Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, tym napisał:

Ja tak miałem swego czasu z Krellem KAV-400xi, który miał opcję przełączenia w tryb końcówki mocy (Theater Throughput). Czego bym nie zrobił, to na RCA brzęczał.

Mój miał to samo (z tym, że w Theater Throughput i na RCA i na XLR) - przez to pierwszy klient mi go zwrócił, bo na jego kolumnach o większej skuteczności było to dużo bardziej irytujące niż u mnie (prawie niezauważalne).

W dniu 1.03.2021 o 14:48, MarcinStereo napisał:

po podłączeniu preampu nieważne jakiego pojawia się szum

A jakie to konkretnie preampy? Niektóre pre lampowe o bardzo uproszczonej konstrukcji mogą mieć szkodliwy wpływ (wzmocnienie, impedancja wyjściowa) na precyzyjnie "dostrojone" obwody wejściowe końcówek do preampów z tej samej stajni.

Druga sprawa, że w RB-1582mkII bodajże masz Panasonici FC na wejściu, które są znacznie mniej żywotne od Rubyconów Black Gate w starszych modelach (choć to jeszcze młody klocek).

Edytowane przez mol01

Witam.

Panowie myślę nad zakupem przedwzmacniacza rc980bx, który będzie połączony z dwiema końcówkami mocy Parasound 1200 II oraz kappy 8.1.

Mało jest informacji na temat tego przedwzmacniacza, czy jest osoba która posiada/posiadała rc980bx i mogła by się podzielić opinią na jego temat ?

Czy są modyfikacje żeby ulepszyć ten przedwzmacniacz?

7 godzin temu, Alien844 napisał:

posiada/posiadała rc980bx i mogła by się podzielić opinią na jego temat ?

Bierz w ciemno - to bardzo dobry pre, choć Parasound też ma ciekawe preampy, a przynajmniej tak się zapowiadają patrząc na bebechy i opinie, bo nie miałem niestety okazji ich posłuchać.

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, mol01 napisał:

Bierz w ciemno - to bardzo dobry pre.

Miałeś styczność z rc980bx ?

Jeśli tak mógłbyś opisać jak gra ?

Zastanawiam się jeszcze na Nakamichi ca5e II ale cena bardzo wysoka w porównaniu z Rotelem.

Słuchałem dwa lata temu pre Parasounda . Dwa modele stereo .  Niesamowita precyzja regulacji . Płynne narastanie wzmocnienia oraz idealne zbalansowanie kanałów . 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

18 minut temu, marek-1969 napisał:

Słuchałem dwa lata temu pre Parasounda . Dwa modele stereo .  Niesamowita precyzja regulacji . Płynne narastanie wzmocnienia oraz idealne zbalansowanie kanałów . 

Ciężko w Polsce kupi

Ciekawe jak pod tym względem zachowuje się RC-1090 . Nigdy się nie załapałem na odsłuch.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, mol01 napisał:

A jakie to konkretnie preampy? Niektóre pre lampowe o bardzo uproszczonej konstrukcji mogą mieć szkodliwy wpływ (wzmocnienie, impedancja wyjściowa) na precyzyjnie "dostrojone" obwody wejściowe końcówek do preampów z tej samej stajni.

Druga sprawa, że w RB-1582mkII bodajże masz Panasonici FC na wejściu, które są znacznie mniej żywotne od Rubyconów Black Gate w starszych modelach (choć to jeszcze młody klocek).

Witam Preampy to RC-1590 i Yaqin MS12B na starej końcówce Rotel RB-03 nie było tego efektu,Końcówka była do Yaqina podłączona przez wyjście 0,25v .

Pisałem do sklepu w którym była końcówka zakupiona jak u nich sprawa z gwarancją wygląda,opisałem też problem szczegółowo ale narazie z ich strony cisza.

7 godzin temu, Alien844 napisał:

Miałeś styczność z rc980bx ?

