Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, OLES napisał:

Nie da się uratować padającego lasera, to po drugie.

Tanie lasery, chińskie czy inne, zwrócić uwagę na diodę lasera, reszta to cewka i soczewka.

Tylko, że oryginalne lasery często wcale nie padają (choć owszem, KSS-213 akurat należy do najmniej trwałych), a po prostu są zabrudzone, a zbyt pochopna wymiana na tandetę powoduje, że ta z kolei szybko pada. Pisząc o jakości serwisu lasera, miałem na myśli podjęcie przez serwisanta wszystkich możliwych kroków, aby uratować stary laser, a w przypadku niepowodzeniu, wymianie na nowy ze sprawdzonego źródła.

10 minut temu, OLES napisał:

Rdd980 jest zrobiony na sony CXD2545Q czy innym ?

Philips SAA7310GP (laser CDM-9).

5 minut temu, sidru napisał:

Tak, tylko czy te źródła jeszcze istnieją ? Czy nie zostały już tylko Chiny i bajki sprzedających ?

Ja kiedyś takie miałem, ale od kilku lat nie miałem do czynienia z laserami Sony, więc nie mam pojęcia, czy ktoś ma jeszcze takie zaskórniaki.

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, mol01 napisał:

Philips SAA7310GP (laser CDM-9).

Ja kiedyś takie miałem, ale od kilku lat nie miałem do czynienia z laserami Sony, więc nie mam pojęcia, czy ktoś ma jeszcze takie zaskórniaki.

Więc gdzie szukać Kss-213C do Rcd-02 ale takiego pewniaka ?

10 minut temu, sidru napisał:

Pamiętam,  że kupiłem chyba z 4 szt. z różnych źródeł.  Z tych 4 jeden od razu w śmietniku wylądował, a z pozostałych wybrałem na ucho najlepiej ,grający,,  a uwierzcie różnice spore.

Teraz po nastu latach zmieniłem transport cd. 🙃

27 minut temu, sidru napisał:

Wyszukać sobie na elecena.pl jakiegoś małego sprzedawcę, sprawdzić czy ma takie w oryginalnych białych pudełkach Sony z plombą oraz wybitym numerem seryjnym i sprawdzić, co przyjdzie, ale nie gwarantuję sukcesu (kiedyś można było liczyć na Impel, teraz to i oni ponoć kaszanę sprzedają). Na pewno odradzam zakup na Allegro, gdzie sprzedawcy idą na ilość, a nie na jakość - tam zawsze ktoś kupi i nie będzie mu się chciało zwracać, a cwaniak z byle wyssanego z palca powodu odmówi akceptacji zwrotu, bo np. zerwano plombę na pudełku...

Edytowane przez mol01
9 minut temu, sidru napisał:

Na co zmieniasz ?

Zmieniłem

Z paru szt. budżetowych, które testowałem został roksan attesa cdt. 

Klasyczny napęd cd Sanyo z dostępnym laserem.

Gra gorzej niż rotelek, którego cały czas mam, ale czekam na zegar od Konrada,  coś ma zwalę z kwarcami, i myślę że będzie ok.

20230317_201346.jpg

Edytowane przez OLES
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, OLES napisał:

Zmieniłem

Z paru szt. budżetowych, które testowałem został roksan attesa cdt. 

Klasyczny napęd cd Sanyo z dostępnym laserem.

Gra gorzej niż rotelek, którego cały czas mam, ale czekam na zegar od Konrada,  coś ma zwalę z kwarcami, i myślę że będzie ok.

20230317_201346.jpg

Chyba mam ten sam napęd w Primare Cd32. Po akcji naprawczej w Voice strasznie głośno pracuję ale za to jak żyleta. Twój też jest głośny ?

4 minuty temu, sidru napisał:

Chyba mam ten sam napęd w Primare Cd32. Po akcji naprawczej w Voice strasznie głośno pracuję ale za to jak żyleta. Twój też jest głośny ?

Cichy jak motylek, ale ma mały przebieg jeszcze.

No i jeszcze w nim nie grzebałem 😉

Edytowane przez OLES

Jak ktoś potrzebuje to pisać, mam trochę różnych KSSow i CDMow. Sprawne z demontażu. Wręcz wypadają z kartonu, że przejść nie można. 

Filetuję parę CD w miesiącu. Pozyskuję przetworniki, filtry i obudowy do wykorzystania w moich zabawkach. Płyty główne idą do elektrosmieci po odzyskaniu części regulatorów czy mostków ( nowa chińszczyzna ma duże odchyly i pada po chwili pracy ), panele też na śmietnik. Trafa leżą w kartonie bo czasem razem z regulatorem i mostkiem używam ich do prostych zasilaczy. A napędów też szkoda wyrzucać. Samych CDM 4/19 sprawnych znajdzie się naście sztuk. 

