

a co, źle gra, czy coś ma skopane? witam w klubie

Niekoniecznie skopane ale jest po naprawie. Może być całkiem ok, ale skoro znam ten fakt, a sprzedawca nie ujawnił tej informacji w opisie to wolę przestrzec.

10 godzin temu, grzehu82 napisał:

ale jest po naprawie

Jeśli naprawa polegała na wymianie modułu IcePower, to w zasadzie niema czego się bać - wzmak, jak nowy, bo poza w/w nic tam w zakresie niema, a dzisiejszy serwis wzmacniaczy w klasie D polega najczęściej na wymianie całego modułu - nikt się nie bawi w roboczogodziny, jak można kupić moduł i przepiąć kilka wtyczek...

Nie rozumiem podejścia, że jak coś jest po naprawie to jest do dupy - przy wiekowych klockach serwisowane (z głową) egzemplarze w moim uznaniu prezentują większą wartość jak nietknięte trupy. Oczywiście w Rotelu najczęściej naprawa oznacza jakieś przygody z niewłaściwym użytkowaniem, a nie wynik starzenia się elementów, ale w tym akurat przypadku ja bym się nie bał, choć ogólnie model jest słabowity i to go w moim uznaniu dyskwalifikuje.

Edytowane przez mol01
3 godziny temu, mol01 napisał:

Jeśli naprawa polegała na wymianie modułu IcePower, to w zasadzie niema czego się bać - wzmak, jak nowy, bo poza w/w nic tam w zakresie niema, a dzisiejszy serwis wzmacniaczy w klasie D polega najczęściej na wymianie całego modułu - nikt się nie bawi w roboczogodziny, jak można kupić moduł i przepiąć kilka wtyczek...

Prawdopodobnie, bo niewiele więcej ma się tam popsuć.  Bardziej chodzi o zatajenie faktu naprawy prze sprzedającego niż efekt jego naprawy (to można sprawdzić). To że po naprawie to niczego nie dyskwalifikuje, inaczej większość klocków z drugiej ręki należałoby zdyskwalifikować.

3 godziny temu, mol01 napisał:

model jest słabowity i to go w moim uznaniu dyskwalifikuje

No nie jest tytan mocy, ale granie fajne dynamiczne w tym budżecie. Mi tam się podobało.

2 godziny temu, grzehu82 napisał:

No nie jest tytan mocy, ale granie fajne dynamiczne w tym budżecie. Mi tam się podobało.

A więc, jak się domyślam, delikatnie mówiąc nie dogadałeś się ze sprzedawcą i postanowiłeś mu trochę utrudnić sprzedaż?

4 minuty temu, mol01 napisał:

A więc, jak się domyślam, delikatnie mówiąc nie dogadałeś się ze sprzedawcą i postanowiłeś mu trochę utrudnić sprzedaż?

Chodzi tylko o zwrócenie uwagi na uczciwość, a nie utrudnianie komuś sprzedaży. Zauważ że ta informacja jest wśród fanów marki, którym może zależeć na zakupie niegrzebanego sprzętu.

1 godzinę temu, grzehu82 napisał:

Zauważ że ta informacja jest wśród fanów marki, którym może zależeć na zakupie niegrzebanego sprzętu.

Nie przeczę, ale Twój pierwszy wpis wydał mi się dziwny - niby ostrzegasz, a nie wiadomo przed czym i nie wiadomo na jakiej podstawie samo stwierdzenie... Jak byś napisał, że go słuchałeś/oglądałeś i na tej podstawie stwierdziłeś, że jest nieprofesjonalnie grzebalny, a sprzedawca usiłował to zataić i Ci wcisnąć grata to pełne zrozumienie i masz u mnie (i u wszystkich zainteresowanych) dużego plusa. Sam nie raz ujawniałem nieprofesjonalnie naprawy na łamach tego forum, ale zawsze szczegółowo opisywałem na jakiej podstawie tak twierdzę, zaznaczając na zdjęciach podejrzane elementy/naklejki serwisowe itp. itd.

Mi to wygląda na to, że pojechałeś słuchać, być może daleko, a na miejscu sprzedawca sam oznajmił Ci, że go naprawiał. Ty zaś masz ból tyłka, że pojechałeś na marne, bo jak byś przeczytał o tym w opisie, to na wstępie sprzęt byłby u Ciebie skreślony. Nie wiem jak dokładnie było i w zasadzie to nie mój problem - nie znam sprzedawcy i wisi mi i powiewa, czy przysporzy mu to kłopotów przy odsprzedaży tego i tak trudnego do opuchnięcia klocka, ale uważam, że jak się przed czymś sumiennie ostrzega, to raczej na podstawie konkretnych faktów, a nie jakichś tam Tobie tylko znanych przesłanek. Myślę, że wielu osobom na tym forum nie raz "się zapomniało" napisać w ogloszeniu o naprawie oferowanego klocka (czego nie pochwalam - ja zawsze piszę, czy coś było robione), ale to właśnie ze względu na takich klientów, na których słowo "naprawiany" działa jak płachta na byka...

Edytowane przez mol01

Z tym grzebany nie grzebany, nie sprawdzony etc, można książki pisać. Jeden napisze zgodnie z prawdą, drugi na ściemnia po dach a potem przychodzi coś zupełnie innego. W starym sprzęcie nigdy nie ma gwarancji że nikt nic nie ruszał i to pro lub amatorsko. Potem przychodzi i nie wiesz czy się śmiać czy płakać. Czasami się trafi na handlarza, który ma w d.. sprzęt i wali jak leci na sztukę i taki wbrew pozorom jest "najlepszy" bo tutaj masz jakąś szansę że faktycznie nie grzebany w Polsce. Ale może być grzebany za granicą co wcale nie znaczy że jest lepiej, bo często tam też jest druciarstwo. 

nie wiadomo na jakiej podstawie samo stwierdzenie...

Mi to wygląda na to, że pojechałeś słuchać, być może daleko, a na miejscu sprzedawca sam oznajmił Ci, że go naprawiał. Ty zaś masz ból tyłka, że pojechałeś na marne, bo jak byś przeczytał o tym w opisie, to na wstępie sprzęt byłby u Ciebie skreślony. Nie wiem jak dokładnie było i w zasadzie to nie mój problem

Skoro nie twój problem, to pozwól innym osobom z boku wysnuć odpowiednie wnioski, z tego co pisałem , a nie snuj własnych domysłów na co ci to wygląda (co delikatnie mówiąc niezgodne z prawdą). Powtórzę, części osób może zależeć na zakupie nienaprawianego sprzętu, do tych osób była skierowana wcześniejsza informacja. Tej informacji z ogłoszenia się nie dowiedzą, ale mogą o to zapytać sprzedawcę, tym samym go "sprawdzić".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.