Miałem wszystkie modele preampów z serii 900 poza RC-971 - teraz już niewiele pamiętam, bo było to parę lat temu, ale opisywałem tu swoje wrażenia z porównań różnych modeli pre i różnych ich konfiguracji z końcówkami mocy rotela z serii 900, których miałem każdy model serii 900 po kilka egzemplarzy... i RC-980BX niewiele ustępuje RC-990BX, a jak chcesz taniej to kup RC-960BX, który w zasadzie jest niemal identyczny jak RC-980BX. Ogólnie to brzmienie charakteryzuje się szybkim punktowym basem i hektarami przestrzeni z lekkim podbarwieniem przełomu średnicy i góry, ale tak to można napisać niemal o każdym klocku Rotela (poza RB-960BX i RC-972, które są mułami), tyle że to ostatnie nie jest uciążliwe, a nadające Rotelowego "smaczku".

6 godzin temu, marek-1969 napisał:

Ciekawe jak pod tym względem zachowuje się RC-1090 .

Powiedziałbym, że RC-1090 jest jeszcze klasę lepszy od wspaniałego RC-995.

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Witam Preampy to RC-1590 i Yaqin MS12B na starej końcówce Rotel RB-03 nie było tego efektu,Końcówka była do Yaqina podłączona przez wyjście 0,25v .

Bo zapewne RB-03 ma mniej precyzyjny układ wejściowy i mu nie przeszkadza rozjazd parametrów wejściowych sygnału. A gdy już RB-1582mkII "oberwał" od Yaqina (to tylko hipoteza) to już i w parze z RC-1590 nie działa poprawnie, a jak go kupiłeś używany i od początku był problem pod RC-1590, to może poprzedni właściciel go "dojechał" innym preampem... trudno powiedzieć. RC-1580 ma poziom wyjściowy 1V i impedancję 100 Omów, a Yaqin jak piszesz 0,25V, a impedancja?

Oczywiście RC-955 jest "wspaniały" dopóki nie usłyszysz czegoś z przedziału 3000zł+ za używkę, nie że w ogóle...

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Yaqin jest sprawny był pod niego podłączony wzmacniacz słuchawkowy który jest sprawny dodatkowo podłączony był pod końcówkę diy kumpla i nic nie szumiało rc1590 tak samo.

Co do impedancji yaqina brak danych. 

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, mol01 napisał:

A czy ja gdzieś napisałem, że niesprawny? Napisałem tylko, że niekompatybilny (być może...).

Tak czy inaczej dziękuję za zainsteresowanie,niestety wzmacniacz ląduje w serwisie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.03.2021 o 07:35, mol01 napisał:

Bierz w ciemno - to bardzo dobry pre, choć Parasound też ma ciekawe preampy, a przynajmniej tak się zapowiadają patrząc na bebechy i opinie, bo nie miałem niestety okazji ich posłuchać.

Ja słucham na codzień Mich RHB10 z Pre Parasounda P/LD-1100 i mogę polecić z czystym sumieniem klocki tej marki. Tak jak napisał przedmówca budowa mówi sama za siebie i przekłada się jak najbardziej na jakość dźwięku. Ja jestem bardzo zadowolony z połączenia końcówki Rotela z Parasoundem. Nie wspomnę już kto mi podpowiedział w wyborze ???

W dniu 4.03.2021 o 10:10, marek-1969 napisał:

A jakich modeli kolega słuchał jeśli wolno zapytać? i z czym były zestawiane?

W dniu 4.03.2021 o 10:28, Alien844 napisał:

Ciężko w Polsce kupi

Niestety to prawda. Mało osób wie że to naprawdę porządny sprzęt. Ja też nie wiedziałem, ale jak to się mówi człowiek uczy się całe życie i ....

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

4 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

Tak jak napisał przedmówca budowa mówi sama za siebie i przekłada się jak najbardziej na jakość dźwięku. Ja jestem bardzo zadowolony z połączenia końcówki Rotela z Parasoundem. Nie wspomnę już kto mi podpowiedział w wyborze ???