Ogólnie napędy padają wcale nie tak często jak się myśli. często to wina jednego czy dwóch kondensatorow na PCB, czasem potki się rozjeżdżają. Przed wymianą proponuję miernik do ręki i serwisówkę. Oscyloskop też fajnie mieć ale do samej diagnozy nie jest potrzebny. 

1 godzinę temu, OLES napisał:

czekam na zegar od Konrada,

Polecam w zestawie z jego zasilaczem. Te jego zegary troszkę zasilania biorą więc ja zamówiłem w zestawie. @MuzgAudio zegar rulez ! W Rotelu zrobił mi połowę roboty i od razu padła decyzja o zmianie filtra bo szkoda było trącić to co zegar dawał. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

9 godzin temu, sidru napisał:

Ja bym się nie męczył z jego naprawą, tylko kupił rcd-1072, bo różnica w brzmieniu jest spora, w wykonaniu i wyglądzie też. Miałem oba i do rcd-02 bym nigdy nie wrócił! 

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, baksiu napisał:

Ja bym się nie męczył z jego naprawą, tylko kupił rcd-1072, bo różnica w brzmieniu jest spora, w wykonaniu i wyglądzie też. Miałem oba i do rcd-02 bym nigdy nie wrócił! 

Rcd-02 jest praktycznie nie używany. Mam go w systemie Yamaha T-80 - Rotel Ra-01. Słucham dużo radia i na tym zestawieniu brzmi to bajecznie..a kondensatory w kolumnach są na Mundorf Supreme a okablowanie Furutech, kable Duelund, tara labs ...może dla tego tak piękniej to brzmi.

Jedyny CD Rotela który kupiłbym na dzień dzisiejszy to Rcd-991Ae ale widzę że ceny nie są warte za niego.

Rcd-02 to nic specjalnego, zgadzam się ale przy cenie ok. 500 zł uważam że i tak jest lepszy jak to wszystko co jest na Allegro..

Wzmacniacz Ra-01 uważam że jest lepszy od CD .

W dniu 26.03.2023 o 09:52, Satori napisał:

Trochę tak 🙂 ale ten denon na lampach od Mcgyvera z nową sekcją analogową...ostatnio wziąłem CD Pioneer pd-30ae z ciekawości na najwyższej modyfikacji od Muda44 ponoć miał grać jak sprzęt za 5 tyś. no i ten pionek przegrał z kretesem. Miałem też kiedyś Marantza ponoć ze średniej półki nie wspominając już Rotela RCD 971, wszystkie dźwiękowo poległy. Ale Playerów już nie kupię Pioneer zostaje jako transport, bo jako transport do DAC chodzi fantastycznie. Generalnie opieram się o DAC. 

Używa używa 😁

Bo ten PD-30AE po modyfikacji gra neutralnie, naturalnie, nie gra tłusto " lampowo ". Źródło ma wyciągać max danych a nie robić sztucznie bas, barwę czy dociążenie 😉

Przy porównaniach należy też wygrzać sprzęt minimum 2 dni i ustawić fazę zasilania z właściwej strony.

Oczywiście da się tu też takie coś uzyskać np sieciówką i RCA Cardasa,

W dniu 26.03.2023 o 15:29, eMCZe napisał:

Jakoś coś doświadczenia użytkowników ostatnio mówią, że te modyfikacje są przereklamowane 😉 

U jednego klienta modyfikowany C-7030 zastąpił jego Hegla Mohicana, więc jak kto woli 😉 

Gra cały system który należy składać świadomymi krokami a nie np odchudzony system leczyć źródłem z podbitym basem.

W dniu 17.05.2023 o 18:25, muda44 napisał:

Bo ten PD-30AE po modyfikacji gra neutralnie, naturalnie, nie gra tłusto " lampowo ". Źródło ma wyciągać max danych a nie robić sztucznie bas, barwę czy dociążenie 😉

Gra dobrze i będzie pasował do systemu, który gra lampowo, tłustawo, natomiast dla Rotela potrzeba czegoś co "pogrubi" i dociąży mu brzmienie. Oczywiście takie są moje preferencje, jeśli ktoś jest miłośnikiem odchudzonego brzmienia i wyciągania wszystkich smaczków z płyt to oczywiście nie neguję tego.

Edytowane przez Satori
W dniu 20.05.2023 o 18:31, Satori napisał:

Gra dobrze i będzie pasował do systemu, który gra lampowo, tłustawo, natomiast dla Rotela potrzeba czegoś co "pogrubi" i dociąży mu brzmienie. Oczywiście takie są moje preferencje, jeśli ktoś jest miłośnikiem odchudzonego brzmienia i wyciągania wszystkich smaczków z płyt to oczywiście nie neguję tego.

Jeżeli brakuje dociążenia to moim zdaniem problem leży po stronie kolumn z ich ustawieniem w danym pomieszczeniu.  Szukanie dociążenia brzmienia w elektronice to nie jest dobry pomysł bo przeważnie będzie ilość kosztem jakości. 

Godzinę temu, muda44 napisał:

Jeżeli brakuje dociążenia to moim zdaniem problem leży po stronie kolumn z ich ustawieniem w danym pomieszczeniu.  Szukanie dociążenia brzmienia w elektronice to nie jest dobry pomysł bo przeważnie będzie ilość kosztem jakości. 

Nie Panie kolego, żadnymi kolumnami nie uzyskasz dociążenia w chudych nagraniach, a Dac'iem który gra lampowo i tłusto można to skorygować. Można też takim Dac'iem podtłuścić sobie metalowe kawałki i brzmi to na prawdę B.dobrze. 

59 minut temu, Satori napisał:

Nie Panie kolego, żadnymi kolumnami nie uzyskasz dociążenia w chudych nagraniach, a Dac'iem który gra lampowo i tłusto można to skorygować. Można też takim Dac'iem podtłuścić sobie metalowe kawałki i brzmi to na prawdę B.dobrze. 

Przechodziłem tą drogę ( mój sprzęt, kolegów, znajomych, różne odsłuchy ) wiele razy przez ponad 35 lat. I tak też próbowałem uzyskać dociążenie dziesiątkami różnych źródeł, wzmacniaczy, kolumn, akcesoriami, akustyką i bardzo drogimi kablami do momentu aż kupiłem konkretne kolumny z potencjałem.

Nie wiem jakie masz kolumny i jakie doświadczenie ale to właśnie kolumnami uzyskamy najwięcej. Są kolumny grające chudo, analitycznie a są też grające ociężale. miękko, barwnie itp.

Wiele zależy od materiału membran ale głównie od strojenia co ładnie widać w testach kolumn i ich pomiarach w magazynie AUDIO.

A najważniejsze to dane kolumny do danego pomieszczenia, jego wielkości, akustyki i ustawienia. 

3 godziny temu, muda44 napisał:

aż kupiłem konkretne kolumny z potencjałem

A jakie to kolumny? Bo widzisz do 18 M2 to chyba chyba takich nie znajdę a ja piszę patrząc pod swoim kątem. 

Edytowane przez Satori
15 godzin temu, Satori napisał:

A jakie to kolumny? Bo widzisz do 18 M2 to chyba chyba takich nie znajdę a ja piszę patrząc pod swoim kątem. 

Znajdziesz, nie napisałeś jakie masz i miałeś więc nie mam punktu wyjścia żeby coś doradzić.

Ogólnie ciepłe, barwne granie mają głośniki polipropylenowe a ja najwyżej sobie cenię pod tym względem te przeźroczyste membrany XP Seasa. Na nich były robione kolumny Vienna i przykładowo model Beethoven. 

Obecnie gram na modyfikowanych Focalach Aria 948. Najlepszy bas jaki z kolumn słyszałem. Tu jego potęga bierze się z dynamiki, siły a nie sztucznych podbić jak w większości kolumn. Grają bardzo plastycznie, klarownie, dynamicznie ale trzeba im dodać dźwięczności.

9 godzin temu, muda44 napisał:

Znajdziesz, nie napisałeś jakie masz i miałeś więc nie mam punktu wyjścia żeby coś doradzić.

Ja mam Dynaudio Emit 20 i grają one plastycznie i ciepło, a masy mi czasami na nich brakuje kiedy gram playerem, więc dac lampowy to uzupełnia. 

Ogólnie ciepłe, barwne granie mają głośniki polipropylenowe a ja najwyżej sobie cenię pod tym względem te przeźroczyste membrany XP Seasa. Na nich były robione kolumny Vienna i przykładowo model Beethoven. 

Musiałbym ze sprzętem jeździć i odsłuchiwać niestety to odpada.

Obecnie gram na modyfikowanych Focalach Aria 948.