Ja ostatnio atakowałem taki skromny zestawik, ale niestety poległem w licytacji:
https://www.ebay.pl/itm/Parasound-HCA-2200-und-P-LD-2000/265071882798

W dniu 19.03.2021 o 00:13, mol01 napisał:

Ja ostatnio atakowałem taki skromny zestawik, ale niestety poległem w licytacji:
https://www.ebay.pl/itm/Parasound-HCA-2200-und-P-LD-2000/265071882798

Noo fajna sprawa. P/LD 2000 to sam bym chętnie przytulił ?. Finalna cena nie była wcale taka wysoka jak za taki zestaw ?

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

2 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

Finalna cena nie była wcale taka wysoka jak za taki zestaw ?

Była bardzo okazyjna wręcz, a sprzęt był sprawny (dostałem fotki po podłączeniu do prądu i obwody zabezpieczające nie sygnalizowały żadnych awarii), tylko sprzedawca nie umiał go przetestować i sprzedawał jako niesprawny/nietestowany.

5 minut temu, mol01 napisał:

Była bardzo okazyjna wręcz, a sprzęt był sprawny (dostałem fotki po podłączeniu do prądu i obwody zabezpieczające nie sygnalizowały żadnych awarii), tylko sprzedawca nie umiał go przetestować i sprzedawał jako niesprawny/nietestowany.

Szkoda bo okazja fajna. Ostatnio gdzieś na allegro widziałem samą końcówkę HCA 1200 II i poszła na pniu za jakieś 2100-2200. A to przecież niższy model. Szkoda tego od Niemca że uciekł. Chętnie bym takiego posłuchał i porównał ze swoimi klockami ?

Witam, ponownie po długiej przerwie w klubie. Prawie dopiąłem swego i skompletowałem już prawie całą serię 1000 i 1010.

Do pełni szczęścia brakuje RB-1000 i RC-1010, ale i to z czasem kupię.

Niestety BR-1010 nie radzi sobie z moimi DALI 8, za mała moc.

Wpadłem na pomysł zakupu ROREL RC i RB-10 z serii Michi.

Pytanie czy to uciągnie 4 drożne potwory od DALI.

No i jest problem z dostępnością ogólnie tych klocków.

Znalazłem w DE komplet za 1450 euro, do weryfikacji (stan podobno idealny) od pierwszego właściciela.

Pytanie czy ta cena jest akceptowalna i czy na coś trzeba zwrócić uwagę przy zakupie tych wzmacniaczy?

Z góry dzięki za pomoc.

Ps. A może coś innego w ramach tego budżetu ze stajni ROTEL.

W dniu 20.03.2021 o 12:11, mol01 napisał:

A ja bym chętnie podpiął Twojego Miśka pod RC-1090...

Może kiedyś się trafi coś w dobrych pieniądzach 👍 na razie cieszę się Parasoundem 🙂

W dniu 21.03.2021 o 17:50, Kris75 napisał:

Wpadłem na pomysł zakupu ROREL RC i RB-10 z serii Michi.

Pytanie czy to uciągnie 4 drożne potwory od DALI.

No i jest problem z dostępnością ogólnie tych klocków.

Znalazłem w DE komplet za 1450 euro, do weryfikacji (stan podobno idealny) od pierwszego właściciela.

No to po koleji.

1. Modele o których piszesz to odpowiednio RHC-10 (pre pasywne) i RHB-10 (końcówka mocy). Ja osobiście od RHC-10 wolałbym RHA-10 do kompletu (pre klasyczne).

2. Z moimi Dali Evidence 870 Misiek robi to co do niego należy. Mocy nie brakuje. Ja słucham maks na godzinie 9, żądło na 10. Podkręcenie gałki wyżej powoduje nieoczekiwane efekty "specjalne" w postaci typu podskakujący kwietnik żony lub przesuwanie się szklanek w kredensie. Wyżej niż na 11 nie odkręcałem bo się boję o mienie moje i sąsiadów 😅

3. Problem z dostępnością jest znany nie tylko Tobie ale też wielu innym kolegom z forum którzy na bieżąco śledzą rynek.

4. Cena jest normalna. W Polsce poniżej 6k PLN nie widziałem z stawu Michi Pre+końcówka.

O sprawy techniczne pytaj kolegę mol01 - ma sporo większą wiedzę w kwestii budowy i poszczególnych układów czy zestawień sprzętowych.