No i grasz na modyfikowanych a nie sklepowych ja nie znam się na modyfikacjach. Konkluzja DAC na lampach i sprawa załatwiona jeśli chodzi o dociążenie nie muszę nigdzie jeździć ze sprzętem i osłuchiwać.

W dniu 22.05.2023 o 15:16, Satori napisał:

18m2 przeznaczone do słuchania to jest już całkiem dobry metraż i można tam wstawić wiele ciekawych, oczywiście nie największych paczek. Ja bym uderzył np w audio physic tempo 6, to jest świetny głośnik do małych pomieszczeń, z resztą w trochę większych też sobie jakoś radzą, tylko trzeba ustawić na środku, z resztą prawie jak większość, jeśli chcemy wycisnąć z nich soki, a nie tylko skosztować brzmienia...

19 godzin temu, Satori napisał:

Ja mam Dynaudio Emit 20 i grają one plastycznie i ciepło, a masy mi czasami na nich brakuje kiedy gram playerem, więc dac lampowy to uzupełnia. 

Bo to małe kolumny na małych głośnikach. Fizyka. W moich 18m ( 305 wysokie ) nawet Spec 25 nie dawały rady a tam jest 20tka. Jak i wiele innych monitorów czy kolumn 2way na 17/18 tce.

Ma być masa, siła to mają być kolumny z odpowiednią powierzchnią membran. Ja uważam że takie 2x20cm na basie na kolumnę to minimum żeby mówić o dobrym basie.

Musiałbym ze sprzętem jeździć i odsłuchiwać niestety to odpada.

Kolumn słucha się u siebie. W swoich warunkach.

No i grasz na modyfikowanych a nie sklepowych ja nie znam się na modyfikacjach. Konkluzja DAC na lampach i sprawa załatwiona jeśli chodzi o dociążenie nie muszę nigdzie jeździć ze sprzętem i osłuchiwać.

Z monitorów nie uzyskasz tego co z dobrej podłogówki. No nie da się. Będzie bas ale jednostajny, podbity punktowo itd.

Wypożycz sobie np Kefy Q950. Tam jest miękki, niski, potężny bas.  Do 20m i spokojnych poziomów dobre kolumny w tej cenie.

2 godziny temu, muda44 napisał:

Bo to małe kolumny na małych głośnikach. Fizyka. W moich 18m ( 305 wysokie ) nawet Spec 25 nie dawały rady a tam jest 20tka. Jak i wiele innych monitorów czy kolumn 2way na 17/18 tce.

Ma być masa, siła to mają być kolumny z odpowiednią powierzchnią membran. Ja uważam że takie 2x20cm na basie na kolumnę to minimum żeby mówić o dobrym basie.

Kolumn słucha się u siebie. W swoich warunkach.

Z monitorów nie uzyskasz tego co z dobrej podłogówki. No nie da się. Będzie bas ale jednostajny, podbity punktowo itd.

Wypożycz sobie np Kefy Q950. Tam jest miękki, niski, potężny bas.  Do 20m i spokojnych poziomów dobre kolumny w tej cenie.

2x18cm, ale niezajęte średnicą też styknie, bez przesady, ja w salonie 36m2 używam 4x18cm na kolumnę i jest efekt, oczywiście bez subsoniki 😉

22 minuty temu, baksiu napisał:

2x18cm, ale niezajęte średnicą też styknie, bez przesady, ja w salonie 36m2 używam 4x18cm na kolumnę i jest efekt, oczywiście bez subsoniki 😉

Jednemu 12cm styknie innemu naście cali mało. Kwestia punktu odniesienia, potrzeb, możliwości lokalowych i finansowych.

52 minuty temu, muda44 napisał:

Jednemu 12cm styknie innemu naście cali mało. Kwestia punktu odniesienia, potrzeb, możliwości lokalowych i finansowych.

dokładnie, ale wiele dróg prowadzi do celu, można jednym 25cm zastąpić 4x18cm i na odwrót, multiplikacja małych membran/12cm to za mało, moja żona przynajmniej mówi, że co najmniej 18 :)/ daje atak i szybkość nieosiągalną praktycznie dla większych membran, oczywiście bez subwoferowych pomruków, które osobiście uważam za nienaturalne, tak jak silikonowy biust, choć niektórzy tego szukają 🙂

7 godzin temu, muda44 napisał:

Podłogówka to podłogówka dobrze wiem miałem kolumny podłogowe. Ale mi nie o bas chodzi, potrzebuję dociążenia w każdym paśmie, tłustego brzmienia a zarazem twardego. Nie miałem kolumn 20cm więc się nie wypowiem, potrzebuję tłustego brzmienia we wszystkich pasmach a takie daje mi DAC. Mieszkam w bloku więc nie wtargam do pokoju kolumn Focal Aria 948 to niedorzeczne. Druga sprawa Rotel nie gra tłustym dźwiękiem i pewnie by nie zagrał z żadną z kolumn na moim metrażu tak jak bym sobie tego życzył. Słucham Heavy i Thrash Metalu gdzie takie granie jest pożądane. Rotel daje mi szybkość i dynamikę, Dynaudio plastykę a DAC to wszystko uzupełnia gęstością przekazu. Piszesz i że przerobiłeś źródła i kable itp. i w końcu masz zmodyfikowane przez siebie kolumny, ja mam DAC lampowy, który daje mi to co chcę usłyszeć i gwiżdżę na to czy jest to jak pisałeś: "Źródło ma wyciągać max danych a nie robić sztucznie bas, barwę czy dociążenie''. Bo ja nie widzę nic złego w podbijaniu sobie dźwięku. Sami modyfikujecie kolumny pod siebie, więc się pytam czy kolumna powinna grać tak jak zażyczył sobie ich  konstruktor, czy ma grać tak jak chciałby użytkownik. To samo dotyczy nagranych płyt, jeśli producent spierdolił mastering to nie znaczy, że mi się to podoba i mam tak słuchać. Robię z tym co chcę bo ja kupiłem tą płytę. Nie neguję absolutnie tego co napisałeś odnośnie kolumn i innych wzmacniaczy, bo pewnie masz rację. Chcę powiedzieć tylko iż w moim metrażu z tym Rotelem, który posiadam nie wyciągnąłbym tego czego bym chciał. Nie mówię, że w nim nie ma masy, ale nie tyle ile daje mi lampowy DAC -;)

Edytowane przez Satori

Focal Aria 948, to oczywiste że nie do średnich pomieszczeń, ale 926 może być ok. U mnie jest na 22 m2 i jest bardzo dobrze. Na 14 m2 w sypialni mam 906 i też jest ok. Wszystko z rotelem.

2 godziny temu, Satori napisał:

Podłogówka to podłogówka dobrze wiem miałem kolumny podłogowe. Ale mi nie o bas chodzi, potrzebuję dociążenia w każdym paśmie, tłustego brzmienia a zarazem twardego. Nie miałem kolumn 20cm więc się nie wypowiem, potrzebuję tłustego brzmienia we wszystkich pasmach a takie daje mi DAC. Mieszkam w bloku więc nie wtargam do pokoju kolumn Focal Aria 948 to niedorzeczne. Druga sprawa Rotel nie gra tłustym dźwiękiem i pewnie by nie zagrał z żadną z kolumn na moim metrażu tak jak bym sobie tego życzył. Słucham Heavy i Thrash Metalu gdzie takie granie jest pożądane. Rotel daje mi szybkość i dynamikę, Dynaudio plastykę a DAC to wszystko uzupełnia gęstością przekazu. Piszesz i że przerobiłeś źródła i kable itp. i w końcu masz zmodyfikowane przez siebie kolumny, ja mam DAC lampowy, który daje mi to co chcę usłyszeć i gwiżdżę na to czy jest to jak pisałeś: "Źródło ma wyciągać max danych a nie robić sztucznie bas, barwę czy dociążenie''. Bo ja nie widzę nic złego w podbijaniu sobie dźwięku. Sami modyfikujecie kolumny pod siebie, więc się pytam czy kolumna powinna grać tak jak zażyczył sobie ich  konstruktor, czy ma grać tak jak chciałby użytkownik. To samo dotyczy nagranych płyt, jeśli producent spierdolił mastering to nie znaczy, że mi się to podoba i mam tak słuchać. Robię z tym co chcę bo ja kupiłem tą płytę. Nie neguję absolutnie tego co napisałeś odnośnie kolumn i innych wzmacniaczy, bo pewnie masz rację. Chcę powiedzieć tylko iż w moim metrażu z tym Rotelem, który posiadam nie wyciągnąłbym tego czego bym chciał. Nie mówię, że w nim nie ma masy, ale nie tyle ile daje mi lampowy DAC -;)

Dac, który tak wiele zmienia w brzmieniu zestawu to dla mnie podejrzane, raczej bym tego nie łyknął, nie cały metal jest źle nagrany, wiem, bo słucham, czasami wystarczy kupić inne wydanie płyty i jest bdb. Dajmy na to połowa płyt jest dobrze nagrana, a druga połowa dla ciebie za chudo, połowę "naprawisz", a drugą spieprzysz, to jest jak naprawianie zegarka młotkiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.