Amen.

Cześć, kupiłem okazyjnie Rotela RA 790BX i bardzo spodobał mi się jego sposób grania. 
Słyszałem, że wyżej w hierarchii jest RA 985BX i chciałbym go nabyć. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym wzmacniaczem ? 

2 godziny temu, g88 napisał:

kupiłem okazyjnie Rotela RA 790BX

Zacznijmy od tego, że niema czegoś takiego jak RA-790BX, co najwyżej RA-970BX. A temat RA-980BX i RA-985BX jest tu na okrągło wałkowany, więc poczytaj parę stron wstecz i będziesz wszystko wiedział...

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, g88 napisał:

Mój błąd, oczywiście chodziło o RA 970BX, w takim razie poczytam. 

Ja osobiście poszedł bym drogą wzmacniacz mocy + przedwzmacniacz na znanym portalu aukcyjnym dość często są do kupienia końcówki RB03/06 jak i RC w przystępnych cenach.

Rozważałeś taką opcję?

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Ja osobiście poszedł bym drogą wzmacniacz mocy + przedwzmacniacz na znanym portalu aukcyjnym dość często są do kupienia końcówki RB03/06 jak i RC w przystępnych cenach.

Rozważałeś taką opcję?

Pomny dobrych doświadczeń z RA-02 i RCD-02 kupiłem parę tygodni temu RA-06 do drugiego systemu... Po dwóch dniach wrócił kurierem do sprzedawcy (na szczęście pełna kultura i bezproblemowo)... Bułowaty jednostajny bas, zgaszone wysokie tony, ogromne zaskoczenie na minus... Jeśli dzielonka 03/06 ma coś wspólnego konstrukcyjnie z RA-06, to lepiej nie ryzykować i jednak trzymać się wyższych serii...

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, tym napisał:

Pomny dobrych doświadczeń z RA-02 i RCD-02 kupiłem parę tygodni temu RA-06 do drugiego systemu... Po dwóch dniach wrócił kurierem do sprzedawcy (na szczęście pełna kultura i bezproblemowo)... Bułowaty jednostajny bas, zgaszone wysokie tony, ogromne zaskoczenie na minus... Jeśli dzielonka 03/06 ma coś wspólnego konstrukcyjnie z RA-06, to lepiej nie ryzykować i jednak trzymać się wyższych serii...

Miałem RB 03 granie żywe bez tzw.muła czy przytłumienia na górze. a RB03/06 to praktycznie to samo 03 jest starsza i z wyglądu prawie identyczna.

Zresztą Rotel zawsze dobrze stał jeżeli chodzi o dzielone konstrukcje,w dodatku dźwięk można regulować za pomocą preampu czego w integrach w tym przedziale cenowym próżno szukać.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Miałem RB 03 granie żywe bez tzw.muła czy przytłumienia na górze. a RB03/06 to praktycznie to samo 03 jest starsza i z wyglądu prawie identyczna.

Dlatego tak mnie zdziwił ten RA-06, zwłaszcza że RA-02 był dla mnie ogromnym zaskoczeniem na plus, jeśli chodzi o tę klasę cenową. Jeśli masz dobre doświadczenia z dzielonymi zestawami z serii 0, to chyba trzeba przyjąć, że im po prostu ta konkretna integra nie wyszła...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, tym napisał:

Dlatego tak mnie zdziwił ten RA-06, zwłaszcza że RA-02 był dla mnie ogromnym zaskoczeniem na plus, jeśli chodzi o tę klasę cenową. Jeśli masz dobre doświadczenia z dzielonymi zestawami z serii 0, to chyba trzeba przyjąć, że im po prostu ta konkretna integra nie wyszła...

Mam tylko dobre wspomnienia z dzielonymi zestawami Rotela i przy nich zostaję 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.